Протестите на зърнопроизводителите от днес са в София

Зърнопроизводителите получиха разрешение снощи след 21 часа да влязат в София с техниката си

© Анелия Николова

Зърнопроизводителите получиха разрешение снощи след 21 часа да влязат в София с техниката сиЗаради протестите на зърнопроизводителите от 8 ч. сутринта до приключване на митингите във вторник и сряда Столичната община затваря движението по улиците, които излизат на пл. "Св. Александър Невски".


Заповедта на общината гласи, че в тези два дни от сутринта до приключване на митингите се забранява влизането, престоят и паркирането на превозни средства в двете посоки по ул. "Оборище" в отсечката между ул. "Г.С. Раковски" и бул. "Васил Левски", ул. "15-и ноември" (между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Александър Невски") и ул. "11-и август" (между ул. "Московска" и пл. "Св. Александър Невски".) Няма да се затварят булевардите "Цар Освободител" и "Дондуков".


Самите зърнопроизводители, които ще протестират днес и в сряда пред парламента и правителството, имат разрешение да докарат 170 машини. Те получиха право да влязат снощи след 21 ч. в София, за да не блокират движението.
Същевременно общината забранява паркирането от 8 до 18 часа на паркингите на площад "Св. Александър Невски", както и на този на площад "Народно събрание".


На протестиращите са разрешени манифестации от 13 часа днес и утре, но без машини и без да се спира движението, от 17 часа пък им е разрешен митинг пред Народното събрание.


Сред изискванията на Столичната община към организаторите на протестите е да осигурят химически тоалетни, да наемат фирма за почистване на мястото след протестите.


Протестите на зърнопроизводителите започнаха преди седмица заради по-малката сума, предвидена в бюджета за следващата година в сравнение с подписаното през септември споразумение за национално доплащане към техните субсидии. В  резултат те ще получават с 3 лв. на дка по-малко отколкото през тази година.


През септември организацията им подписа споразумение, под което подписите си сложиха земеделският и финансовият министър. То предвиждаше с около 200 млн. лв. повече средства през 2012 г. за сектора (570 млн. лв.) отколкото са записани (340 млн. лв.) в бюджета. Управляващите обясниха, че неспазването на споразумението се налага заради разразилата се криза в Европа и нуждата от икономии. В събота зърнопроизводителите обясниха, че разбират, че няма пари, и затова вече протестират с искане на оставките на министрите Мирослав Найденов и Симеон Дянков, защото не са удържали на думата си.


Снощи тръгналите към София зърнопроизводители коментираха в ефира на БНТ, че настояват отстъпките от акциза, който плащат за горивата, да бъде не 70 млн. лв. както вече се бяха договорили  с правителството(част от общата сума о 570 млн. лв.), а 155 млн. лв., защото на толкова са изчислили годишните си разходи с включен ДДС. Земеделският министър не коментира този размер на сумата, но каза, че до 1-2 дни се очаква разрешението от Брюксел за прилагането на това облекчение за акциза върху горивата за земеделска техника. То обаче няма да е само за производителите на зърно, а за всички стопани. Мирослав Найденов, коментира и че в столицата е имало по-големи протести и призова за уважение към "правото на волеизявление" на зърнопроизводителите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK