Полицаите не изключват да започнат протести

Полицаите не изключват да започнат протести

© Георги КожухаровСоциалният диалог с правителството е единствената правилна форма за постигане на консенсус и намаляване на напрежението сред служителите на МВР. Това пише в декларация на делегатите на шестия редовен конгрес на Националния полицейски синдикат в България, цитирана от БТА.


В декларацията се посочва, че синдикатът не изключва организирането и провеждането на протестни действия, съобразени със законите на страната.


Полицаите заявяват, че не са съгласни с отнемането на част от социалните им придобивки.
След провеждане на редовния конгрес на синдиката на 12 декември полицаите ще излязат с конкретни предложения към работодателя и правителството по отношение запазване размера на възнаграждението, свързан със заплащането на личните осигурителни вноски; обезщетението от 20 заплати при пенсиониране и плавното нарастване на осигурителния страж при пенсиониране.


В интервю вчера вътрешният министър Цветанов Цветанов каза, че ръководството на министерството е в непрекъснат диалог със синдикатите. Той защити правото на полицаите да се пенсионират по-рано, защото "не може полицай на 50 години да гони нарушител, който е младеж на 30 години".


С внесената в парламента пенсионна реформа се предвижда от 2012 г. полицаите да се пенсионират след 27 години стаж. В момента изискването е за 25 години.  


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK