Трайков: Проектът за нефтопровода не носи икономически, нито стратегически ползи

Трайков: Проектът за нефтопровода не носи икономически, нито стратегически ползи

© Надежда Чипева, КапиталОсновната причина да се откажем от проекта за нефтопровода "Бургас - Александруполис" е, че първоначалният план за финансиране на проекта не се е получил. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в сутрешния блок на "Нова телевизия".


"Първоначално се говореше за партньорство по една трета за всяка от страните, с гарантирани доставки на нефт и финансиране на проектен принцип. После се оказа, че проекта е половината за руската страна, другата половина - за България и Гърция, за да се гарантират доставките на нефт. После се оказа, че и това не гарантира икономическата рентабилност за проекта и той не може да се изгради на проектен принцип", напомни министърът.


По думите му това за България не е енергиен, а транспортен проект, който трябва да се разглежда само от гледна точка ползи и рискове. Инвестициите са над 300 милиона евро за нас, приходите са сравнително несигурни, освен това имаше притеснения от туристическия бранш в района на Бургас, напомни той. "В крайна сметка ние трябваше да решим дали да вложим пари или не, като този проект за нас няма нито енергийно, нито стратегическо значение".
Има и други проекти, при които икономическата целесъобразност е на кантар или има рискове за околната среда, които трябва да се преценят, но при тях има ясна стратегическа полза, каза още Трайков, без да посочи кои проекти има предвид.


И допълни: "В случая руският петрол трябва да отиде в Средиземно море. Явно руският петрол има интерес от това, явно и Средиземно море има нужда от това. Но българската полза не е ясна. Както ако едно момче иска да отиде при своята любима в стаята и оставя следи от кални обувки в коридора. Явно има стратегическа полза за момчето и за любимата, но не и за коридора."


Попитан възможно ли е проектът да продължи без участието на България, министърът отговори, че не може да коментира подобна възможност, защото това би бил съвсем нов проект. На въпрос дали България настоява на замразяване или за окончателно спиране на проекта, Трайков каза, че предстои заседание на тримата акционери в проекта в Амстердам, където българската страна ще представи официално позицията, приета от правителството. Тогава ще стане известна реакцията на останалите акционери, допълни той.


На въпрос дали в България вече се правят проучвания за добива на шистов газ и платени ли са 30 млн. евро. на държавата за това, министър Трайков отговори отрицателно. От думите му обаче се разбра, че е вероятно съвсем скоро да бъде подписан договор за проучванията с американската петролна компания "Шеврон.


"Изследвания не се правят, защото, за да се случи това, трябва да бъде одобрена работната им програми, включително от екологична гледна точка. За да могат да ни представят програмата, трябва да бъде подписан договора. Щом бъде подписан, плащат 30 млн.лв. в държавния бюджет. Ако екологичната оценка на програмата е положителна - правят проучванията, ако не - връщаме парите", поясни министърът.


Попитан кога очаква да се случи това, Трайков отговори: "Колегите работят по последните детайли на договора, очаквам да ми докладват, че всичко е готово".


Намеренията на "Шеврон" да проучва Североизточна България за находища на природен газ в шистови скали и решението на правителството да позволи това, предизвика остра реакция на граждански и природозащитни организации.

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  То същата работа и с магистралите от ЕС за Турция и Видин Солун, даже зад тях не остават кални стъпки а десетки убити на година, разходите са стотици пъти по-големи, а приходите по-малки, но нейсе. Като се започне "това защо ни е", "онова защо ни е" се седи в мизерия и хвърляш капа на 300 лв. заплата. На месец, не на ден като в ЕС.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 2. 2 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1531 Любопитно

  Няма да получиш бадж за това епохално откритие Шерлок. Въпросът е защо стигнахте до него след 2 години. 3-те плебисцита не ви ли стигнаха ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 3. 3 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално
 4. 4 Профил на zavoi1
  zavoi1
  Рейтинг: 442 Весело

  Ако, и Белене отпадне от първановия "Голям шлем"...ех, живот!))

 5. 5 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1520 Любопитно

  "За България не е енергиен, а транспортен проект, който трябва да се разглежда само от гледна точка ползи и рискове....този проект за нас няма нито енергийно, нито стратегическо значение".

  Което си е вярно - вярно си е. Ама това бе ясно от години, за какво загубиха толкова време в "маневри"?!?

  Сега по ред на номерата идват Патока и БеляНе.
  Никаква икономическа обосновка няма за тях; да не говорим за опасностите от руски ядрен самовар в земетръсна зона.
  А за стратегическото значение - БГ е член на ЕС и НАТО, а не на СИВ и Вар6авския договор; колкото и да им е мъчно на някои русопати..

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 6. 6 Профил на Джедай Хонорис кауза
  Джедай Хонорис кауза
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Основната причина да се откажем от проекта за нефтопровода "Бургас - Александруполис" е, че първоначалният план за финансиране на проекта не се е получил."

  А-а-а, ето къде бил отговорът на въпроса. )))...

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  за отказа от нефтопровода - ОК !!! но за Шеврон - абсолютен МИНУС !!! - НИЩО не струва колкото една унищожена завинаги плодородна земя !!! и водни ресурси !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#5:"B52"]Сега по ред на номерата идват Патока и БеляНе. [/quote]
  ако потока го направят България колко пари ще печели от него. Иначе беляне дано държавата се откаже от него

 9. 9 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Лелеее колко заблудени души има във форума, като не искаме руснаците да изградят нещо което дава и печалба, дава и работни места - идват американците, на които даваме ДАРОМ военни бази, даваме Добруджа да я надупчат и замърсят, даваме суверенитет и независимост, за да може Б.Б. да го потупат по рамото и да му кажат "конгачулейшънс". А недоразумението Дянкофф, няма да даде да вземем 4 млрд. от Русия за АЕЦ Белене, но ще издаде облигации за 4 млрд. за да плати лихвите по старите заеми, и да не остане нищо построено от новите заеми ...

 10. 10 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Съвсем очевидно, че при одобрен ОВОС на нефтопровода причината за отказа не е в никакъв случай грижата за природата на южното Черноморие и Странджа. Просто за 30млн. долара годишно комисионните са малки и като капак, са договорени от и за предните. За сегашните управници оставаха само негативите от протестите, което по начало обричаше на провал изпълнениетопроекта.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 11. 11 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 823 Весело

  Трайков ще се обясняваш щом считаш че си прав !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 12. 12 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Моляяяяяяяя какви работни места бе :
  Значи даваме 8-10 млрд.евро на Русия за Белене, от които максимум 1 млрд. ще останат в България, и получаваме един "паметник" защото и сега България има излишък на ток от порядъка на 10 млрд.кВтч......екологичните, политическите и тн.проблеми изобщо не ги споменавам....от това гузене на руснаците сме на този хал!!!

 13. 13 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#5] от "B52":

  За нефтопровода ясно, за Белене - спорен е проекта, зависи от много неща, които в момента не може да бъдат предвидени - най-вече цените на другите енергоизточници в бъдеще. Но за южния поток не знам защо ритате? Той може и да не е свръх изгоден откъм финанси, но ни дава пряк достъп до газ - от Русия директно тук, което дава енергийна сигурност. Плюс, че транзита през него ще е бая голям и доста по-сигурен от този през нефтопровода дето падна.

 14. 14 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  И най-важното, Трайче! Screw rashkas!

 15. 15 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Весело

  Момчето с калните обувки си отива...

  Искрено се надявам!

 16. 16 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Полският национален интерес е всички газо и нефтопроводи да минават през Полша.
  Бъргарският национален интерес е всички газо и петролопроводи да минават през Полша.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 17. 17 Профил на Бърши Моди , хартия бол
  Бърши Моди , хартия бол
  Рейтинг: 442 Гневно

  До коментар [#1] от "др. Иванов":

  Я ,др. Иванов - оня с 15 годишния голф от панелното гето Обеля отново съвети дава
  Иванов ,пак ти казвам, не проектирай собственото си мизерно съществувание върху останалите хора, че вече ставаш жалък Както ти писах преди, за мен ти си с диагноза и съответно така ще те третирам.

  Марш да работиш паризит безполезен , че Дянков опразни хазната!
  c
 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Правителство тъпо, ръководено от селски хитрец, защо одобрихте еко-оенката тогава? А вие знаете ли, колко Западни проекти са били преразгледани и отхвърлени в Русия под предлог екология? Колко цени са корегирани нагоре в полза на Русия? Цялата недалновидна и непоследователна политика към нефтопровода или е покана за подкуп към премиера, или е поддаване на руски натиск-имам пред вид еко оценката за нефтопровода "Бургас-Александруполис".
  Защо още бавите плащания към български фирми от няколко години вече, а на руско-гръцкия консорциум, които искаме да напуснем плащате веднага?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Трайков е абсолютно прав!!!Сега комунетата,руските олигарси и гръцките тарикати,ще завият на умряло,като самотен вълк на зимна месечина!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Абе няма пари. Това е истината. Намат пари даже да подържат проекта в безвремие, щото паразитните структури създадени специално за целта си искат свойто, нищо, че проекта не върви. И затова просто се принудиха да го спрат

  Кризите си имат и хубави страни.

 21. 21 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 652 Весело

  Браво, Трайчо! Печен си!

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 22. 22 Профил на pipeto
  pipeto
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Проекта за нефтопровода бе роден като политически :
  - втора граница между Гърция и Турция
  - достъп на Русия до "топлите морета" , тяхна мечта от времето, когато войските на Екатерина Велика са стъпили на брега на Черно Море (от историческа гледна точка не много отдавна)
  Икономика:
  - руския партньор - Транснефт е монополист у дома и НИКОГА не е строил и управлявал нефтопровод по законите на пазара
  - гърците тихо се надяваха, когато тръбата стане , да участват в продажбите на нефта и си удвоят печалбата и с танкерите.
  - руснаците, като мажоритарен собственик щяха да си слагат минимална тарифа за превоз , което би било добре за тях , но не и за България, коята няма да дочака никакви данъци от печалбата (за справка - виж колко ДОД плаща Лукойл - 0)
  - ние - е , за нас (БСП) е важен олимпийския принцип - важно е участието , пък все някоя рубла ще падне в торбата.
  Трайков е прав - това е един обикновен транспортен обект, който с нищо не помага на българската енергетика, кой знае защо създаден само от държавни фирми и в трите страни. Нали помните, че българския участник бе Техноекспортстрой.

 23. 23 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 551 Весело

  Има и други проекти, при които икономическата целесъобразност е на кантар или има рискове за околната среда, които трябва да се преценят, но при тях има ясна стратегическа полза, каза още Трайков, без да посочи кои проекти има предвид.

  Трае си Трайчо,а? Сега просто чакаме от банката консултант да ни каже колко е велик проекта АЕЦ Белене.

 24. 24 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  ""Правителството обяви газопровода „Южен поток" в отсечката, която ще бъде изградена на българска територия, за обект с НАЦИОНАЛНО значение и за НАЦИОНАЛЕН обект. Това ще позволи съкращаване на сроковете за административните процедури при започването и изпълнението на проекта.....30.11.2011, 18:59
  news.bg...))))))))""ІІ ::))))))))))))))))))))))))
  ..............Понеже ЕС беше ПРОТИВ обявяването му за ПРИОРИТЕТЕН, Боко го обяви за "национален обект "",,..
  Сега чакаме да бъде обявен АЕЦ-а - "бригадирски , братски , съветски обект" , да бъде обявен за 'НАЦИОНАЛЕН ....))))
  Така че , засега резултатът за Гоце и руските агенти е 1:1..))
  И понеже футболист номер 1 се влияе от общественото мнение- идват избори все пак , ще го видим...:))))

  BIG AL
 25. 25 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ето видяхте ли ние се грижим за българският интерес. БА е неизгоден, но вижте, от друга страна БеляНЕ е силно изгоден за това ще дадем едни 10 млрд и ще го направим. Пък и АЕЦ звучи cool.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 26. 26 Профил на philipov1
  philipov1
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тъй като е ясно, че сме руски подлоги и ще приемат все нещо, по-добре май ЮП от Белене, което е най-отвратителното, което руснаците могат да ни натресат?

 27. 27 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":
  това с унищожената плодородна земя и водни ресурси тепърва ще се проучва, установява, доказва.

 28. 28 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  "В случая руският петрол трябва да отиде в Средиземно море. Явно руският петрол има интерес от това, явно и Средиземно море има нужда от това. Но българската полза не е ясна. Както ако едно момче иска да отиде при своята любима в стаята и оставя следи от кални обувки в коридора. Явно има стратегическа полза за момчето и за любимата, но не и за коридора."

  ======

  Трайчо все повече ми се издига в очите.

 29. 29 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#27:"Дамян"]това с унищожената плодородна земя и водни ресурси тепърва ще се проучва, установява, доказва. [/quote]

  Дано само не е на наш гръб...

 30. 30 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ШИСТОВАТА ГАЗ, ЩЕ ЗАТВОРИ КРАНЧЕТО НА РУСКАТА ГАЗ.!!!!!!.
  Закриването на Бургас - Александрополис много добре!
  Независимо под какви причини.
  АЕЦ Белене НЕ Е за кални ръце и е по-добре да го няма.
  ТОВА СА ЛЕСНИ РЕШЕНИЯ и без много шум изпълними!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 31. 31 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Браво за петролопровода - това е един мръсен бизнес от миналия век !!!

  Лошо обаче за газовите връзки които да ни осигурят алтернатива за доставка - в крайна сметка какво стана - няма да строим връзките с Гърция и Турция, а тази със Сърбия (където руснаците купиха държавна компания на смешна цена)

  колкото до шистовия газ - няма по голяма глупост да си съсипем житницата и подземните водни хоризонти заради някаква истерия че безумната икономика (генералния секретар на ООН каза тази година в Давос че икономиката такава каквато е днес е ГЛОБАЛЕН САМОУБИЙСТВЕН ПАКТ) ще остане без гориво !!!

  ето един критичен доклад за шистовия газ който открих в европарламента миналата седмица - който му стиска да чете - щото на Министерствата по околна среда и икономика не им стиска да го вземат предвид !!!

  http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2009_2014/documents/envi/dv/shalegas_pe464425_/shalegas_pe464425_en.pdf

 32. 32 Профил на volange
  volange
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Пълни глупости!!! Един нефтопровод нанася щети далеч по-малко от разливите в морето при пренос. Да не говорим, че "чисто транстортната" дейност няма как да е в губеща позиция! И кога най-сетне ще настъпи прозрачност в действително направените стъпки и разгледани и подписани споразумения. "Мили" управници, научете се да ни говорите в точни цифри и в прав текст, а не преразказ с елементи на разсъждение! ВИЕ решавате, но НИЕ плащаме с по-високи данъци и осигуровки, когато не можете да измислите инвестиционно решение за попълване на бюджета!

 33. 33 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 535 Неутрално

  В крайна сметка ние трябваше да решим дали да вложим пари или не, като този проект за нас няма нито енергийно, нито стратегическо значение".
  ===================
  Българският дял е около 250 млн., защото с Гърция си поделяме по 24.5% от цената, а тя е общо 1 млрд. евро

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%...%BB%D0%B8%D1%81

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 34. 34 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "Явно има стратегическа полза за момчето и за любимата, но не и за коридора"

  много смешен пример, но много правилен.

  ясно е, че с азиатската клоака - РСФСР трябва да се действа по-внимателно, защото все още не разполагаме с ядрено оръжие, за да изравним московска губерния, но правителството ни трябва да действа по-твърдо в отношенията ни с Русия.

  по една каракачанка за Путин за всеки затворен проект. а жужето ако иска да си прави кучкарник в Кремъл

  РЕФОРМИ !
 35. 35 Профил на Мушморок
  Мушморок
  Рейтинг: 1149 Весело

  http://www.youtube.com/watch?v=2mTLO2F_ERY&feature=player_embedded

  "Най-голямото неравенство е да изравняваш неравните неща" - Аристотел
 36. 36 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Много точно казано от Трайков

 37. 37 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 660 Неутрално

  А това сега ли го научи?Защо въртяхте и шикалкавехте пред руснаците толкова дълго време?Смятате ли,че за това народа ни няма да плати,не само пари?

 38. 38 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Браво на Трайков...лека по лека миризливия руски ботуш се отправя към Сибир...

  الرجل الكبير
 39. 39 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "_dan_":

  ква печалба бе в на добрия случай 35 милиона долара на година които са несапоставими с евентуалните щети ако тръбата се спука на един километър от брега тогава туризма би загубил милиарди а много хора препитанието си като пишете мислете малко

 40. 40 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До коментар [#18] от "~": Явно имаме различна информация за това какво се казва в екооценката на БА. Според моята информация оценката ЗАБРАНЯВА претоварването на буйове и препоръчва изграждане на пристанище (или разширяване на съществуващото - Росенец. По отношение на трасето през България (Странджа) според екооценката няма съществен риск, щото тръбите щели да се полагат подземно.

  Играждането на пристанище, обаче прави проекта съвършено различен и от техническа и от финансова гледна точка. Ужасно се усложняват и проблемите със собствеността и участието. Няма как при строителство на пристанище българската страна да остане с 24.5%

 41. 41 Профил на volange
  volange
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#39] от "антикомунист":

  А ти защо реши, че ако използват Румъния за алтернатива един разлив няма да съсипе и цялото наше черноморие?

 42. 42 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#38] от "bigman1":

  Сега е ред на миризливия краварски ботуш да осмърди и отрови Добруджа Друго си е кравар да те гази

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 43. 43 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "volange":

  каква румъния какви 5 лева нали пак трябва да мине през бг а и румънците също не щат да чуват за руски проекти единствения вариант за путя е тирция самсун-джеихан

 44. 44 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално
 45. 45 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До коментар [#24] от "BIG AL": Проблемите с ЮП са аналогични на тези с БА, като изключим по-големите екологични рискове при нефтопровода.
  Ни иначе ЮП си е коридор. Казано в термините на Трайчо - руският газ има интерес да стигне до Югоизточна Европа (Сърбия, Унгария, Австрия, Италия) и а Югоизточна Европа също има интерес от това, особено Италия, която ще прибере около 10 млрд. евро инвестиции за изграждането на 800 км. подводно трасе. Нашият интерес трябва да се търси в съотношението разходи - транзитни такси. Тук попадаме между чука и наковалнята. И двете страни Русия и ЮИЕ имат интерес от по-ниски пранзитни такси и ще ни притискат. Нашите разходи по патока на наша територия са поне 800 млн лева. Аналогично на БА, по ЮП няма гаранции за транзтираните количества. При изобилието на руски патоци даже ЮП да се натоварва на 70-80% това ще е за сметка на старите тръби, които са си 100% наши. Затова стратегията ни по ЮП трябва да е минимизиране на разходите ни за изграждането му, като за сметка на нашето участие се увеличи участието на мераклиите зад нас. А ние ще ги компенсираме с транзитните такси. Добре ще е да имаме 20-25% от патока на наша територия само срещу проектиране и отчуждителни процедури. Всички останали разходи да си ги поемат заинтересованите страни.

 46. 46 Профил на volange
  volange
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#43] от "антикомунист":

  Ааааа да, то турското пристанище "няма" да е по черноморското крайбрежие

 47. 47 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#16] от "др. Иванов":

  Първо: колко печелят поляците от този транзит, сравнени с "колосалните" 35 милиона долара годишно, и то след 9-тата година?
  Второ: каква е собствеността върху тръбите на територията на Полша?

 48. 48 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До коментар [#41] от "volange": Минаването през Турция си е вариант, но не през европейската част на Турция, а на изток. Проблемът там е същия - няма инфраструктура на входа - или буйове или нефтено пристанище насред нищото. По приблизителни оценки проекта е 2.5-3 пъти по-скъп от БА. Турците са му мераклии, Гърците изглеждат тотално прецакани, освен ако не се договорят водния транспорт да става с гръцки танкери. Руснаците се двоумят, не само заради по-големите разходи, а заради опасността голяма част от нефта да остане за преработка в Турция, с което да се застраши пазара на руските рафинерии на Балканите. Хем сърби, хем боли...

 49. 49 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#46] от "volange":

  не и от нашата половина ще минава на 1000 километра от нашия бряг

 50. 50 Профил на volange
  volange
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#48] от "Дамян":

  За съжаление няма правилен вариант, все сме прецакани! Режем всички руски проекти - те пък режат газта, гърците ги режем с доходи от трансфер - и те ни режат газта. Вярно е, че разлив в черноморието си е катастрофа, но "разлива" в българския бюджет е още по-голям. Да не говорим, че вече има наляти пари в проекта, неустойки, които ще трябва да плащаме тепърва. А за екологията по черноморието изобщо не ми се говори, защото бетона излят през последните години и съсипаните природни места са наистина много, липсата на адекватна пречиствателна система и изливането на лайна и всякакви други вредни боклуци в реки и в морето ВЕЧЕ погубват и малкото туризъм. А шистовия газ със сигурност ще ни доотрови, а като гледам как дупето е насочено към щатите, като нищо ще почнем да го добиваме...

 51. 51 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До коментар [#50] от "volange": Вижда му се края след 2 год. ще имаме готови поне 2 от 4 те интерконекторни връзки. А ако Русия рече да ни извива ръцете с газовите доставки, това ще е най-мощния стимул за добив на шистов газ. Ти лично как смяташ? Ако се повтори нещо подобно на газовата криза от 2009 г. така ли ще стоим без газ или ще захраним индустрията и битовите потребители от "стратегическите си резерви". А? Гадничко нали?

 52. 52 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До коментар [#50] от "volange":
  Дупето ни не е насочено към щатите. Просто щатите имат технологиите. Добрият вариант е да платим на Шевронза проучване и инасталации за добив, но самият добив да се прави от българска компания и по разпореждане на регулатора. Става дума за нещо като стратегически резерв, който да се ползва с ниска интензивност и само в крайна нужда. Само че този вариант иска собствени средства за инвестиране, а не откупуването на инвестициите с добив от чужда компания.

 53. 53 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До коментар [#50] от "volange":
  Ще ти го кажа и по друг начин. Представи си, че имаме наличните средства за добив на шистов газ, но не добиваме. Ако се наложи да добиваме питаме в парламента опозицията или правим референдум. Е какво ще е решението, ако сме в ситуацията от 2009 г. или по-лошо ? по-лошо в смисъл, че ние сме на мястото на Украйна - обвиняват ни, че крадем от тразнитния газ за Сърбия , примерно и са врътнали кранчето.

 54. 54 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#17] от "gadhafi":

  Каквото имам е мое и достатъчно да не работя от много години, въпреки опразнената от Дянков хазна. А и не е редно докато майка ти не мие гъзовете на немски пенсионери за да те издържа, да обсъждаш финансовите възможности на който и да било. Първо изкарай за един сандвич, пък тогава расъждавай.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 55. 55 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#47] от "Владимиров":

  Тези 35 млн. долара се равняват на две години повече работа за всеки един пенсионер. Всеки един българин ще се пенсионира 2 години по-късно, защото в хазната няма да влезнат 50 млн. лв., защото икономията ат 1 година по-късно пенсиониране е 24 млн. лв.
  Какво взима Полша не знам, но знам, че когато стана сигурно строителството на Северен поток, предложиха на Русия, завличайки се в Кремъл пълзешком, да й предоставят безплатно транспортиране на газа през тяхна територия, ако се откажат от СП и го построят през Полша. Зер така поне Германия ще могат да изнудват.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 56. 56 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#55:"др. Иванов"] но знам, че когато стана сигурно строителството на Северен поток, предложиха на Русия, завличайки се в Кремъл пълзешком, да й предоставят безплатно транспортиране на газа през тяхна територия, ако се откажат от СП и го построят през Полша. Зер така поне Германия ще могат да изнудват. [/quote]
  Дааа...и тъпите руснаци го отхвърлиха, защото много искаха да вложат няколко милиарда в подводно строителство....тази информация май само ти я знаеш....истината за СП е друга: заобикаляне на Беларус и Украйна, защото те са непредвидими,а не Полша. Поляците могат лесно да бъдат озаптени с износа им за русия, който е на стойност милиарди евро, но Беларус и Украйна няма с какво да ги държат. Да, Лукашенко е проруски настроен, но като опре ножа до кокала и той крадеше газ, защото комунистическото му подобие на икономика се крепи на евтина руска енергия, точно като случая с Украйна...
  Колкото до плоското ти разсъждение за пенсиите, на него могат да се вържат само пенсионерите и твърдия електорат на БСП. Първо, тези 35 милиона ще влизат в хазната след 10 години, а дотогава ще трябва да излязат 300 милиона за строежа, това обяснил ли си го на твоите пенсионери? Да не говорим за сигурните загуби за туризма, а оттам и от осигуровки и данъци, защото дори да няма аварии,самото наличие на петролопровод до курортите е достатъчна спирачка за туристите. Май накрая ще се окаже, че за да спечелим едни 35 мил, ще загубим няколкостотин, а?

 57. 57 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Бе то и "Син поток" беше нарочен, че ще запали морето, ама то не гори..Тръбата заобиколи териториалните ни води и сега сме доволни, че няма опасност от пожар, нали? Когато им дотрябва нефт на гърците, ще си поръчат тръбопровод и ще го имат, в друг резервен вариант за конфигурация на трасето. Пък за нас ще остане конфигурацията от трите пръста... и резила от туткавенето с проекта! Егати бизнесмените герберски...След някой месец ще тръгнат на други преговори с гърци и руснаци, нали? Няма да преговаряме със Норвегия, я!

 58. 58 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#52] от "Дамян":

  Дамяне, душо! Тая технология Шеврон може и да я няма, щото компаниите за търсене и проучване като дойде време за хидроразрив си викат специалистите в бранша. А технологията се държи от Чезапийк и Китай им плати 2 млрд - милиарда - ЮСД, купиха топтан всичко. Барбар с оборудването. Полша едва онзи месец се усети, че за националната им компания няма ни желязото, ни ноухауто, ни персонал за собствен подвиг. Дано сколасат, докато се забавляват с първите си тестове, които не са това, що се очакваше, впрочем.

 59. 59 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#57:"venelingeologia"]Бе то и "Син поток" беше нарочен, че ще запали морето, ама то не гори..Тръбата заобиколи териториалните ни води и сега сме доволни, че няма опасност от пожар, нали? [/quote]
  Син поток мина по дъното на Черно море, за да заобиколи преди всичко Украйна, а не толкова България и Румъния, така или иначе това е нормална практика; както ние искаме да диверсифицираме енергийните си източници, така и източниците искат да диверсифицират пътищата си, за да не са зависими от определени държави...в този смисъл бяха построени Син поток и Северен поток, като в същото време газът си върви и по старите тръби.

 60. 60 Профил на ognenija
  ognenija
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Дали са ни нужни трите енергийни проекта - АЕЦ ,,Белене", ,, Южен поток " и Бургас-Дедеагач (Александрополис). Убеден съм, че няма здравомислещ човек, като изключим политиците и разни платени еколози които да не приема позитивно изграждането им. Защо? Икономически погледнато всеки един паричен приход е хазната особено в криза е добре дошъл. Бургас-Александрополис - нетен годишен приход 30-35 милиона долара, ,, Южен поток "- нетен годишен приход около 450 милиона евро, АЕЦ ,,Белене"- 60 години най евтина по себестойност електро-енергия. За увеличение на минималната пенсия са необходими приблизително 30 милиона лева. От къде ги взеха - увеличиха възрастта за пенсиониране, а има и ,,Бургас-Александрополис"; с нетен годишен приход приблизително 450 милиона евро. Недостиг в НОИ стотици милиони лева от ,,Южен поток" почти милиард лева. Иначе говорим, че сме национално отговорни и правим и невъзможното за добруването на страната ни. Ей ББ, леко не тия на нас.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK