Проф. Милан Миланов: Непростимо е властта да използва пациентите срещу лекарите

Проф. Милан Миланов: Непростимо е властта да използва пациентите срещу лекарите

© Анелия НиколоваПроф. Милан Миланов е бил зам.-председател на Българския лекарски съюз, зам.-министър на здравеопазването  в правителството на Филип Димитров и бивш общински съветник в Столичния общински съвет от групата на ССД.


В момента е председател на Комисията по лекарска етика и шеф на реанимацията в столичната болница "Пирогов". От броени дни е и председател на столичната колегия на Българския лекарски съюз.


Пред "Дневник" проф. Миланов коментира лекарските грешки, взаимоотношенията между правителството и медиците и как се е променила професията на лекаря в България през последните години.
Какво е да си лекар в България днес?


- Да си най-известният, най-силно плютият, понякога демонизиран. А тази професия изисква огромни познания, морал и нещо много важно – да бъдеш психолог. Тя се среща с хората в кризисни за тях състояния. Лекарят е и най-близкият приятел до момента, в който животът на човек е в ръцете му. Той вижда хората и в най-голямата мъка, и в най-голямото щастие.


Престижна ли е все още професията, предвид обществената енергия, която изригна срещу лекарите?


- Разбира се. Когато вървя по улиците, много хора ме спират. Но никой не ми каза "О, политикът Миланов", а: "Докторе". И това не са хора, на които съм помагал.


Проблемът е в това, че малка група хора реши, че парцалът, с който ще си избършат ръцете, сме ние докторите. Ние ще устоим срещу атаката на властта, но аз нямам съмнение, че има атака от нейна страна. Това е атака на министерството, атака на здравната каса. Ние ще устоим срещу това. Но аз никога няма да мога да простя, че в това се използват и пациентите. Да използваш болните хора, за да застанеш над професия като лекарската, е не просто политическа грешка, а политическо престъпление.


И каква е целта според вас?


- Тя е толкова очевидна. Властта се отнася така с всички. Вземете бюджета за здравеопазване, който е преписан от миналогодишния, орязан и без приоритети. И хората какво казват? "О, тези изедници, мръсници, убийци - искат още пари". Искаме повече пари за техника, за лекарства, за апаратура, за консумативи. Същата е ситуацията и с протестиращите.


Това е насъскване на огромни маси хора едни срещу други. И всеки за нещо е виновен. И на такава територия се царства изключително лесно.


Нормална ли е обществената реакция – при инцидент, първо лекарят да се вини преди да е доказано има ли грешка?


- Не. Знаете ли, как преживяваш смъртта на един болен? Да, трябва да се признае, че има увълчване. Да, има тежка комерсиализация. И няма защо да го крием. Но тази комерсиализация е в целия ни живот.


Българинът не знае правата си, не знае какви са клиничните пътеки. Защо не попитате един хронично болен, на него всеки ден му сменят правилата. Днес рецептата му важи за един месец, утре за две седмици. И хората се побъркват. В Германия детето като се роди, докато умре, то си знае пътя в здравеопазването. В България как да си научиш правата като парламентът ги сменя на всеки две седмици?


Как виждате бъдещето на здравната система?


Абсурдна е идеята спешната помощ да мине към болниците. Престъпление е национализацията на здравната каса

- Пристрастен съм, защото съм един от 15-тимата, които 1998-ма година действително направиха реформа. "Реформа" стана мръсна дума в България. И то в аспекта на нашата държава, която след 45 години зимен сън изведнъж се събуди в демокрация. Реформа значи – смяна на собствеността, смяна на финансирането и смяна на функциите. Това е реформа. През 1998-ма през законодателството ние направихме точно това.


Особено болезнена за мен е една абсолютно абсурдна идея – за спешната помощ (да премине към болниците, бел.р.). Спешната медицина е национална система, а да посегнеш на нея като министър, е престъпление.


Ако се върна малко по-назад. Кое беше най-голямото престъпление, извършено от тройната коалиция? Една безумна идея на проф. Гайдарски здравната каса да стане единственият финансиращ орган. И тогава тя беше национализирана. Вместо това правителство, което се бие в гърдите, че е дясно, да денационализира касата, то продължи да я национализира и в момента НЗОК е един банкомат. Ако онзи там, който се биеше в гърдите, че е дошъл от Америка (Симеон Дянков бел.р.) напълни с пари банкомата с колкото пари той реши, директорите на болниците ще имат бюджети. Това е НЗОК в момента. А тя трябва да се ръководи от осигурените.


И последната глупост беше с резерва на касата, който отиде в правителството. Ние заложихме в бюджета на касата този резерв, а изведнъж тия пари се вкараха в бюджета и сега никой не знае дали са за керемиди, дали са за магистрали...


Тъй като правителството усети, че нещата не вървят и неминуемо върху него ще се струпа народният гняв, те го отклоняват към лекарите. Това и за слепия е ясно. Изведнъж при реално недоказана грешка, без да се изчака изключително сложната и бавна експертиза, се правят заключения.


Има една стара презумпция "Докторът винаги иска да помогне", а третото основно правило на Световната здравна организация е "Убива болестта, не лекарят".


При нас има т.нар. системна грешка. Съотношението системни грешки към лични грешки, от които никой не е застрахован е 85 към 15. На световно ниво съотношението е 65% към 40% в полза пак на системните грешки.


Какво означава системна грешка?


- Грешка, която е допусната поради лоши правила в здравната система. Докато личната е грешка е единствено и само на лекаря. В целия свят се борят срещу системните грешки и ги намаляват – с нови лекарства, нова апаратура. От лична грешка никой обаче не е застрахован.


В София, например, връзката между болничната и доболничната помощ е тотално прекъсната.


В София за АГ клиниките е дошла черна седмица. Поредица от смъртни случаи. Спомнете си преди година как 4 дечица новородени едно след друго починаха. Интересното е, че никой не написа, че колегата от Пазарджик (който беше обвинен, че е израждал пиян - бел.р.) беше оневинен напълно и от прокуратурата, и от лекарското съсловие. Въобще не е бил пиян човекът. Направихме много сериозна проверка, но вина нямаше.


Нека Ви върна към едни предложения - за създаването на правила за "добра медицинска практика". Възможно ли е те да са универсални за всички специалисти?


- Правила за добра медицинска практика няма никъде в света.


Правилата за добра медицинска практика са правилата за чирака, не за майстора. Всяка национална асоциация по специалности създава свои правила. Защото едно правило за добра медицинска практика за хирурга не може да бъде добра практика за анестезиолога или кожния лекар.


Те си създават така наречените протоколи за действие. В моята клиника има 57 протокола за действие. Те не са за мен, а за специализиращите и новите лекари.


Ще ви дам пример. Преди две седмици трябваше да решим с колегите дали да отворим или не една жена. Ако я отворим, има шанс едно на 1000 да оживее. Ако не го направим, ще умре. Правилата за добра медицинска практика казват, че не трябва да я отваряме. Но ние я отворихме.


Правилата за добра медицинска практика не са, за да могат адвокатите или близките на пациентите  да ни съдят. Те са за нас. Те не са база, на която да се каже, този е сбъркал или този не. Ако например тези правила са нарушени в името на спасяването на човека, това не грешка. Грешка е друго нещо.


Защо не ги записваме в нещо като книга? Защото в момента, в който ги запишем, те вече са остарели. Тези 57 протокола ежедневно търпят промени, защото медицината се развива светкавично.


Хората искат бърза разплата, но в медицината две и две не прави четири.

Колко доказуема е една лекарска грешка?


- Хората жадуват за бърза разплата. Доказването на поведението на лекаря в болницата  е ужасно трудно нещо. В медицината две и две не прави четири.


А дали подготовката на младите лекари е достатъчна?


- Аз съм от хората, които смятат, че медицинското образование у нас е много добро. Има куп неуредици, но качеството на образованието е високо. Тези момчета и момичета знаят повече от нас.


Но каква е мотивацията им?


- Вие чухте ли ме досега да кажа нещо за възнаграждение? Няма и да го чуете от моята уста. За огромната част от тези хора най-важното не са парите. Най-важното са хоризонтите. В България хоризонт няма. Нахлупен ни е един каскет и ние не виждаме пред очите си. Затова се махат. Това, че за три дни в чужбина ще изкарат колкото тука за три месеца, е допълнително. Най-важното за тях е хоризонтът. Те искат да отидат в държавата където знаят, че животът е сигурен и предвидим.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Extraordinary Gentlemen
  Extraordinary Gentlemen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  СРС-та са нужни, но не като тези на Цецко!

  "Функциониращата полицейска държава не се нуждае от полиция." "A functioning police state needs no police." Уилям Сюарт Бъроуз
 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2788 Разстроено

  "Лекарят е и най-близкият приятел до момента, в който животът на човек е в ръцете му..." - ТРУДНО е на лекарят да УСТАНОВИ първоначален контакт с пациента, защото "събеседването" за анамнеза се ПОДЧИНЯВА на два въпроса: за платежоспособност и минимални лекарски разходи. Затова рядко се стига до ПРИЯТЕЛСТВО...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Сега последно Милан Миланов в ССД ли е или не?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  "Проф. Милан Миланов: Непростимо е властта да използва пациентите срещу лекарите"

  КАКВО ИЗЛИЗА,ПАЦИЕНТИТЕ ДА НЕ ТЪРСЯТ ОТГОВОРНОСТ НА ЛЕКАРИ,ПРОКУРОРИ,СЪДИИ,ПОЛЦАИ,ДАСКАЛИ,БДЖ-ЕЙЦИ,ПОЩЕНИ, И ДРУГИ ТЪРТЕИ,А САМО ДА ПЛАЩА!
  Нещо не сте доразбрали,дрОгарЕ!Ние не сме в комунистически времена!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 506 Неутрално

  НЕка лекарите да не се правят на светци и винаги да търсят ''под вола теле''. Всички са криви, само те са преведни.

  Открито - 30 ноември 2011: Кой нарушава правата на пациентите?
  Доктор "опипва" колежки в операционна зала с ръката на пациент, който е в безсъзнание!!!

  http://bnt.bg/bg/productions/69/edition/18253/otkrito_30_noemvri_2011_koj_narushava_pravata_na_pacientite

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  "О, тези изедници, мръсници, убийци - искат още пари" - дежурната реакция при всеки протест на съсловие в страната. При това положение едва ли някога ще се оправим.

  Казаното от проф. Миланов е разумно, ала същевременно самата гилдия има трески за дялане. Лошото е, че и на централно ниво - правителство - няма кой да ги издялка, а все повече се забатачват нещата по отношение на бюрокрация, финансиране и т.н.

 7. 7 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Нито пациентите ,нито лекарите имат вина за порочнородената здравна реформа,с която се гордее Миланов-един от "бащите"й,виновен за пъкленото дело!

  И до днес не мога да си обясня,защо"риформата";,започна от т.н.общопрактикуващи лекари,а не от болниците??

  Понеже медицина се практикува в болниците,а не в разни кабинети!

  Държавните болници-мастодонти си остават непокътнати и до ден днешен!Машини за разходване на пари!

  Да бяха преструктурирали болниците-джипи-тата сами щяха да се нагодят към тях,без пари!

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  До коментар [#5] от "korektor":

  Да беше само той. Пълно е с такива, и то не само в сферата на здравеопазването. Въпросът е как са защитени правата на хората и работи ли съда в тяхна полза.

 9. 9 Профил на Violeta Keremidchieva
  Violeta Keremidchieva
  Рейтинг: 395 Неутрално

  хайде пияндето да не дава акъл.

 10. 10
  bravo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 11. 11 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Браво! Много добро изказване.

 12. 12 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Добро интервю ... макар Миланов да не е сълзица, много силни думи и верни!

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 13. 13 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Случват се грешки в лекарската професия и те често са фатални. Няма безгрешни хора и хората биха подходили с разбиране към тези случаи, но търпението им е изчерпано от безкрайното искане на пари от лекарите за процедури, за които се плаща от касата. Хората са подразнени от отношението на голяма част от лекарите, които тотално неглижират отношението си към пациента и се отнасят към него като към кесия с пари и от болницата го карат да ходи на преглед в частните им кабинети. При това положение не можеш да очакваш разбиране и съчувствие от пациентите. И това не е насадено от правителство или който и да е друг, а от самите лекари с тяхното доста лакомо поведение, което на много места не е дори подплатено с достатъчно професионализъм.
  Така че, професоре, преди да хвърляте лесно вината на други хора, първо се вгледайте като съсловие в какво сте се превърнали и си изчистете вашите "трески" и тогава всичко ще си дойде на мястото. А тук изобщо дори не сме захванали темата за източването на болниците.

 14. 14 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#10] от "bravo":

  Точно така е! Защото "системата" съвсем съзнателно е създадена такава, че да даде възможност съвсем популистки да се измести проблема, какъвто и да е той... а с него - и недоволството на засегнатите в желаната посока! Защото като стане дума за фатален изход от лечение - дори да се дължи на грешка на конкретен лекар - едва ли някой се замисля - защо е така? И защо комерсиализацията на здравеопазването е превърната в критерий №1 на последното? И какво се иска, за да може един лекар "да оцелее" в подобна среда - в разрез с условията и изискванията, при които е поставен да работи?! Това е като нещо - да подбиеш цената на определена стока на пазара... Нали "колегите" ти ще те изядат "с парцалите"?!...

 15. 15 Профил на email
  email
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Има и прави и криви неща в това изказване.
  Мога да отговоря подобаващо, но вече май не ми се ще... омръзна ми да повтарям едно и също. Ако съм на кеф довечера може и да си помисля.
  Но, в най-общи линии... българинът има една поговорка - всяка жаба да си знае гьола! Не напразно е измислена... тя обяснява много неща!

 16. 16 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Прав е човека, че проблема (не само при лекарите) не е в липсата на пари, а в липсата на перспектива. Това е и причина специалности, които са важни в медижината, но е трудно да се плаща за тях (като анестезиолозите) да се избягват от студентите.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 17. 17 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  Заради келепира,
  властта
  пред нищо не се спира!

  www.berbenkov.hit.bg
 18. 18 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Стига критики към здравната система. Който е бил в Щатите или Великобритания знае, че нашата здравна система си е супер. Не лоша , бърза услуга на ниска цена. Мисля, че отношенията лекар - пациент ще се регулират постепенно.

 19. 19 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Който не работи той не допуска грешки.
  И аз се питам е ли е възможно да се организира митинг на благодарни пациенти.
  Аз съм един от благодарните пациенти.

 20. 20 Профил на chetiasht
  chetiasht
  Рейтинг: 8 Гневно

  Много добро интервю, с много умни приказки в него. Аз съм лекар и не работя в България от няколко години. Като гледам как стоят нещата в системата на здравеопазването, хич и няма да се връщам в нея... Нямам намерение да работя в непрекъснат страх и да ме плюят като единствен виновник за всички беди на българина. Това демонизиране на лекаря е срам за България. Всички- правителство, медии, знайни и незнайни дървени философи скочиха срещу съсловието и нагнетяват напрежение между лекари и пациенти ! Само с едно не съм съгласна в интервюто- за медицинското образование в Бг. Вярно- теоретическата подготовка е на добро ниво, но практическата хич я няма, за съжаление. И това не се е променило от години... Ние излизаме от Университета знаещи и после в движение се учим и да можем...

 21. 21 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Има много истини в това интервю.
  Лошото е, че за жалост той никъде не споменава конкретни цифри. Да, хубаво е да има и втора, дори и трета здравна каса. С какви средства обаче ще се финансира администрирането им. С колко ще трябва да нарастнат здравните вноски?
  За момента при недофинансирана здравна система, каквато имаме и при липса на желание и на възможности от страна на гражданите да плащат по-високи здравни вноски, считам, че това няма да бъде добра идея.
  Имам чувството, че повечето хора очакват едва ли не да се намалят парите за здраве, да се реформира системата и като резултат да се подобри обслужването, да се ремонтират болниците, а и да има още повече пътеки, които се поемат от касата - при това на 100%. Лекарите пък да са по-добре платени, за да са мотивирани да ни лекуват още по-качествено.
  За съжаление обаче в реалният капитализъм такова животно нема...
  Здравеопазването е изключително скъпо "удоволствие" и за него винаги се плаща.
  Затова, като се говори за реформи нека тя първо се дискутират в по-широк кръг в лекарските среди, след това да минат за обсъждане и сред експерти, за да стигне накрая и до законотворците ни. Винаги обаче трябва да се вкарват и в конкретна финансова рамка, която разбира се да бъде във възможностите на държавата.
  Всичко друго си е едно хубаво говорене...

 22. 22 Профил на Дилбер Танас
  Дилбер Танас
  Рейтинг: 450 Гневно

  Хайде Милан да не реве като вдовица за х..., че той и пияндето -хирург Игнатов забъркаха лайната. Не аз избрах възможно най-лошата система, където водеща стана посредствеността! Кой похарчи десетки милиони за апаратура, която се изсипа в ръцете на ГП, която сега стои по мазетата? Защо не се похарчеха парите за иновации? Че какво и беше лошо на предишната система? Медицината беше добра и достъпна -мечта за всяка система!!!
  Както навсякъде, първо изплува боклуука като този, дето си мисли, че говори директно с господа!!!

 23. 23 Профил на bravo
  bravo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#14] от "opt_02":

  Не бих казал, че проблемът е в системата. Това си е чист популизъм от типа, който е довел на власт Хитлер. Лично аз не смятам, че лекарските грешки трябва да се прощават, но в същото време не бива да се слагат всички лекари под един знаменател. Тиквата прави точно това. Когато някой се надигне срещу властта, управниците ни дават пример с най-некадърните и после приравняват всички с тях. Преди няколко години предшествениците му постъпиха така с учителите, сега на ред са лекарите, железничарите и земеделците, утре ще е някой от нас. И другите ще го плюят или поне ще мълчат. Мутрата си е научила урока - разделяй и владей.

  Българските политици не са раждани - те са изходени.
 24. 24 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Да си лекар в България днес-това е да си рекетираш безнаказано и да си вечно недоволен.Опомнете се малко,не сте само вие в тая държава

 25. 25 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 619 Неутрално

  "Правилата за добра медицинска практика не са, за да могат адвокатите или близките на пациентите да ни съдят. Те са за нас. Те не са база, на която да се каже, този е сбъркал или този не. Ако например тези правила са нарушени в името на спасяването на човека, това не грешка. Грешка е друго нещо."

  Това са пълни глупости. Именно въз основа на протоколите, които се пишат черно на бяло и се публикуват всяка година в справочници за всяка специалност става до голяма степен определянето на вината за лекарските грешки в развитите държави. Ако на проф. Миланов не му е известно, да взема да му изпратя един такъв годишен сборник с протоколи по анестезия и реанимация, заедно с годишната справка на една от френските застрахователни компании за възникналите инциденти и образуваните дела, както и за изхода от тези дела. Протоколите са в основата на съдебните решения, защото тези протоколи не са вътрешноболнични, а са определени на национални ниво от консилиуми и са силно препоръчителни, а на практика са задължителни.

  Жизнь или Life - избор има.
 26. 26 Профил на milko.changov
  milko.changov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Проф. Миланов, ще перифразирам Марк Тулий Цицерон "До кога, о професоре, ще злоупотребяваш с нашето търпение?" Аз мога да Ви докажа, че лица с медицинска диплома, че и специалност (това за мен обаче не ги прави лекари) в 21 век, в елитна (само според директора й) болница в София убиват, при това свой колега, но няма да поискате доказателствата, нали (те са заверени от болницата! Като председател на етичната комисия на БЛС и специалист по интензивна терапия, ще отнемете и ще ще сезирате ли прокуратурата за тези документално доказани престъпления в буковата болница (израз на лекари от нея) и настъпила смърт на пациента? Не вярвам. А дали не сте един от "бащите" на реформата, поставила началото на сегашния хал на здравеопазването?

 27. 27 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Сигурно пациентите и близките им излъгаха преди дни, че смъртността след раждане била 7%
  Оказва се, че е двойно повече. За какво ли още ни лъжат...?

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 28. 28 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 570 Разстроено

  Какво може да се очаква от лекар, за когото една операция е "отваряне". Само от този израз си проличава, че този човек няма никакъв респект пред пациентите си, а е и председател на етичната комисия. И от него се очаква да разобличи мършата в съсловието?!? Няма надежда за оправяне с тези стари муцуни.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 29. 29 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#23] от "bravo":

  Точно това имах предвид. "Системата" не е нещо, на което да се сърди човек. Тези, които са я създали (не само в здравеопазването), съзнателно са я направили да може да бъде използвана по описания начин. Е, всички я използват в този аспект. Просто сегашните са се изучили по-добре от предишните (което си е съвсем в реда на нещата) и я използват по-успешно в своя изгода. Пък за Хитлер... и друго общо има. И той е оставил "в наследство" доста магистрали! А и едва ли е действал без сравнително масова подкрепа, но това е друга тема...

 30. 30 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Миланов се гордее с реформата от 99. Никкво право няма. Тя не е солидарно разпределяща, защото един безработен остава неосигурен след 3 месеца, въпреки че е плащал като поп 11 години дебели пари.
  Тая система остави 2 млн неосигурени, искайки от безработния твърде голяма сума. През 2000, при старта, мин р.з. беше 100 кинта. Работещият плащаше 2.50, работодателят до 6 лв остатъка. А от безработния искаха 6 лв при нула доход. Абсолютно безобразие.
  Няма повод за гордост гусинът. Айретен, че трябваше да се избере не солидарно-разпределящата, а индивидуално капитализиращата с-ма.
  Не се говори и за никва приватизация. Доболничната и без това си е 100% частна, остана да им се продадат кабинетите на търг. Защо са общински ДКЦ-тата? Щото има нещо за лапане оттам.
  Бил зам-шеф на БЛС. Най-паразитната съсловна организация, която не прави нищо за членовете си, а подписва договор с НЗОК, какъвто и дадат. Няма вътрешни избори, никой не уведомява лекарите за избор на делегати, но чл. внос е голям за гушене. В един окръжен град, се вземат 5 кинта/калпак месечно, 4 отиват в СФ, а останалите надвишават с пъти нуждата от една канцелария и две заплатки.
  И за да бъде гаврата пълна, членството е задължително. Но това не е всичко. За да не изклинчи някой, БЛС и РЗОК имат договорка РЗОК да изисква документ за платен чл. внос! Че кво общо има РЗОК? Абсолютно нищо. Това е услуга между вълци.

  Ако е корназ, да ми отговори тоя сладкодумец, дето е на всяка манджа мерудия и дава интервюта под път и над път.

 31. 31 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#25:"Дразнител"]Това са пълни глупости. Именно въз основа на протоколите, които се пишат черно на бяло и се публикуват всяка година в справочници за всяка специалност става до голяма степен определянето на вината за лекарските грешки в развитите държави. [/quote]

  Това е точно така.
  Проблемът е в друго, Миланов го зачеква, но се отклонява.

  Ако се придържат стриктно към правилата за добра практика, ще си спестят много обвинения и дела.
  И много хора ще си отидат, защото никой няма да поема риск извън правилата.
  А "майсторите" си позволяват да стъпват извън правилата. И слава Богу.
  Ако можеше медицината да се практикува само по правила, щеше да може да се програмира изхода.

  И правото може да те увреди, има добри практики, но те не ти гарантират делото или интереса.

 32. 32 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#20:"mariat"]Само с едно не съм съгласна в интервюто- за медицинското образование в Бг. Вярно- теоретическата подготовка е на добро ниво, но практическата хич я няма, за съжаление.[/quote]

  100+
  Всички източноевропейски школи в една или друга степен са така.
  Вижда се по оценките за лекарите от Полша, Латвия и Русия в Англия.
  Но като че ли наваксват сравнително лесно.
  Практиката, при добра теория отдолу, се удава по-лесно.

  Като цяло източноевропейското образование и обучение залага повече на едностранната комуникация, отколкото на интерактивността.
  Преди вярвах, че това е голяма грешка.
  Сега не мисля точно така. Има и преимущества, особено в определен контекст.

 33. 33 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Мрете, но не давай те пари на тези занаятчии!

 34. 34 Профил на vik7777
  vik7777
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#22] от "Дилбер Танас":А бе Дилбер Танасе е е е е! Бегаи тогава у Монголията! Мръсен комуняга!

 35. 35 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 672 Неутрално

  В тази държава все още живеят и работят - лекари, инженери, архитекти, икономисти и т.н. и т.н.
  Който не работи, той не прави грешки - аксиома!
  На много хора им е удобно да се интересуваме от частни, макар и трагични случаи само и само, за да не ги питаме те какво правят.
  За тях най-добре е народеца да се занимава с такива случаи и най вече с чалга, пиене, поблоища и т.н. и т.н.
  Еееееееееее, ами няма да стане, най - накрая ще Ви бъда преставена и потърсена сметката!!!

  ура и да живей!!!
 36. 36 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 782 Неутрално

  един умен мъж!

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 37. 37 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  Моите уважения на Доктор Миланов, ама това са глупости дето ги говори ... В цял свят си има стандарт на услугите и като не се спазва бои по манерката ... затова има консилиуми, когато трябва да се департне от тях ... Ето http://www.amazon.co.uk/Checklist-Manifesto-How-Things-Right/dp/1846683130 много ясно и просто обяснено ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 38. 38 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#35] от "пуц муц":

  Да, но си има някакви стандарти които се спазват за всички във всички специалности или носим наказателна отговорност ... Не само при лекарите може да има смъртни случаи поради небрежност ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 39. 39 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 616 Разстроено

  Впечатляващо е първобитната реакция на повечето от коментиращите. Мислех си, че в Дневник пишат по интелигентната част от обществото.

 40. 40 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 523 Неутрално

  "Това е насъскване на огромни маси хора едни срещу други. И всеки за нещо е виновен."

  За това е абсолютно прав - гробарите правят това ежедневно - насъскват едно съсловие срещу друго, използвайки всеки частен случай - медиите са под пълен контрол, готови да сеят полуистини, манипулации и откровени лъжи. За всеки в дадено съсловие тези неща са очевидни - но от страни не е, хората лесно стават жертва на пропагандата. Резултатът е очевиден - никаква солидарност при протестите, всеобщо озлобление, а мафиотите на власт и техните клиенти си броят доволни милионите... елементарно.

  Обаче за т.н. "реформа", от 2001, която напълно срути общественото здравеопазване, като го напълни с посредници, източващи огромна част от средствата и тотално го меркантилизира - господинът трябва да носи отговорност! Няма за какво да се гордее - сам казва, че при нас тъкмо системните грешки относително преобладават. Реформата си я направиха лобисти депутати в НС тогава, уреждайки преди всичко добро заплащане на джипитата. И каква е тази реформа - чопнали оттук, оттам, без анализ на взаимовръзките и следствията. Като всичко, което се прави през последните 22 години - дайте да разрушим къщата, че нещо е овехтяла, пък построихме колиба... кучешка...

 41. 41 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#31] от "mechopuh":

  Не казвам, че не трябва да се взимат решения извън протоколите, но при смъртен случай ПЪРВО се гледа как е бил спазен протокола. Впрочем, действия извън протоколите могат да стават с изричното съгласие на пациента. Всичко това се прави, за да може да има конкретна и персонална отговорност, а не както е сега в БГ - виновна е системата! Демек колективна безотговорност.

  Жизнь или Life - избор има.
 42. 42 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#41:"Дразнител"]Не казвам, че не трябва да се взимат решения извън протоколите, но при смъртен случай ПЪРВО се гледа как е бил спазен протокола. Впрочем, действия извън протоколите могат да стават с изричното съгласие на пациента. [/quote]

  Е не го казваш, но не се опитваш да се поставиш на мястото на лекар. Да опитаме. Ми ще помисли, дали да излиза извън протоколите. Колкото повече се нагнетява отношението в обществото, толкова по-на сигурно ще действа. Що му трябва да си пъха главата в торбата? Каквото пише там - това. И каквото стане - станало.

  Изричното съгласие на пациента е атакуемо от близките.
  Лекарите, които не знаят това, разчитат много на него.
  Като няколко изгорят, останалите ще го вземат в предвид.

  Виж сега. Медицина се прави в условия на взаимно доверие.
  Когато не вярваш на лекаря си, по-добре да отидеш при друг. Аз не искам да ме лекува или оперира уплашен човек, който мисли откъде ще му се стовари проблема.

  Превърнеш ли докторите в чиновници, основните загубили ще бъдат болните.

  [quote#41:"Дразнител"]Всичо това се прави, за да може да има конкретна и персонална отговорност, а не както е сега в БГ - виновна е системата! Демек колективна безотговорност.[/quote]

  То и сега се знае, кой е отговорен. Дали ще го провериш по протокол или без протокол (стандарт) - ми той или го е спазил, или не. Не е там кучето. Много от отговорните лекари ще откажат да работят без необходимите условия и консумативи, щом на всяка цена трябва да се спазва стандарт. Останалите максимално ще се придържат към стандартите и очаквам да има повече проблеми за болните.
  Безхаберието и недобросъвесността на лекаря не зависят от наличието на стандарт. Стандартът е нещо чудесно, но не решава въпроса който коментираме. Даже бих казал, че пази повече лекаря.
  Много примери мога да дам, и с други професии.


 43. 43 Профил на zarski2011
  zarski2011
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Дами и господа, аз съм консултант анестезиолог, работещ във Великобритания, с дванадесет години практика. Искренно съчувствам на колегите си в България, но смятам че няма за какво да се оплакват. Тук в Англия, например, всяка година изключват десетки лекари от съсловието, а на много други им се дават най- различни санкции. Всеки лекар консултант (специалист), и всеки Джи Пи има годишна проверка, на която трябва да докаже че прави нужните усилия за професионално развитие- иначе ти отнемат лиценза. Да не говорим за тези което специализират- първо се правят две години стаж, следван от три години специализация за Джи Пи, и седем до девет години специализация за различните специалности. Всяка болница има специален отдел, занимаващ се с оплакванията на болни и роднини...
  Приемам че заплащането у нас не е на нивото на запад, но все пак лекарите са сред най- добре платените в България. Съгласен съм, че материалните и технически условия са лоши, но те няма да се променят ако самите лекари не натискат постоянно за това. Случая с родилката изпращана от трън на глог, с елементарна диагноза, не е зависел от липса на съвременна техника.
  В края на краищата, не редим плочки, а държим живота на хората в нашите ръце. И да се надяваме обществото да продължава с едно сляпо уважение от шаманско- лечителен вид, в двадесет и първи век, е наистина наивно.


 44. 44 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До zarski2011 - коментар 43:

  Не сравнявай Великобритания с България.
  Там обществото не е настръхнало срещу лекарите.
  Консултант-анестезиолог взема >100 хил паунда годишно? Общопрактикуващ - 55-80 хиляди?

  Напуснах професията през 2006 и съм щастлив че го сторих. Оказа се че животът е хубав.

 45. 45 Профил на totju
  totju
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Правила за добра медицинска практика няма никъде в света."

  http://www.gmc-uk.org/static/documents/content/GMP_0910.pdf

  Има,и още как.Само да припомня,че този същия Миланов е един от хората въвели тази безумна система с клиничните пътеки.

 46. 46 Профил на bezvazelinov
  bezvazelinov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Като се огледате в "оценките" на коментарите ще видите и една от основните прични здравеопазването да е в такова плачевно състояние - лекарите вместо да са при пациентите (клиентите) - не излизат от форумите.........

 47. 47 Профил на bezvazelinov
  bezvazelinov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До 44

  Защо мислиш, че тука взимат малко ?? Един добър анестезиолог (а те останаха 10на в БГ ) взима минимум 100 000 лева годишно в БГ, в сравнение с цените тук и Лондон мисля че преживява някакси А за хирурзи, шефове на клиники и др. не коментирам изобщо, да ги подпука НАП и няма един да остане на свобода (ако може английския НАП да го командироват в БГ де )

 48. 48 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#42] от "mechopuh":

  Това са пълни глупости. Системата с протоколите работи прекрасно във Франция. Смъртността е по-ниска отколкото в България, а на всичкото отгоре има кой да носи отговорност. Просто в БГ всеки иска да мине метър. Впрочем, протоколите по реанимация, които се публикуват там са стотици, а не смешните 57, за каквато бройка той говори. Като няма протоколи се разчита единствено на съдебно-медицински експертизи, които знаем как стават в БГ и каква стойност имат.

  Жизнь или Life - избор има.
 49. 49 Профил на totju
  totju
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#46] от "bezvazelinov":


  До коментар [#47] от "bezvazelinov":

  По-скоро от такива разбирковци като теб е в такова плачевно състояние,които хабер си нямат и пишат глупости по форумите.

 50. 50 Профил на doktorkata
  doktorkata
  Рейтинг: 443 Неутрално

  ПАЦИЕНТИТЕ ПЪРВО ТРЯБВА ДА РАЗБЕРАТ КАКВИ ПРАВА И ВЪЗМОЖНОСТИ ИМ ПРЕДОСТАВЯ ТАЗИ СБЪРКАНА ЗДР. СИСТЕМА . В ИЗВЪНБОЛНÌчНАТА ПОМОщ НАПРИМЕР ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ ,чЕ НЕ ВСЕКИ ОТИшЪЛ С НАПРАВЛЕНИЕ ПРИ СПЕЦИАЛИСТ ИМА ПРАВО НА КОНРОЛЕН ПРЕГЛЕД . ДА , ТОчНО ТАКА , НЕ ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА СЕ ПРЕГЛЕДА 2-РИ ПЪТ СЛЕД НАЗНАчÈНАТА ТЕРАПИЯ. СПЕЦИАЛИСТЪТ ТРЯБВА ДА СИ ИЗБЕРЕ 1 ОТ 2-МА ПАЦИЕНТИ КОЙ ДА ДОЙДЕ НА КОНТРОЛЕН ПРЕГЛЕД . 2ИЯТ КАКВО - КАСАТА НЕГЛАСНО МУ КАЗВА , чЕ ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТИ . НО НЯКОЙ ДА Е чУЛ ЗА 10 Г. ОТ КАСАТА , чЕ Е ТАКА ? НЯМА И ДА СЕ чУЕ . САМО ГОВОРЯТ КАКВИ ГОЛЕМИ ПРАВА ИМАЛИ ПАЦИЕНТИТЕ , А НА ПРАКТИКА - НОЖ В ГЪРБА ИМ.

 51. 51 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#48:"Дразнител"]Това са пълни глупости. Системата с протоколите работи прекрасно във Франция. Смъртността е по-ниска отколкото в България, а на всичкото отгоре има кой да носи отговорност. Просто в БГ всеки иска да мине метър. Впрочем, протоколите по реанимация, които се публикуват там са стотици, а не смешните 57, за каквато бройка той говори. Като няма протоколи се разчита единствено на съдебно-медицински експертизи, които знаем как стават в БГ и каква стойност имат.[/quote]

  Благодаря за оценката.

  Франция се сочи за страната с едно от най-добрите здравеопазвания в света. Чувал съм за Франция и виждам Англия.

  Съжалявам, че коментара ми не покрива критериите ти.

  Вместо да продължавам, имам градивно предложение -
  да приложим стандартите на ТеЖаве върху БДЖ и на Роял Мейл върху Български пощи.

  Хората заслужават повече.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK