Бисер Петков: НОИ ще завърши годината с 1.7 млрд. лв. дефицит

Бисер Петков: НОИ ще завърши годината с 1.7 млрд. лв. дефицит

© Георги КожухаровВ края на 2011 година дефицитът в бюджета на Националния осигурителен институт(НОИ) ще е от порядъка на 1.7 млрд. лв. Това съобщи в сутрешния блок на държавната телевизия директорът на института Бисер Петков. Той припомни, че планираният дефицит през тази година, който е бил покрит със субсидия от централния бюджет е бил 1.390 млрд. лв. Отделно се очаква непланиран дефицит от порядъка на 270 млн. лв. Той идва главно от неизпълнение на плана за приходите от осигурителни вноски.


"Това е проблем, който всъщност се видя още в началото на годината, така че той се запази и до края. Тоест първоначалните прогнози, че бюджетът на Държавното обществено осигуряване за тази година ще приключи с един допълнителен дефицит от около 300 милиона лева, на практика се запазиха. Ние сега можем да сме по-точни в оценката на база на отчета за първите десет месеца тази година. Нашето очакване и оценка е, че този допълнителен дефицит ще бъде от порядъка на 270 милиона лева", обясни Петков.


През юли изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов заяви, че през тази година ще има неизпълнение на планираните приходи с около 530 млн. лв. като основна причина за това са "грешно планираните осигурителни вноски от порядъка на около 300 млн. лв., които няма как да бъдат изпълнени".
С днешна дата Петков обясни, че съпоставката на данните с миналата година показва, че дефицитът сега е по-малък – при 2.2 млрд. лв. за 2010 г. Шефът на НОИ посочи, че одобрените вчера промени в пенсионната система с времето ще доведат до плавното стопяване на този дефицит.


Преди дни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че би трябвало бюджетът на НОИ през 2017-2018 г. вече би трябвало да е вече балансиран.


По думите на Бисер Петков не се прогнозира постигането на нулев дефицит. "По-скоро това, което разчетите показват, че този дефицит би трябвало значително да намалее, да се доближи всъщност до нулевия, да бъде в едни поносими граници от порядъка от 0.5 процента от брутния вътрешен продукт на страната". Това според него означава, "да може фискът да финансира този дефицит". Тенденцията щяла да ес обърне някъде към 2040 г., обясни тази сутрин шефът на НОИ.


Основната причина е, че в този период идва времето за пенсиониране на  поколението, родено през 70-те години на миналия век, което е по-многобройно. "Тоест една по-многобройна кохорта ще се
пенсионира, което ще натовари с допълнителни разходи финансовата система". Според него тогава Сребърният фонд ще поеме покриването на дефицита.


Петков коментира, че не се забелязва повишена активност за пенсиониране в момента заради реформата. По думите му на дне в НОИ постъпват по 53 молби за пенсиониране, което било обичайно в края на всяка година. Според него точно преди година е имало повече молби. Броят на хората, които получават като основна инвалидна пенсия, е 409 000 пенсионери. Общо през миналата година броят на личните инвалидни пенсии за трудова дейност и така наречените социални инвалидни пенсии за миналата година е 861 хиляди. Така една трета от всички пенсии са инвалидите като след 2000 г. има плавен ръст на броя им.


Така "ако през 1999 година на хиляда осигурени лица 55 са били пенсионери с инвалидни пенсии, то през 2010 година, техният брой е нараснал повече от два пъти - 127 всъщност лица от хиляда осигурени са с инвалидни пенсии". Според него причините за това са много като сред тях има и обективни. Така като се завишат изискванията за пенсионираните хората търсят начин това да стане по-рано, което може да стане чрез инвалидизиране. За миналата година сумата, която е платена за сметка на бюджета на ДОО за инвалидните пенсии, възлиза на милиард 140 милиона лева.


Според Петков прехвърлянето на така наречените ТЕЛК комисии, които издават удостоверения за инвалидност, към НОИ е една от мерките, които могат да стабилизират държавното обществено
осигуряване. Подобно решение имало и в други европейски страни като Полша и Холандия. На 15 декември е свикано заседание на националния съвет по медицинска експертиза, където също ще бъде обсъждан този въпрос, съобщи Петков.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 605 Весело
 2. 2 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Дефицит от подобен размер означава, че системата е пробита или просто нейният фалит се задържа от участието на държавния бюджет...

 3. 3 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Много инвалиди много нещо.Сивата икономика е 90% докато не почнат да се превеждат всички заплати през банка,няма оправия.

 4. 4 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 445 Неутрално

  ............Депутатите приеха заложения дефицит от 1,5 млрд. лева по републиканския бюджет за 2012 г.....................

  Е то само дефицита на НОЙ е по голям от дефицита на бюджета на България.


  Стискам палци на Б. Петков да подобри НОЙ, защото това което наследява е безумие. Фирмите трябва да са мотивирани да подават всичко по екетронен път а не НОЙ да плаща на лсужители за приемат и архивират декларации и това е само най-ниското ниво от оптимизации на разходите.

 5. 5 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#3:"bta"]докато не почнат да се превеждат всички заплати през банка[/quote]
  не благодаря тия от банките взимат няколко % от заплата

 6. 6 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1147 Гневно

  До коментар [#3] от "bta": Защо само? Това, което сочите, също е някакво решение, но я да видим какво ще стане, ако най-после този "феномен" се криминализира? Какво ще стане, ако примерно Андрешко, който не плаща действителни осигурителни вноски на работниците си го грози, примерно една 10 годишна ефективна мярка за неотклонение от правия път? Да скиаме ко ши стани? Да, ама има лоби е парламентарната групичка на мафиотите от Герб, нали Не давааат, не можи така, те "папат" от ръката му - яко, при това! Затова - да плаща Мунчо с мотиката, нека се лее кървава пот от челото му, той е свикнал да тегли, още няколко тояги няма да му се отразят! Стадо сме, ама все магарета ни водят, еййй!

 7. 7 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Maхнете ги осигуровките и увеличете ДДСто . Вместо да се наливат 100-150 лв. на месец от един работник, да си му остават в джоба и да си ги харчи. По този начин ще се стимулира икономиката. Реално погледнато и бебетата с памперсите и пенсионерите, безработните, чуждите туристи и пр. ще наливат пари у бюджета . А няма да се разчита на 1 000 000 работници да издържат ч/з осигуровките си 2 000 000 пенсионери, а 7 000 000 с потреблението си ша пълнят пенсионните фондове .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 8. 8 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1452 Любопитно

  "Отделно се очаква непланиран дефицит от порядъка на 270 млн. лв. Той идва главно от неизпълнение на плана за приходите от осигурителни вноски."

  Е е е е най-сетне някой да каже че никой в НАП не събира и не следи за плащането на осигуровки. За тях най-важно е ДДС-то.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#7] от "ARRI":Има логика - ако с 2%,които отиват САМО за пенсии се увеличи ДДС-то,то май ще се получи сума,която би закърпила чувала.За всички до момента пенсии - без промяна,освен с %инфлация,за бъдещите - МОМЕНТАЛНО разделяне на вноската и 50% в ЛИЧНА сметка,с другите подпомагане на НОИ.Така както ни треснаха по още 3 год .още,все ще се събере нещо,което добавено към пенсийката от НОИ със сигурност ще е по-добро от сегашния общ батак.Ако не си дожевея пенсията,поне заделеното в личната сметка ще остане за семейството,а не за МИЛИЦИОНЕРИ с 20години по-млади и два пъти по-малко работили..А всичкото инвалид - излизат от пенсионните фондове и марш във социалното подпомагане,че да станат ясни всички числа и сметчици.

 10. 10 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#9] от "Лелка":

  Естествено, че има логика. Тва е нещо като перпето мобиле. Постоянно ще се наливат кинти у фондовете . Ще се увеличат и пенсиите. Дай и на една баба да харчи по 150 лв. повече на месец, хем ще стимулира потреблението, хем ще попълва и тя пенсионния фонд. И няма да им сива икономика.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 11. 11 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#3] от "bta":

  Явно нищо не разбирате. Плащането по банка нищо не решава, освен, че печалбатана банката ще е по голяма.
  Давам Ви пример : превеждам осигуровки и официални заплати по бан. сметки и черната част от заплатите се получават на ръка.

  nikoia
 12. 12 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 489 Неутрално

  ни може да смятат,ни може да планират,ни може да анализират ни па имат кинти да направят нещо.
  накрая всичко ще се срине.

 13. 13 Профил на PHARE
  PHARE
  Рейтинг: 442 Неутрално

  В тази връзка, нека си припомним колко данъци - преки и косвени внася Лукойл, под надзора на НАП и неговия изпълнителен директор.

 14. 14 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Бай Бойко не се ли възмущаваше, че при Станишев в НОИ имало дефицит, каква стана тя при него има още по голям!?

 15. 15 Профил на bg
  bg
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Родените през 70-те сега пълнят НОИ и те са най-многобройните като работна сила,когато дойде времето да се пенсионират родените сега ще трябва да пълнят НОИ.Всички знаем кои раждат сега най-много.Отсега се вижда, че това няма да е последното вдигане на възрастта за пенсиониране.Интересно, колко е администрацията на НОИ?

 16. 16 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Икономиката е толкова зле, че и смъртно наказание да въведат - все тая. А и диспропорциите са отчайващи....

 17. 17 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Така ще е до сто и едно и обратно. Или поне до момента ,в който всеки бг гражданин навършил 18 г. няма възможност за избор поне на три работни места.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 18. 18 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Чудя се в Лукойл осигуряват ли се ??? И тук не става въпрос само за България. Имам позват, руснак (много важна подробност), който ми сподели следното: в руските корпорации...Лукойл, Газпром, Русал и т.н се дават средни заплати, но пликовете с пари на черно все още са практика и както сами се сещате никой не те пита за тях...Да не забравяме, че високопоставените служители са но договор в Москва, но работят из нашите ширини...това естествено им спестява милиони от данъци.

 19. 19 Профил на Ahab
  Ahab
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И все пак е добре, че дефицита е намалял с половин милиард от миналата година до сега.

 20. 20 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#19] от "Ahab":

  добре е за държавата и е кофти за гражданите че е намалял дефицита.
  дреме ми на какадуто за дефицита на държавата ,държавите и дали има вода на марс или няма!

 21. 21 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#5] от "Повелителя":

  30 ст.на теглене

 22. 22 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Весело

  ......Менда Стоянова обясни, че би трябвало бюджетът на НОИ през 2017-2018 г. вече би трябвало да е вече балансиран......
  --------------------------------

  За година напред не могат да направят планиране, за 2017 са готови...

 23. 23 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#6] от "mik2":

  Стига с тоя ГЕРБ тея неща са от 100г.,според мен трябва да помогнем на ГЕРБ да криминализират тези неща.Но иначе направи спаравка колко реване от Мая манолова ,за това ,че на Ромите не им давали помощи ,защото нямали пари за лични карти и др.

 24. 24 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1080 Любопитно

  Интересно при пенсиона възраст 67 години и средна продължителност на живота за мъжете в БГ 67 години , къде ми е стимулът за пенсионно осигуряване?

  Изглежда че цената за алчноста на уолстрийт и спекулантите ще се плати с парите от пенционните фондове

 25. 25 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#11] от "nikoia":

  Да де ама като ти направя проверка откъде си похарчил 1000лв при положение ,че взимаш 500лв.къде отиваш,а и като ги вържат към НАП по трудничко ще крият обороти,за да си правят черни каси.

 26. 26 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  ШОКИРАЩИ, ПЛАШЕЩИ И БРУТАЛНИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ!!! ЧЕТЕТЕ.

  Социолози: Без радикални реформи идва катастрофа

  Социологът Цветозар Томов: Пенсионната система в страната е рухнала, правителството върви в правилната посока, но не се действа достатъчно радикално. ГЕРБ прилагат за първи път дясна политика и правилни мерки, но не са достатъчно радикални. Според него протестиращите не се борят за права, а за привилегии и това трябва да се осъзнае.

  Андрей Райчев пък подчерта, че като нация трябва да сме готови за това, че нещата в живота и в държавата ще се влошават. Затова според него трябва да бъде направено правилно разпределение на ресурсите. Той е категоричен, че пенсионната възраст трябва да бъде вдигната на 65-7 години, за да издържи държавата.

  Евгений Дайнов: кой протестира - нереформираните, фалиралите и субсидираните!

  Проф. Михаил Константинов: Ако правителството продължи да се огъва и отстъпва има опасност от повторение на виденовата криза с нова хиперинфлация!

  Мишо Константинов: Проблемът е, че пари няма. Скоро ще се види, че или пенсиите и заплатите ще трябва да се орежат, или някой ще трябва да пусне печатницата за пари и тогава парите ще загубят покупателната си сила. Това сме го виждали по Жан Виденово време само преди 14-15 години. Когато хиперинфлацията се случи, парите престават да имат стойност. Това ли искаме? В момента единствено валутният борд ни пази от това. Ако правителството обаче смята да отстъпва на всеки натиск, както отстъпи на синдикатите, съвсем скоро просто ще рухнем. Тогава всички ще ревнат и ще задават сакралния български въпрос “К’ва я мислихме, а тя к’ва стана?”. Ама ще бъде много късно, както обикновено се случва у нас.

 27. 27 Профил на Mit Ko Nan
  Mit Ko Nan
  Рейтинг: 398 Неутрално

  нои трябва да се закрие тя с нейната безумна администрация
  намериха работа на 500 човека да обработват болнични и
  около 300 за обработка на безработни. това е безумие

  всичко което се изплаща се съдържат данни подадени в нап. защо трябва да се подават и в нои. безумие но нали по този начин има 1000 излишни човека на работа

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#7] от "ARRI":

  Абе, даваш луда идея. Ако се увеличи ДДС, ще ти прибира още повече от 150лв на месец държавата, а няма да има никаква идея, че парите са събрани да ти се даде поне малка част от тях някога. Просто вариантите за избор са два:
  - осигуровки значат ясно определен ангажимент да ти се платят еди колко си пари еди кога си, ти знаеш какво се трупа и има някаква наследяемост.
  - осигуровките са пореден вид данък и това те кара поради високото бреме от 20-30% и нагоре от дохода ти(реално е км 60% и повече за хората с доходи до 2000лв на месец) и нулевата идея, че ще получиш нещо срещу внасяното, да се покриваш и да плащаш някакъв минимум, но да не декларираш пълния си доход.
  В момента усещаме ефекта от втория избор заради популизма и пазенето на МВР да не вземе някой там да се преработи на 50, не че масово служителите там не излизат с 20 заплати+пенсия от 600-700лв на 45, за да минат да работят някъде и за 300лв и да имат доход от 1000. То така за младите пазарът на труда става убийствен- на 25-30 искаш да живееш сам, но заплатата ти е 300лв, а наем е 300-400. Но не може при малко по-ниска квалификация да направиш нищо- бивш военен е готов за 300лв да работи, защото си има 1000 месечно. Ако нямаше бивши военни и полицаи в СОТовете дали заплатите там нямаше да са по 500-600, колкото биха привлекли някой да работи? А дали нямаше това същото да важи за държавни служби, където пак се наместват тия ранни пенсионери на синекурни длъжности, но се създава усещане, че то и "голям шеф" е доволен да бъхти в София за 500-600лв?

 30. 30 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Изводите са следните:
  1. 20-23 % от заплатата, които плащаме (заедно с работодателя) за “осигуряване” не са никакви осигуровки, а са си чист данък.
  2. Изобщо не е ясно дали ще получим нещо срещу тези осигуровки, а също не знаем и кога.
  3. Данъкът върху нашите доходи не е плосък 10 %, а е пропорционален 30 % в страната с “най-ниските” данъци.
  4. Ако искате един ден да имате прилична пенсия, трябва да си я осигурите сами като спестявате.
  5. Направете си сами стратегия и си управлявайте самостоятелно инвестициите.

 31. 31 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#21:"bta"]30 ст.на теглене [/quote]
  вярва си 30 ст. на теглене някой друг път банкоматите взимат между 5-7 % на теглене може и повече добре ,че си нямам кредитна и дебитна карта

 32. 32 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#24] от "Quo Vadis?":

  Поне Внуците може да сколасат за пенсия,да събираме за тях

 33. 33 Профил на Костадин Янев
  Костадин Янев
  Рейтинг: 442 Весело

  А Борисов разправя, че сме били "отличници" !!! Изтрещели хора!

  На Боко трябва да му се забрани публична изява, въобще да говори даже, а най-добре да го пратят нанякъде, защото вече даже не е и смешно!
 34. 34 Профил на messiah
  messiah
  Рейтинг: 388 Неутрално

  ПЕНСИОННИЯТ и ЗДРАВНИЯТ ДАНЪЦИ в този им вид отглеждат и издържат едно значително мнозинство НЕГРАМОТНИ ЛУМПЕНИЗИРАНИ,НЕРАБОТЕЩИ,НЕОБРАЗОВАЩИ СЕ,КАПСУЛИРАНИ В ГЕТАТА СИ ХОРА.

  ПЕНСИОННИЯТ ДАНЪК гарантира на внасящите го СЪЩАТА МИЗЕРИЯ както на гореописаните хора от гетата,вместо обратното-тях, и внасящите данъка да ги направи богати.

  Нормално би било ПЕНСИОННИЯТ И ЗДРАВНИЯТ ДАНЪЦИ да бъдат ПРЕМАХНАТИ в този им вид.
  Няма да стане,защото властта има интерес статуквото да се запази.

 35. 35 Профил на gogoggggggg
  gogoggggggg
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Пред държавата наречена България има само един път,и той е пътя с вдигане на доходите чувствително.Държавата трябва да вземе заем от световната банка- голям заем! Да напълни резерва и да обяви 1000 лв.минимална заплата чисто.Това е пътя.Да засили контрола с трудоустройването .Друго важно действие е автоматично да фалира дружества ,които не са заплатили усигуровки по три месеца и да последват рестрикции да не могат да регистрират други дружества в срок от една година лица които са некоректни платци към хазната.Ако финансовият министър прочете този коментар ще разбере ,че само така ще се закрият една камара търговски обекти, които си мислят че правят бизнес ,а служителите им си мислят, че работят!Ще се закрият губещи предприятия ,за които още при първото кредитиране е било ясно ,че няма да тръгнат на добре !Трябва да се създаде стимул при трудоспособното население за работа !Когато знае че минималната заплата е 1000 лв човек се надига от леклото !При 250 лв дори оптимист, като мене не би приел работа !
  Всички сериозни компании дори няма да усетят промяната просто защото те и сега си плащат високи пари на служителите !От пазара ще изчезнат една прослойка от чалга бизнесмени, които си мислят, че като управлява тхора са шефове, а те просто са цървули на които не им пука за хората !Така ,че действайте г-н Дянков!

 36. 36 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#31] от "Повелителя":

  То са 30ст на теглене за дебитна карта, при кредитна са примерно левчета. Разбира се, банките така нагласят нещата, че сигурно като цяло прибират 5-7% от търговците(пак в цената за потребителя) или крайните клиенти.
  Нормално би трябвало да няма обвързване с никакви услуги, които са с такса, задължително. Т.е. да има опция за един човек дали заплата или пенсия да са на карта или в брой, дали да се внася в сметка или не. Че то сега банките започнаха да искат такса за теглене на сума от сметката ти на каса... Принципно задължение за нещо по закон- примерно да подаваш декларация еди коя си, трябва да не те обвързва с това да купиш компютър с Windows или софтуер на фирма. Ама отдавна държавата ни насажда задължителни услуги, че и гледа да ги направи още по-скъпи за нас- 6-7 платежни вместо 1 за НОИ, да може да платиш с карта на гише за административна услуга или да внесеш срещу голяма такса в банка парите, но не и да платиш кеш без никакви такси и обвързвания с банки...

 37. 37 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#32] от "bta":

  е те за внуците нищо чудно да направят и 100 години вьзраста за пенсия

 38. 38 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#36] от "атанас":
  по-добре е да си взимаш заплатата кеш

 39. 39 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Е, този защо не каза, че борда отдавна го няма, а се печатат пари на поразия?

  И, че България върви уверено по пътя на фалита и че всички напъни да се изкара "отличничка"са само един гербов административен сух напън.

 40. 40 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#37] от "Quo Vadis?":

  Мли не думай

 41. 41 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#2:"dow_jones"]Дефицит от подобен размер означава, че системата е пробита или просто нейният фалит се задържа от участието на държавния бюджет...[/quote]
  Нищо подобно.
  Означава че доходите на Бг граждани не могат да плащат Европейско ниво и цени.
  Което е естествено- не може в Бг да има "заплати" по 200Е а цените на лекарствата да са Европейски.

  Извод? Държавата се ангажира тясно и неотклонно с осигуряване на нужните средства.
  Реже се от Народното Събрание, от заплати на народни представители, облага се Църквата с данък за движимото и недвижимото и имущество, орязват се всички преимущества на народните "избраници", не се купуват ненужни неща за армията, следи се зорко "Лукойл" да не краде непрестанно държавата, започва се с ликвидиране на мафията... .

  Просто е.

  Абе, Дянков не се ли хвалеше наскоро с 15% увеличени приходи? Ето къде ще ги вложи разумно... .

 42. 42 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#35] от "gogoggggggg":

  Ти луд ли си или си си хард социалист? Заем от световната банка за заплати кой ще даде и как точно с него фирма ще е задължена да ти плаща 1000лв заплата минимум, като й изкарваш примерно 1000лв с труда си? След изхарчване на заема как ще се продължи плащането на 1000лв месечно, ако освен външното финансиране от кредит няма приходи, които да ги покрият? А кой ще изплаща кредита и как? Милион работещи по 1000лв+осигуровки са милиард и 200-300 милиона месечно или 600-650 милиона евро, за една година са към 8 милиарда евро! Това са задължения по 8000 евро на калпак на тия милион работещи + лихвите. Ако работехме така, че да се изкарват средно по 5000лв на всеки месечно горница спрямо разходите за продукцията, щяхме да имаме заплати по 2-3000 и нагоре. Като изкарваме по 5-6000 евро годишно на човек или 1000лв месечно средно(Май някъде там е сметката според БВП и статистиката за производителността на труда ни.), средно 600-650лв заплата средно за страната са даже много.
  Така и не се научихме, че трудът си има цена, добре е да гоним да е максимално добра, но тя зависи от това на каква цена се потребява това, което си изработил, и колко от него изобщо се купува.
  И друго... Фирма с 3 месеца невнесени осигуровки(пише се с о) няма извън кръга на олигарсите или държавна собственост. Пробвай да откриеш малка фирма и забави декларация 6 с 2-3 дни след срока, не месец. Няма да ти обявят фалит, но проверки и глоби веднага ще имаш толкова, че може и от тях да закриеш всичко.

 43. 43 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Да вдигат и горния праг от 2000 лв на месец за осигуряване, или направо да го премахват.

  икономист - неграмотник с диплома
 44. 44 Профил на gogoggggggg
  gogoggggggg
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#42] от "атанас":

  Нищо не си разбрал !!като нямаш 1000 лв за заплати работиш ти ,а не държиш служител, който не може да ги изкара и се прави ,че работи!99 % от разни патрони в България са такива!!
  Прост пример ,като имаш магазин за цветя примерно ,не държиш две продавачки на смени, а бачкаш като вол!В хипермаркетите, които вече са под път и на път служителите вземат 350 лв със зор и работят като за 200 лв.Просто кпд-то на труда в България граничи с безмислието.По този начин се деморализира работната ръка и се разбива психиката на човека !

 45. 45 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#44] от "gogoggggggg":

  Ти не си разбрал. Ако имам магазин за цветя и искам някой да работи за мен, то гледам колко плащат останалите и колко изкарвам аз. Пускам обява и наемам две продавачки по 300лв, защото не се произвежда и те са доволни от това заплащане. Ни аз в ситуацията бих имал 1000лв за всяка, ни има работа, където те да взимат по толкова, че да не работят за мен за по 300. Ако вече всички произвеждат много и изкарвам по 4000 на месец, бих наел две жени по 1000, защото ще изкарват парите, а и на развит пазар никой няма да иска да започва за по-малко. Ако нямаш 1000лв и няма желаещи за по-малко заплащане, то работиш сам(Примерно аз нямам работници, макар че често ми се ще някой да поеме по-рутинните неща, а аз да гледам само сложните, но просто нямам над 600-700лв за тоя разход излишни, а в бранша заплатите за най-ниско ниво са ни такива. Ако имах 2500 месечно, не бих ги дал на един човек. Просто 3ма по 700 ще ми вършат по-добре работата, която ми е нужно да дойде в помощ, а заплатите са такива и хората работят за тях или стоят безработни. 2008 затова ни скочиха доходите бая- имахме развит пазар и огромен глад за кадри с поне някакви умения. Пазарът се сви след умнотиите на Дянков и от кризата и вече доходите масово са на 50-60% от тогавашните извън бюджетната сфера.). Това не става по твоя начин с фалити на фирми, обаче. Представи си да фалират 500000 малки фирми с по 1-2 работника + собственика и заплати по 300-400лв на човек. Тая безработица при нормативна база за минимално заплащане 1000лв само ще завлече всичко на дъното, защото това са към милион и нещо нови безработни. Изобщо, всичко е сложно и няма как да стане с определяне на минимално заплащане. Най-много всичко да мине в черната икономика и хората пак да получават по 300лв, но да се водят безработни.
  Просто явно не си работил никога за себе си, бил си все наемник, който приема заплатата за нещо, което идва, ама не е ясно откъде. Липсва ти мисленето как изобщо се покриват разходи и как работи един бизнес. За такива като теб нормално работодателите са "чалгари" и "цървули", нищо че без тях оставате без хляб.

 46. 46 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#23] от "bta": Е, анджък, де? И аз това викам - да се криминализира неплащането на действително необходимите осигурителни вноски! Според ействителната заплата. Тогава няма начин да не се понапълни касичката на НОИ, нали? Ще мрънкат, ще се дърпат, ама когато има строги и справедливи наказания, ще свикнат. Я виж как спирам сега на всяка пешеходна пътека? Къде ще ходя, даже сега се кефя, когато усмихнато гадже ми махне с ръка!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK