Съюзът на съдиите спечели наградата "Човек на годината"

Съюзът на съдиите спечели наградата "Човек на годината"

© Анелия НиколоваСъюзът на съдиите в България получи голямата награда на Българския хелзински комитет (БХК) "Човек на годината" за принос към правата на човека и правозащитността. В съюза на съдиите членуват над 1000 съдии, като в началото на лятото те поискаха оставката на Висшия съдебен съвет (ВСС), "за да се преодолее безпрецедентната криза на общественото доверие." Наградите "Човек на годината" са морални и нямат финансово изражение.


"Тази година съюзът на съдиите направи революционната крачка да поиска оставката на ВСС, за да бъде ремонтиран самият модел на този пределно отиквял, незаздравим орган. Сега ВСС мисли да злоупотреби тежко и с дисциплинарната си власт, като я използва за репресия срещу съдиите-реформатори. ВСС би искал да ги уплаши и да спре съпротивата им срещу блатото, което той произвежда. Но те няма да се уплашат. Защото не могат да се уплашат. Някой ден, някой от тези дни, нечестивото статукво в съдебната власт ще рухне и тези, които го поддържат - с него. И това ще се дължи на ССБ", заяви при връчването на наградата Маргарита Илиева, заместник-председателка на БХК и председателка на журито на "Човек на годината".


Според нея тези съдии "с превъзходно достойнство се борят срещу държавата за собствената си възможност да осъществят нашето право на правосъдие". "Борят се за независимостта си от примитивно агресивната спрямо върховенството на закона изпълнителна власт, за да имаме ние, гражданите, достъп до законност. Борят се срещу покварените лобита в съдебната власт, чийто епитом е Висшият съдебен съвет - за да имаме ние качествено правораздаване от истински магистрати", каза още Илиева.
Председателят на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда Антоанета Цонева и журналистката от "Дневник" Петя Владимирова получиха двете специални награди.
Цонева беше наградена заради изключителната си работа в защита на избирателните права на гражданите, за борбата си за честен и свободен изборен процес.


Петя Владимирова беше "отличена за упоритата си и безкомпромисна работа да изобличава проблемите с човешките права и свободи в България, за статиите си, които се отличават с феноменален професионализъм, открояват се с брилянтен анализ, обективност и висока журналистическа етика".


Български хелзински комитет връчи и две специални награди: Програма "Достъп до информация" взе приза за цялостен принос към защитата и утвърждаването на правата на човека в България. Организацията е създадена през 1996 г. с основна цел подпомагане упражняването на правото на информация, насърчаване търсенето на информация и работа в посока прозрачност на институциите на централната и местната власт. И през 2011 г.


Димитър Димитров беше обявен за "Активист на годината заради инициативата му "Цвете за свободна България" в подкрепа на българските мюсюлмани след нападението на джамията в София. Наградата на публиката получи д-р Мила Бобадова (за нея гласуваха 3 хил. души) заради водената от нея усешна кампания за инкриминиране на жестокостта към животните.


Отличието се присъжда всяка година на личност, колектив или организация за заслуги към правата на човека и правозащитната дейност. Миналата година спечели адвокат Даниела Доковска, през 2009 г. - Теодора Захариева, а през 2008 г. - съдиите от Върховния касационен съд Албена Бонева, Костадинка Арсова и Мими Фурнаджиева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK