Комисията за конфликт на интереси не видя проблем с ловните трофеи на Първанов

Комисията за конфликт на интереси не видя проблем с ловните трофеи на Първанов

© ДневникКомисията за конфликт на интереси, оглавена от Филип Златанов, не намери конфликт на интереси в казуса с ловните трофеи на президента Георги Първанов.


Президентът се е възползвал от правото си на лов, както всеки гражданин, смятат от комисията.


Сега започва проверка на сигналите срещу министъра на културата Вежди Рашидов и главния архитект на София Петър Диков за проекта за Ларгото, съобщи Нова телевизия.
До 2 месеца звеното ще се произнесе за Рашидов и Диков. Те вече са разпитани за строителството на метрото и културно-историческите ценности, които се намират там.


Сигналът за Първанов беше подаден още през април от еколога Стефан Аврамов. Той се позовава на медийни публикации по темата, като предоставя на парламентарната комисия и ценоразпис за отстрел на различните трофейни животни. Аврамов поиска комисията да провери позволяват ли декларираните доходи на държавния глава това хоби. Той попита още какъв е редът за регистрация на ловните трофеи има ли такива на името на Георги Първанов. Поиска още и проверка на случая с отсреляния от Първанов архар в Узбекистан.


Месец по-късно, през май, парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси отказа да се занимава със сигнала. Аргументът им беше, че след законови промени, тази темата е в правомощията на новата петчленна държавна комисия за конфликт на интереси. Нейното съставяне обаче се забави с няколко месеца.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK