Съдиите от ВАС, които ще гледат жалбата на Янева, ще станат известни в последния момент

Владимира Янева, председател на Софийския градски съд.

© Красимир Юскеселиев

Владимира Янева, председател на Софийския градски съд.Петчленен състав на върховния административен съд (ВАС) ще заседава по делото за избора на Владимира Янева за председател на Софийски градски съд на 27 декември.  За докладчик по делото е определена съдия Таня Вачева. Кои ще са останалите членове на състава обаче не е известно от сега, а ще се изясни вероятно в деня на заседанието.


В началото на ноември тричленен състав на ВАС отмени назначението на Янева с мотива, че изборът е трябвало да стане с явно гласуване, а не с тайно. Обявяването на решението беше съпроводено със скандал. Преди постановяването му се появиха публикации в медиите, че председателят на ВАС Георги Колев е викал съдиите от състава на разговор, за да въздейства на изхода на делото.


След това се оказа, че няколко дни преди обявяването на решението, адвокатът на Янева - Румен Еленски, е подал молба за отвода на целия състав, в която изложи възражения. Те представляваха спор с още неизгогтвеното съдебно решение. Впоследствие се видя, че коментират съдържанието му.  Освен това един от съдиите - Иван Раденков отказа да подпише съдебния акт, като си направи безпрецедентен отвод, след като решението е било гласувано и изписано.
"Дневник" и представители на други медии предложиха на председателя на ВАС Георги Колев да осигури пълна прозрачност при определянето на състава, който ще гледа жалбата на Янева, защото значението му надхвърля законните интереси на страните, а особеностите по движението му до момента изостриха общественото внимание.


От пресцентъра на съда ни обясниха,че могат да ни кажат само кой ще е докладчика по делото, който се определя на случаен принцип. Не може отсега да се знае обаче кои ще са другите членове на състава, защото дотогава имало "три пълни седмици". Според пресаташето Таня Райнова делото ще се гледа от  съдиите, които не са в заседание в съответния ден, без те предварително да са включени в график, който да гарантира, че не се избират в последния момент и според съответния казус.


Обичайната практика е различна - в съдилищата се изготвят графици, от които съдебните състави са известни предварително. Така например, в Софийския градски съд (СГС) - най-големият окръжен съд в страната,месечните дежурства за текущия месец се определят в края на предишния.


По информация на "Дневник"от съдии от ВАС тяхната практика е петчленните състави да се определят различни и от председателя на съответното отделение, от което е докладчикът, в самия ден на заседанието. От вътрешна информация разбрахме, че само в двете данъчни отделения тези състави се определят чрез компютърната система за случайно разпределение на делата.


Изпратеният устен отговор показва, че председателят на ВАС Георги Колев не се е съгласил с предложението попълването на всичките петима съдии от състава, който ще разгледа жалбата на Янева, да стане на случаен принцип и пред медиите, за да не се допусне конструирането му да е плод на различни пристрастия или манипулации.  Това означава, че на 27 декември конкретният състав ще влключва само един съдия, определен от компютърната система, и четирима - избрани от ръководството на съда по неясни критерии.

Малко след решението на ВАС  Конституционният съд отмени разпоредбите на закона за съдебната власт, според която членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да избират административните ръководители с явно гласуване. Така КС направи отново приложима разпоредба, според която шефовете се избират тайно, както се назначават съдиите, прокурорите и следователите.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1099 Весело

  Ами нищо ново под Слънцето, както се казва.
  То това за "последния момент" си е запазена марка на ГЕРБ.
  За две години го гледахме този сериал около 50 пъти.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 2. 2 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Достойна семейна приятелка на Цветанов:

  "Новият шеф на СГС Владимира Янева се сдобила с шест имота само за десет години. Въпреки краткия си стаж от 8 години (от които 4 в майчинство), тя съвсем не е малоимотна, показва проверка в Имотния регистър. Не всички нейни придобивки обаче са надлежно декларирани пред Сметната палата."

  "През повечето от годините, когато е извършвала имотните сделки, Владимира Янева е била младши магистрат и не е ясно откъде има средства за сделките. Тя е пропуснала да обяви придобитите от нея имоти пред Сметната палата.

  От достъпните декларации от сайта на палатата се вижда, че до 2009 г. тя е пускала само уведомления, т.е. че няма придобито ново имущество. Чак през април 2007 г. тя се сеща да обяви част от сделките, но избирателно. Освен това има разминаване между данните в нейната декларацията и тези в официалните регистри."

  Целият текст: http://bivol.bg/yaneva-imoti.html

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 3. 3 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1065 Любопитно

  Ех, приятели, приятели.... Днес да си приятел на Цецо Цветанов! А Колев му е приятел и задължен!!! Какъв ли ще е резултата????

 4. 4 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Тая като я видя, както и ВСС, ми се гади!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 5. 5 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Класация: Нагла, по-нагла, семейна приятелка на ЦЦ.

 6. 6 Профил на olddog
  olddog
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Абсолютна мошейничка стана председател СГС.

  http://www.bivol.bg/vsstopola.html

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  Дали безсрамница не е много мека дума?

 8. 8 Профил на ognenija
  ognenija
  Рейтинг: 402 Неутрално

  И за съдиите и за лекарите като за умрелите. Но по по-добре нищо, защото иначе се вземат на сериозно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK