От Харвард до класната стая в Карлово

Евгения Пеева, изпълнителен директор на "Заедно в час", номинирана за "Човек на годината" от Българския хелзинкски комитет

© Анелия Николова

Евгения Пеева, изпълнителен директор на "Заедно в час", номинирана за "Човек на годината" от Българския хелзинкски комитетОбразованието е път към щастието. Само с възможностите, които то открива и създава, всеки може да намери това, което го прави истински щастлив" - това е веруюто на Евгения Пеева. Тя е на 26 години и вече е изпълнителен директор на "Заедно в час" - неправителствена организация от групата Teach for all, чиято цел е да намери и обучи за учители млади хора, които са достатъчно амбициозни и мотивирани да разберат проблемите на всяко дете, да му помогнат да повярва в себе си и да му представят учебния материал така, че да събудят любопитството му.


От началото на учебната година организацията има 21 учители в 12 училища с "проблемни ученици" от 5-и до 12-и клас. Децата са или от езиковите малцинства, или пък са с успех, значително по-нисък от средния за страната. Половината от училищата, пожелали "мотивирани учители", са в София, другите - в Карлово, Самоков, Копривщица, Горна Малина.


Амбицията е от следващата година да бъдат подготвени нови 45 учители и до 12 декември се търсят желаещи. За предпочитане е да бъдат насочени към по-малките градове, където основният културен и научен живот за опознаване на нови неща е концентриран в училище. "А и там нашите учители по-лесно могат да предадат мотивацията си на другите преподаватели, както и да общуват с родителите за проблемите на децата", обяснява Евгения Пеева.
Да научим азбуката... в 5-и клас


Все още не минали и три месеца, откакто учителите на "Заедно в час" работят с децата, Евгения е горда с първите успешни стъпки. В 5-и клас в Карлово, в който се учат предимно деца от ромски произход, в началото на учебната година не разбираха 40% от това, което им казвам, не можеха да напишат смислено изречение, казва тя. Но днес вижда напредък.


Подходът - много често учителката им повтаря, че могат, че тя вярва в способностите им и ще им помогне да се научат да пишат и четат. Организира им занимания извън задължителните часове по български език. За да привлече интереса на децата, им възлага задачи по текстове според индивидуалния талант или хоби - футбол, компютри, музика и пр. Гледа "техните" сериали, за да имат общи теми за обсъждане. "Намира пътя към тях, за да спечели доверието им", е простичката рецепта, на която залага програмата на "Заедно в час".


Учителят по физика в София се сблъсква с друг проблем - учениците в 12-и клас се затрудняват да решат задача, защото са забравили колко е десет на трета степен или пък колко сантиметра има в един метър и на колко сантиметра се равнява един дециметър. А трябва да им преподава сложна материя за ултразвуковите вълни и затова започва от практичното приложение за "бъдещите възрастни".


Дванайсетокласници в Горна Малина, които догодина ще излязат на пазара на труда, се затрудняват в часовете по "Бизнес, маркетинг и икономика" да анализират текстовете и да степенуват по значение информацията в тях.


Пак там учителката по английски език успяла да "спечели в клас" един от учениците, който изобщо не посещавал часовете. "Но апетитът идва с яденето, така и той започнал да се интересува от английски, пожелал да научи нещо, но не знаел как и сега тя отделя големите междучасия, за да работи с него по конкретни неща, които да му помогнат да се почувства по-уверен в клас", разказва Евгения. И затова съветва родителите да възлагат на децата си малки отговорности, после да ги поощряват и да им показват, че могат и само като учат, ще могат още повече.


"Трябва да напомняме на хората, че очакваме да бъдат отговорни родители, да спрем да се обвиняваме взаимно. Защото искаме бъдещите възрастни да бъдат по-добри от нас, нали", казва Евгения

© Анелия Николова

"Трябва да напомняме на хората, че очакваме да бъдат отговорни родители, да спрем да се обвиняваме взаимно. Защото искаме бъдещите възрастни да бъдат по-добри от нас, нали", казва Евгения


Училището е място за грешки


В първите дни установихме, че децата не се доверяват на учителите, не вярват и на самите себе си, защото не са видели доверие от друг, разказва Евгения. Спомня си детски реплики на абсолютно себеотричане като: "О-о-о, госпожо, вие ще се откажете от нас на втората седмица, защо се силите." Но по-болезнен за нея е споменът за ситуации, в които малките в 5-и и 6-и клас вдигали инстинктивно ръка над главата си, за с да се защитят, когато учителят приближи до тях.


"Това бяха все деца, които не са уверени да говорят, защото ги е страх, че ще направят грешка. А училището е мястото, където можеш да грешиш, да се поправяш и да учиш нови неща", не спира с оптимизма си Евгения.


Един от учителите на "Заедно в час" работи с десет деца аутисти в София. Предпочита индивидуалните занимания с малките, защото и за тях е по-добре. В доста от другите класове има деца с дислексия, с които също се работи самостоятелно. А за безхаберието на учители и родители говори и случай, при който учител на "Заедно в час" разбира, че едно от децата е с късогледство и просто не вижда дъската, за да се справи със задачите.


Спомня си престоя си в Аржентина преди няколко години, когато, разлиствайки най-утвърдения седмичник в Буенос Айрес, е впечатлена, че на две страници са предложени съвети към родителите – малки стъпчици какво могат да направят, ако детето среща трудности във втори клас или плаче, когато родителите излизат за работа

© Анелия Николова

Спомня си престоя си в Аржентина преди няколко години, когато, разлиствайки най-утвърдения седмичник в Буенос Айрес, е впечатлена, че на две страници са предложени съвети към родителите – малки стъпчици какво могат да направят, ако детето среща трудности във втори клас или плаче, когато родителите излизат за работа


Отговорността е обща


Отговорността децата да не знаят е комплексна - и на учители, и на родители, и на ученици. Много често обаче в този триъгълник вината се хвърля на другия и никой не поема отговорност за решенията, смята Евгения.


Не можем да разчитаме едно дете да идва мотивирано на училище само защото знае, че е важно да го прави. И много често в класните стаи виждаме, че смисълът за децата е загубен. Затова първото нещо за нашите учители е да ангажират ученика на лично ниво – да установят личните му интереси, вълнения и трудности, но и да му покажат защо в училище може да развива тези свои интереси и да бъде щастливо, разказва Евгения.


Инженерът може да е по-добър учител


"Кое е по-важно за образователната ни система - преподавателят 4 години да е учил математика или това да разбира науката и да може да я предаде на прост език на учениците си", готова е да спори Евгения. И веднага дава пример със своята учителка до 7-и клас, която първо е завършила инженерна специалност, но пък успяла да научи децата в клас на математическа логика - много по-ценно и важно за житейските препятствия.


Критериите за учителската квалификация са доста занижени и несъобразени с пазара на труда. Залага се на теоретичната им подготовка и броя дипломи вместо на уменията за организиране, планиране и управление на ресурси и общуване, преценява Евгения.


Не подценява обаче трудностите пред един инженер, който иска да валидира знанията си като педагог. Затова много настояваме човек да може да преподава, докато е в процес на придобиване на квалификацията, както е в Естония и Великобритания, казва тя и се надява това да залегне и в новия закон за средното образование, който предстои скоро да се обсъжда в Министерския съвет.


Големият недостатък на образователната система е, че никой не проверява реалните резултати на учениците и никой не е държан отговорен за това, коментира Евгения. По думите й системата стимулира преминаването на децата от клас в клас с тройки, само и само да има пари за училището.


Сгрешен подход


Заплащането на учителите също трябва да е обвързано с резултатите на децата, смята Евгения.  Дава си сметка обаче, че преди това трябва да бъдат разработени обективни стандарти, по които да се оцени напредъкът на ученика. Не за общообразователната му подготовка, а за способности, които реално му помагат в живота да успява като: функционална грамотност (да анализират и обработват информация от устна и писмена реч - по този показател 41% от българските ученици са под средния праг според изследване на PISA); да могат да прилагат математическата логика и принципи в реална ситуация; дигитална грамотност; мотивация за учене; социални умения.


Учителите на "Заедно в час" са назначени на двегодишен договор там, където преподават, и получават базисната брутна заплата 450 лв. Даваме си сметка, че няма как с тези пари да платиш квартира, храна, ток и пр. От бюджета си с подкрепата на фондация "Америка за България" им помагаме да обезпечат жилищните си разходи. И тъй като очакваме от тях 100-процентов ангажимент и не могат да си позволят втора работа или частни уроци, а организират СИП-ове и работа с родители, също ги компенсираме финансово.


Още в началото на двегодишната програма, която изтича в края на учебната 2012-2013 г., учителите са "предупредени да продължат да помагат за системната промяна на образованието". Целим да формираме общност от хора, които мислят съсредоточено по тези въпроси и са готови да работят дългосрочно, казва Евгения. И се надява някои от преминалите програмата да останат да преподават повече години, други да станат училищни директори, трети - експерти в инспекторатите по образование, четвърти да създадат свои организации, които да обслужват конкретни нужди – например допълнителна квалификация на учителите...


Наскоро Евгения се връща от конференция на Teach for all в Индия, откъдето носи подарък за колегите си в "Заедно в час" "табло-слон". Там всеки отмята постигнатото всяка седмица. Хоботът символизира предприемаческия нюх, на гърба се изнася професионализмът, в главата се концентрират резултатите, а краката олицетворяват скромността и уважението

© Анелия Николова

Наскоро Евгения се връща от конференция на Teach for all в Индия, откъдето носи подарък за колегите си в "Заедно в час" "табло-слон". Там всеки отмята постигнатото всяка седмица. Хоботът символизира предприемаческия нюх, на гърба се изнася професионализмът, в главата се концентрират резултатите, а краката олицетворяват скромността и уважението


Ключът към обществено развитие


Евгения, която днес е номинирана за отличието "Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет именно заради постоянството й да развива, най-общо казано, деца в неравностойно положение, се посвещава на тези проблеми още в студентските си години. Тя е възпитаник на Харвардския университет, специалност "Икономика, политология и социология". Средното си образование е завършила в Американския колеж в София. "Първоначално си мислех, че искам да работя в сферата на политиката, после ми стана интересна Азия, след това си избрах специалност, насочена към обществените науки", нахвърля интересите си тя.


Лекция на френския икономист Филип Агийон, в която той представя теорията си за икономическо развитие, че не е важно само да има работна ръка и капитал, но ключово е да се инвестира в образованието на работната ръка. "Тогава ми светна и си казах: Ахаа, може би това е нещо, с което си заслужава да се занимавам. Дадох си сметка, че образованието е сериозен ключ към развитието на обществото", обяснява мотивацията си младият мениджър.


По това време, вместо да прави летен стаж в САЩ, се връща в България и на доброволен принцип с българи и американци организира лятна академия за деца, лишени от родителски грижи. Учат ги на английски език и компютърна грамотност. Все неща, които ще са им доста полезни на прага на реалния живот, извън дома, когато трябва да търсят работа. Ражда се и фондацията "Стъпка за България" и след третата лятна академия се превръща в целогодишна програма, по която за изоставените младежи да осигурят професионално обучение, стаж и работа.


След дипломирането си в Харвард Евгения започва работа в международната консултантска компания McKinsey & Company, тъкмо в сферата на образованието, в офиса й в Брюксел. Там съветва водещи фирми и организации в различни сектори – от технология и фармация до индустриална електроника и нестопанска дейност. Доброволно помага и на "Стъпка за България" с намиране на партньори и финансиране.


По това време по неведоми пътища се срещнах със Сара Перин от фондация "Америка за България" (програмен директор "Социални програми" във фондацията), която имаше за задача да проучи може ли моделът на Teach for All да проработи в България и започнахме да говорим по тази тема, разказва Евгения. "Започнахме да обменяме информация, мейли, мисли... как може да се случи това в България, тя успя да убеди борда на фондацията, че си струва да се инвестира в нещо такова. Решиха да финансират подобна инициатива и ме поканиха да я създам и оглавя", обяснява набързо началото на "Заедно в час", която тръгва от септември 2010 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (220)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  Лошото е, че неграмотноста и слабите резултати в училищата се отнасят не само за малцинствата....И по този показател сме на последно место в ЕС???? Правителството нехае!?

 3. 3 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 672 Весело

  Успех, Евгения.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 4. 4 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#1] от "normandy":
  А трябваше да я прочете преди да я коментирате. Пробвайте , интересна е.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 672 Весело

  [quote#5:"pe6ternyak"]Така и е успях да разбера какво искат да ни кажат с тая статия ?! [/quote]
  В общи линии се опитват да кажат, че ще постараят сегашните ученици след 10-15 години да разбират по-лесно статиите по медиите

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 7. 7 Профил на Kranc MK
  Kranc MK
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Тъпотии.Искам да попитам.Много хора имат желание да се образоват, но са много малко хората /родителите/ които им дават тази възможност.Само да попитам как ще се справят с този проблем когато намерят малки интелигнетни хора и бедните им родители кой ще плати за тяхното образование.То каузи по целия свят колкото искъш ама резултати никакви.

 8. 8 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Евгения а как ще съществува новата Фондация,как ще се разпространява-сама ли ще търси и праща покани или който се свърже с вас на сайта?

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 452 Весело

  Поредната про лобистка Статия- персона в нея. От политически амбиции, вложени от родителското тяло - което бтв не е цитирано в статията през Американския Колеж в СФ, и Харвард - та до поредната Фондация за пране на пари и милиардни инвестиции за образоване на страдащите, малцинствените и неграмотните в БГ
  Страхотна инициатива, с чисти в същността си цели, но напълно обречена поради грешни хора вплетени в нея, грешна политическа, икономическа и изобщо мотивация

  За справка - историята на БХК - хора, свързани с нея, стотиците западни фондации за помощ на деца в нужда, риск, малцинствени, неграмотни, незрящи, с увреждания - историята и бюджетите на тяхната тейност, къде са днес бившите им предводители и фактическото състояние на въпросните групи в риск към днешна дата

  bleuetoile.wordpress.com
 11. 11 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#5] от "pe6ternyak":

  информират ви... за нещо рядко позитивно, градивно и вдъхващо надежда за бъдещето на хората, които се раждат по родните земи и обществото ни.

  поне аз така го възприех, може да съм се заблудил и да е коварна манипулация, скроена от чудовища някъде надалеко и с крайна цел националното ни заробване и изтребление. може и да са наивници някакви или пък изнежени лигльовци, които не ги разбират нещата, но искат да си начешат крастата. но се съмнявам да съм се заблудил чак толкова фатално.

  браво на Евгения и колегите й и успех в борбата им.

 12. 12 Профил на zapoznat
  zapoznat
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#7] от "kranc_mk":

  Защо всичко трябва да е свързано само с парите? Аз не си спомням да съм плащал за образованието си до края на средното си образование, за което става дума в статията. Според мен, много по-важни от парите в основното и средното образование са поощряването от страна на родителите и средата, в която расте детето. А има немалко много добре образовани и със силно развита логика родители, които не са добре материално в България. Друг е въпросът дали ще успеят да убедят детето, че да учиш си струва.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Браво и от мен и успех! Само такива инициативи могат да променят нещо.

 15. 15 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 452 Весело

  [quote#14:"J.J."]Само такива инициативи могат да променят нещо. [/quote]
  Утопиите за светло бъдеще са сладък и любим мехлем за измъчените души на бедния бг народ И вреден също така

  bleuetoile.wordpress.com
 16. 16 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#15] от "3.14":

  Надеждата поражда промяната. Липсата на надежда води само до още по-голямо дълбаене надолу. Аз съм дълбок реалист по принцип с песимистични наклонности, но колкото повече такива инициативи виждам, толкова повече се радвам и гледището ми се променя към оптимистично, не само за България, ама за цялото човечество

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 878 Неутрално
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на WC_Окупатор
  WC_Окупатор
  Рейтинг: 502 Неутрално

  По това време по неведоми пътища се срещнах със Сара Перин от фондация "Америка за България" (програмен директор "Социални програми" във фондацията), която имаше за задача да проучи ...
  ============
  Поредните соростутски кариерни бълвочи.
  Фондации, фондове, комитети, кариери...
  и нищожен учителски стаж, колкото да се каже, че има нещо общо със самата професия.
  Кратък допир с децата, раздухан до Ен-та степен, после бърз растеж, издигане в йерархията, ръководна длъжност в институция, комитет,министерство , фондация или нещо подобно и ей ти го на -
  поредната соростутка на ключов пост.
  А, в същото време редовият български даскал опъва шия и къса нерви в ужасни условия на неуважение, бездуховност, липса на всякакви морални задръжки , възпитание от семейство, училище, медии, общество.
  Обикновеният български даскал не е завършил в Харвард, а в Шумен , не го снимат от "Дневник", не го поддържат никакви хелзинкски комитети, не "среща по неведоми пътища Сара Перин" , не му плащат редовно, дявол го знае, как се оправя, няма мнение по въпроса , кучетата го яли и изобщо ...
  не мислете за него.

 21. 21 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 452 Неутрално

  [quote#16:"J.J."]Надеждата поражда промяната. [/quote]
  По принцип съм съгласна с вас. Но - надеждата трябва да бъде реалистично обоснована, а не изначално невъзможна - като Каузата, представена в статията. Захаросан американски булл шит, представящ светло бъдеще през розови очила.
  Това мен не ме кара да съм по-позитивна, а по-отчаяна. Имам нужда от реални каузи, от хора, подплътени с опит и знания - готови наистина да променят системата и да с еборят с нея. А не от захаросани блондинки в скъпи бизнес костюми, възпитанички на най-корпоративния колеж в света, представени в лъскав бизнес офис, които да ми обяснят как ще решат проблемите на бедните и неграмотните мизерстващи дечица. На такива не хващам вяра просто.

  bleuetoile.wordpress.com
 22. 22 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#19] от "_dan_":

  Това не е Ваш проблем, оценили са я и са я взели

  До коментар [#20] от "moshe_nick11":

  Проблемът на "средният български даскал" е точно вглъбяването в материалните и житейските проблеми, вместо да оцени възможността си и да промени нещо.

 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#12] от "zapoznat":

  Май на практика се убеждава малцинството, че да работиш/учиш не си струва:

  В Центъра за демографска политика са изчислили, че годишно в България се харчат 3,1 млрд. лева за издръжката на ромската общност у нас. Тези пари включвали социални помощи, детски надбавки, майчински и др. средства, които се отпускат законно на ромите. Това означава, че всеки българин – от новороденото до немощния старец, плаща по 50 лв. месечно за издръжката на ромите, пресмята проф. Петър Иванов.


 24. 24 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Възхищавам се на хора като Евгения, тръгнали да се борят срещу тенденции, които обричат България. Искрено й желая успех!

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Frank Zappa
  Frank Zappa
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Подпечатано с гриф:

  "ПЛАТЕНО!"

  Това е люпилник на номенклатура! Голем смех!

  Кандидат за член на ПП Четвърти километър
 27. 27 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1492 Любопитно


  [quote#17:"kranc_mk"]Имам късмета да познавам младата госпожица.[/quote]
  Нима?
  Що не ползва шанса?

  [quote#17:"kranc_mk"]Инстетуците който оправлява са една меко казана структура за пране на пари.[/quote]


  А аз пък си мисля, че те е изпуснала. От образователната помощ и въздействие, но ....


  Ecrasez l’infâme
 28. 28 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Струва ми се, че за всички писачи на негативни и злобни коментари трябва да се отвори училище за придобиване на самочувствие, самоуважение, освобождаване от комплекси, преодоляване на ограниченото махленско мислене и корекция на ценностите. Измежду най-способните младежи с дипломи от елитни университети има много желаещи да работят за неправителствения сектор и да правят добро. Желая им успех!

 29. 29 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1492 Разстроено


  Само не мога да разбера защо е тоя вой..
  Прави се опит да се върнат в клас и дообразоват ученици, да се подготвят кадри за работа със специфичен контигент, работи се с училища от образователната система, които не са частни или под егидата на съмнителни фондации, религиозни общности и други такива..
  Блондинка била, завършила била Американския, родителите амбициозни, тя в скъп костюм..
  Спрете се бе. То, верно че си имаме гений, установен още от Иречек, ама кочината става нетърпима...

  Ecrasez l’infâme
 30. 30
  grayeagle
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 31. 31 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Айдеее, мрънкалата се появиха веднага.

 32. 32 Профил на jume
  jume
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Защо ми се струва, че повечето прочели статията изобщо не са разбрали същината й?

  Това което е важно, че много деца назадват в училище, защото не им се обръща достатъчно внимание било поради липса на мотивация и квалификация на преподавателите, било поради неангажираност на родителите или сбърканата система за финансиране и оценяване на училищата. Фондацията се е наела на принципа "капка по капка море" да промени това, като внесе мотивирани, талантливи и предприемчиви млади хора, които да предадат поне малко от ентусиазма си към знания на децата! Не може всички те да растат пред телевизия Планета и общата им култура и амбиции да се изчерпват със знанието наизуст на 50 песни за любов и секс и как да си сложат силикон за абитуриентския бал!

  Успех в начинанието!

 33. 33 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#4] от "Gabrielle":

  Той едва срича , Вие го карате да чете, едвали не да разбере смисъла на написаното...

 34. 34 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#29] от "Graf":

  Май искаш невъзможни неща или си прекалено оптимистично настроен по рождение, а не по убеденост.

 35. 35 Профил на nikodim821
  nikodim821
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Аристотел казва че човек го движат две неща.Едната е СИЛАТА а другата МОРАЛЪТ.Това че знанието е сила няма две мнения и това което върши Евгения Пеева заслужава пълна адмирация, но ако същото не се свърже с моралът ефектът ще бъде отрицателен. Нашето общество страда не от неграмотните който крадат за да нахранят многобройната си неграмотна гладна челяд, а от грамотните създаващи и познаващи законите и са в състояние да вземат залъка на гладният бедняк.Трябва ли да давам примери за множеството "НАШИ ГЕНИЙ" без особен научен принос в националната и световна наука, но по благополучие отдавна задминали светилата в същата.
  Така че на простака мога до някъде да простя защото не разбира що е това морал, но не и на образованият, който гази безсъвестно моралът заинтересован от своето благополучие.

 36. 36 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#32] от "jume":

  Не. Разбрали са я, но им се вижда труднодостъпна за изпълнение и са демотивирани от това.

  Това не е престъпно, но е пагубно за привеждането на България в интегративни възможности, защото жертвите на комунообразованоста е с дълбоки 66 годишни коренища.

 37. 37 Профил на windbeast
  windbeast
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Не може да не те впечатли споменаването на неща като: аутизъм; дислексия; "Аз вярвам във вас!". Това е нещо наистина ново и съм много разочарован от голяма част от публикуваните коментари. Но те всички са солидно доказателство за това, че повечето българи не искат да говорят С хората около себе си, а искат да говорят НА хората около себе си или просто да ги надприказват. Това което казват обаче, често се отличава само с големия си обем, агресивния език и липсата на послание/съдържание.
  Силно съм впечатлен от тази дама! За нас може да няма надежда, но за тези след нас има поне проблясъци.

 38. 38 Профил на jume
  jume
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#17] от "kranc_mk":

  Май и Вас трябва да Ви върнат в училище за известно време. Питайте дали не перат пари с такава услуга.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#35] от "nikodim821":

  Учителите, истинските и способните призвани, трябва да са с високи заплати и самочуствие, за да имат децата и родителите им пример за подражание и мотивация.

  Докато няма критерии и всичко е уравнено по комуноидному, няма да има напредък, а само аморалност.

 41. 41 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Ето, така вече е по-добре. Представят ни един евентуален бъдещ министър на образованието, нали сега такъв е трендът - от НПО направо в МС.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#37:"windbeast"]В 5-и клас...в който се учат предимно деца от ромски произход, в началото на учебната година не разбираха 40% от това, което им казвам, не можеха да напишат смислено изречение.[/quote]

  Още една с изкуствено съчинена биография, и планово направлявана кариера, кадър на БХК и техните безкрайни клонинги и мутации, които само си прехвърлят топката един между друг, без никаква реална полза за обществото, и ни заливат с подобни разводнени "политкоректни" текстове, за да оправдаят милионите, които въртят в затворената си система...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 44. 44 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Заплащането на учителите също трябва да е обвързано с резултатите на децата, смята Евгения. Това е много добре ,ако стане ,само, че тези който се занимават с ромските деца ..ще изхабят много нерви а резултата ще е недостатъчен за да се оправдае големия труд и скъсаните нерви.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на xdd77
  xdd77
  Рейтинг: 229 Неутрално

  и как по дяволите го финансира тоя лъскав кабинет

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Училището трябва да бъде магнетичен център издигнато в култ от общество загриено за бъдещото си, както за децата, така и за родителите решени на тази идея подпомагайки я безрезервно, доброволно и с цел.

  Обезпеченоста не е само на държавата а на целокупното желание за по-добър живот, но това става само там където държавата има адекватно поведение по всички въпроси за след края на задължителното образование, ако ли не всички силия отиват напразно и всяко образование ерозира с годините превръщайки се в нещо като излишен лукс.

  Тази степен вече сме я достигнали за 66 години, сега трябва да обърнем поглед нагоре към светлината, която е далеч и едва видима.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Хората разбират, за какво иде реч, но когато австралопитек създава нуждите и финансовите рамките на образованоста, всичко отива там където е желанието за това, защото милиарди отиват там където не им е мястото, блед пример е АЕЦ "Белене"

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 53. 53 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Тази стремглава 'кариера' показва как се отглеждат нови лица за политически цели. Още на следващите избори очаквам да видя младата 'съветничка' в някоя листа.

 54. 54 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#44] от "liion44":

  За всичко си има подход стига да го умееш и да си мотивиран, различните нива изискват и различно отношение, а не обратното.

 55. 55 Профил на Стефан Генов
  Стефан Генов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Поздравявам ви за тази статия! Съществуването на хора като Евгения, които на тази възраст се посвещават на такава кауза, сгрява сърцето ми. Това значи, че надежда има. България има бъдеще. Нека си спомним песента на Богдана: " Ако до всяко добро същество...." Тогава хората, които прекарват времето си да плюят всичко добро във форумите, ще стане толкова незначителен,че просто няма да има смисъл да им се обръща внимание

  Стефан Генов
 56. 56 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Като цяло българите са вторично неграмотни и това е плод на 66 годишни усилия, не на 12, завършилите при подобни условия са 5 поколения. Това е фатално за близкото ни и по далечно бъдеще. Влакът е изпуснат.

 57. 57 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Браво! Това е пътя. Във всяко дете има заложби и дали ще ги извлече зависи само от даскала. Без образование ромите ще унищожат България /само си ги представете като гласоподаватели/.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 58. 58 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Братския народ зад окена това го нарича "поверти туризъм". Когато някой вложеи потресаващо големи пари за да може да направи нещо такова. Браво и на организацията.

 59. 59 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Всичко това го е имало в нормалната България и запазено, макар малко, и в соц. България, въпреки комунистите.
  Откриват се неща, които българинът е знаел.
  Но сега са с помощта на...

 60. 60 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "След дипломирането си в Харвард Евгения започва работа в международната консултантска компания McKinsey & Company, тъкмо в сферата на образованието, в офиса й в Брюксел. Там съветва водещи фирми и организации в различни сектори – от технология и фармация до индустриална електроника и нестопанска дейност. "

  Не разбираме какво е завършила в Харвард, но консултира...
  технологии, фармация, електроника...

  Е, посмали манго се казва.

 61. 61 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Много успехи желая на госпожицата с нейната прекрасна инициатива,напук на форумните социопати и вербалната полюция,която изливат по нейн адрес.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 62. 62 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#12] от "zapoznat":

  Важно е да убедиш децата, че да учат е полезно и забавно.

  И че ако полагат усилия, отсреща ще чуят: "Браво! Страхотен си! А сега - още малко!"

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 63. 63 Профил на doncorleone
  doncorleone
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Стигнах до "Българския хелзинкски комитет" под първата снимка и спрех да чета.

 64. 64 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  В желанието си да пишат литературни съчинения, журналистите сами се компрометират, както и компрометират тези, за които пишат.
  След като е завършила Харвард и консултирала фармации, електроника, технологии, обикновеният българин се пита:
  Защо не консултира правителството, някое министерство?
  Къде остана реализацията?
  Ами то не е нужно да завършиш Харвард, за да си хуманен и да организираш няколко човека за идеята на образованието.

  А то конференции в Индия... мале, мале.

  Нека да има хора с идеи и скъпо образование, браво, но очерци в този стил звучат фалшиво.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ...т.е. да не позволяват децата им да бъдат отровени с либерален фашизъм.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 67. 67 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#1:"normandy"]Не прочетох статията, но Щом я предлагат от БХК значи е нещо свързано с тъмно зелените българи. [/quote]

  Правилно си предположил. Антибългарският комитет е спретнал цяла програма, чрез която да раздикализират подрастващите цигани и да ги направят още по-голям проблем, отколкото са дори в момента.

  Поръчител и донор: Сорос.
  Изпълнител: български юди.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 68. 68 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#43:"Майстор Балкански (00:00–24:00)"]Още една с изкуствено съчинена биография, и планово направлявана кариера, кадър на БХК и техните безкрайни клонинги и мутации, които само си прехвърлят топката един между друг, без никаква реална полза за обществото, и ни заливат с подобни разводнени "политкоректни" текстове, за да оправдаят милионите, които въртят в затворената си система...
  [/quote]


  Лошото е, че освен да усвояват пари, имат и друга цел - да рушат държавността и традиционните ценности. И до момента се справят успешно, не без съдействие на някои медии и на купените от тях политици, с които си пробутват и законите.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#57:"bombov_ad"]Браво! Това е пътя. Във всяко дете има заложби и дали ще ги извлече зависи само от даскала. Без образование ромите ще унищожат България /само си ги представете като гласоподаватели/. [/quote]

  С това "образование", което им предоставят от БъХъКъ, целят точно това - да ги обучат как да унищожат България.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73
  kableshkov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#63:"doncorleone"]Стигнах до "Българския хелзинкски комитет" под първата снимка и спрех да чета. [/quote]

  Правилно си постъпил. Надявам се все повече хора да игнорират всичко, в което са замесени тия мръсници и да не се поддават на мозъчна промивка.

  Унгарците обезсмислиха цялата кървава инвестиция на Сорос, като не се поддадоха на манипулациите и само можем да се поучим от тях.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 76. 76 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#53] от "river":
  [quote#53:"river"]Тази стремглава 'кариера' показва как се отглеждат нови лица за политически цели. Още на следващите избори очаквам да видя младата 'съветничка' в някоя листа. [/quote]

  На това изкуствено направлявано кариерно развитие навремето комунетата му викаха "грижа за израстването на кадрите", хахаха...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 77. 77 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1391 Гневно

  [quote#70:"Мустафанка"]Ако някой вижда нещо добронамерено в подривната антибългарска дейност на соросоидите, значи не е добре с главата, или просто ненавижда България.[/quote]

  И двете, и двете...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 78. 78 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Не искам да зву4а цини4но и все едно оплювам хубава идея, но другарката е дете на баш комунист и обикновена доячка на фондация скрита зад хубава алтруисти4на идея, като за дейността си взема по 5 000 $ на месец.

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 79. 79
  Мустафанка
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Това момиче лично го познавам - с нея съм пътувал на няколко пъти от София до Бостън през Лондон, веднъж май през Амстердам даже се засякохме, както и по български партита там.
  Винаги ми е правила впечатление на едно много странно, кадърно и опитно момиче. Първото нещо което ти прави впечатление за нея е че не можеш да я свържеш с понятието дислексия дори и по много косвен път - беше като оня мъжката секретарка на Доган, Бог да го прости - фокусира се неимоверно върху това което върши. Сякаш света за нея изчезва и съществува за нея само тя и предмета на вниманието ѝ. Това е наследството от €3000 за американския колеж. Очевидно не са пари на вятъра. Забелязвам обаче и че и коства огромна енергия, която за мен е пълна енигма засега откъде я черпи. Аз лично не бих могъл да живея така, и за повечето българи които и без това имат неврологични проблеми, подобна фиксация с житейския път би представлявала огромен проблем. От друга страна пък точно подобни хора са най-успешните в администрацията, тъй че само успехи и пожелавам.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 82. 82 Профил на georgivasilev
  georgivasilev
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Следване Харвард струва около 250 000 долара.От къде ги е взела младата госпожица? Иначе статията е див наивизъм - в южните щати процентът на неграмотните е по-голям от този в България!!!

 83. 83 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ***
  Предупреждавам ви, че ще бъда обстоятелствен, защото едни хора в момента са до мен и следят, дали ще напиша това, което им обещах да напиша !
  Аз лично смятам, че си заслужава усилието да го прочетете!
  ***

  Съсед съм на две поколения учителска фамилия, които преподават в селски училища и ето какво е тяхното мнение за казаното и написаното в статията :
  ====
  Госпожица Евгения греши, когато заявява - "...Големият недостатък на образователната система е, че никой не проверява реалните резултати на учениците и никой не е държан отговорен за това..."
  Има единни държавни образователни изисквания (ДОИ) и от 2-3 години през месец май инспекторатите по образованието провеждат такива проверки (в основното образование както миналата година и тази ще са по български език и математика в 4-ти и 7-ми клас).
  ===
  Госпожицата справедливо смята, че "системата стимулира преминаването на децата от клас в клас с тройки, само и само да има пари за училището."
  Т.н. "делегирани бюджети" на училищата зависят ЕДИНСТВЕНО от броя на учениците; от РИО през 2-3 месеца проверяват този брой.
  ===
  Разбира се - такава е демографията в района ни - учителите преподават на село - на ученици от циганското "малцинство" (А бе, какво малцинство, когато в едно от училищата от 180 ученика има точно българчета и 12-15 турчета, а в другите училища не-"ромчетата" са не повече от 30!...)
  =============
  ... Някой отново ще каже, че сме расист, но ето какво е дереджето в тукашната образователна "система":
  1. Учениците произхождат от семейства, които не владеят българския език - 40 годишна баба на четвъртокласник обяснява на 26 годишна майка на шестокласник, който ударил по-малкия - "Моята баща (т.е. собствения й син - б.а.) е по-умно от неговото баща.";
  2. Самите ученици не се напрягат много да научат езика и това се "стимулира" от обкръжението...
  3. Малко деца са с двама родители; някои дори и не познават истинските си родители и ги гледат баби-дядовци или цялата рода... (Третокласничка не понася поредната си мащеха, която не се грижи за детето - не му готви, не го пере и т.н. -, заради което двете се "обръщат" една към друга с оригиналното "ей, курво...";
  4. Родителите се бият поне веднъж на месеца и бият чааветата си през ден, но вкупом скачат, когато учител направи и най-малка забележка на някое от децата им и ходят да се оплакват в РИО и в прокуратурата за учителски тормоз. (Под натиск на ДПС преди 4 години учител бе осъден да заплати 200 лв. глоба, защото ударил шамар на един осмокласник, задето "детето без умисъл" му потрошило всички стъкла на автомобила му с камъни... Местните ни масмедии разгласиха присъдата, без да уточнят причината за случилото се!!!)
  5. Поне една сутрин всяка седмица - в очакване на поредната проверка - всички учители тръгват из селото да будят учениците си, които обикновено идват на занятия към 9-9:30.
  (Освен кучетата те биват прогонвани от дворовете на ядосаните стопани с псувни, закани, вадене на ножове или на стрелби от самоделни пушкала... По-миналата един училищен директор е предупреден от областното МВР, заради това, че той лично и негови служители са навлизали в частна собственост и са смущавали покоя на собствениците!...)
  6. Момичетата от 7-клас - а някои и доста по-рано - биват подготвяни от родителите си за продан - ИЗВИНЕТЕ! ИСКАХ ДА КАЖА "ЗА ЖЕНИТБА". (Преди няколко години майка "омъжи" дъщеря си - шестокласничка - за 5000 лв. за 19 годишен; тя му била третата жена - "Госпожо, той като се ожени отива в Испания и се връща без жена."; след година майката успя да върне дъщеря си с помощта на Интерпол, защото женихът платил само 1500...;
  7. ПОСЛЕДНО!: РИО са предупредили директорите, че ако на следващите изпити през май, ще има масови уволнения.
  ===
  Може би тези учители не са мотивирани, не знаят и не умеят, изобщо - са некадърни и заслужават уволнението си...
  Затова каним г-ца Евгения Пеева и всички знаещи и можещи "образователни" съфорумци да заемат местата им!

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 84. 84 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Уточнение: Българчетата са ЧЕТИРИ!

  Допълнение: Най-гадното е, че и българчетата не се напрягат много да учат. Най-мотивирани (сравнително) са турчетата.

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 85. 85 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#83] от "Моника2003":
  [quote#83:"Моника2003"]Под натиск на ДПС преди 4 години учител бе осъден да заплати 200 лв. глоба, защото ударил шамар на един осмокласник, задето "детето без умисъл" му потрошило всички стъкла на автомобила му с камъни... [/quote]

  Целия ви коментар е уникален, не само цитата, препоръчвам го горещо на всички, които искат да видят темата илюстрирана с истински факти от живота, и си давам оценката в плюсове:

  +++ +++ +++

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  [quote#81:"Десен"]От друга страна пък точно подобни хора са най-успешните в администрацията[/quote]

  Ами "администрацията" в РъБъ е пълна с безчислен брой отвратяги от мъжки и женски пол, една повече или по-малко, особено от шорошкото котило, няма да промени общата базрадостна картина...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  циалата работа се описва
  пари ми даи акьл не ти искам

 91. 91 Профил на riseandshine
  riseandshine
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Невероятно е, как много от хората тук, вместо да видят позитивното въздействие от работата на подобна фондация, се фокусират върху завистливи коментари за нейния директор. Може би, защото е образована, добре платена и има кауза? Хайде прочетете още веднъж статията - образованието в България е трагично, децата са изключително демотивирани, имат огромни пропуски и ходят с абсолютно нежелание на училище, което не ги учи на нищо. Учебниците са безумни, учителите - безхаберни и безавторитетни - в професионален и в личностен план. Да не говорим за децата със специфични образователни нужди, такива от малцинствата или тези от малките населени места. Толкова ли е трудно да прогледнете, че това е единственият път, по който страната ни може да се развива успешно? Не разполагаме нито с ресурси, нито с развита икономика. Единственото, с което можем да сме конкуретни, е хората да са максимално образовани и да развиват сектори с висока добавена стойност. И затова всички стъпки в тази посока заслужават огромно уважение и подкрепа.

 92. 92 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 782 Весело

  като казвам крякам ([#86]) разбира се имам предвид това:

  "паткореч, която означава да крякам като патица. Както много други думи в речник Б, паткореч имаше двойно значение. Щом мненията, които се изкрякват, са правоверни, тя не означава нищо друго освен похвала и когато "Таймс" пише за някой от ораторите на партията, че бил дву-плюсдобър в своята паткореч, това означава, че му се прави сърдечен и ценен комплимент." (Дж. Оруел)

 93. 93 Профил на teller
  teller
  Рейтинг: 451 Любопитно

  Как са стигнали до 12 клас ученици, които не знаят колко е 10 на трета степен, колко сантиметра има в един метър и колко сантиметра има в един дециметър.Може би между тях има и отличници?

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#11:"Боги"]браво на Евгения и колегите й и успех в борбата им.[/quote]

  100+

 96. 96 Профил на confucius2
  confucius2
  Рейтинг: 450 Весело

  До колкото си спомням,миналата година, американските ученици бяха на 48-мо място от 48 състезаващи се държави. Да се надяваме, че с помощта на тази неправителствена организация (навярно под крилото на г-н Георги Шварц) госпожицата ще помогне на българските скулъри да заемат 49-то.Което, моля не е малко - иначе може да се наредим и след Сомалия.
  Не бриши!

 97. 97 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 782 Разстроено

  До коментар [#41] от "Цайко":

  ужас,
  До коментар [#53] от "river":

  недай си боже, тази има малко страшничък look

 98. 98 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  До коментар [#32] от "jume":

  ....
  "много деца назадват в училище".
  Наздават, защото са от..прогресивни индобългарски семейства.
  За съжаление наистина проблемът с обучението на работната ръка изисква специални усилия.
  Някои "езикови малцинства" са поизостанали с някое и друго столетие в своето развитие и може би харвардските възпитаници и колеги на дянковския съавтор , ексректор на Харвард и бивш шеф на икономическия екип на полукениеца.. ще помогнат.

 99. 99 Профил на confucius2
  confucius2
  Рейтинг: 450 Гневно

  [quote#2:"dobrich"]Лошото е, че неграмотноста и слабите резултати в училищата се отнасят не само за малцинствата...[/quote]
  Добрич, остави я госпожицата -,кухите кратуни където и да ги обучаваш, на изток, на запад - все е тая.
  Истината е, че едно училище или университет, колкото и да са добри, могат да ти покажат само какво да учиш и откъде да го учиш. Нищо по-вече. Останалото зависи от теб. Бас ловя, че всичките ти съученици от началното образование не са енциклопедисти или нобелови лауреати.
  Лошото в бг-то е друго - навремето съветската школа, сега американската измества далеч по-кадърни хора с местно образование. Приматска му работа.

 100. 100 Профил на Malakai
  Malakai
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Страшната злоба и безумни стериотипи се въртят в този форум. По-безумни неща от следните не бях чувал от доста време:
  Щом си завършил Харвард - значи си връзкар.
  Щом работиш в Неправителствения сектор - значи переш пари.
  Щом си завършил икономика то тогава не можеш да консултираш производствени компании.

  Хем искате да има промяна в държавата, хем постоянно плюете срещу тези, които се опитват да постигнат нещо!
  Много ясно, че за една година Евгения Пеева няма да промени образованието. За мен обаче ако с нейните усилия и с усилията на останалите учители се променят поне 5-6 деца, то това е успех. България има нужда от работещи организации в неправителствения сектор и дано тази организация е добър пример за следване!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK