Народното събрание одобри възрастта за пенсиониране да нараства с по 4 месеца от 2012 г.

От 2012 г. възрастта за пенсиониране ще се увеличава с по 4 месеца всяка година докато за жените нарасне от сегашните 60 г. на 63 г., а за мъжете - от 63 г. на 65 г., гласят приетите текстове.

© Цветелина Ангелова, Капитал

От 2012 г. възрастта за пенсиониране ще се увеличава с по 4 месеца всяка година докато за жените нарасне от сегашните 60 г. на 63 г., а за мъжете - от 63 г. на 65 г., гласят приетите текстове.С 82 гласа "за", 51 против и двама въздържали се парламентът прие по-рестриктивния режим за пенсиониране, който ще започне да се прилага догодина. 


От опозицията веднага заговориха за сезиране на Конституционния съд, защото текстовете не са минали на две гласувания, както предвижда основният закон, а бяха вкарани в Преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на  Държавното обществено осигуряване за 2012 г. преди окончателното му приемане. 


От 2012 г. възрастта за пенсиониране ще се увеличава с по 4 месеца всяка година докато за жените нарасне от сегашните 60 г. на 63 г., а за мъжете - от 63 г. на 65 г., гласят приетите текстове. 
Променя се редът за пенсиониране за хората, които са навършили съответната възраст, но през годините не са успели да натрупат необходимия осигурителен стаж. Сега те получават право на пенсия, когато станат на 65 г. и при условие, че са се осигурявали в продължение поне на 15 години. От догодина обаче и за тях възрастта ще започне да расте плавно с по 4 месеца до навършването на 67 г. и за двата пола.


По-рестриктивни стават и изискванията за пенсиониране на работилите при тежки условия.


Нарастването на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца всяка година ще се прилага и за тях докато в края на 2014 г. достигне 48 г. за жените и 53 г. за мъжете, работили при първа категория труд и съответно 53 г. за жените и 58 г. за мъжете от втора категория труд. 


Военните, работещите в МВР,  ДАНС,  "Гражданска защита", следователите ще могат да се пенсионират при 27 г.  общ осигурителен стаж, ако две трети от него са в  натрупали в тези служби.  Сега изискването е за 25 г. стаж.


Обезщетенията за майчинство и безработица ще се изчисляват въз основа на  осигурителния доход за 2 г. назад, а не за година и половина, както е сега. Размерът на обезщетението за болест пък ще се пресмята според осигурителния доход през предходните 18 месеца вместо 12.


Дискусията само по текстовете, свързани с промяната на възрастта за пенсиониране, отнеха около пет часа на депутатите, които започнаха дебатите по тях снощи и ги продължиха днес. 


От БСП обвиниха управляващите, че по време на разискванията са останали глухи за аргументите срещу изтегляне на спорните текстове и са мълчали като риби. Депутатът от БСП Корнелия Нинова пресметна, че в среднощните дебати опозицията е направила 42 изказвания, докато управляващите не са говорили от трибуната. "Това не е реформа, това е война на посредствеността срещу разума, война на управляващите срещу народа си", заяви Нинова пред журналисти. 


Промените не могат да бъдат наречени реформа в пенсионната система, заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята Коалиция Иван Костов. "Евтина страна, евтина система, никой инвеститор не иска да дойде", каза той от парламентарната трибуна. По думите му след 2001 г., когато СДС слезе от власт, осигурителната система дерайлира, защото са нарушени основни правила, по които тя е вървяла към дългосрочна стабилизация.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (132)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  На печелившите - чеситито!
  Останалите да пием по една студена вода.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 2. 2 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 458 Неутрално

  По данни на НСИ от 2008 г. България има 7,6 млн. население.

  Така на 100 000 жители се падат по 618 полицаи. Това е най-високото число в Европейския съюз, въпреки че в България има най-голямо недоволство от работата на полицията.

  Решението според експерти, е реформиране на МВР, уволняване на 50% от полицаите, увеличаване на заплатите им драстично и драстично подобряване на материалната база.

  Дори след 50% уволнение, ще имаме повече полицаи на глава от населението спрямо Румъния, където те са 209 на 100 000 души.

  Все още ще са повече и от:
  Люксембург - 308 на 1000 000
  Ирландия - 308
  Германия - 304
  Великобритания - 275
  Естония - 241
  Швейцария - 223
  Холандия - 216
  Румъния - 209
  Норвегия - 179
  Финландия - 158

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 3. 3 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 957 Любопитно

  Другаря Стойнев снощи по БТВ новините обясняваше на всеослушанието как ако вдигнем вноските с 1-2% НОИ щял да се напълни с пари ... комунистическа утопия .... Иначе вдигането е нужно , хубаво лошо ,но е нужно !

 4. 4 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#2] от "el_komandante":

  Ами милиционери управляват, естесевено е да приемат закони, които да облагодетелстват милиционери.

  Аз поне не намирам нищо нелогично.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 5. 5 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Браво! Първи стъпки в правилна посока!

  Най-добрата мярка е повишаването на стажа за сектор "сигурност" с 2 години.

 6. 6 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Дневник, доста ви омекнаха статиите към правителството последно време, пък и странно решихте да махнете Любослава Русева- защо ли?

 7. 7 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Честито на тези, които успеят да доживеят до пенсия.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 8. 8 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 513 Неутрално

  82 гласа "за" от 240 - това е триумф на демокрацията.
  Това е резззултат от 22 години борба със "соц"-а.
  100 години ще минат и пак ще е същото, ние обаче СЕГА трябва да му мислим....

 9. 9 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Важно е ,че има крачка напред.Дано няма 2-назад.

 10. 10 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ето един риторичен въпрос - Защо винаги опозицията да е права за закони, промени, реформи и т.н., а управляващите винаги са некомпетентни????????
  По интересено е дали опозицията когато вземе власта не оглупява също?????????
  Накрая, всички които са опозиция в момента са имали мандати за управление и са управлявали, тогава защо те не направиха навремето всички необходими реформи, а сега много занят да говорят????????

 11. 11 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Това са необходими реформи, но едно на ръка, че остава лош вкус в устата от това, че промените бяха обявени веднага след изборите, а не много преди тях (когато е и станало ясно, че трябват такива реформи) и отделно, че фактите и необходимостите за тази реформа бяха обяснени със стандартното махленско ниво на ББ и хладното високомерия на СД. Така, че срам, срам и пак срам.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 12. 12 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Направете възрастта 100 години, така е сигурно, че в НОИ винаги ще има пари. А ако някой случайно вземе, че успее да се пенсионира, да бъде подложен на евтаназия, нали другарю Дянкофф?

 13. 13 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Гневно

  Мене, некой питАл ли ме е - не!! Така че, аз отказвам!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 14. 14 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Ха, парламентът бламира правителството! Предложението на Министерския съвет беше възрастта да се вдига с по 1 година от 2021 г. нататък, както беше подписано и споразумение между бай Бойко, синдикатите и работодателите. За всеки човек с достойнство, какъвто несъмнено е бай Бойко това означава оставка!

 15. 15 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Сега следва вето, отхвърля се, сезиране на Конституционния съд и отмяна на спорните текстове. После да ги приемат по нормалния ред. От това никой няма да спечели, особено така наречената "реформа"

 16. 16
  saseff
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 17. 17 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#4] от "Forbidden Ev"

  Виж по-точно какво означава да те управляват милиционери

  http://kp.ru/daily/25801.4/2782115/

 18. 18 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 571 Неутрално

  НОИ трябва да се закрие. Това не са никакви осигуровки, а си е данък върху труда. Всеки си има някаква данъчна история в НАП, да се следи дали си плаща данъците върху труда, които да доказват трудовия стаж и като му дойде времето - на 65-70 или колкото години станат, да започне да получава рента (помощ) от държавата, която сега се нарича пенсия. Който иска доходи и след като спре да работи - да си спестява и да се грижи за себе си. За минимума ще се грижи държавата

 19. 19 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#10] от "dr_t":

  Властта погубва всичко човешко у хората!!! Това е ясно като бял ден!! ОБАЧЕ повечето хора отказват да си го признаят, на себе си!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 20. 20 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#9] от "bta":

  много е спорно крачката напред ли е, или назад....

 21. 21 Профил на robbie_williams
  robbie_williams
  Рейтинг: 564 Неутрално

  На спечелилите - честито! Догодина - второ теглене за голяма награда - да доживееш да се пенсионираш!

  Ти виждаш нещата и питаш защо? А Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам - защо не?
 22. 22 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Разстроено

  Лошото е ...
  че няма оправяне!!!

 23. 23 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 687 Любопитно

  Някои/МВР/ на 47...други на 67...Прекрасно! Някои/МВР/ максимална...други минимална..Изящно! Някои 25 години максимума без да са дали лев...други я има 5 години минимална плащали 39 години...Безценно! Поздравления за бананово-милиционерска България!!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 24. 24 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1078 Гневно

  Истината е една - така нареченият НАРОД, който по избори го наричат ЕЛЕКТОРАТ и бива усърдо ухажван от Властимащите, винаги ще е прецакан.
  Очертава се НАРОДЪТ да бачка до гроб, за да пълни банковите сметки на МУТРООЛИГАРХИЯТА.
  Правителството, което управлява в момента е именно маша на тази мутроолигархия, каквото и да ви лъжат платените медии.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 25. 25 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Това правителство няма да направи съкращения в полицията, просто го забравете това.
  Аз предлагам така и така ще има намаляване броя на пенсионерите заради реформата и освен това ще намалява общия брой осигуряващи се, а от друга страна ще се въвежда електронно обслужване на гражданите поне да вземем да намалим щата на НОИ и НАП.

  Отделете време навреме.
 26. 26 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  И освен това, искам да попитам,
  защо милиционерите са обособени в отеделна група,
  различна от работещите при тежки условия.

  Нима трудът на един МИНЬОР или МЕТАЛУРГ е по-лек от този на един нищонеправещ дебелотрътлест милиционер, чоплещ семки в патрулката и изнудващ мургавите труженички по Околовръстното, ако могат да му пуснат без пари.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 27. 27 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Гневно

  Абе я ми върнете парите внесени досега за 30 години трудов стаж.Аз мога и сама да си ги стопанисвам.Не искам да храня фуражки и мангусти.Ако пукна преди да дочакам пенсия,което е твърде вероятно искам парите да останат за детето ми.Окъде накъде с моите вноски ще плащам хрантутенето на 20-на чаавета.ИСКАМ СИ ПАРИТЕ,НЕ ВИ ЩА ПЕНСИЯТА.говняри.

 28. 28 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Социолози: Без радикални реформи идва катастрофа

  Пенсионната система в страната е рухнала, правителството върви в правилната посока, но не се действа достатъчно радикално. Само със социално вноски тази система не може да се издържа и затова вероятно ще се стигне и до използване на косвени данъци, за да може да функционира нормално.

  Това заяви социологът Цветозар Томов. Заедно с колега си Андрей Райчев и политолога Димитър Аврамов дебатираха социалното напрежение в страната и поведението на управляващите.

  Томов бе категоричен, че ГЕРБ прилагат за първи път дясна политика и правилни мерки, но не са достатъчно радикални. Според него протестиращите не се борят за права, а за привилегии и това трябва да се осъзнае.

  Андрей Райчев пък подчерта, че като нация трябва да сме готови за това, че нещата в живота и в държавата ще се влошават. Затова според него трябва да бъде направено правилно разпределение на ресурсите. Той е категоричен, че пенсионната възраст трябва да бъде вдигната на 65-7 години, за да издържи държавата. Райчев разкритикува досегашната политика на кабинета, която се изразявала в това при всеки протест на недоволните да се даде бонбонче, за да се успокоят нещата.

  Според него обществото щяло да бъде много по-убедено, че действията на правителството са правилни, ако зад мерките им стои консенсусът на всички политически сили в страната. В случая обаче ГЕРБ се изиживявали като уникални и единствени, и затова оставали неразбрани.

  Политологът Димитър Аврамов отчете като най-важен проблем за управляващите, че системно не вадят мерки за промени в секторите и не ги прилага. Той е категоричен, че ако не се вдигне възрастовия праг за пенсиониране ни очаква катастрофа. Защото освен БДЖ, пощите, МВР, социалният сектор са напълно издухани и имат нужда от цялостна реформа.

 29. 29 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Щом се налага..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 30. 30 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 853 Неутрално

  ШОКИРАЩИ, ПЛАШЕЩИ И БРУТАЛНИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ!!! ЧЕТЕТЕ.

  Социолози: Без радикални реформи идва катастрофа

  Социологът Цветозар Томов: Пенсионната система в страната е рухнала, правителството върви в правилната посока, но не се действа достатъчно радикално. ГЕРБ прилагат за първи път дясна политика и правилни мерки, но не са достатъчно радикални. Според него протестиращите не се борят за права, а за привилегии и това трябва да се осъзнае.

  Андрей Райчев пък подчерта, че като нация трябва да сме готови за това, че нещата в живота и в държавата ще се влошават. Затова според него трябва да бъде направено правилно разпределение на ресурсите. Той е категоричен, че пенсионната възраст трябва да бъде вдигната на 65-7 години, за да издържи държавата.

  Евгений Дайнов: кой протестира - нереформираните, фалиралите и субсидираните!

  Проф. Михаил Константинов: Ако правителството продължи да се огъва и отстъпва има опасност от повторение на виденовата криза с нова хиперинфлация!

  Мишо Константинов: Проблемът е, че пари няма. Скоро ще се види, че или пенсиите и заплатите ще трябва да се орежат, или някой ще трябва да пусне печатницата за пари и тогава парите ще загубят покупателната си сила. Това сме го виждали по Жан Виденово време само преди 14-15 години. Когато хиперинфлацията се случи, парите престават да имат стойност. Това ли искаме? В момента единствено валутният борд ни пази от това. Ако правителството обаче смята да отстъпва на всеки натиск, както отстъпи на синдикатите, съвсем скоро просто ще рухнем. Тогава всички ще ревнат и ще задават сакралния български въпрос “К’ва я мислихме, а тя к’ва стана?”. Ама ще бъде много късно, както обикновено се случва у нас.

 31. 31 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Най-образцовият данъкоплатец е този, който чинно си плаща вноските цял живот и месец преди да се пенсионира, се възнася.
  Явно управляващите мутромилиционери искат да ни направят всичките образцови данъкоплатци.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 32. 32 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1220 Гневно

  "Промените бяха подкрепени от 82-ма депутати, 51 бяха против, а двама се въздържаха.
  ГЕРБ и четирима независими депутати гласуваха "за", БСП, ДПС и Синята коалиция бяха против, от "Атака" гласува само един депутат и вотът му беше "въздържал се".
  И цялото пенсионно безумие е гласувано от общо 135 дУпетата,по каква причина ние,дето ще работим по 40г. издържаме 240 тутманика,щом са достатъчни 82-ма да ни видят сметката???Айде гЪрбавите тъпи и нагли,ама "загрижената"опозиция на ски ли отиде?Поздрав на роднините им по женска линия...

 33. 33 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 574 Гневно

  Ми вдигнете я на 70г все тая...пари от мен няма да видите!

 34. 34 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#9] от "bta":
  Много си смел!
  Сега си представи, че си на ръба на пропастта!

  pastor
 35. 35 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Очаквано! След като правителството е неспособно да съживи икономиката единствената им възможност остава да орязват доходите на хората и да ограничават правото за пенсиониране. Те не искат да проумеят, че за да вдигнат възрастта за пенсиониране трябва да осигурят на хората възможност да работят до навършване на тази възраст и възможност да направят необходимия стаж. Политиката на правителството е да поставят хората пред невъзможност да се пенсионират и така да спестят разходи за пенсии. Вместо да насочат повече усилия към развитие на икономиката, към разкриване на работни места, увеличаване на доходите, те зачеркват живота на хиляди хора.

 36. 36 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Гневно

  До коментар [#30] от "merkel":

  Стига бе!! За кого идва тая катастрофа?! За нас - не, ние и без тия хиени ще се оправим!! За тях идва, за готованците!! И не само в България, а в Европа и света!! Не могат да си контролират поробващата система!! Те не знаят как се стигна до тук, тия лапачи мръсни!!! Стига блеене вече!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 37. 37 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  А бре преди 150-тина години никой не е знаел какво е това пенсия, а в БГ до преди 70-тина години са се пенсионирали само държавните чиновници, военни, полицаи, т.е. само тези дето са работили за държавата.
  Така, че не ревете и не се нареждайте на яслата, без да сте дали нещо за нея!

  ура и да живей!!!
 38. 38 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 874 Весело

  [quote#2:"el_komandante"]Така на 100 000 жители се падат по 618 полицаи.[/quote]
  В Ню Йорк на 100000 жители са около 250. Къде спят тези американци. Пак сме пред тях в класацията.

 39. 39 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#37] от "пуц муц":

  Аз 7 години давам, а пуша, пия, не спортувам и все ядове, че не ми стигат парите, а не изкарвам малко. Аз и до 60 няма да изкарам, а не правя противозаконни неща. Как да не искам да ги заколя всички парцали?! Дай ми логичен отговор!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 40. 40 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#34] от "pastor":

  Всеки може да е на ръба,но нали затова е създаден човека ,за да се бори да оцелява .

 41. 41 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 874 Весело

  [quote#26:"Forbidden Evil"]Нима трудът на един МИНЬОР или МЕТАЛУРГ е по-лек от този на един нищонеправещ дебелотрътлест милиционер[/quote]
  Физически може би не, ама интелектуално е значително по-тежък. Даваш ли си сметка колко е трудно да се научат ключови реплики от рода на "а сега кво ша праим" или пък да успееш да манипулираш радара да показва превишена скорост. При интелекта на един полицай това са титанични усилия, които трябва да бъдат възнаградени.

 42. 42 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#10] от "dr_t":
  Защото преди да критикува, човек търябва да помисли. Това се отнася за всички. Включително и ти в момента.
  Реформи в пенсионата система направи Костов. Признавам му го, въпреки, че не съм му фен. Това за което говори Европа за повишаване на годините възраст и стаж, Костов вече го направи заедно с някои други въведения - втори и трети стълб, часните фондове, сребърния фонд.
  В ЕС се говори за повишаване защото поради увеличената продължителност на живота започва затрудняване в нормалното функциониране.
  Когато се сравняваме със страните от ЕС трябва да се сравняваме и с показателя средно време на получаване на пенсията.
  Ако направиш сравнението по коефициент години осигуряване/получаване, че видиш, че при нас не е само ненормално, а направо жестоко. В разработките на специалистите по Костово време това бе отчетено.
  Сегашното "управление" похарчи де-що можа и сега пенсиониращите са виновни.

  pastor
 43. 43 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#40] от "bta":

  Да бе, ама държавата ни го прави съвсем екстремно и не за тръпката, а за тва, нейните преставители да са с пълни тумбаци и да живеят в разкош!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Откога дясна мярка е допълнително натоварване на работещите с което да се увеличат най-ниските пенсии? Това е кърпене на бюджет, не дясна мярка.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#40] от "bta":
  Няма как да оцелееш, ако има един отзад да те бута в пропастта.
  Сегашните управляващи ни докараха до положението - "Отпред-море, отзад - х*й! Ако не те нае**т-ще се удавиш!"

  pastor
 46. 46 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#43] от "forum_terrorist":

  Е то така е от много години ,лошото е ,че няма как да се промрни статуквото.

 47. 47 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#45] от "pastor":

  Айде, айде, само сегашните, а предишните все хубаво са ни правили - тва е безочие твоето!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 48. 48 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#45] от "pastor":

  Не съм съгласен ,че сегашните са ни докарали до тук.Те по скоро берат плодовете на предните,виш ,че още плащат разни неща.

 49. 49 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 874 Неутрално

  [quote#40:"bta"]Всеки може да е на ръба,но нали затова е създаден човека ,за да се бори да оцелява .[/quote]
  Най-доброто средство за оцеляване в историята на човешката еволюция са парите. Резнат ли ти доходите на 60 години и не можеше да вземеш пенсия върви че оцелявай.

 50. 50 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#2] от "el_komandante":

  А колко са частните охранители? Кога при бай Тошо милицията е била 200-250000 а охраняваше всичко

 51. 51 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#47] от "forum_terrorist":

  Най-малкото ми повишаваха пенсията

 52. 52 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#46] от "bta":

  Има как и винаги е имало, но никога народа не съумява да го направи. Революции много, но все някой яхва вълната на недоволството и установява някв режим. Не може да има следващ, не трябва!! Капитализмът е мъртъв, но всички чакат да им го съобщят по телевизията, ама как да стане тая, че ламята да се откаже от кльопачката?! Тва е болест и е нелечима!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 53. 53 Профил на confucius2
  confucius2
  Рейтинг: 458 Любопитно

  На този народ и отзад и отпред да му го слагаш НЯМА ДА СЕ МРЪДНЕ!

  Бай дъ уей, вярно, къде е Любослава Русева!
  На всичко отгоре, Дневник защо не ми позволявате да чета всички коментари - да не би да сте навлезли в сезона на размножаване на охлювите?!

 54. 54 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#51] от "stoicho2":

  Да, добряци.

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 55. 55 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#49] от "teridan":

  Да ти кажа ,че хората на село с по 100лв пенсия се справчт добре.

 56. 56 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#42] от "pastor":

  Не е вярно че Костов направил доброто. Аз се пенсионирах през 2003 г. При 33 години стаж с относително висока заплата, само 1.5 години след 2000 г. с минимална заплата ми намали пенсията с 25%. И не само това. Във всички бивши соц. страни вкл. "недемократична Русия" признаха висшето образование за осигурителен стаж без плащането на нито стотинка. Само у нас висшистите, вкл и аз, си откупуваме следването. И ще ми говорите за справедливия Костов

 57. 57 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#52] от "forum_terrorist":

  Врерно е .

 58. 58 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 874 Неутрално

  [quote#55:"bta"]Да ти кажа ,че хората на село с по 100лв пенсия се справчт добре.[/quote]
  Ами давайте тогава, променете закона така че всички пенсионери да взимат по 100 лева и задължително да бъдат интернирани по селата. Нещастни гербаджии, съвсем са изперкали.

 59. 59 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#55] от "bta":

  ми оди си на село тамън ще си спестяваш.
  от те такива умници не мое да си карам колата по улиците.
  па и ми се врат наглеците.

 60. 60 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#59] от "caliostro":

  Тиква,май ти си от село.

 61. 61 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#59] от "caliostro":

  Хората сами си го казват .

 62. 62 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 507 Неутрално

  днес бях за малко у едно погребално бюро.
  и гледам хекролози там.
  ми над 70 г нямаше по некролозите.
  за кви пенсии се говори изобщо?
  за кви 9 лева става дума всъщност.

 63. 63 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#61] от "bta":

  хората си говорят сами по улиците и не знаят на кой свят са.
  като метиляви овци е всичко живо.
  хората били говорили....

 64. 64 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#59] от "caliostro":

  Абе пич, аз да кажем, искам на село, не щем хич да ти се врем у колата, а съм софиянец, ама млад. Как да ида на село, кво да правя там?! Да произвеждам, ще кажеш, ама ония лукавите "от горе" ше ме оставят гол, за тва, че ме пазят, сигурно...твари, тлъсти

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 65. 65 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#63] от "caliostro":

  Е ти нали си с кола как ги чу.

 66. 66 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ще приема тази пенсионна реформа, само при следните условия:
  1. Вдигане на стажа за пенссиониране на МНО, МВР и ДАНС на 40 години.
  2. Да могат да избират 20 заплати на куп (по половин на година стаж- така нареченото индемнити в световната практика и айде от мен да мине минималната пенсия за стараната след това) или пенсия, според осигуряването им и никакви 20 заплати (индемнити). Да си изберат, кое ще предпочетат!
  Само при горните условия съм готов да приема тази "пенсионна реформа"!

 67. 67 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#60] от "bta":

  тиква е шефа ти! ти си печурка обаче.

 68. 68 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#67] от "caliostro":

  Забавен си.успех

 69. 69 Профил на BloodSport
  BloodSport
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Подкрепям напълно повечето мнения по темата, като се радвам, че ние - народът - не сме заблудени и осъзнаваме какво ни причиняват. Относно предложените решения на проблема обаче не съм съгласен, и с риск да се повторя, ще напиша, че решението за Р.България е само едно:
  1. Бесилки по улиците и гарваните да им кълват очите.

 70. 70 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#68] от "bta":

  е ти не се ли радваш?
  трябва да се радваме всички .
  9 лв са тва!!!
  100 г да му е кеф на човек да живее .

 71. 71 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#37] от "пуц муц": То тогава не е имало и тоалетна хартия , бършели са се със шума Ти ако искаш продължаай ние не щем

 72. 72 Профил на che.gevara25
  che.gevara25
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ПЕРО коментира; "Лошото е, че няма оправия". ЧЕ ГЕВАРА казва, че може да има оправия, но не с тази конституция, не с тези "народни представители", не с тези закони. ОПРАВИЯ МОЖЕ ДА ИМА само като се отстранят ТЪРТЕИТЕ - ПАРАЗИТИТЕ - ГОТОВАНОВЦИТЕ, които не допринасят никакъв обществено полезен труд, трупат пари и имоти, живеят свърх разкошно от спекула и експлоатация. Ключа за това е ИЗЛИЗАНЕ от НАТО и ЕС. Пари ще има за всичко - за добър живот на работници, учители, лекари, пенсионери , според справедливия им принос в обществото. НЕ пари за войната за обогатяване на ненаситните капиталисти... ДА СИ ИЗБЕРЕМ ТАКИВА, да представят такава концепция - програма и да я изптълняват, другото си "БОШ ЛАФ"

 73. 73 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#15] от "forumer":

  А най-добре е КС да касира избора за президент. Този е най-бързия път да се спре това безумие България да се управлява от мутренска банда.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 74. 74 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Никаква реформа не е/още по-малко пък дясна/е подчиняването на ЦЯЛАТА пенс.с-ма в полза на най-малко внеслите.Над 40% от получателите на мин.пенсия,НЕ биха я получавали ако им се даде според вноските.За трътките с фуражките - некой нещо внасял?? 25год,а времето за ползването на добра порция от пенс.фонд е поне двойно спрямо 3-та група при еднаква ваъзраст - примерно мечтани 80г.доживяни..Какво пречи да се увеличи усиг.праг на 2900лв.и САМО за бъдещите пенсионери с 40г.стаж да се вдигне тавана - е тая проста аритметика хич не мога да разбера що им бега на гЪрбавите?!?

 75. 75 Профил на Mit Ko Nan
  Mit Ko Nan
  Рейтинг: 410 Неутрално

  прието с 31 % от всички депутати. Това е срам за България.

  Трябва да се промени конституцията и кодексите и данъчните закони да бъдат променяни с поне 67% от всички депутати.

 76. 76 Профил на confucius2
  confucius2
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Народното събрание одобри...
  КОЕ "НАРОДНО" СЪБРАНИЕ - ОНОВА С КУПЕНИТЕ ДЕПУТАТИ?! ИЛИ ОНОВА С ПЛАТИЛИТЕ СИ ДЕПУТАТИ?

 77. 77 Профил на parche
  parche
  Рейтинг: 458 Неутрално

  когато всеки работещт си има собствнна осигурителна сметка, тогава ще стартира пенсионната реформа. а който нама социална пенсия.

 78. 78 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#70] от "caliostro":

  Е нали знаеш по добре от нищо.

 79. 79 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#3] от "ямболия":Защо пък тази утопия,че е утопия съм съгласен,да е комунистическа?Не си спомням по "комунистическо" време някой да е занимавал българите с пенсионното осигуряване.И това беше така,тъй-като нямаше пенсионен фонд,а удръжките за пенсии отиваха в общия държавен бюджет.И какво му беше лошото на това?Че държавата била харчила от тези пари за други нужди.Е,и какво от това?А когато реши да повиши пенсиите,тя не повишаваше вноските,а финансираше това повишаване от бюджета.Когато вноските от осигуровките бяха повече от нужните за изплащане на пенсиите,излишъка се харчеше за здравеопазване,наука,култура,строителство.

 80. 80 Профил на НЕгласуващ
  НЕгласуващ
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Костов съсипал пенсионната система : http://money.bg/news/id_986478785/%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2_%D1%81%D1%8A%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B0%D0%BB_%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0

  Ако Изборите можеха да променят нещо в живота на хората,то те щяха да са ги забранили отдавна. Изборите променят живота само на политиците и техните близки !
 81. 81 Профил на cobourga
  cobourga
  Рейтинг: 458 Неутрално

  КАКВА пенсионна реформа прави ГЕРБ ?????
  ГЕРБ е мутро-мафиотска групировка и решава всички въпроси в полза на мутрите, милиционерите, трафикантите и червените мафиоти !!!! ГЕРБ ни лъже и скубе всеки ден - нагло, по СИКаджийски, по ИПОНски, по мутренски !!!!!
  Средната възраст на пенсиониране у нас е 53 години !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ЗАЩО ?????????????????? Защото милиционери, военни и много папко-носци се пенсионират рано - по на 45-50 години. ТЕ получават и по 20 заплати, а ние духаме супата !!!!!!!!!!!!!!!!!
  Средната продължителност на живота при мъжете е 68 години.... При жените също НЕ Е висока. Сравненията с Европейските страни са подтискащи !!! Много хора умират !!! преди да получат заветната пенсия !!!!!!! Пенсия ли ??? Да мрем по-добре .....
  ЗАТОВА : Като НАЧАЛО трябва да се вдига възрастта за пенсиониране САМО на ранно-пенсиониращите се, по 1 година ВСЯКА година !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! И да се намалят сумите, които държавата /т.е. всички ние/ им подарява при пенсиониране !!!!!!

 82. 82 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#2:"el_komandante"]въпреки че в България има най-голямо недоволство от работата на полицията[/quote]

  То в България си има най-голямо недоволство от качеството на работата, която върши всеки друг и най-голямо недоволство от количеството работа, което трябва да върши конкретния недоволен!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 83. 83 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 612 Любопитно

  Защо не махнаха 20 заплати при мързеливите полицаи и военни , ТОВА НЕ Е СПРАВЕДЛИВО , не стига че се пенсионират рано а лапат 20 заплати и после пак бачкат и заемат местата на по младите .

 84. 84 Профил на kilgoretrout
  kilgoretrout
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Очаквайте!
  От 1 януари само по ГЕРБ ТВ, новото, уникално, изумително риалити Шоу:
  WHO WANTS TO BE PENSIONER.
  Награди за печелившите не се предвиждат, но пък съспенса е гарантиран......

 85. 85 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Само с такива мерки не се стимулира човек да се осигурява, а му се струва още по-безмислено, и се засилва усещането, че я ще стигне до пенсия, я не. При тази безработица, особено по селата, кой е отговорен. Това че е стегнация, кой е отговорен?
  Това че много майки пропускат работа за това, че не е уреден добре въпроса с детските градини и няма кой да им гледа децата, кой е отговорен. Но точно тези които са отговорни, добре са си уредили въпроса с тяхната пенсия, и тя няма никак да е малка, а другите да му мислят.

 86. 86 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1078 Гневно

  Новата пенсионна реформа да важи само 1,6 млн. глави добитък, които гласуваха за ГЕРБ. Каква е вината на останалите 4,5 млн., които не гласуваха за СИК или изобщо не гласуваха ?

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 87. 87 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 612 Гневно

  и какво става аз като ритна топа на 65 години , ЯЗЪК ЗА ВНОСКИТЕ , ЩЕ ХРАНЯ ПОЛИЦАИ И МАНГУСТИ ... ПОСЛЕ НА ГОТОВО ......................

 88. 88 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#73] от "bgkurshum":

  Няма да го касира.

 89. 89 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1078 Гневно

  Имаме 4 варианта горе долу, и те са:
  1. Нищо не правим, плащаме си всичко както досега и бачкаме до гроб.
  2. Нищо не правим, но минаваме в сивата икономика, и се надяваме да сме спестили за старините си.
  3. Напускаме държавата и отиваме да живеем в нормална държава.
  4. Събираме се пред народното събрание докато си гласуват увеличение на заплатите (за да сме сигурни че всички ще са там), залостваме врати, поливаме обилно с бензим и драскаме клечката. (както трябваше да направим 97).

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 90. 90 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 612 Гневно

  ЗАЩО НЕ КОНФИСКУВАХА 17 МИЛИАРДА ОТ МИШОЦИТЕ ОЛИГАРСИ , ...ТИЯ ПАРИ СА ОТКРАДНАТИ ОТ ДЪРЖАВАТА И СПИСЪКА ГО ИМА ВЪВ НЕТА , ... АКО ГИ ВЗЕМАТ НЯМАШЕ ДА ГО ИМА ТОЯ ЦИРК СЕГА .

 91. 91 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Военните, работещите в МВР, ДАНС, "Гражданска защита", следователите ще могат да се пенсионират при 27 г. общ осигурителен стаж, ако две трети от него са в натрупали в тези служби.
  Значи започваш работа на 18години,работиш 9 години примерно продавач,след което кандидатстваш за работа в МВР,защото много харесваш Веселин Маринов.Преборваш се с конкуренцията от 12 човека за работно място и започваш да вардиш в храстите или да биеш демонстранти.След 18 години,вече на преклонната възраст от 45години се пенсионираш,вземаш си 20-те заплати и чакаш държавата да те храни до живот.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 92. 92 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  И не ми стигна място да попитам:Защо от всички се иска възраст+стаж,а от фуражките-само стаж.Защото наборите на примера,който дадох,работили примерно като миньори,ще се пенсионират 8(осем) години по-късно.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 93. 93 Профил на AMIGO
  AMIGO
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Що ревете, бе? Нали искахте капитализъм, а?

  ...скок-подскок, кой НЕ скача е червен...

  Живот без маска и без грим, озъбено, свирепо куче...
 94. 94 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ако работиш в европейски държави, минималният трудов стаж е доста под 15 години, отгоре на това ако пожелаеш да не ти се изплаща пенсия, може предварително да си изтеглиш вноските.

 95. 95 Профил на ilievivailo
  ilievivailo
  Рейтинг: 8 Неутрално
 96. 96 Профил на roland
  roland
  Рейтинг: 402 Весело

  Тука сте много ербап, но кото някой излезе да протестира за права всички почвате да да им смятата мерцедесите.Кой подкрепи учителската стачка били нищо не правили. Лекарите и те са готованци, учените хрантутници, студентите глезени, земеделците милионери.Сакън някой да не наруши душевното ни спокойствие.Затова равнис мирно и бач до гроб.

 97. 97 Профил на stefanova
  stefanova
  Рейтинг: 507 Гневно

  До коментар [#90] от "Цезар":

  АМИ ТЕ СА ГЛУХИ ЗА КАКВИТО И ДА Е ППРЕДЛОЖЕНИЯ! АКО СЕ НАЛАГА КАКВОТО И ДА Е НЕКА БЪДЕ ЗА ВСИЧКИ ! ИЗУМЕНА СЪМ С ЦЕЛИЯ СИ ОПИТ И ЗНАНИЯ ОТ 33Г. КАТО ИКОНОМИСТ СЛЕД КАТО ИМАШЕ МНОГО ДРУГО ДА СЕ НАПРАВИ В ПОСОКА СПРАВЕДЛИВОСТ ,РАВНОПОСТАВЕНОСТ В ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА И СОЦ.ОСИГУРЯВАНЕ ДА СЕ ДЕМОНСТРИРА ДИКТАТУРА В РЕШЕНИЕТО! ТЕ ДОРИ НЕ МОГАТ ЛОГИЧНО ,ОБОСНОВАНО ДА СЕ АРГУМЕНТИРАТ И ЗАТОВА ПРОСТО МЪЛЧАТ,ЗАЩОТО СТАВАТ СМЕШНИ!!!ДУМИТЕ СА БЕЗСИЛНИ ,УСТАТА МИ ЗАМЛЪКВА, УМА МИ ИЗУМЯВА ОТ ВСИЧКО КОЕТО ВИЖДАМ И СЕ СЛУЧВА!

  stefanova
 98. 98 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Току що в парламента приеха член 1 от Закона за бюджета за 2012 г. Ако го четем между редовете, той гласи:

  чл. 1 Всички благини се оптускат на народа от Бойко Борисов. Той строи магистрали, той храни пенсионерите, той дава заплати на учители и лекари, той строи стадиони и спортни зали, той издържа футболни клубове, той открива частни заводи. Цялото разходване на средства зависи от него и става само по волята му

  Честито!!!

 99. 99 Профил на titan2011
  titan2011
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Честито на всички, които гласуваха за ГЕРБ и да им се връща тъпкано, тъй като това е само началото на т.нар. непопулярни мерки, които ще ни "зарадват"! Толкова много малоумие има в тази държава, че на човек му идва наистина да бяга от нея и да не се обръща назад за нищо на света! Такъв наивен, слабоумен и слабохарактерен народ едва ли има някъде по света!? Но всеки народ си заслужава тези, които си е избрал сам да го управляват!!! С ГЕРБ напред народе мой и пак гласувай по същия начин на следващите избори докато те има и шаваш все още, пък след това .... вече ще ти е все едно!!!

 100. 100 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#56] от "stoicho2":
  Моля да не реагираш (поне ти) първосигнално.
  някъде в коментара ми да виждаш мнение за "добро"?

  Казвам, че реформите в пенсионата система започнаха много преди ЕС и вече бяха предприети мерките като повишаването на възрастовата граница и осигурителния стаж.
  Безочливо, малоумно и жестоко е да се експлоатира само тази идея. Тя води до момента в който в България няма да има пенсионери, защото няма да удовлетворяват изискванията.
  За разлика от Боко, Костов поне се вслушваше на експертите. Заложените промени се очакваше да имат ефект около 2015г.
  След разпиляното харчене на това управление почти никакви мерки няма да имат ефект. На всичкото отгоре национализираха част от индивидуалните партиди - противоконституционно.
  Предприетите мерки в момента ще са с отрицателен ефект и това вече се наблюдава.
  Пълният ефект от повишаването с по 4 месеца на година ще се прояви след 3 години. По данни на НОИ (които недоумяват защо) през последните месеци са се увеличили желаещите да се пенсионират с 30 %. Някои дори са съгласни да си откупят стаж за да си нямат проблеми след това с манталитета "тука има - тука нема". Така, че тези които трябваше да намалят разходите за пенсии за следващите години ще се струпат още на 01.01.2012г.

  pastor
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK