Държавата даде карт-бланш на "Витоша ски" за ски-сезона, но фирмата няма да го открие

Държавата даде карт-бланш на "Витоша ски" за ски-сезона, но фирмата няма да го открие

© Анелия НиколоваВитоша ски" няма никакъв законов проблем да открие лифтовете и ски-пистите над София за предстоящия ски сезон. Това обяви днес след среща с ръководството на фирмата зам.-председателят на Изпълнителната агенция по горите Красимир Каменов.


Срещата беше свикана от ИАГ заради предупреждението на "Витоша ски" от миналата седмица, че ски-сезон тази година няма да има заради "обективни законови пречки".


От фирмата се аргументираха с изискването на новия закон за горите всеки лифт и влек да се експлоатира само след учреден сервитут и напомниха, че за сервитут не могат да кандидатстват заради липсата на одобрен подробен устройствен план.
"Витоша ски" разполага с такъв Специализиран подробен устройствен план, който беше изготвен със серия процедурни нарушения, но екоминистърът Нона Караджова върна доклада за екооценката му заради пропуски.


На днешната среща, в която участваха представители на екоминистерството и депутати, стана ясно, че няма никакви пречки ИАГ веднага да отдаде под наем за една година всички писти и терените под лифтовете на фирмата, за да може тя да ги почисти и обезопаси, както фирмата твърди, че желае да направи.


Коя е фирмата?


Витоша ски собственост на офшорната "Елора мениджмънт лимитид", регистрирана на британските Вирджински острови. Изпълнителен директор на фирмата е "Витоша ски" Костадин Костадинов (шеф във фалиралия "София ленд"). Петър Петров е в управата едновременно и на фирма "Юлен", концесионер на ски-зона Банско, която също е собственост на офшорка - "Маренго трейдинг", регистрирана в Кипър. И двете фирми се ползват с подкрепата на президента на федерацията по ски и акционер в Първа инвестиционна банка Цеко Минев. "Витоша ски" е и ипотекирана в ПИБ, показват данните в Търговския регистър.


Постепенно, в рамките на няколко години "Витоша ски" придоби всички лифтове в планината над София, купувайки активите на общинската фирма "Въжени линии", както и активите на някогашните държавни дружества "Алеко Спорт - 99" и "Академика 2000".

"Могат още утре да внесат при нас искане за наем и договорите ще им бъдат одобрени до десетина дни", коментира Каменов. Въпреки това адв. Петър Петров от ръководството на "Витоша ски" настоя, че със статут на ски-писта е единствено писта "Витошко лале" и единствено нея можели да вземат под наем.


"Категорични сме, че законът не ни позволява нито да пуснем съоръженията, нито да наемем пистите на Витоша", каза Петров, въпреки че неколкократно му бе заявено тъкмо обратното от институцията, контролираща спазването на Закона за горите. Георги Бобев от управата на фирмата също повтори фразата за "обективната законова невъзможност" и каза, че решението за едногодишен наем е временно и не удовлетворявало "Витоша ски". От фирмата бяха категорични, че лифтовете няма да бъдат пуснати тази година.


Шефът на парламентарната комисия по земеделието Десислава Танева потвърди, че няма проблем да се пуснат лифтовете тази година. На същото мнение е и шефът на комисията по местно самоуправление Любен Татарски, който като бивш кмет на Разлог принципно подкрепя развитието на ски-туризма.


"Това е изключително нахален рекет от страна на фирмата, който не съм очаквала, и не знам какво се цели. Ако случайно разчетите на "Витоша ски" са показали, че фирмата няма да е на печалба за предстоящия сезон, това не е основание да се оправдава с държавата и законите", коментира Танева. Все пак това е частна фирма и тя не може да бъде задължена да работи, каза тя.


Според Петър Петров в приватизационните договори на лифтовете нямало задължение собственикът да ги поддържа в експлоатация, а само да не ги разрушава - освен ако не ги подменя. Най-големият лифт на Витоша - Симеоновският преди приватизацията си беше собственост на столична община чрез общинската фирма "Въжени линии".


Преди година "Дневник" поиска чрез закона за достъп до обществена информация справка за клаузите на приватизационния договор за "Въжени линии", но получи отказ от Столичната общинска агенция за приватизация. Агенцията се мотивира с нежеланието на новия собственик "Витоша ски" да се разкрива търговска тайна.


На днешната среща фирмата издейства съгласието на двамата депутати за промени в Закона за горите, които да дадат възможност за строителство на нови ски-курорти в природните паркове като "Витоша", в която земята е публична дърбавна собственост.


Първоначално фирмата постави тези промени като условие за старт на ски-сезона над столицата, но впоследствие, след като Танева и Татарски обещаха съдействие, тя заяви, че все пак няма да пусне лифтовете. Исканията на "Витоша ски", подкрепени от народните представители, са да се даде възможност за изграждане на лифтове в парковете с отстъпено право на строеж. Сегашният закон не дава такава възможност.


Отстъпвайки право на строеж, държавата остава собственик на земята, но частникът може свободно да се разпорежда с построеното върху нея. В момента например "Витоша ски" не може да подмени лифтовете над София, макар част от тях да са много остарели и да се сочат за рискови, тъкмо защото в миналото те са били строени без право на строеж и днешните им собственици могат единствено да ги ремонтират.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK