"Витоша ски" заяви, че спира лифтовете на Витоша

"Витоша ски" заяви, че спира лифтовете на Витоша

© Анелия НиколоваТуристическата и ски зона "Алеко" на Витоша спира работа и няма да функционира тази зима, обяви собственикът на лифтовете в планината над София фирма "Витоша ски". 


От дружеството съобщиха пред dnevnik.bg, че никой от лифтовете на Витоша няма да бъде пуснат, което касае и използваните предимно от туристи лифтове "Симеоново" и "Бай Кръстю". 


"Витоша ски" заяви в съобщение до медиите, че до крайната мярка се е стигнало заради "обективна невъзможност зоната да работи законово" заради проблеми в новия Закон за горите, приет през пролетта. А също така и поради "липсата на перспективи за развитие" на туристическа и ски зона "Алеко".
Петър Петров от ръководството на фирмата обясни за dnevnik.bg, че "Витоша ски" не може да изпълни задължението си да почисти и обезопаси просеките на лифтовете за предстоящия сезон, защото няма сервитутно право върху тези терени, каквото изискване беше въведено с новия закон.


По думите му, за да кандидатства за сервитут през Държавното горско стопанство-София, което е собственик на държавните земи в природен парк "Витоша", фирмата трябва да има подробен устройствен план. Проектът й за нов ски-курорт в парка беше спрян от екоминистерството с основание, че екооценката му е некачествена.От дирекцията на природния парк "Витоша" обаче разпространиха становище, от което става ясно, че няма пречка за ползването на пистите над хижа "Алеко". От там припомниха, че "безлесните територии над хижа Алеко се използват вече повече от 80 години за каране на ски и могат да продължът да се ползват като такива и през настоящия период след заплащане на дължимия наем за ползване на държавна собственост".

"Витоша ски" няма законова възможност да пусне никой от лифтовете", каза Петров.


Шефът на Изпълнителната агенция по горите Бисер Дачев потвърди пред dnevnik.bg, че трябва да има влязъл в сила ПУП, който да не противоречи на плана за управление на парк "Витоша", за да се учреди сервитут. "Истина е, че законът е доста рестриктивен и в него има неработещи текстове", каза Дачев.


Следващата седмица шефът на ИАГ ще организира среща с "Витоша ски" и екоминистерството, за да се потърси решение на проблема в максимално кратък срок. "Ако се наложи да променяме закона обаче, ще са нужни месеци", заяви още шефът на агенцията по горите Бисер Дачев


Неотдавна по жалба на сдружението на витошките ски-училища последна инстанция на Върховния административен съд реши, че "Витоша ски" трябва занапред да изравни цените на лифт-картите за редови туристи и за ски-учители. Преди 2 години фирмата направи сезонните карти за учителите в пъти по скъпи - над 2000 лв., с мотив, че печелят на нейн гръб. Съдът обаче реши, че мярката е дискриминация. На въпрос ще се съобрази ли фирмата с решението, Петър Петров отвърна: "ски училищата имат едно съдебно решение, което могат да си сложат в рамка и да му се радват. Още не е ясно дали въобще ще работим и ще издаваме някакви карти тази година".


Председателят на сдружението на ски училищата на Витоша Аспарух Мачирски коментира, че този път интересите им с "Витоша ски" са общи и включват и използването на терени за ски писти. Според него Законът за горите създава неуредици за всички заинтересовани със ски обучението страни. 


"Законът за горите не е синхронизиран с останалите наредби, това е тъжната действителност. От април трябваше да се подготвят 23 наредби. Единият от проблемите е, че търговските дружества трябва да се явят на конкурс за терените, които искат да ползват, а такива конкурси още не са обявени", заяви той.


"Вторият проблем е, че няма наредба, в която да се определя ценообразуването. Аз досега плащах по 12 лв. на декар за 50 декара на Офелиите и Ветровала по една от предишните наредби - тази за странично ползване. Сега няма такова нещо", добави Мачирски.


Той заяви, че преди месец и половина заедно с "Витоша ски" са сигнализирали за проблема пред Държавното горско стопанство-София, но засега нямало отговор.


Подобна теза изтъкват и от "Витоша ски": "До момента не е организирана процедура за тяхното (на пистите) отдаване под наем, а и само писта "Витошко лале" има такъв статут. Останалите снежни полета не могат да бъдат отдавани под наем като писти. Не възможно е и да проведем категоризация съгласно Закона за туризма".


От "Витоша ски" обявиха, че се чувстват задължени да "информират по подходящ начин жителите на София". 


"Искаме да изкажем нашето голямо съжаление, че създадената ситуация ще ги лиши от възможността да практикуват зимни спортове в най-стария зимен туристически център в страната. Най-големи потърпевши ще бъдат предимно децата на София", се казва в съобщението на фирмата, която се свързва с председателя на Българската федерация по ски Цеко Минев.


"Надяваме се, че създаденият законодателен хаос ще бъде преодолян и в най-скоро време туристическа и ски-зона "Алеко" в природен парк "Витоша" ще отвори врати", се казва още в съобщението.От дирекцията на природния парк "Витоша" обаче разпространиха становище, от което става ясно, че няма пречка за ползването на пистите над хижа "Алеко". От там припомниха, че "безлесните територии над хижа Алеко се използват вече повече от 80 години за каране на ски и могат да продължът да се ползват като такива и през настоящия период след заплащане на дължимия наем за ползване на държавна собственост".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK