Дянков: Укриването на осигуровки може да бъде криминализирано

Дянков: Укриването на осигуровки може да бъде криминализирано

© Анелия Николова



В името на по-добрата събираемост в системата на държавното общественото осигуряване укриването на осигуровки може да бъде криминализирано, както настояват синдикатите. Това обяви министърът на финансите Симеон Дянков след днешното заседание на националния съвет за тристранно сътрудничество, което беше бойкотирано от КНСБ и КТ Подкрепа, и се проведе само между правителството и работодателите. В парламента вече са подготвени предварителни текстове за съответна промяна в Наказателния кодекс, каза Дянков. По думите на вицепремиера, укриването на осигурителни вноски ще бъде дефинирано така, че да не пострадат добросъвестни фирми, които си осчетоводяват осигуровките, но просто са забавили плащането в рамките на няколко месеца.


На срещата е била обсъдена възможността за намаляване на лихвата за просрочени от фирмите осигуровки, която в момента е 20 % и до следващата седмица работодателските организации ще внесат конкретни предложения в тази насока. Идеята е дошла от Асоциацията на индустриалния капитал, а Българската стопанска камара предлага да се допусне и еднократна амнистия за просрочени осигуровки. "Лихвите са толкова високи, че отказваме фирмите въобще да плащат", коментира Дянков.


Около 1.5 милиарда лева ще е сумата, с която трябва да бъдат повишени заплатите на държавните служители, полицаите и военните догодина, за да започнат сами да внасят социалните си осигуровки в НОИ и здравните, каза още финансовият министър. В момента около половината от дефицита на НОИ, т.е. около 1 милиард лева (по данни от проектобюджета за 2012 г.) идва от разплащанията за пенсии на бившите служители на силовите институции, много от които се пенсионират по-рано от останалите работещи. Преди броени дни Дянков обяви, че макар сама по себе си мярката да не е бреме нито за бюджета, нито за държавните служители – с парите, които сега държавата внася за осигуровките им, ще им бъдат увеличени заплатите, така че да си ги внасят сами, косвено тя ще натовари бюджета. Причината е в социални плащания като парите за майчинство например, които сега са обвързани с размера на заплатата. Освен това обаче, според източници от финансовото министерство, промяната ще намали приходите на НОИ с 80 млн. лв. за година – толкова ще са сумарно парите, които чиновници, полицаи и военни ще трябва внасят в частните пенсионни фондове за задължително доброволно осигуряване.


Както Дянков вече обяви преди 2 дни, промяната в начина на осигуряване на държавните служители може да стане с актуализация на бюджета за следващата година, най-рано в средата на 2012 г. "Ако това не стане през 2012 г., няма да стане и след това, сега е моментът за сериозни реформи", каза министърът.
Държавата ще предложи на частните банки в бъдеще всички заплати вече да се изплащат по банков път, но срещу преференции за по-ниските възнаграждения, обявиха участниците в заседанието на тристранката. Идеята на два пъти беше отхвърляна от парламента, припомни Дянков и сред причините за това е проблемът с превеждането на заплати в малки населени места, в много от които сега няма банкомати. Друг проблем са таксите за теглене и плащане, които биха ощетили работещите срещу по-ниски възнаграждения. Следващата седмица идеята ще бъде дискутирана с представители на асоциацията на търговските банки, които ще бъдат поканени на заседанието на тристранката. "Ние сме решили, че за тях това ще бъде изгодно, съответно очакваме от тях отстъпки – например първите 5 или 10 транзакции да са безплатни", каза Дянков.

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 710 Весело

  По-добре направо разстрел за неплатени осигуровки...

 2. 2 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Да и конституционния съд ще го отмени , играно е вече ....

 3. 3 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 632 Гневно

  УКРИВАНЕТО НА ОСИГУРОВКИ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ КРИМИНАЛИЗИРАНО, ТЪЙ КАТО КС ВЕЧЕ СЕ ПРОИЗНЕСЕ ПО ПРЕДНИЯ ОПИТ ТОВА ДА БЪДЕ НАПРАВЕНО!!!

  Аман от глупости на синдикатите! Когато някой не си върши работата (НАП) и натиска друг да му я свърши, се обявява нещо за престъпление и се обвинява прокуратурата, че не си върши работата.

 4. 4 Профил на Станислав Димитров
  Станислав Димитров
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Това се говоро от месеци криминализирането но вапроса е кога ще стане ФАКТ но не само на ПРИКАЗКИ.

  SKUPE stanislav-32
 5. 5 Профил на prim
  prim
  Рейтинг: 395 Неутрално

  То и без друго цялата държава е криминализирана,та едни осигуровки ще ни плашат

 6. 6 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#2] от "ямболия":

  Явно и двете страни в срещата са некомпетентни и не са наясно с този факт.

 7. 7 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Гневно

  За тая гадина
  няма място
  в нашта родина!

  www.berbenkov.hit.bg
 8. 8 Профил на A.K
  A.K
  Рейтинг: 736 Гневно

  Синдикалните прасета да си затварят устите. Не може малките частни фирми да плащат за какво ли не осигоровки и данъци а милиционери , военни и всякаква сволач под синдикална шапка само да консумира.

 9. 9 Профил на krraynov
  krraynov
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Има една приказка- "Зорлен хубост не става"...
  Докато не се създадат такива условия (бизнес климат) че фирмите и лицата да усещат че има защо да си ги плащат осигуровките и реално да го прават, всичко друго е обречено на още по-силно капсулиране.

 10. 10 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  На синдикати не трябва да се дава да вземат решения. Продуцират само плява.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 11. 11 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Укриването на осигуровки е криминализирано от много време. Всяка декларация, подавана по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет в която са отразени неверни данни (необявен точен размер на осигуровките) е престъпление по чл.313 НК.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 12. 12 Профил на op
  op
  Рейтинг: 580 Неутрално
 13. 13 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#8] от "A.K":

  Взе ми думите от устата. Първо всички трябва да бъдат направени равнопоставени в това отношение. Сетне може да се мисли и за наказания.

  А Дянков май започва или да си изтървава нервите, или да се обърква, докато се опитва да следва неведомите пътища и прищевки в "мисълта" на началника си. На този етап съм склонен да предположа по-скоро второто. Но пък той не е длъжен да го прави.

  Свобода за Надежда Савченко!
 14. 14 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Първо трябва да се стегне положението с неплащането на заплата, включително и за всички държавни структури. Не може БДЖ, преди Кремиковци и т.н. да дължат милиони за заплати и осигуровки, а НАП да гони леля Пенка за двама човека. След това хората трябва да видят някакъв смисъл в плащането и тогава нещата сами ще се подредят. Не знам сега, но в началото и Дянков не беше изряден със здравното, но сега плашат хората със затвор. Ами първо Вие си оправете бакиите и тогава гонете останалите. Най- показателни са банките, докато приемат хвърчащи бележки или като кажеш, че си лекар не ти искат бележка за доход, положението е ясно.

 15. 15 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Този нямаше ли пропуски в осигуряването? Каква булка ще е в затвора. Чудо! http://www.btv.bg/videos/novini/video/1550150234-Zdravnite_prava_na_ministar_Dyankov.html

 16. 16 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Крайно време беше.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 17. 17 Профил на mazen
  mazen
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Абе стига хрантутихме мангалите. Що никой не смее да го каже. Сички са гейове недоклатени. Нема мъже в "управлението"!

 18. 18 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 564 Неутрално

  То и източването на ДДС и акциз е криминализирано и кво от това?

 19. 19 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Укриването на осигуровки може да бъде криминализирано"
  A аз казвам:Укриването на осигуровки ТРЯБВА да бъде криминализирано!

 20. 20 Профил на atoms
  atoms
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да вдигне още малко осигурителните прагове и цялата нация ще стане от потенциални престъпници.
  Те и без това хич не са ниски. Справка тук:
  http://www.calculator.bg/1/sozialno_zdravno_osiguriavane.html

 21. 21 Профил на A.K
  A.K
  Рейтинг: 736 Гневно

  До коментар [#18] от "4e":

  Ми нищо. Лукоил си развява баиряка на центъра на държавата а Боко и Дянков им се кланят. Иначе искат да изнудват някакви си ЕТ за скрити данъци.

 22. 22 Профил на coco
  coco
  Рейтинг: 229 Неутрално

  А кога правителството ще създаде лични партиди, в които да влизат пенсионните осигуровки, които плащаш, така че пенсията да се определя от това, което човек заработва?!?

 23. 23 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Не може, а трябва. Аман от селски тарикатчета.

 24. 24 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  НЕ САМО, ЧЕ МОЖЕ АМИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ, НО ДВЕ ГОДИНИ И КУСУР ТИ ТРЯБВАХА ДА МИСЛИШ ПО ВЪПРОСА, ПОРАДИ КОЛИЧЕСТВОТО НА СИВОТО ВЕЩЕСТВО...

 25. 25 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#22] от "coco":

  НИКОГА НЯМА ДА СЪЗДАДЕ ЛИЧНИ ПАРТИДИ, ЗАЩОТО НЯМА ДА МОЖЕ ДА ПИПА КОГАТО СИ ПОИСКА ПАРИТЕ

  АЕЦ "Белене" ще строим, няма как.

 26. 26 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не може бе Дянков, а трябва

 27. 27 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Първо да каже на малоумния си шеф, че докато "усещането за корупция" у българина расте, колкото и да не му се вярва хората ще плащат все по-малко и ще укриват все повече.

  Второ предвидил ли е в бюджета пари за всичките тия дела дето ще тръгнат и за затворите?

 28. 28 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Четиво за министри на финансите и реформатори в стила Дянков.

  Всеки глупак може да бутне, съкрати или затвори и разруши нещо , пита се какво ще се получи след това - може би нещо както в Италия, Испания и Гърция като смяна на премиера .

  И тук Дянков стана Трайко.

 29. 29 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  ......Около 1.5 милиарда лева ще е сумата, с която трябва да бъдат повишени заплатите на държавните служители, полицаите и военните догодина, за да започнат сами да внасят социалните си осигуровки в НОИ и здравните.......
  --------------------------------

  Извинявам се,но това означава,че пак НИЕ ще поемем осигуровките им.

 30. 30 Профил на коколино
  коколино
  Рейтинг: 450 Весело

  Да може и неграмотността ти да бъде криминализирана, та да изгниеш в затвора и такива като тебе...ех мечта.

  кому е изгодно?
 31. 31 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#21] от "A.K":

  А байряка е закачен за оная работа на Вальо Златев от как стана член на КРИБ.

 32. 32 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 782 Неутрално

  в една нормална страна, този боклук щеше да бъде обесен надолу с главата за геноцид, дъравна измяна, контрашпионаж и поне две дузини други брутални престъпления, за прозаичните не си струва и да говоря...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 33. 33 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#27] от "lol":

  В допълнение към "казаното усещане за коруция" има и класация на Амнести Интернашънал, спред която от страните членки на ЕС България е най-корумпираната държава. Това е като за старт.

  Интересно колко време ще му трябва на Цветанов да покани някой от Амнести Интернешънъл за диалог по темата копупция.

  По нататък по логиката, че рибата се вмирисва първо от главата следва, че реформите се правят със смяна отгоре - ако щете премиер, министър на финансите или вице-премиери.

  До там в България още не се е стигнало следователно - бутафориите и лъжите ще продължават.

  Дянков управлява по скрит начин - буквално като престъпник, който се крие преди да нанесе поредния си удар. При Дянков диалога е сменен със създаване на отрити конфликти и игра на покер.

  Това е пожарникарско управление - първо някъде се обявява пожар, а след това под предлог, че има криза или пожар се бърза да се направят никому не нужни или просто вредни промени, които са били предварителни вече подготвени.

  Нещо като процеса на мед сестрите в Либия. На Либийците им трябваше съжсем друго, но като средство за диалог със Запада
  те си избраха международния конфликт със сестрите. Сега
  обаче бумеранга се върна отново при тях.

  И неминуемо ако гожорим за корупцията в България бумеранга ще се върне и при нас.



 34. 34 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#22] от "coco":

  Ами то имаше такива за 1-ва категория, ама "дясното" правителство на ГРОБ ги национализира. Помните ли плаката на Плевналиев и основен девиз на ГРОБ? "Град(б)им България"

 35. 35 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#34] от "4e":

  Сега въпроса е, всичко ли е изплюскано вече от тях?

 36. 36 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#35] от "lol":

  Всичко+резерва. Нещо напоследък спряха да режат лентички.

 37. 37 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  [quote#23:"5149mich"]

  Не може, а трябва. Аман от селски тарикатчета. [/quote]

  Както е в нормалните държави, но ние изглежда не сме били, а както кара ГЕРБ няма и да бъдем!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 38. 38 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 676 Неутрално

  В резултат на това фиктивно увеличение средната работна заплата ще скочи и герберите ще се бият в гърдите и ще викат виждате ли процъфтяваме, скоро ще ги стигнем а...!

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 39. 39 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Милиард и половина, за 40% от осигуровките на 250 000 човека.
  Я един счетоводител да сметне средната им месечна заплата, че става интересно.

 40. 40 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#25] от "convince": Прав си, попиулистите на обичат личните партиди. Там няма как да плямпаш,как плямпа Боко

  и най-умният си е малко прост....
 41. 41 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Първо да си оправят нормативния батак. Щото ако излезе мазния шеф на НАП с разни указания за двойно осигуряване /както беше за самоосигуряващите/, Дянков, Боко и сие наистина могат да видят подивели "лумпени" очи в очи....

 42. 42 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Осигуровките трябва да съответствуват на РЗ. Иначе никога няма да станем "бяла" държава. Всеки път някой се кани да направи нещо, минава времето и си я караме, както ние си знаем

 43. 43 Профил на kapitana
  kapitana
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Аидееее.... Дянковвв....!? Ами незаконното строителство на първа линия на самия плаж ..на дюните на скалите ... и всички фекалии дето се изливат в морето.....ами дето изсякоха балкана за ски писти. на Юлен .? ами ветрогенераторите в района на нос Калиакра дето е в натура 2000 ......? Ами яхтеното пристанище на братя Диневи..?

 44. 44 Профил на stefanova
  stefanova
  Рейтинг: 498 Неутрално

  КРИМИНАЛИЗИРАНЕ НЕПЛАЩАНЕТО НА ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ,КРИМИНАЛИЗИРАНЕ ОСИГУРЯВАНЕТО НА 1/2 РАБОТЕН ДЕН,КОГАТО ЛИЦЕТО РАБОТИ ЦЯЛ ДЕН! АКО ИСКАМЕ ДА ЖИВЕЕМ ПО-ДОБРЕ ТРЯБВАТ ЯСНИ ПРАВИЛА И РЕД ,КОЙТО ДА СЕ СПАЗВА ОТ ВСЕКИ!БИЗНЕСА КАТО ИСКА ДА ЛОВИ РИБА - ЩЕ СИ НАМОКРИ КРАКАТА!КАТО СЕ НАМАЛИХА ОСИГУРИРТЕЛНИТЕ ВНОСКИ,КАТО КОРПОРАТИВНИЯ ДАНЪК ПАДНА НА 10%,КОГАТО СЕ ДАДОХА ПРЕФЕРЕНЦИИ НА 100% ЗА ЗАКУПЕНИ ДМА - КОЙ БИЗНЕС РЕИНВЕСТИРА ЖЕСТА ОТ ДЪРЖАВАТА ЗА НОВИ РАБОТНИ МЕСТА,ЗА НОВИ СГРАДИ ,ЗА МАШИНИ? ТОВА Е ЕДНА ОТ ПРИЧНИТЕ СЕГА ДА НЯМА ИКОНОМИКА ,НАРЕД С БЕЗУМНАТА РАЗПРОДАЖБА НА ДЪРЖАВНИ АКТИВИ И ТО ПЕЧЕЛИВШИ! ЕТО ЗАТОВА ВДИГАНЕТО НА ВЪЗРАСТТА ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ НЯМА ДА ДОВЕДЕ ДО ПОЧТИ НИЩО,ЗАЩОТО НЕ Е ГЕНЕЗИСА НА ПРОБЛЕМА!

  stefanova
 45. 45 Профил на bandyuga
  bandyuga
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "ямболия":
  До коментар [#3] от "pi314_":
  До коментар [#6] от "bilbotorbins":

  Това,че КС се е произнесъл веднъж по въпрос не значи,че въпросът е приключен окончателно и повторно сезиране върху същия текст не може да има.Точно обратното.Ако КС смята,че от последното му произнасяне по дадения казус,обстоятелствата по случая са се изменили до такава степен,че същият казус при новите обстоятелства би изисквал съмсем друго законово интерпретиране,то повторното произнасяне на КС по същия въпрос е повече от вероятно.
  В конкретния случай,фактът,че за изминалите 10години откакто КС за последно се е произнесъл по този казус,въпросната практика на укриване на осигуровките е добила такива размери,че възпрепятства нормалното функциониране на институциите,изглежда,че отговаря на изисквания,в случая,критерий от КС,а именно-значима промяна в обстоятелствата от последното решение на съда по този въпрос.Другояче казано,мащабът на неплащането на осигуровки е станал до такава степен значим,спрямо обстоятелствата преди 10години,че е напълно възможно КС да приеме повторно да се произнесе по криминализирането на укритите осигуровки.
  И според мен така и ще направи.

 46. 46 Профил на mtsvetanov
  mtsvetanov
  Рейтинг: 504 Гневно

  Значи, писна ми всички да крият осигуровки/данъци от държавата и после вкупом всички да ревем, че няма пари за туй и за онуй. Така че, одобрявам.
  Сега, разбирам, че в някои случаи хората така си гарантират оцеляването, но виждал съм и хора с 3/4/5 бона заплата, които се осигуряват на 300 лева.
  Сериозният проблем, е че в най-корумпираната държава в ЕС, не си представям тия с бентлитата да лежат в затвора, защото не са платили осигуровките на чистачките/работниците (с по 500 лева заплата).

 47. 47 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#46] от "mtsvetanov":

  аз съм виждал фирма юлен да заграбва национален парк и да го разрушава за да прави мутренски пари а после правотелството да се прави на лудо и да се опитва да го озакони. От там нататък да гониш кокошкарите които съвсем са загубили вяра и уважение в системата е безмислено...

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#9] от "krraynov":
  [quote#9:"krraynov"]Докато не се създадат такива условия (бизнес климат) че фирмите и лицата да усещат че има защо да си ги плащат[/quote]
  Хубава мисъл ама двете неща вървят ръка за ръка. Българинът е научен да краде - изпортени сме вече. И прекрасни да са бизнес условията ние пак ще крадем защото такава ни е закваската. Хан Крум е оправил държавата със строги закони. Нещата са стигнали до там че е дошло време за нови крумови закони. Иначе все ще се влачим на опашката - каквото ни кажат от Брюксел и докъдето можем да си поиграем с нервите им.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 50. 50 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Дянков, ти си първият, който трябва да вкараме в затвора, защото е доказано, че ти не си плащаше осигуровките. Дай пример на останалите престъпници, да знаят, че щом министъра е в затвора милост няма няма да има за никого.

 51. 51 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Твърдо има огромна и въпиюща нужда от реформа на осигурителната система, понеже сега тя почива на напълно нелогични принципи.
  Примерно обвързването на майчинските със заплатата на майката. Някой може ли да ми каже на каква логика почива това? Като е в майчински нещо има същия принос към фирмата си ли, към държавата ли та обезщетението не е примерно 1МРЗ или 2, ами трябва да е 90% от вземаното от нея възнаграждение за последните 18 месеца или колкото са го удължили сега?
  За държавните служители е абсолютно задължително да си плащат сами вноските а съответното министерство да разполга със щата за който има пари а не да се ошумолява за парите и с осигуровките на 5 щата да си осигурява още един, а на края на трудовия им стаж - тия общо 6 служителя лягат на плещите на реално работещите и реално осигуряващите се.
  РЕдно е разбира се всеки да си внася и по собствена онаследяема партида.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 52. 52 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 739 Любопитно

  "Около 1.5 милиарда лева ще е сумата, с която трябва да бъдат повишени заплатите на държавните служители, полицаите и военните догодина"
  Нали уж държавата ги внасяше тия осигуровки ?Ако ги е внасяла , какъв е проблемът да се преоформят като част от заплатите?

 53. 53 Профил на rents
  rents
  Рейтинг: 506 Гневно

  А ако криминализират тъпотията половин България барабар с всички управляващи трябва да влязат в затвора.

 54. 54 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#52] от "cobanmaala":


  [quote#52:"cobanmaala"]Нали уж държавата ги внасяше тия осигуровки ?Ако ги е внасяла , какъв е проблемът да се преоформят като част от заплатите? [/quote]

  Ама, ти, на лъжеца Дянков ли вярваш? Ами, че той откакто, е станал министър на финансите досега е излъгал поне 20 пъти доказано. Последната му гнусна лъжа беше, че преди изборите се съгласи и подписа споразумение субсидията за зърнопроизводителите да бъде на стойност 540 милиона лева, една седмица след изборите едностранно се отметна от споразумението и каза, че субсидията ще бъде само 370 милиона лева - редукция с близо 40%. Свидетели на срещата между земеделците и Дянков твърдят, че когато са го притиснали с подписаният от самият него документ той е заявил ,, Да. Отказвам се от подписа си! " .
  Да вярваш на човек, който абсолютно безпричинно отказва да изпълни договор подписан доброволно от самият него не е много благоразумно деяние. Явно става дума за предизборна измама. И е ясно, че самият Дянков е просто един измамник.

 55. 55 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 739 Неутрално

  [quote#29:"xmm"]Извинявам се,но това означава,че пак НИЕ ще поемем осигуровките им. [/quote]
  Че ние и сега ги плащаме .Само дето досега ни хвърляха лъжи как държавата давала пари за здраве и пенсии , щото не достигали , а това са парите , които трябвало да преведе за държавните служители и фуражки и които вече са взети от нас.Не стига това, ами и затова , че са похарчили парите ни не по предназначение ,искат да ни увеличат пенсионната възраст , та да ни цоцат повече.

 56. 56 Профил на mitkoha
  mitkoha
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Аз предлагам да криминализираме минаването на червено.

 57. 57 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 782 Неутрално

  дори укриването да се криминализира, това няма да реши проблема. А проблема е, че хората не виждат смисъл да се осигуряват, защото само плащат едни пари, а срещу тях не получават нищо. Осигуровките не осигуряват нищо на тоя който ги плаща, те са си де факто просто още един данък - с парите от който се издържат стада от цигани, мързели, псевдо инвалиди и какво ли още не. Разбира се има и хора, които наистина не могат да разчитат на себе си и трябва да бъдат подпомагани. Една част от парите трябва да отива за това, но тази част трябва да е ясно дефинирана. И всичко останало да отива в лична осигурителна сметка, която никой не може да пипа.

 58. 58 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Вече се заговори и за растрели.Комунистите се превърнаха в капиталисти и си останаха същите примати.Всички говорите компетентно за усигорвките, а мълчите за това че Дянков не се е разплатил със бизнеса .За какви осигоровки говорите ,няма среден бизнес смазан е целенасочено. Бюрокрацията с нейнте лицензиозни, регулативни , разрешителни режими и посъмместна корупция довършиха бизнеса.Основна причина за кризата президента Саркози вижда в доминирането на финансовия сектор над икономическия .Икономиката глупако това беше мотото на прездидента Клинтън в предизборната му кампания.У нас се говори само за парични постъпления в хазната . Нямаме лека промишленост ,нямаме селско ,стопанство ,няма производство.Има само дянков, който трябва да събере пари за задокеанските си господари от МВФ и Световната банка. За Дянков, мутрте,лихварите ,банкерите ,монополстите и олигарсите кризата е маана небесна време за правене на пари. И сега ви прбутват проблема с неплащането на осигоровките стар номер настройвайки една част от хората срещу друга и оттук до растрелте има само една крачка.

 59. 59 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Майсторлъка е да стимулираш хората да си внасят осигуровки, а не с наказания.

 60. 60
  wnw04489661
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 61. 61 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#55:"cobanmaala"]Че ние и сега ги плащаме .Само дето досега ни хвърляха лъжи как държавата давала пари за здраве и пенсии , щото не достигали , а това са парите , които трябвало да преведе за държавните служители и фуражки и които вече са взети от нас.Не стига това, ами и затова , че са похарчили парите ни не по предназначение ,искат да ни увеличат пенсионната възраст , та да ни цоцат повече[/quote]

  100+

 62. 62 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  [quote#46:"mtsvetanov"]но виждал съм и хора с 3/4/5 бона заплата, които се осигуряват на 300 лева. [/quote]
  Е, и какво ти пречи осигурявания на 300лв? Нито 20 заплати на куп ще получи, нито ще има претенции за пенсия от 1000лв!
  Ще си получава едно 100лв, и туй то!
  Айде чупката шапкарин !

 63. 63 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  В една тоталитарна система всичко може да бъде криминализирано.

  Обикновено така и става.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 64. 64 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#62] от "shumkar":

  Какво ми пречи ли?

  Ами че на 2000 лева заплата удръжките са около 400 лева... пари за бюджета, НЗОК и НОИ... а на 300 лева заплата удръжките са около 60 лв... и разликата от 340 лева се явява дефицит, които Дянков компенсира чрез увеличение на пенсионната възраст.

  И докато не вземе на всички тези неща да ни пречат или има такива като теб дето дори не разбират откъде идва проблема... оправия НЕМА

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 65. 65 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Уж всички са много честни и искат реформи,но когато се заговори за криминализиране неплащането на осигуровки ,започнаха да го отричат.Интересно какъв морален изрод трябва да си ,за да казваш, държавните служители били хрантутници с техните заплати от по 500 лева,а самият ти да лъжеш държавата.В САЩ най-строго се наказва неплащането на данъци ,а тук масово не се плащат данъци и осигуровки и после недоволни,че нямало пари.

 66. 66 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#64] от "doriangray":
  Общо удръжките на 300 лв са около 90 лв (ДОД, осигуровки, вноски по ЗК), т.е. върху 2000 удрижките ще са около 600лв. И като те чета, ти си готов с оръжие да скочиш за да ми вземе Дянков тези пари и да ти даде 20 заплати като се пенсионираш?
  Забрави моето момче, иди да бачкаш, а не чакай хората да отделят от своите пари и да ти дадат на теб и ти да се пенсионираш на 45 год. а аз на 65! Айде чупката!

 67. 67 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  [quote#65:"kermit"]В САЩ най-строго се наказва неплащането на данъци ,а тук масово не се плащат данъци и осигуровки и после недоволни,че нямало пари. [/quote]
  В България частните фирми плащат данъците. Не ги плащат държавните фирми, а и Дянков призна, че държавата не внася нужните суми за да се осигуряват държавните служители, вкл. полиция и армия.
  Какъв ти е проблемът, сърди се на Дянков!
  И на Боко дето харчи парите за стадиони и спортни зали.

 68. 68 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#66] от "shumkar":

  Много си забавен ти бе Аз имам 5 години трудов стаж, нито ден първа категория, нито месец безработен. Така, че не ме пращай да бачкам Изобщо не мисля за пенсия, еле па ранна

  И като ме четеш, земи да разбереш, че навсякъде по света се плащат осигуровки... от такива като тебе сме на тоя хал... крии пари от държавата, па чакай пенсия после. И накрая като те освидетелстват като луд, ще папкаш от моите пари, защото ти нищо не си внасял.

  Ще свърши тая вашата, ама кога ли... жалко, че Дянков е пудел и не праи никакви реформи, а само замазва положението.
  Докато не вземат да ви праскат по 500 лева щото криете доходи, няма да се научите.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK