Граждани да участват в разследването на лекарски грешки, предлагат организации

Граждани да участват в разследването на лекарски грешки, предлагат организации

© Надежда ЧипеваГражданите да бъдат включени в разследването на лекарски грешки. Това настояха пациентски организации. Те смятат, че тази възможност трябва да бъде записана в законопроекта за правата на пациента, който в момента се разработва в парламента. 

Организациите предлагат механизми, чрез които, по извънсъдебен път ще се решават споровете между лекар и пациент. 

Пациентите предлагат три варианта - да се създаде изцяло нов орган за разследване на лекарски грешки по английски модел, да се разширят правомощията на Медицинския одит или да се реформират действащите лекарски етични комисии. 

"Това, което се случва в България в момента, за мен е нелогично. Би следвало лекарите да са тези, които първи излизат и казват кой е сгрешил, къде е сгрешил и да се дистанцират от тези, които не спазват правилата", коментира д-р Станимир Хасърджиев, цитиран от Би Ти Ви. 

Според него в момента няма адекватни наказания за виновните доктори и обезщетения за пациентите. 

Във Великобритания например, за година от лекарски права са лишени 85 доктори.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Щом у нас моделът на разследване на лекарски грешки не работи, значи трябва да се промени. И разбира се не може едни лекари сами да разследват грешките на други, защото-
  "Гарван гарвану око не вади" !
  А много пациенти си отидоха така...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  ....Организациите предлагат механизми, чрез които, по извънсъдебен път.....
  --------------------

  О,не - то по съдебен виждаме какво става,та по извънсъдебен.......
  Нещо друго да е.

 3. 3 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  А тия организации няма ли да предложат и саморазправа на пациентите с лекарите?
  Впрочем, техните хора - циганите, редовно се разправят с лекарите, отишли в гетата да им окажат помощ, без дори да са здравно осигурени. Разбира се, това се случва под закрилата на представящите се за пациентски организации соросоиди.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 4. 4 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Лекарите също са граждани... Според пациентските организации как точно един не-лекар ще разбере дали има грешка и каква е?

 5. 5 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 782 Неутрално

  изумителна идея!
  Защо да не се включат граждани и в разследването на стопански и криминални престъпления например? Това са дейности изискващи много по-малко специализирани познания, даже могат да се поемат изцяло от граждани. Граждани могат да се включат и в изготвяне на прогнозата за времето.

 6. 6 Профил на Станка
  Станка
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ментор":
  Изцяло подкрепям! Всъщност защо гражданите просто не се лекуват сами, без да прибягват до услугите на некомпетентните и престъпни лекари - тогава просто няма да има лекарски грешки и пациентските организации ще са напълно щастливи!

  Загубена
 7. 7 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  Идиотия до шия!

  Тоя доктор Хаясърджиев да помисли как да бъде наказван пациент,който не изпълнява лекарските предписания,ми се лекува със заешка кожа и крило от прилеп и свинска маз!

 8. 8 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Брей докторите изтрещяха от идеята.
  Как така ще има външни хора за контрол.
  Ми след като работи в добрата стара Англия защо и този модел да не работи и тук.
  Пределно ясно е че Лекарският съюз и медицински одит полагат кански усилия да прикриват лекари убийци.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 9. 9 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Граждани могат да се включат и в разследването на криминални престъпления и нарушения по ПДП. Така ще можем да закрием и родната милиция, която и без това нищо не прави.

  Fortuna favet fortibus.
 10. 10 Профил на chelsea87
  chelsea87
  Рейтинг: 561 Неутрално

  То не стига че хората които са осигурени,трябва да доплащат за почти всяка медицинска услуга,а за някой плащат изцяло,а сега и да се занимават с разследване на лекарските грешки.
  Тези организации,които предлагат тези небивалици и по точно хората там,да не са пациенти на Психо-диспансера.

 11. 11 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#8] от "ironhorse":
  Ако всеки можеше да преценява тия неща, нямаше да имаме нужда от лекари, ами сами щяхме да се лекуваме. Тия външни хора дето ще контролират трябва да разбират за какво става дума и това няма да стане, ако са "външни" спрямо професията.

 12. 12 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Предлагам всеки загинал заради лекарска небрежност пациент да бъде дарен моментално на най-близкия зоопарк за храна на вредния дивеч. А роднините му да изплатят солидно обезщетение на бедния доктор.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 13. 13 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  абе омръзна ми простаци да ме контролират,то не беше чистачки в здравната каса да ми казват какво да правим и да ги чакаме да си пият кафетата по 4 часа за да се отчетем,то не беше учителки ,то не беше проверки отвсякъде и за всичко ,последната ми проверка по линия на ваксинациите от РИОКОЗ беше от няколко и единия го докторосваха ,докато не го попитах какъв колега е и каква специалност има -пък той човечеца ми смутолеви ,че е ветеринарен лекар и беше ми дошъл да ме проверява за имунизации на бебета ,абе кво става в тази държава бе ,остава и от психиатрията да включат някого да ме контролира и да ми дава акъл зер сега всеки последен циганин без образование като ми влезе в кабинета започва от вратата да ми нарежда как да го лекувам къде да го пратя и какъв магнитен резонанс да му уредя и недай си боже да му река ,че не може или няма направления -чудо става ,абе този народ наистина мисли лекарите за последни дебили и отрепки и за изметта на тази държава .

 14. 14 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Според мен при всеки случай, за който има съмнение за допусната лекарска грешка трябва задържително да се прави аутопсия, но не от колеги на лекарите "лекували" починалия пациент, а от съвсем отделни съдебни лекари, които да дават своето мнение, което да бъде публично оповестявано. Тези съдебни лекари трябва да не са зависими по никакъв начин от останалите си колеги и финансирани не от бюджета на здравеопазването, а от съвсем отделен такъв, за да както казах независими и мнението им да не може да бъде манипулирано по никакъв начин.

 15. 15 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До:tur671
  Съгласен съм с Вас, че не може всякакви некомпетентни хора да Ви контролират и проверяват. А това, че хората са се наострили против Вас в този момент е разбираемо като се има впредвид последните смъртни случаи на родилки. Но предполагам, че ще се съгласите с мен, че има една камара Ваши колеги, които са абсолютни некадърници, както и такива с купени дипломи и абсолютно празни глави. Като сложим и тези Ваши колеги, които проявяват немърливост в работата си картинката става още по плачевна. Всеки допуска грешки в работата си както е казано "Който не работи, той не греши" , но при останалите професии грешките са поправими в повечето случаи. При Вас обаче грешките са непоправими - касае се за човешки живот, а той е безценен. Няма как хората да бъдат изписани като "брак". Ето за това е този негативизъм спрямо Вас в този момент. Не бих отрекъл и, че сред вас има отлични специалисти и то в никакъв случай, но това са една много малка част, която не може да оправи имиджа на съсловието Ви.

 16. 16 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#6] от "Станка":

  с две ръце подкрепям думите ти- тук всеки е готов да отсъжда по цветановски, без ясни познания по проблема, без факти и доказателства. пак го обърнаха на стария трик да отклоняват вниманието на хората от важните неща и от известно време лекарите са в центъра на новините. дано не пропуснем кога пак ни свалиха гащите и ни почнаха..

 17. 17 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Аз пък като гражданин искам да контролирам зареждането на ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй"!
  Не, че имам инженерно образование, ама щом обикновени граждани/без медицинско образование/ ще контролират лекари и ще ги санкционират, защо аз да не контролирам ядрени физици!?
  Просто реципрочност!
  Аман от малоумни идеи!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 18. 18 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 717 Неутрално

  "Гражданите да бъдат включени в разследването на лекарски грешки" - по-голяма глупост не съм чувал! И как точно ще разследват гражданите лекарските грешки? Ще изкарат един бърз курс по анатомия и медицина и айде на аутопсия! Бахти олигофрените! Какво разбират гражданите от медицина и как точно ще преценят сбъркал ли е лекаря и с кое точно? Или им се предлага да си наемат нещо като разследващ медик, срещу съответно възнаграждение, който да се върти покрай останалите некадърници и да лапа от гражданите, че да легитимира в крайна сметка официалната версия на болницата - нема лекарска грешка, виновен е пациента!

  До коментар [#14] от "ermaht":
  То не е според теб, а според нормативната уредба при всяка внезапна смърт се извършва аутопсия. Когато смъртта е настъпила в болнично заведение се прави аутопсия и се изследват причините за смъртта ако не е ясно от какво точно е починал пациента. Ако близките поискат също може да се направи аутопсия, резултатите от която обаче не му се обявяват. Ползват се за вътрешно разследване, ако се проведе такова. Който иска аутопсия и резултата от нея требе да плати. Пък как предлагаш да става тази работа с аутопсиите, които да не се извършват от колеги на лекуващия лекар? От де да дойде тоз дето ще прави аутопсията - от Каспичан ли? Нали всичките серат в едно гърне и се прикриват един друг. Единствената правилна тактика е съдебната медицина да се отдели от болничните заведения и да е изключително държавна практика, а не частна. Сега в някой болнични заведения има съдебна медицина, но тя се финансира от същите заведения, като да се очаква да отхапе ръката, която я храни. Това трябва да е държавна политика, понеже засяга в много висока степен обществения интерес. Ако се обособи като структура към Министерство на правосъдието или МВР нема да има проблем и бавене на дела с години щото немало кой да даде заключение.

 19. 19 Профил на sofioter
  sofioter
  Рейтинг: 450 Неутрално
 20. 20 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#14] potrebitel1
  Ами нали и аз това казах по горе или на теб ти е трудно на четеш. Че финансирането на съдебните лекари не трябва да бъде от болничното завадение ами от съвсем различен и независим държавен фонд. Кое не ти стана ясно?

 21. 21 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#17] от "drakar65":
  ++++++++++++++++++++++
  Гражданите настояват да си избират и магистрати. Понеже историята показва, че са много добри в избора на политически представители, та да продължат с този замах... Защо и мозъчните хирурзи да не се назначават след всенародни избори?! Колко му е, Ганьо знае как...

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 22. 22 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Аре лека нощ от мен, че ми омръзна от дървени философи и многознайковци. А то в милата ни Родина дал Господ.

 23. 23 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1557 Любопитно

  И как точно пациентските организации ще разберат, че е допусната лекарска грешка?

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 24. 24 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Няма как някой си да слага квалификации лекарска грешка и да разследва нещо, ПРЕДИ СЛЕДСТВИЕТО И СЪДА да са се произнесли дали наистина е лекарска грешка или нормално ниво на смъртност и инцидент. Всичко друго е другарски съд нищо повече. И изобщо формулировката е с огромна доза предубеденост. Пациентските организации може да искат съвместно разследване на всеки смъртен случай , но не и да квалифицират разследването като разследване на лекарска грешка без основание. Не може всяка смърт да бъде хвърляна в графата лекарски грешки. Особено от хора които бегло си спомнят биологията от средното училище и не познават дори собствената си анатомия...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 25. 25 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 450 Неутрално

  В GMC (лекарската камара на UK) има сведение, че за миналата година са отнети правата на 38 лекари при над 250 000 работещи в системата. Това прави 0,015 % от общия брой на лекарите. Може би авторите от "Дневник" не знаят, но в част от случаите има отнети лекарски права поради влязла в сила присъда за криминално престъпление - например бяха отнети правата на колега за година поради това, че се се сбил с приятеля на бившата си съпруга - за "уронване престижа на професията" . В друг случай, при лекар, който от преумора беше сбъркал дозата на приложения медикамент и в резултат на това пациентът беше починал наказанието беше еквивалентно на нашето "забележка". Още нещо за UK - докато трае разследването по даден случай нищо не излиза в пресата.

 26. 26 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Разстроено

  Съдебната система трябва да се реформира. Например в САЩ, ако качиш една мр3-ка на Майкъл Джексън могат да те окошарят за 5 години. Това е точно една година повече от присъдата на доктора, който го уби...

 27. 27 Профил на edk
  edk
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Някой да е чувал за независими съдебни заседатели! Всеки е чел и гледал американския съд! Това не са хора юристи, криминалисти и т.н. Обикновени хора, които взимат решение по съвест, след като са изслушали и двете страни.

 28. 28 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Любопитно

  Обикновени хора по съвест, ай стига глупости. Гришам не си ли чел?

 29. 29 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#8] от "ironhorse":

  Абе коньо железни,в добрата стара Англия кой мислиш ,че оценява дали доктора е сбъркал ? Дали пациента или пък специално определена за целта комисия от лекари ?

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 30. 30 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  В България две системи са заели позиция на кръгова отбрана - съдебната и здравеопазването. Но и двете са стигнали до дъното и тоталното им желание да се променят неизбежно води обществото до нуждата да им наложи промяна, защото, всъщност, и двете системи съществуват, за да служат на обществото, а не обратното.
  А иначе обществото, което има /нормално/ претенции към хората, които се занимават с най-важното - здраве, живот, свобода и имущество, да вземе най-накрая да се сети, че като много иска, трябва да плаща. Стига сиромахомилство и популизъм.

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 31. 31 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  имам предвид тоталното им НЕжелание, извинявам се

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 32. 32 Профил на vania_03
  vania_03
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Основното, и важно, е доброто правосъдие в България. Как да се постигне? С камери, да се вижда как тече процеса, кой присъства, кой какво казва в момента, защото на мен лично, ми измениха казаните думи по време на съдебните заседания с други в съдебните протоколи. Направиха го защото имаха Интерес и нищо друго. И вещите лица по делото ми, лекари от Плевен, и те имаха Интереси. А целта им, постигнаха я, съсипаха името и здравето ми завинаги.
  Считам, че трябва да се промени закона по отношение на вещите лица и експертизите. Прави се някаква експертиза по дадено дело, би било добре човек да има възможност да направи и друга, но не в България, защото у нас "Гарван на гарван око не вади".
  Строг контрол и санкции за нарушилите закона. А нарушенията се доказват в Съд и чрез експертизи. За експертизите само Интересът вреди, трябват си камери. 33. 34 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#6] от "Станка":

  Не знаеш, колко си права! Половината население се лекува само,защото не им вярва на тия търгаши!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 34. 35 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Те па щото много ще взимат под внимание на гражданските мнения...

  Да живее България и българският народ.
 35. 36 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Хубава идея. Дано се реализира. Омръзна ми мазната мутра на проф. Миланов да излиза след всеки скандал и да размахва някаква етична комисия, която щяла да разгледа случая. После естествено нищо не случва. У нас групичка на 500-1000 милионери в бели престилки умишлено саботират всякакви опити за реформа и промяна, защото така ще свършат далверките, корупцията и безнаказаността в системата. Докога!

  malart.blog.bg
 36. 37 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#36] от "malart":

  Съгласен съм. Защо да прави частна болница, като държавната му е без пари. Защо да плаща данъци, като може само да взема /рушвети/. Защо да има правила, като може да няма. Защо да носи лична, включително финансова, отговорност, като може да не носи.
  Защо, защо, защо ....
  Защото обществото повече не може да ги търпи, затова. Проблемът с родилките далеч не е единственият. Нещата са ужасни отдавна.

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 37. 38 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Идеята е тъпа. Тъпо е също лекарите да се наричат "търгаши". Правят грешки и със сигурност някои взимат пари под масата и чрез комбинации. Но на този принцип кои професии не са "търгаши': полицаи, митничари, съдии, учители, администрация, строителни фирми - да изброявам ли още. Лекарите са хора и правят грешки. Ако някой мисли, че никога не прави грешки да стане лекар. Да, грешките на лекарите често са фатални. Но и често се търси под вола теле. В края на краищата трябва и малко смирение.

 38. 39 Профил на ivopp
  ivopp
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Квази тъпа идея. По същата логика трябва да оценяваме и съдебни грешки. Как може хора, които нямат никаква представа от дадена работа да преценяват кой кога и как е сгрешил? Като седнеш на лаф в някое кафе може да си коментираш каквото си искаш, но да оценяваш официално неща, за които нямаш никаква подготовка е просто абсурдно!

 39. 40 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Трябва да има и представители на гражданите в комисиите.
  Най-малкото, за да отпаднат съмненията, че лекарите в тях много рядко стигат до заключения, че е имало някакви грешки от страна на техните колеги...

 40. 41 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#25] от "WD":

  Това само затвърждава смисъла на идеята да използваме техния механизъм. Защото по-добре консенсусно порицание, отколкото да разчитаме на нашите милиционери и протежета на Гоце.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 41. 42 Профил на владимир бояджиев
  владимир бояджиев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Идеята въобще не е тъпа. Идеята е перфектна. Когато се говори за лекарски грешки, не трябва да се има предвид само професионални такива. Гражданският контрол ще е насочен основно към моралните и етични норми, които лекарите потъпкват. Нека да кажем няколко: отказ от преглед, разкарване на пациенти, искане на допълнителни стимули от пациенти, гаврене с пациенти в безпомощно състояние, неспазване на времеви разчети за реакция т т.н. и т.н. По професионалните въпроси, неспециалистите също могат да вземат отношение защото все пак има норми, които определят кога и как се постъпва при определени ситуации и симптоми, и тези норми са разработени от специалисти. Ако има отклонение от тях, ето тук е ролята на външния човек да го огласи. А ако няма такива норми, ролята на външния човек е да изисква да се направят такива. Не може, при едни и същи симптоми и ситуации, да има различно отношение и подход от различни лекари. Говоря за елементарните неща.

 42. 43 Профил на владимир бояджиев
  владимир бояджиев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#39] от "ivopp":

  Макар че иронията личи в мнението Ви - да, става дума за едно и също нещо. Както в медицинския свят, така и в правния съществува морал. Когато един съдия пуска рецидивист защото закона му дава право, а друг го задържа и определя непосилна гаранциа, защото закона му дава право - кой е прав? И двете действия са законни. Ако съдията съди по съвест,т.е. морално, той ще види предисторията на обвинения и ще прецени, че той е заплаха за обществото. Затова няма да му позволи да излезе. Обаче, ако се позовава само на буквата на закона, ще каже "Закона ми дава правото.Закона не ме задължава да го задържа" и ще е прав. Принципно в съдебната ни система има форма на граждански контрол - съдебните заседатели. Това обаче е по-скоро проформа, защото съдията може да не се съобрази с мнението им, а никой няма да обърне внимание на това.

 43. 44 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#43] от "hidko":

  Това са англо-американски глупости дето ги пишеш! Зарежи ги тях. При тях Темида не е сляпа, а се основава на чувствата на случайни хора, които много лесно могат да се манипулират.
  Затова континента си е избрал да стъпи на римското право и да зареже келтско-друидските глупости от островите, и да се основава на закона, а не на чувствата!

 44. 45 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Весело

  До коментар [#32] от "vania_03":

  Ти пък, още малко ще почнеш да пускаш лафа на френския посланик "Нито една служба в света не може да събере годни доказателства за българският съд". Ми нито една не може
  Закона така е предвиден, че само българското разследване и съдебните следствени власти могат да събират годни доказателства. Кво да прайш. Адвоката би трябвало да ви е обяснил това

 45. 46 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#42] от "hidko":

  То е хубаво и друго. Външните хора да следят и дали пациентите са здравно осигурени. Защото всеки здравно неосигурен но лекуван пациент, е лекуван за твоя и моя сметка. И ако не ти пука за това че лекаря няма да получи кинти за лечение на здравнонеосигурен, то би трябвало да ти пука за това че консумативите, лекарствата, апаратурата са и за твоя сметка.
  Между другото - рядко симптомите и ситуцаиите са идентични. Ако лекаря действа твърдо по предварително зададени правила - то ще си върже гащите на 100%. Ама ползата за пациентите е съмнителна.
  Разбира се има правила например за снемане на анамнеза и статус. Но при диагностичния и лечебния подход е трудно да се мине без изключения от правилата.
  Детето което почина от пневмококов менингит е започнало като грип. Дали добър лекар би разпознал на време менингита, или не е било възможно - не знам. Знам само, че при твърдо следване на правилата, подобни случаи биха били доста чести.

 46. 47 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#4] от "nemeria":

  То не всеки лекар би разбрал дали има грешка или не. Как един кардиолог би могъл да хване някоя по зажмоцана грешка на ортопед? Или обратното?
  Безспорно има грешки видими с просто око. Дори не трябва да си лекар за да ги видиш. Ама това са най-баламурските грешки, които дори не са грешки а престъпления (небрежност). Грешката е когато лекаря е направил най-доброто, но са настъпили нежелани последици.

 47. 48 Профил на Carrie Bradshaw
  Carrie Bradshaw
  Рейтинг: 782 Разстроено

  Трябва да има компетентни органи, които да отсъждат кой е крив и кой прав в дадена ситуация. Не може току така всеки да решава дали е лекарска грешка или не. Не ме разбирайте погрешно, защитавам единствено хората! Дано тези трагедии намалеят значително!

  Carrie Bradshaw
 48. 49 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 626 Неутрално

  [quote#47:"biramore"]Грешката е когато лекаря е направил най-доброто, но са настъпили нежелани последици.[/quote]
  Не всичко зависи от лекаря, ако е дал най-доброто от себе си защо да има грешка? По-скоро грешка е, ако не го е направил. Под "най-доброто" спокойно може да се има предвид и да извика някого с повече опит, ако случая надхвърля възможностите му.

  А иначе никъде не твърдя, че всеки лекар разбира от всичко, просто акцентирах, че е абсурдно да се предлага водопроводчик (примерно) да преценява такива казуси.

 49. 50 Профил на vania_03
  vania_03
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар 45 от Федор:

  Който си Плати на него обясняват. Не Платих и не бях защитена.

 50. 51 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Гражданите предлагали... Ай стига с тия граждани, а селяните нямат ли права?

 51. 52 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Омраза спрямо лекарите се насажда от десетилетия.

  Държавната политика е тъпите, простите и необразованите да се насърчават да мразят интелигентните и образованите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK