Стачката и преговорите в БДЖ продължават, компанията сама ще спира влакове

Стачката и преговорите в БДЖ продължават, компанията сама ще спира влакове

© Анелия НиколоваСлед като преговорите между синдикатите в БДЖ и транспортния министър Ивайло Московски не доведоха до особена промяна на 13 ден на стачката на железничарите, утре влакове отново няма да се движат и отново ще има преговори. Този път вместо Московски, със синдикалистите ще разговаря главния секретар на министерството на транспорта - Иван Марков.


Това се разбра от думите на председателят на Съюза на железничарите към КНСБ и ръководител на стачния комитет Петър Бунев, след края на днешните преговори между ръководството на БДЖ и синдикатите, в които участва и министър Московски.


По думите на Бунев на утрешната среща, която ще се състои в БДЖ, ще бъдат възобновени преговорите по колективните трудови договори на служителите в железницата. Приехме да има бонусна система за работниците, която да бъде направена съвместно и да влезе в сила от 1 юни 2012 г., каза ръководителят на стачния комитет в отговор на журналистически въпрос. До тогава се запазват доходите на служителите от нивата им през 2009 г. Бунев съобщи, че средната брутна заплата от 2009 г. е 750 лв., а нетната е 550-600 лв. Допълнителните плащания за нощен труд се запазват до 1 юни следващата година. След това в тази бонусна система ще формираме фонд точно за тези допълнителни плащания, но още не е уточнено кои ще бъдат те, каза още Бунев.
В сряда за 14 пореден ден влакове няма да се движат от 8 до 16 часа.


Медувременно Методи Христов, управител на "БДЖ Пътнически превози" ЕООД обяви, че компанията само ще спира пътническите влакове в тези часове. Пред агенция "Фокус" той заяви, че уведомлението трябва да е в 6-дневен срок, затова "днес ще уведоми НКЖИ и съответно от 11-ти декември ще спрем влаковете, които се движат в часовия диапазон между 8 и 16 часа". Попитан няма ли това за затрудни гражданите, които искат да пътуват за празници, отговори: "Сигурно ще ги затрудни, но от друга гледна точка, реално почти не се движат влакове като брой пътуващи... Хората вече знаят за тази стачка и не си купуват билети или пък се пренасочват към друг вид транспорт".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK