Държавата даде карт-бланш на "Витоша ски" за ски-сезона, но фирмата няма да го открие

Държавата даде карт-бланш на "Витоша ски" за ски-сезона, но фирмата няма да го открие

© Анелия НиколоваВитоша ски" няма никакъв законов проблем да открие лифтовете и ски-пистите над София за предстоящия ски сезон. Това обяви днес след среща с ръководството на фирмата зам.-председателят на Изпълнителната агенция по горите Красимир Каменов.


Срещата беше свикана от ИАГ заради предупреждението на "Витоша ски" от миналата седмица, че ски-сезон тази година няма да има заради "обективни законови пречки".


От фирмата се аргументираха с изискването на новия закон за горите всеки лифт и влек да се експлоатира само след учреден сервитут и напомниха, че за сервитут не могат да кандидатстват заради липсата на одобрен подробен устройствен план.
"Витоша ски" разполага с такъв Специализиран подробен устройствен план, който беше изготвен със серия процедурни нарушения, но екоминистърът Нона Караджова върна доклада за екооценката му заради пропуски.


На днешната среща, в която участваха представители на екоминистерството и депутати, стана ясно, че няма никакви пречки ИАГ веднага да отдаде под наем за една година всички писти и терените под лифтовете на фирмата, за да може тя да ги почисти и обезопаси, както фирмата твърди, че желае да направи.


Коя е фирмата?


Витоша ски собственост на офшорната "Елора мениджмънт лимитид", регистрирана на британските Вирджински острови. Изпълнителен директор на фирмата е "Витоша ски" Костадин Костадинов (шеф във фалиралия "София ленд"). Петър Петров е в управата едновременно и на фирма "Юлен", концесионер на ски-зона Банско, която също е собственост на офшорка - "Маренго трейдинг", регистрирана в Кипър. И двете фирми се ползват с подкрепата на президента на федерацията по ски и акционер в Първа инвестиционна банка Цеко Минев. "Витоша ски" е и ипотекирана в ПИБ, показват данните в Търговския регистър.


Постепенно, в рамките на няколко години "Витоша ски" придоби всички лифтове в планината над София, купувайки активите на общинската фирма "Въжени линии", както и активите на някогашните държавни дружества "Алеко Спорт - 99" и "Академика 2000".

"Могат още утре да внесат при нас искане за наем и договорите ще им бъдат одобрени до десетина дни", коментира Каменов. Въпреки това адв. Петър Петров от ръководството на "Витоша ски" настоя, че със статут на ски-писта е единствено писта "Витошко лале" и единствено нея можели да вземат под наем.


"Категорични сме, че законът не ни позволява нито да пуснем съоръженията, нито да наемем пистите на Витоша", каза Петров, въпреки че неколкократно му бе заявено тъкмо обратното от институцията, контролираща спазването на Закона за горите. Георги Бобев от управата на фирмата също повтори фразата за "обективната законова невъзможност" и каза, че решението за едногодишен наем е временно и не удовлетворявало "Витоша ски". От фирмата бяха категорични, че лифтовете няма да бъдат пуснати тази година.


Шефът на парламентарната комисия по земеделието Десислава Танева потвърди, че няма проблем да се пуснат лифтовете тази година. На същото мнение е и шефът на комисията по местно самоуправление Любен Татарски, който като бивш кмет на Разлог принципно подкрепя развитието на ски-туризма.


"Това е изключително нахален рекет от страна на фирмата, който не съм очаквала, и не знам какво се цели. Ако случайно разчетите на "Витоша ски" са показали, че фирмата няма да е на печалба за предстоящия сезон, това не е основание да се оправдава с държавата и законите", коментира Танева. Все пак това е частна фирма и тя не може да бъде задължена да работи, каза тя.


Според Петър Петров в приватизационните договори на лифтовете нямало задължение собственикът да ги поддържа в експлоатация, а само да не ги разрушава - освен ако не ги подменя. Най-големият лифт на Витоша - Симеоновският преди приватизацията си беше собственост на столична община чрез общинската фирма "Въжени линии".


Преди година "Дневник" поиска чрез закона за достъп до обществена информация справка за клаузите на приватизационния договор за "Въжени линии", но получи отказ от Столичната общинска агенция за приватизация. Агенцията се мотивира с нежеланието на новия собственик "Витоша ски" да се разкрива търговска тайна.


На днешната среща фирмата издейства съгласието на двамата депутати за промени в Закона за горите, които да дадат възможност за строителство на нови ски-курорти в природните паркове като "Витоша", в която земята е публична дърбавна собственост.


Първоначално фирмата постави тези промени като условие за старт на ски-сезона над столицата, но впоследствие, след като Танева и Татарски обещаха съдействие, тя заяви, че все пак няма да пусне лифтовете. Исканията на "Витоша ски", подкрепени от народните представители, са да се даде възможност за изграждане на лифтове в парковете с отстъпено право на строеж. Сегашният закон не дава такава възможност.


Отстъпвайки право на строеж, държавата остава собственик на земята, но частникът може свободно да се разпорежда с построеното върху нея. В момента например "Витоша ски" не може да подмени лифтовете над София, макар част от тях да са много остарели и да се сочат за рискови, тъкмо защото в миналото те са били строени без право на строеж и днешните им собственици могат единствено да ги ремонтират.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 810 Любопитно
 2. 2 Профил на vordhosbn
  vordhosbn
  Рейтинг: 819 Весело

  До коментар [#1] от "qwertzz":

  Freeride!

  "Each sunrise is a precious jewel…for it may never be followed by its sunset."
 3. 3 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Ами няма да има ски сезон. Да видим кой ще пострада повече - "Витоша ски" или държавата.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 4. 4 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Какъв ски сезон - в софия няма грам сняг, вчера беше 16 градуса. А миналата година по това време поне беше по-хладно.
  Миналия ски-сезон на витоша беше под 2 месец, ясно е че тази ще е по-кратък. Е как да започнат като няма никакъв икономически смисъл !?!.

 5. 5 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Мутрите, отново ще наливат държавните пари в бездънните джобове на приятелчетата си. В случя - Цеко Минев.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 6. 6 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Изумен съм, че за управляващите с един глас са застанали зад интереса на софиянци, а не зад монополния интерес на офшорката Витоша ски (ПИБ)? Това е европейско поведение!

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 7. 7 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Витоша - ски - са едни прости нарушители на закона. И ако държавата им се върже ще бъде доста голяма грешка.

 8. 8 Профил на balada
  balada
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Всичко това е нелепа шега със софиянци.
  Все едно да спрем градския транспорт защото няма да е на печалба. Това ли искаме?

 9. 9 Профил на zarzawat
  zarzawat
  Рейтинг: 474 Неутрално

  В приватизационните договори има кауза за прекратяване ако Витоша ски не изпълнява задълженията си. Кабинковия лифт и бай Кръстьо бяха приватизирани след съмнителен търг в който участваха две свързани фирми ( Юлен и Витоша ски - и двете на Цеко Минев ) - за жълти стотинки. Предвид че това стана докато Боко беше кмет, силно се съмнявам Фандъкова да се направи нещо.

 10. 10 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Време е да му бият шута на тоя разгащен селяндур Цеко! Витоша на Софиянци!

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 11. 11 Профил на skior4eto
  skior4eto
  Рейтинг: 466 Весело

  Абе тия от Витоша ски АД само нещо са я закъсали финансово и с тия безснежни зими съвсем никой не се очертава да ходи да кара ски на Алеко... Няма друга причина най-големите нарушители на българските закони до вчера (офшорките на ПИБ на Витоша и Банско), днес да се натискат да спазват законите

 12. 12 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 524 Неутрално

  щом видели какво ли не депутати заявиха,че това е безумен рекет, нали си представяте за какво става дума? Витоша ски иска без конкурс и без заплащане да ползва публична държавна собственост - това не е просто наглост, това е глупост.

  gorskia
 13. 13 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1649 Любопитно

  Брееееей! Цеко Минев изведнъж много примерен гражданин станал и започнал и законите да спазва???

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 14. 14 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Време е Столична община да даде изявление - ще развали ли приватизационният договор с Витоша ски за лифтовете или ще участва в изнудването на обществото?

  gorskia
 15. 15 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1615 Гневно

  Дано селското номерче на Цеко Минев не мине!
  Като видяха ча (за сега) няма да могат несимволично и безвъзвратно да отхапят пак тлъсто парче от об6тествен ресурс, да секат и бетонират на воля (както стана в Пририна) сега се разкрякаха че някой им е с..л в га6тите и нямало видите ли законово основание.
  "Сетиха" се за това ДЕКЕМВРИ месец...

  Не му пожелавам да му се случи случка на Цеко, ама ако има държава, то тя веднага разваля концесиите и т.н. и т.н.

  Надявам се да не е гаден цирк, с предварително раздадени роли. И в един момент да се появи ТОЙ (да не споменаваме името Му) и да разре6и "конфликта"... по целесъобразност!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 16. 16 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#8:"balada"]Всичко това е нелепа шега със софиянци.
  Все едно да спрем градския транспорт защото няма да е на печалба. Това ли искаме? [/quote]
  Питай тези, които искат да фалират БДЖ-то.

 17. 17 Профил на Radoslav Minchev
  Radoslav Minchev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Още един класически БГ филм...

 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  Значи пак за едни такси става въпрос. Приходите от такси в държавния и общински бюджет се изравниха с данъците.

  "В сегашния закон се изисква промяна на предназначението на земята, което означава такса за изключването й от горския фонд за инвеститорите и за урегулиране."

  И още нещо, Този г-н Каменов всъщност е предложил начин да се заобиколи закона. Защо ги пишат тогава? За да се създаде и гласува в народното събрание, при тези цени на депутатските "услуги", колко ли ни излиза един подобен закон?

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#6] от "Планинар":

  Как точно е застанала държават зад интересите на софиянци, като казва на Витоша ски, че могат да си продължават без ПУП да правят каквото си искат!?

 20. 20 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 524 Гневно

  Надявам сега ГЕРБ да не вземат сега да променят законите само и само Цеко Минев и Витоша ски да не се налага да плащат! Кой знае каква е задкулисната игра

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 21. 21 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Щом е незаконно не трябва да има ски. Има кънки в езерото Ариана. Има и St. Moritz, а там дори е по-евтино от Витоша, Боровец и Банско.

 22. 22 Профил на viktorvalkanov
  viktorvalkanov
  Рейтинг: 8 Весело

  Като няма писти ще караме сноукайт. За цената на сезонната карта всеки може да си набави прекрасно крило. Място за каране има от долно плато чак до Черни връх. А и вместо да плащаме лифтове, можем да се теглим нагоре със силата на вятъра...

 23. 23 Профил на zarzawat
  zarzawat
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Сега казаха по БТВ че правителството се е съгласило да бъде променен закона - за строеж на нови писти и лифтове да не трябва да се променя предназначението на терена. Оплакванията на Витоша ски бяха само предлог - тази промяна беше целта на цялата патаклама, дано медиите не го проспят.

 24. 24 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Цитат: " 'Категорични сме, че законът не ни позволява нито да пуснем съоръженията, нито да наемем пистите на Витоша' , каза Петров, въпреки че неколкократно му бе заявено тъкмо обратното от институцията, контролираща спазването на Закона за горите."

  Изглежда, че Витоша ски искат да изнудят софиянци с една зима без ски, за да получат одобрение за мега проекта си "Супер Витоша", който предвижда изсичане на гора (забранено с плана за управление на Витоша), и чиято екооценка е върната заради пропуски.

  Струва ми се, че това е достатъчно основание да им се отнеме концесията и да бъде дадена на друг.

  Тук видео от общественото обсъждане на проекта им:
  http://www.youtube.com/watch?v=dYwFdBxe22E

  www.zaednovchas.bg
 25. 25 Профил на stoli4anin
  stoli4anin
  Рейтинг: 270 Разстроено

  Аз не мога да разбера как всички подминаха и не коментираха излязлата миналата зима новина, че всичко на ВСИЧКО Юлен плащат на държавата 200 хиляди лв годишно за концесията си на ТалиБанско - 200 хиляди лв.
  Извинявайте , ама това не е нито смешно , нито трагично - ПРОСТО е NO COMMENT !!!
  Тея пари дето са им "концесионна такса", плащана за цялата година ги изкарват до обяд на 1-я ден от сезона и после цял сезон CASH, CASH , CASH - и това без въобще да броиме унищожението на Национален Парк Пирин

 26. 26 Профил на Пльок
  Пльок
  Рейтинг: 422 Гневно

  Много благодарв за статията! Особено за пояснението коя е фирмата...

  А на всички дето сте закоментирали как нямало сняг и нямало печалба - абе как можеше преди 10 години, макар и да нямаше единна карта, да работят лифтовете по високите писти, а не цял ден да се гърчат хората на най-незаснежената и ниска и глупава писта в цялата планина??? Толкова чакахме някой да вземе нещата в свои ръце и да 'европеизира' това мое любимо място, а то какво стана: единна карта с един работещ лифт (не броя кабинковия и 1-2 влека).... Австрийците, които първо взеха Лалето в свои ръце бяха спрени от държавата и се отказаха да се занимават с мафиоти...а сега същите хора се оплакват...

 27. 27 Профил на Heavy Horses Ltd.
  Heavy Horses Ltd.
  Рейтинг: 466 Весело

  И ето, че дойде деня всички софиянци дружно да запеем:
  "Вън Цеко от Алеко, вън, вън, вън!"

  А после, да вземем да си поискаме и организираме един свестен граждански дебат, който да изясни какво и как искаме да се случи с любимата ни Планина. И да контролираме изкъсо държавата и общината, да не се опитат да ни прекарат някой нов цекоминевски номер.

 28. 28 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Витоша ски" няма никакъв законов проблем да открие лифтовете и ски-пистите над София за предстоящия ски сезон." освен шантажа, който оказва над софиянци.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 29. 29 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1441 Весело

  Ндуват се нещо...ама то е защото няма сняг още...

  الرجل الكبير
 30. 30 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Да се национализират съоръженията. И без това се намират в природен парк. Кой продаде Витоша на Цеко? Мога да позная май - да не би да е Мафиянски?

 31. 31 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 638 Весело

  Държавата даде карт бланш....остав и Господ сняг да даде.
  ха-хахаха

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 32. 32 Профил на София
  София
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тяхната наглост надминава всякакви граници. Нямам думи!

 33. 33 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#30] от "simo87":

  Ми не. Тиквочът беше.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 34. 34 Профил на София
  София
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Всъщност лифтовете чия собственост са? Приватизирани ли са или са на концесия?

 35. 35 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 868 Неутрално

  "На днешната среща фирмата издейства съгласието на двамата депутати за промени в Закона за горите, които да дадат възможност за строителство на нови ски-курорти в природните паркове като "Витоша", в която земята е публична държавна собственост."
  Хора, не разбирате ли, че по този начин всъщност депутатите обещават на Цеко Минев да му пуснат плана за отхапване на 1000 дка от парк Витоша за нова скизона??? И че рекетът на Витоша ски и ПИБ е постигнат?

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 36. 36 Профил на София
  София
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Точно така звучи. Да видим... Много зле изглежда всичко това. Ако се случи, тия ще докажат, че са маши в ръцете на рекетьори и измамници.

 37. 37 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#6] от "Планинар":

  интересът на софиянци е спазването на закона, а не да има къде да карат ски (поне така си мисля).

 38. 38 Профил на София
  София
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Интересът на софиянци, а и не само, е да се спаси парка. Което не изключва карането на ски, но в зоната, съществуваща досега. А целта на Витоша ски е съвсем друга.

 39. 39 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Ами така е, Цеко Минев като видя, че шантажът му мина за Банско и не го наказаха за 65 ха заграбен парк в Пирин, за да не затворели Банско, сега другата му офшорка прави нов шантаж и затваря Витоша под наглия предлог че иначе шяла да наруши закона! При положение че държавата му казва, че няма нарушение на закона, просто трябва да наеме земята под съоръженията!
  Но цялата “патакалама” е за да се прокара устойствения план на Витоша ски и да се заграбят 1000 дка от парк Витоша, както казва форумецът zarzawat!

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 40. 40 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#23:"zarzawat"]Сега казаха по БТВ че правителството се е съгласило да бъде променен закона - за строеж на нови писти и лифтове да не трябва да се променя предназначението на терена. [/quote]
  Така правителството практически развързва ръцете на Цеко Минев и подобните му унищожители да правят каквото си искат в парковете! При жалките 5% паркове в България!!!!

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 41. 41 Профил на vmrivanov
  vmrivanov
  Рейтинг: 5 Гневно

  Точно с този адвокат Петров беше разправията,когато се опитахме да протестираме аз и моя приятелка,че искат да и конфискуват картата,защото кара с трите си деца и била нелегално ски училище.Първо се извини, а в последващите си разговори започна да се държи арогантно и обидно.Аз не съм ски учител, финансист съм и като такъв, също така мога да кажа че мутренското поведение се разпростира и върху ПИБ, след като продадоха акции на хората,ги отрязоха от всякакъв шанс за печалба,като си дадоха заем сами на себе си,срещу висока лихва,за да отрежат всякакъв начин хората да получат нещо от печалбата като обикновенни акционери.Какво повече да кажа-ужасно е! Но да си правят каквото искат с банката прането на пари в особено големи размери е работа на държавата, въпроса е-ще позволим ли този път мутрите да ни вземат и планината и да ни рекитират даже не и елегантно,а по най-прост,чалга-мутренски начин.Тази планина е била там преди тях и е на всички и ние трябва да си я защитаваме,аз лично не си я давам и няма да спра дотук!

 42. 42 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Хора, не разбирате ли, че трябва да ПРОТЕСТИРАМЕ!!! Тиквата е доказал, че се влияе от протести!

 43. 43 Профил на ramzes25
  ramzes25
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Г-н Цеко Минев е един от малкото в държавата, които върщат нещо градивно и това оплюване по негов адрес е безпочвено. Оставете на по-компетентните и запознатите със случая да дават мнения. Приятен ден.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK