"Витоша ски" заяви, че спира лифтовете на Витоша

"Витоша ски" заяви, че спира лифтовете на Витоша

© Анелия НиколоваТуристическата и ски зона "Алеко" на Витоша спира работа и няма да функционира тази зима, обяви собственикът на лифтовете в планината над София фирма "Витоша ски". 


От дружеството съобщиха пред dnevnik.bg, че никой от лифтовете на Витоша няма да бъде пуснат, което касае и използваните предимно от туристи лифтове "Симеоново" и "Бай Кръстю". 


"Витоша ски" заяви в съобщение до медиите, че до крайната мярка се е стигнало заради "обективна невъзможност зоната да работи законово" заради проблеми в новия Закон за горите, приет през пролетта. А също така и поради "липсата на перспективи за развитие" на туристическа и ски зона "Алеко".
Петър Петров от ръководството на фирмата обясни за dnevnik.bg, че "Витоша ски" не може да изпълни задължението си да почисти и обезопаси просеките на лифтовете за предстоящия сезон, защото няма сервитутно право върху тези терени, каквото изискване беше въведено с новия закон.


По думите му, за да кандидатства за сервитут през Държавното горско стопанство-София, което е собственик на държавните земи в природен парк "Витоша", фирмата трябва да има подробен устройствен план. Проектът й за нов ски-курорт в парка беше спрян от екоминистерството с основание, че екооценката му е некачествена.От дирекцията на природния парк "Витоша" обаче разпространиха становище, от което става ясно, че няма пречка за ползването на пистите над хижа "Алеко". От там припомниха, че "безлесните територии над хижа Алеко се използват вече повече от 80 години за каране на ски и могат да продължът да се ползват като такива и през настоящия период след заплащане на дължимия наем за ползване на държавна собственост".

"Витоша ски" няма законова възможност да пусне никой от лифтовете", каза Петров.


Шефът на Изпълнителната агенция по горите Бисер Дачев потвърди пред dnevnik.bg, че трябва да има влязъл в сила ПУП, който да не противоречи на плана за управление на парк "Витоша", за да се учреди сервитут. "Истина е, че законът е доста рестриктивен и в него има неработещи текстове", каза Дачев.


Следващата седмица шефът на ИАГ ще организира среща с "Витоша ски" и екоминистерството, за да се потърси решение на проблема в максимално кратък срок. "Ако се наложи да променяме закона обаче, ще са нужни месеци", заяви още шефът на агенцията по горите Бисер Дачев


Неотдавна по жалба на сдружението на витошките ски-училища последна инстанция на Върховния административен съд реши, че "Витоша ски" трябва занапред да изравни цените на лифт-картите за редови туристи и за ски-учители. Преди 2 години фирмата направи сезонните карти за учителите в пъти по скъпи - над 2000 лв., с мотив, че печелят на нейн гръб. Съдът обаче реши, че мярката е дискриминация. На въпрос ще се съобрази ли фирмата с решението, Петър Петров отвърна: "ски училищата имат едно съдебно решение, което могат да си сложат в рамка и да му се радват. Още не е ясно дали въобще ще работим и ще издаваме някакви карти тази година".


Председателят на сдружението на ски училищата на Витоша Аспарух Мачирски коментира, че този път интересите им с "Витоша ски" са общи и включват и използването на терени за ски писти. Според него Законът за горите създава неуредици за всички заинтересовани със ски обучението страни. 


"Законът за горите не е синхронизиран с останалите наредби, това е тъжната действителност. От април трябваше да се подготвят 23 наредби. Единият от проблемите е, че търговските дружества трябва да се явят на конкурс за терените, които искат да ползват, а такива конкурси още не са обявени", заяви той.


"Вторият проблем е, че няма наредба, в която да се определя ценообразуването. Аз досега плащах по 12 лв. на декар за 50 декара на Офелиите и Ветровала по една от предишните наредби - тази за странично ползване. Сега няма такова нещо", добави Мачирски.


Той заяви, че преди месец и половина заедно с "Витоша ски" са сигнализирали за проблема пред Държавното горско стопанство-София, но засега нямало отговор.


Подобна теза изтъкват и от "Витоша ски": "До момента не е организирана процедура за тяхното (на пистите) отдаване под наем, а и само писта "Витошко лале" има такъв статут. Останалите снежни полета не могат да бъдат отдавани под наем като писти. Не възможно е и да проведем категоризация съгласно Закона за туризма".


От "Витоша ски" обявиха, че се чувстват задължени да "информират по подходящ начин жителите на София". 


"Искаме да изкажем нашето голямо съжаление, че създадената ситуация ще ги лиши от възможността да практикуват зимни спортове в най-стария зимен туристически център в страната. Най-големи потърпевши ще бъдат предимно децата на София", се казва в съобщението на фирмата, която се свързва с председателя на Българската федерация по ски Цеко Минев.


"Надяваме се, че създаденият законодателен хаос ще бъде преодолян и в най-скоро време туристическа и ски-зона "Алеко" в природен парк "Витоша" ще отвори врати", се казва още в съобщението.От дирекцията на природния парк "Витоша" обаче разпространиха становище, от което става ясно, че няма пречка за ползването на пистите над хижа "Алеко". От там припомниха, че "безлесните територии над хижа Алеко се използват вече повече от 80 години за каране на ски и могат да продължът да се ползват като такива и през настоящия период след заплащане на дължимия наем за ползване на държавна собственост".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (138)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3133 Весело

  "липсата на переспективи за развитие" на туристическа и ски зона "Алеко" - е, това вече е НА ИНАТ на селото, пардон на столицата!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на niko
  niko
  Рейтинг: 458 Гневно

  МРЪСНО И ГАДНО ИЗНУДВАНЕ ЦЕКО.
  ЗАТВОРЕТЕ И БАНСКО ТОГАВА!!!

  I'm part of the problem...
 3. 3 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Категорично извиване на ръце. А и при тези цени, особено на кабинковия лифт, то по-добре сезонът наистина да бъде анулиран.

 4. 4 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Да им се взимат лицензи и да се омитат. Ако има държава в тази държава, то тя трябва да определя правилата!

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 5. 5 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Планината си е планина. И без тия ще е хубаво. Карането на ски далеч не е единственото нещо, което може да се прави в една планина. Напротив, ските с изсичането на гората за писти и съпътстващите ги съоръжения са най-съсипващия за една планина спорт.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 6. 6 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Който е живял по времето на социализма е карал ски. Сега настъпи тъмно средновековие в България. При управление на мутри няма каране на ски.

 7. 7 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Цекоминевщини...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 8. 8 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#3] от "conTXT":

  По-добре е да анулират държавата.

 9. 9 Профил на kumbeto
  kumbeto
  Рейтинг: 515 Любопитно

  [quote#0:"статията"]тъй като проектът й за нов ски-курорт в парка (Специализиран Подробен устройствен план) бе спрян от екоминистерството с основание, че екооценката му е некачествена[/quote]

  Нали трябва да се лапат повече пари... Пък и нов ски-курорт, нови цени естествено!

  Няма невъзможни неща, така че ...пишете на кирилица! Римембъ ит!
 10. 10 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Весело

  Ми няма да има - тя Витоша си е застроена вече.
  Няма да ти летят ски под прозорците

 11. 11 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#6] от "dissident":

  Брей, то тагава по Австрийско е жив комунизъм!

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 12. 12 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Сега няма ли да се намери някой да им плати едно обезщетение на "Витоша ски"? Че горките, ще претърпят загуби заради държавата...

 13. 13 Профил на Politemoose
  Politemoose
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ами да им отнемат концесията и да я дадат на друг!

 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Няма лошо. Да си разкарат и съборетините само и да оставят планината на мира. Лошото е, че Нона ще даде разрешително и простотията ще продължи.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Някой политик ще поеме ли отговорност, че на Витоша няма да се карат ски? Фирмата може и да фалира, но защо с нея зачеркваме и ските във Витоша.

 16. 16 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Отдавна карам ски само инцидентно. Следя обаче какво се случва в курортите ни. Ако това е цената за да се запази Витоша от Цеко и мутрите - аз съм ЗА.

 17. 17 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Корпоративната империя отвръща на удара!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 18. 18 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#12] от "buran":

  Ами да, чустват се ощетени хората, защото ги карат да спазват закона...
  Скиор съм, ходя на Лалето и през седмицата и ми е много удобно, но тия са супер нагли и не трябва да отстъпват институциите!!!!

 19. 19 Профил на AlaBalaPortokala
  AlaBalaPortokala
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Като изсмукано от пръстите! Егати наглия тип.

 20. 20 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Да си ходят! Аман от комуноидни мутри, които се занимават с туризъм. Унищожиха Банско, ама Витоша засега не успяват. И сега какво се цупят, като кокони?! Няма, мутренце, няма да плачкаш... Иди утре и си купи нова баничарка, забий някоя чалгаджийка и друсни шкембе във фолкклуб... и ще ти мине. А на нас остави планината, че си я обичкаме.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 21. 21 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#6] от "dissident":

  Извинявай, ама на Банско уиндсърф ли се кара?

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#17] от "Един Градинар":

  На кой удар? Че им подариха още заграбени територии в Банско ли?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на zarzawat
  zarzawat
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Всяка година се опитват да мина с подобен номер. Лалето си е изчистено в момента - лъжат като дърти цигани че не им дават. Проблема на Цеко е че в концесията която е подписал няма нищо общо с обявения от него план за пистите. Той не иска да смени сегашните съоръжения с нови на същите места. Иска да направи второ Банско.

 24. 24 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Да видим. Той Цеко всяка година сипе подобни заплахи.

  Да им отнемат концесията... Ще я отнемат, колкото затвориха Лукойл.

  На Бойко не му стиска да го направи, щото олигарсите като Цеко Минев, Цветан Василев и Валентин Златев могат да отнемат неговата концесийка и тогава ще трябва да си ходи в Банкя.

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 25. 25 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#18] от "m_art_in":

  кой говори за хората, аз за Цеко Минев питам дали няма да го обезщетят

 26. 26 Профил на Sleuth Sloth
  Sleuth Sloth
  Рейтинг: 458 Неутрално

  В никакъв случай не трябва да се правят компромиси с мафиота Цеко Минев. Като му пречи законът, да се измита от Витоша. Всъщност, ще ми е интересно да видя една зима как изглежда планината без обработване на пистите. Сигурно е магическо. Смятам да нарамя дъската и да се катеря до Черни връх. Фрийрайд форевър!

 27. 27 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Разстроено

  законът е доста рестриктивен и в него има неработещи текстове

  Затова ще има и неработещи лифтове.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 28. 28 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Донякъде е прав.
  Тоя абсурд лифта да минава над балконите на некви тумбаци сутрин дето си пият кафето с цигара е пълна кретения. Не беше ли това на Плевнята комплекса от затворен тип там всъщност, а?
  Трябва да има поне 10 м широка просека - с пътека и път за атв под нея.
  Много добре аргументирано становище. Браво на хората от Витоша ски - явно им е писнало да си прехвърлят топката.
  Тук официалния текст:
  http://www.skivitosha.com/

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 29. 29 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  ОК, чудесно. Конкурс за концесията. Хайде на бас, че ако се направи истински конкурс с добре формулирани условия, ще се намери концесионер, на който да не му пречи гората.

 30. 30 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#6] от "dissident":

  И май само в карането на ски е разликата

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 31. 31 Профил на г-жа Вихронрав
  г-жа Вихронрав
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Цеко си е нагласил така нещата, че да изглежда, че някой друг, в случая държавата, е виновна за затварянето на пистите на Алеко. На него това му е целта. Никога не е искал да развива "курорта", а да го унищожи.

 32. 32 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ей "Витоша ски" ае стига сте се правили на ощетени.

 33. 33 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 620 Неутрално

  вашта ...... пибаджийска!
  Мислите си че ще уплашите общината и държавата??? Ами давайте си лиценза и се изнасяйте оттам.
  После новата фирма може и да й дадат сервитутно право, така че да се справя по добре.
  Аман от Цеко Миневски монопол.
  Я вижте Цветелина Бориславова след Пампорово ще й бъде много приятно да вземе един обект по-близо до любимия

 34. 34 Профил на planetarian
  planetarian
  Рейтинг: 458 Неутрално

  На добрия скиор писта му не трябва. Останалите мераклии ще се пуснат по друга мода този сезон.
  Всичко е окей.

 35. 35 Профил на г-жа Вихронрав
  г-жа Вихронрав
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "Десен":

  какво значение има откъде минава лифта? нали няма блокове, които трябва да заобикаля... не казвам дали е правилно или не да има там жилищни комплекси, но не виждам никаква връзка на това със ски сезона на алеко

 36. 36 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Мрете мутри, трябва да ви смаже държавата за тия опити за извиване на ръце. Из аз ще изтрая без Витоша тоя сезон ,че и повече ако това ще помогне да не я унищожите.

  Спирай концесията.

 37. 37 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#13] от "Politemoose":

  Витоша Ски концесия няма никаква дори за земята под лифтовете, а те самите са купени като старо желязо. Кмет на София тогава беше (изненада!) Бойко Борисов.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 38. 38 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Нещастници. Ако щат, бе! Ако не, да флират и да се омитат! Сега като трябва да плащат концесия, а нямат приходи да ги видим колко са печени.

  Аз нямам проблем да се качвам и пеша до Черни връх и да спускам надолу в неотъпкан сняг, както са правели скиорите едно време.

 39. 39 Профил на Arexander
  Arexander
  Рейтинг: 691 Весело

  Хахаха, ченгето Цеко си мисли, че като затвори Витоша ще се изсипят хиляди скиори в "перлата" му БансЧо. FAIL! Ще си караме ски в Австрия и Италия, в краен случай в Боровец и Пампорово, а Цеко да духа тапетите. Смешник!

 40. 40 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 683 Неутрално

  "От фирмата заявиха, че до крайната мярка се е стигнало заради обективна невъзможност зоната да работи законово "

  ??? Защо просто не ремонтирахте лифтовете и влековете
  Да така е няма как да има щото влекове няма а лифт на Лалето и Романски са си "малко на магия" ... Как да има то няма съоръжения които да бачкат

  2. Защо беше нужна оная гола сеч покрай Лале, такава хубава смерчова гора имаше разкош, сега има грозна картинка, ами некачествен е ... Да така е неможе да оголите планината както оголиха без никакъв смисъл но Лалето

 41. 41 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#23] от "zarzawat":

  Абсолютно. Явно Цеко Минев под "почистване на просеките" има предвид ново разбиване на морени и сеч на още гора. Няма да му мине номера! И аз съм скиор, но наглостта на "Витоша ски" не трябва да се търпи, ако ще и с цената на провален(и) сезон(и)!

  При всички случаи те губят повече, а това им заявление е просто блъф.

  Да ги изритат от Витоша най-после тия!

 42. 42 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  ПУП, ЗУТ, КИНТ - всяка баба от Банско ги знае

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 43. 43 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#35] от "s_mi":

  Айде стига моля ти се. Редно е да има сервитутни права които да се ползват по концесията.
  Ако се наложи да се смени кабел, да се постави нов пилот ли как ги нарчат тия стълбовете с колелата, да се укрепи друг, от долу трябва да има достъп.
  Абсурд е да изпълняваш дейност без учреден сервитут, ама седнем ли да ровим ще се види кой е строил под лифта без разрешение и кой е взел пачките за това.
  Горе, ако няма да им уредена писта и ползване, кой ще ти прави разходи за техника, ток, заплати, ако ще се качват под определен брой пътници.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 44. 44 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Весело

  Айде бе! Ще катерим до "Зелената" на рало и няма да да сме най-добрите?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на София
  София
  Рейтинг: 573 Неутрално
 47. 47 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1523 Гневно

  Мда.. какафония по балкански...
  Мъртвороден закон с невъзможни изисквания. Блокиране на всякаква дейност, дори и разумна.
  Цеко се появява на сцената, жалва се за дечицата на София. Възмутени граждани пи6ат писмо до Главния Маркуч. И ето, ТОЙ се появява, целият в бяло.
  Постановява там каквото си требе, по целесъобразност. (това законите, те са врата в полето).
  Лифтовете зарадотват, инсталациите за изкуствен сняг съ6то.
  Завесата пада, публиката се разотива, доволна...
  Остава ръмженето на резачките и бръмченето на бетонобъркачките... ЕЙ, не се ли наядохте бре МУТРИ!! Долу ръцете от Вито6а?!?

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 48. 48 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Някой, който скоро е ходил на лифта може ли да каже колко стигнаха билетите? Защо ми се върти една сума от 5 лв за възрастен? И това, за да те влачат по едно въже. Горките лифтаджии, умряха от глад.

 49. 49 Профил на skior4eto
  skior4eto
  Рейтинг: 458 Весело

  Явно на Цеко Минев (ПИБ, БФСки) му дойде тази година в повече: и на Банско го карат да си плаща реалните концесионни такси и на Алеко, остава сега да му спрат парите от министерството на спорта за "обучението" на деца и "световните" купи на Банско, които не знайно защо само той получава въпреки наличието на конкуренция в българската ски-индустрия.

 50. 50 Профил на Nick Tsekov
  Nick Tsekov
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ама на Витоша наистина има нужда от разчистване! Половината от горите около Алеко на напълно изсъхнали и няма кой да прибере нападалите като след тунгуски метеорит борове! Гледката е повече от нещастна! Който не вярва - да се качи. Всичко е ужасно старо и соц изпълнение. Трябва да се намери форма тези момчурляци да ходят да спортуват заедно с бащите си. Иначе - дрога, кражби и пиянски збивания! София беше единствената столица в Европа, до която от центъра до ски пистите се ходеше за 40 минути - и това ли ще погубим?!!

 51. 51 Профил на poshbook
  poshbook
  Рейтинг: 402 Гневно

  Останали нещо в тази държавица, което да не е съсипано?

 52. 52 Профил на Mechanosaurus
  Mechanosaurus
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Цеко Минев (ПИБ) изнудва държавата!

 53. 53 Профил на Usted
  Usted
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Аха, липсата на УП пречела--- И Витоша ски случайно имат един готов под ръка. Чуйте, общество, лошите хора от МОСВ са виновни, бъдете будни и негодувайте срещу хората, които ви лишиха от Ски Сезон..

 54. 54 Профил на Mechanosaurus
  Mechanosaurus
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#50] от "reagan":

  Това е оправданието, дори и да си прав, те искат да свършат други неща.... По-добре тунгуски метеорит от Цеко Минев ...

 55. 55 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1523 Разстроено

  Трагедията на еБанско и разсипването на Пирин следва да са много ясен сигнал какво замислят мутрите с Вито6а...
  Налги и алчни мутанти, ненаситни при това...

  Не следва да се забравя че с тези кратки и безснежни зими, с тези малко писти на ниска надморска "височина" така или иначе цялата история няма дългосрочна перспектива, освен ако не иска да се налапа об6тествен ресурс, разбира се.

  Да се мисли да се развива целогоди6ен туризъм, при това активен. Пролетта се качих от Симеоново до Алеко - по "царската пътека". Почти жива ду6а не сре6тнах. А горе на капанчето (като попитах за разписанието на рейса) ме гледаха почти като извънземен че съм до6ъл пе6а...
  А после мрели хората от заболявания....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 56. 56 Профил на filmir
  filmir
  Рейтинг: 404 Гневно

  Искам си възможността да си карам ските на Витоша, защото с моя доход не мога да си позволя да се разходя някъде извън града за почивните дни. И съм сигурен че не съм единствен. От 25 години прекарвам на Витоша всяка свободна зимна минута и ми писна вече някакви "корпоративни зелени" и "ДС бизнесмени" да ми пречат на здравословния начин на живот.

 57. 57 Профил на rrv
  rrv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Опитайте пак другата година

 58. 58 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#50] от "reagan":

  Изсъхналите гори и подръжката на парка са в задълженията на съответните институции и последния който има работа там е Цеко Минев. Заща те не си вършат работата като харата вече е съвсем отделен въпрос.

  И не, ски зоната няма да бъде унищожена, просто всичко трябва да се направи като хората с внимание към околната среда и парка. Има място за всчико, но да стана като в белите страни и по правилата. И без мутри.

 59. 59 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 522 Любопитно

  и главните виновници за проблемите на Цеко на Алеко са пуснали пресове по скандала:

  http://www.park-vitosha.org/content/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 60. 60 Профил на symmpro
  symmpro
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Трябва да издържим годна - две , но да не си дадем планината
  на мутри и други подобни изроди !
  Изтърпели сме много по-лоши неща - и това ще изтърпим...

 61. 61 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#49] от "skior4eto":

  Тази година европейското е в Пампорово!

 62. 62 Профил на Mechanosaurus
  Mechanosaurus
  Рейтинг: 571 Разстроено

  До коментар [#28] от "Десен":

  Не е това комплексът на Плевнята, Плевнята е построила резиденшъл парк до новата сграда на НР, оттатък Околовръстното.

  Онова чудо "манастира" на мястото на старото ТКЗС в Симеоново е на някакви мутри. Там сега е супер зле, наоколо стърчат изоставени строежи, ИКЕАта се е цвъкнала на най-хубавата ливада в Малинова долина, до нея се гради поредният мол, строи се магистрала... Някой път си викам: дано изригне Витоша да си прибере вересиите....

 63. 63 Профил на Mechanosaurus
  Mechanosaurus
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#61] от "qwertzz":

  Тая година няма да има снег и за детска школа по ски ....

 64. 64 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#59] от "Планинар":

  Браво на управата на Национален парк Витоша!

 65. 65 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 507 Весело

  Пука ми. Аз си джиткам всеки викенд в Гармишпартенкирхен.

 66. 66 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Е как шъ добият сервитут, като кабинката прелита над частни дворове в Симеоново?! И изобщо кой позволи да се построят къщи в такава близост до трасето?!

  Жизнь или Life - избор има.
 67. 67 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#56] от "filmir":

  "Искам си възможността да си карам ските на Витоша, защото с моя доход не мога да си позволя ...."

  Ами оправи си доходите бе приятелю, то ските не са хляб, не се умира без тях, всички цървули все с това се оправдавате - "нямам пари за синя зона, затова паркирам в парковете, тревните площи, по тротоарите", "Скъп е билета за градския транспорт и за това карам гратис" - ми като е скъп, ходи пеша, като нямаш пари за ски, играй шах, това поне е безплатно

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 68. 68 Профил на Mechanosaurus
  Mechanosaurus
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#65] от "e2e4":

  Верно, кара ли ски тая година ?

 69. 69 Профил на Mechanosaurus
  Mechanosaurus
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#56] от "filmir":

  Кои са корпоративните зелени? Лифтовете ги е спрял корпоративният Цеко Минев, собственик на ПИБ

 70. 70 Профил на ugz411068663
  ugz411068663
  Рейтинг: 796 Неутрално

  най-лошо управляваните зимни съоръжения . и влекове и писти и кръчмите са пълна трагедия. хората на 30 + помнят хубавите години на витоша

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 71. 71 Профил на mrh52499804
  mrh52499804
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Становище на Дирекцията на Природен парк „Витоша” Относно: изявление на Витоша ски АД и Въжени линии АД за спиране работата на Туристическа и ски зона Алеко в ПП Витоша, публикувано в интернет-сайта на Витоша ски АД

  Във връзка с това изявление, Дирекцията на ПП Витоша се чуства задължена да уточни следното:

  1. Туристически център Алеко включва множество сгради и съоръжения, собственост на редица търговски дружества, туристически дружества и държавни институции. Изявлението вероятно касае само затваряне на съоръженията в център Алеко, собственост на Витоша ски АД и Въжени линии АД. В Дирекцията на парка не е получавана информация за затваряне на други сгради и съоръжения в център Алеко.

  2. Съгласно информация от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) за техническото състояние на въжените линии в туристически център Алеко, въжените линии а Витоша е извършен технически преглед през периода 22.12.2010 г.-29.12.2010 г., при който е установено, че техническото състояние на въжените линии съответства на нормативните изисквания, те са технически изправни и годни за безопасна експлоатация. Актуализирането на разрешенията, издавани от ДАМТН зависи само и единствено от собственика на съоръженията и се извършва на всеки 12 месеца.

  3. Относно необходимостта от почистване на сервитутите, търговското дружество Витоша ски АД е поискало разрешение от Държавно горско стопанство София за почистване на сервитутите на въжените линии от храстовидна растителност и клони. Комисия от ДГС София, ДПП Витоша и РИОСВ София е посочила, че фирмата е трябвало да предостави документ за учредено сервитутно право или да пристъпи към учредяване на същото по реда на Закона за горите. Закона за горите е обнародван на 08 март 2011 г. и всички граждани на България, включително държавните институции са длъжни да го спазват. Почистването на храсти и клони може да се извършва и без учреден сервитут по реда на наемните взаимоотношения.

  4. Внесеният от Витоша ски АД специализиран подробен устройствен план за ски зона Алеко беше отхвърлен от Министерството на околната среда и водите, защото предвиждаше не запазване на трасета на съществуващите лифтове, а точно обратното – промяна на трасетата на почти всички съществуващи лифтове и влекове. Ако лифтовете по новия план бяха запазени в съществуващите параметри и разположение, както е предвидено в Плана за управление на Природен парк „Витоша”, приет от Министерски съвет, този нов план щеше да бъде отдавна приет. За съжаление, фирмата предпочете да води съдебни спорове години наред, вместо да се съобрази с разпоредбите на Плана за управление на парка.

  5. Относно неприемането на Специализирания устройствен план, изготвен от Витоша ски АД, е необходимо да посочим, че държавата най-вероятно щеше да бъде обект на наказателни процедури от страна на Европейската комисия за нарушение на Европейски директиви, ако планът беше приет във вида, предложен от инвеститора и всички данъкоплатци щяха да плащат глобите за това. Трябва да посочим, че проектът за реконструкция на седалковия лифт „Романски” е одобрен от повече от 10 години, но нито един от досегашните собственици на лифта не предприе стъпки за тази реконструкция.

  6. Няма закон в България, включително Законът за туризма и Законът за горите, който да изисква промяна на начина на трайно ползване, за да може да се използва една безлесна територия за каране на ски. Категоризирането на ски пистите се извършва по реда на Наредбата за категоризиране на ски писти от 2005 г. и зависи изцяло от волята на собственика на прилежащите лифтове и влекове.

  7. Безлесните територии над хижа Алеко се използват вече повече от 80 години за каране на ски и могат да продължът да се ползват като такива и през настоящия период след заплащане на дължимия наем за ползване на държавна собственост. Законът за горите позволява наемните отношения да се учредяват без провеждане на търг, когато срокът за наема е по-кратък от 1 година. По този начин, безлесните територии използвани за ски над хижа Алеко са ползвани от Витоша ски АД и други ски училища и ползватели и през предишните ски сезони чрез плащане на държавна такса. Законът за горите не предвижда безплатно ползване на държавната собственост.

  8. Дали една сграда или съоръжение ще обслужват посетителите зависи единствено от волята на техните собственици при спазване на законите и разпоредбите на Република България.

  Дирекция на Природен парк Витоша

 72. 72 Профил на Mechanosaurus
  Mechanosaurus
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#56] от "filmir":

  Всъщност, той се буни срещу закона, ЗАКОНА и държавен орган - МОСВ. Зелените нямат представители в Министерството. Просто България е в ЕС и това правителство има правителство над себе си

 73. 73 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 627 Весело

  Ех, пак ще ме карат да се мъча по гнусните Алпийски склонове...мъка, мъка...

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 74. 74 Профил на filmir
  filmir
  Рейтинг: 404 Весело

  До коментар [#67] от "300g":

  300g мозък имаш. Ако беше спрял коментара си до "Оправи си доходите" със сигурност щеше да имаш едно плюсче и от мен!
  За мен ските са като хляб, също като тревните площи и чистия въздух. Затова ходя на работа с тролейче или пеша. (И си дупча билетче, не само защото е два пъти по-евтино от Загреб например). Ти се разходи до Австрия и Швейцария да разгледаш техните съсипани от скиори планини, и после ела да те пробвам на шахче как си

 75. 75 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Най-малкото пишещите по-долу е трябвало да забележат, че освен "Витоша ски" и "Мечирски" няма да работят. Така, че проблема е на корумпираната ни и неграмотна администрация, а не на Цеко Минев.
  Жалко, че трябва да се стигне до крайни мерки.

  Любовта ще спаси света!!!
 76. 76 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 627 Весело

  http://www.reyma.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=144&Itemid=264

  И да не съм чул - скъпо било:
  08.01.-29.01.2012 : 1225евра - 2400лв. делено на 10 човека = 240 лв. на човек за 7 дена = ~35лв./човеконощувка.
  Като се натоварите 10 човека в едно ван-че(Латвия) и сте там с песни на уста...
  И да ми донесете някое алпийско сувенирче - може и "Ритлер" с ром и стафиди...

  П.С. Препоръчвам маршрут през Сърбия, Хърватия - с преспиване до Загреб и посещение на Плитвишките езера(http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%BA%D0%B8_%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B0), и после с марш-на-скок през Словенско...

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 77. 77 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 564 Неутрално

  софианци трябва да се набутват за пьтни хотели храна карти за лифтове в банско и боровец
  да не мисите че с едно билетче и суха храна от супермаркетите софианци ще карат ски циала зима

 78. 78 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#56] от "filmir":

  Май искаш да си заработиш парите, които Цеко Минев дава за тролски постове, така ми се струва на мен

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 79. 79 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Глупости на търкалета! Ами да се махат от Витоша тогава.

 80. 80 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 571 Весело

  Само ще ги помоля - Петър Петров и шефовете му, преди да спрат лифтовете, лично да се качат на Черни връх и повече да не слизат.

 81. 81 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Неработещите съоражения би трябвало да се демонтират от съответните държавни органи.

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 82. 82 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Защо не са падписали договора така, че да се прекрати концесията, ако лифтовете не работят?
  Някой дали си задава подобни въпроси?

  Любовта ще спаси света!!!
 83. 83 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1037 Гневно

  е това е супер отвратително. Може да не карам, но на Банско няма да отида.

 84. 84 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  До коментар [#73] от "naturisten":

  Франция зове за поредна година

 85. 85 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#76] от "naturisten":

  И докато стигнеш първата писта вече е обяд. Когато се сравняват цени, специално за зимните курорти, много е показателно дали се провеждат стартове от световната купа. Това говори за качеството на пистите. Освен звездите, другото важно за цената на хотела е разстоянието до пистите. 15км. са доста и то с автобус.

  Любовта ще спаси света!!!
 86. 86 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1037 Весело

  До коментар [#85] от "a.nice":

  има и още един проблем за една седмица не успяваш да се пуснеш по всички писти. а и картата за седмица струва колко за 2 дена на банско мноого гадно

 87. 87 Профил на nikolayo
  nikolayo
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тази наглост няма да има граници ако не й ги сложим ние.

 88. 88 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#80] от "hue":

  точно, ама като стане -20 С !!
  А и лифта /НЕ ВЛЕКА/ е не само за скиори

 89. 89 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Весело

  До коментар [#86] от "gesch18":

  За ски-бягане или алпийски дисциплини става въпрос?
  Хубавите писти си имат имена, другото са пътища.

  Любовта ще спаси света!!!
 90. 90 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Весело


  "Искаме да изкажем нашето голямо съжаление, че създадената ситуация ще ги лиши от възможността да практикуват зимни спортове в най-стария зимен туристически център в страната."

  Искаме да изкажем нашето голямо съжаление, че няма да можем да направим писти с по десетки метри по-широки от разрешеното, че няма да можем да разбием морените, че няма да можем да изсечем гората, че няма да накараме реките при всеки по-силен дъжд да текат през холовете на хората и че няма да превърнем Витоша в лунен пейзаж.
  Искаме да изкажем нашето най-голямо съжаление, че поминъка на софиянци не зависи от туристите и че не можем да им налагаме нашите интереси.

  Тц, тц, тц, тц.... Колко прискърбно наистина....

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 91. 91 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Чист шантаж си е това. Нови ски писти не са нужни, но защо да не продължим да караме ски на вече съществуващите.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 92. 92 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 515 Неутрално

  елементарен шантаж

  gorskia
 93. 93 Профил на gh19
  gh19
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Пиша , защото се очудвам на повечето мнения . Ни е си знаем само едно : защо те да го правят , защо те да лапат , защо Цеко Минев , а не друг и т.н. Това не ме интересува . Интересува ме факта , че съм на 20 мин.път от писта , която не мога да използвам , както аз , така и моите деца. Не защото не мога дасекача , а защото не искам . А не искам , защото не искам да се качвам на лифт от 1960 год. , да карам на необезопасена писта , да чакам 30 мин. на опашка , за да направя пускане за 10 мин. и т.н. И се явава една банка , която иска и има възможност да ни направи наистина добра ски зона , а ние съмрдим . И то по бългаски : защо да са те ?! Не те развалиха Банско . Не те даваха разрешителни да се строи навсякъде и каквото им дойде на акъл . Та послите малко преди да плюете всичко и всякак . А иначе вече карам ски само навън , по " развалените " както някой Ганьо беше писал планини на Австрия и Италия . Дето се вика хак им е на австрийци , швейцарци , францези , че и италианци . Ние си имаме руини на Витоша !

 94. 94 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Обикновеена далавера чрез която искат да принудят хората да ходят до Банско и Пампоровец в хотелите на мутрите.

 95. 95 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Съвършено безотговорната офшорка "Витоша ски" пак изнудва общината и държавата, за да й мине плана за унищожаване на 1000 дка от купола на Витоша с нова ски зона.
  Ами така е, като националното богатство - парковете на България - се оставя в ръцете на офшорни фирми - в случая трябва да припомним, че сегашният премиер в качеството си на кмет на София преди няколко години продаде почти всички витошки лифтове на офшорката, която оттогава не е пипнала да ремонтира и обнови нито един лифт, при положение че планът за управление на парк Витоша дори предвижда обновяване на Романския лифт. През 2008 г. "Витоша ски" взриви морени, направи незаконен път и изрови над 400 скали на писта Витошко лале - делото за което приключи поради давност!, забележете! Да не говорим как притиска конкурентните скиучилища, облагайки учителите с в пъти по-скъпи карти за лифтовете. Нищо свястно не са свършили, само нарушават законите, а ако не им се прокара желанието да унищожат400 дка гора и 600 декара естествен ландшафт на купола на планината, постоянно изнудват, че нямало да пускат лифтовете.
  Просто не им е изгодно да ги пускат, понеже няма сняг, а изкуственият сняг струва много скъпо и сега искат с един куршум сто зайци да отстрелят. Гадове алчни, Витоша от повече от век е място за отдих сред природата, оттук е тръгнало туристическото движение, хиляди хора се качват всяка събота и неделя горе за всякакъв вид спорт и отдих! НЕ Я ПИПАЙТЕ!

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 96. 96 Профил на vitbg
  vitbg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#94] от "detonator9":

  Ами то Банско си е пак на Цеката...

 97. 97 Профил на vitbg
  vitbg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#56] от "filmir":

  Като искаш здравословно, можеш да се катериш и пеш!

 98. 98 Профил на Костадин Янев
  Костадин Янев
  Рейтинг: 458 Гневно

  А къде дремаха от пролетта до сега?!?!?!

  На Боко трябва да му се забрани публична изява, въобще да говори даже, а най-добре да го пратят нанякъде, защото вече даже не е и смешно!
 99. 99 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Ако на Витоша имаше добре развити писти и лифтове хотелите на мутрите в Банско и Пампоровец ще завият на умряло.На Витоша ски туризъм няма да има за жалост на софиянци и за радост на измислените еколози.Защото е едно да дадеш 50 лв за ски на Витоша и съвсем друго е да чуеш "Копеле похарчих 450 лв за два дни на Банско и не ми стигнаха."

 100. 100 Профил на coco
  coco
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Отговорните институции да се вземат в ръце, за да може нормално да се карат ски на Витоша на всичките писти - нещо, което не е ставало от години. Срамота е да имаме планина до столицата, и да не може да я ползваме за ски туризъм.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK