Съюзът на съдиите спечели наградата "Човек на годината"

Съюзът на съдиите спечели наградата "Човек на годината"

© Анелия НиколоваСъюзът на съдиите в България получи голямата награда на Българския хелзински комитет (БХК) "Човек на годината" за принос към правата на човека и правозащитността. В съюза на съдиите членуват над 1000 съдии, като в началото на лятото те поискаха оставката на Висшия съдебен съвет (ВСС), "за да се преодолее безпрецедентната криза на общественото доверие." Наградите "Човек на годината" са морални и нямат финансово изражение.


"Тази година съюзът на съдиите направи революционната крачка да поиска оставката на ВСС, за да бъде ремонтиран самият модел на този пределно отиквял, незаздравим орган. Сега ВСС мисли да злоупотреби тежко и с дисциплинарната си власт, като я използва за репресия срещу съдиите-реформатори. ВСС би искал да ги уплаши и да спре съпротивата им срещу блатото, което той произвежда. Но те няма да се уплашат. Защото не могат да се уплашат. Някой ден, някой от тези дни, нечестивото статукво в съдебната власт ще рухне и тези, които го поддържат - с него. И това ще се дължи на ССБ", заяви при връчването на наградата Маргарита Илиева, заместник-председателка на БХК и председателка на журито на "Човек на годината".


Според нея тези съдии "с превъзходно достойнство се борят срещу държавата за собствената си възможност да осъществят нашето право на правосъдие". "Борят се за независимостта си от примитивно агресивната спрямо върховенството на закона изпълнителна власт, за да имаме ние, гражданите, достъп до законност. Борят се срещу покварените лобита в съдебната власт, чийто епитом е Висшият съдебен съвет - за да имаме ние качествено правораздаване от истински магистрати", каза още Илиева.
Председателят на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда Антоанета Цонева и журналистката от "Дневник" Петя Владимирова получиха двете специални награди.
Цонева беше наградена заради изключителната си работа в защита на избирателните права на гражданите, за борбата си за честен и свободен изборен процес.


Петя Владимирова беше "отличена за упоритата си и безкомпромисна работа да изобличава проблемите с човешките права и свободи в България, за статиите си, които се отличават с феноменален професионализъм, открояват се с брилянтен анализ, обективност и висока журналистическа етика".


Български хелзински комитет връчи и две специални награди: Програма "Достъп до информация" взе приза за цялостен принос към защитата и утвърждаването на правата на човека в България. Организацията е създадена през 1996 г. с основна цел подпомагане упражняването на правото на информация, насърчаване търсенето на информация и работа в посока прозрачност на институциите на централната и местната власт. И през 2011 г.


Димитър Димитров беше обявен за "Активист на годината заради инициативата му "Цвете за свободна България" в подкрепа на българските мюсюлмани след нападението на джамията в София. Наградата на публиката получи д-р Мила Бобадова (за нея гласуваха 3 хил. души) заради водената от нея усешна кампания за инкриминиране на жестокостта към животните.


Отличието се присъжда всяка година на личност, колектив или организация за заслуги към правата на човека и правозащитната дейност. Миналата година спечели адвокат Даниела Доковска, през 2009 г. - Теодора Захариева, а през 2008 г. - съдиите от Върховния касационен съд Албена Бонева, Костадинка Арсова и Мими Фурнаджиева.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Този "приз" отдавна трябваше да го прекръстят на "Юда на годината", защото се връчва от антибългарския комитет за специални заслуги срещу България, традиционните й ценности и религия, както и срещу основното й население.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 2. 2 Профил на keretoreto
  keretoreto
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Това някаква шега ли е ? Точно съда има огромен принос за неспазването и нарушаването на правата на човека и правозащитността.

 3. 3 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1441 Весело

  "Според нея тези съдии "с превъзходно достойнство се борят срещу държавата за собствената си възможност да осъществят нашето право на правосъдие". "

  Казахте ли си го най-накрая.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 4. 4 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  "Петя Владимирова беше "отличена за упоритата си и безкомпромисна работа да изобличава проблемите с човешките права и свободи в България, за статиите си, които се отличават с феноменален професионализъм, открояват се с брилянтен анализ, обективност и висока журналистическа етика"."

  Единственият проблем с човешките права в България е липсата на такива у основното население на България - белите данъкоплатци християни и атеисти, които носят на гърбовете си всички останали и благодарение на които съществува държавата България.

  Правата им са потъпквани от една страна от неинтегрируемите малцинства, част от които са с привилегии (което само по себе си дискриминира всички останали), от друга страба от държавата и от терта - от неправителствения сектор, който се е самообявил за гаржданско общество.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 5. 5 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  "Димитър Димитров беше обявен за "Активист на годината заради инициативата му "Цвете за свободна България" в подкрепа на българските мюсюлмани след нападението на джамията в София."

  Според мен и гей общността трябва да връчи "специална награда" на това човече, защото с действията си и с признанието си, че е гей, което признание обвърза със своите антибългарски действия, спомогна за разпространяване на хомофобията.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 6. 6 Профил на shagg
  shagg
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Нямам нищо против съюза на съдиите, но все пак това не е човек.
  Излиза, че няма достоен реален човек.....

 7. 7 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Още откакто антибългарският комитет поде акции срещу ВСС, усетих , че нещо не е наред - явно в него все пак е имало достойни хора, които са направили всичко възможно да съдействат срещу престъпната дейност на сороските юди, което ги е разгневило ужасно много.

  От друга страна пък, корумпираните съдии, в това число и гоцевите конституционни съдии, потъпкващи българската конституция, вместо да я бранят, се ползват със специална защита от юдите.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 8. 8 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Вече няма да гласувам за човек на годината, като гледам наградените, и миналата година и сега. На съдиите това им е работата да бъдат честни, искането за оставка на ВСС може да се опредили като синдикално едва ли не. За Петя Владимирова съм съгласна, ама имаше и други борбени за правото на хората на изключителна информираност и за защитата им срещу произволите на държавата и държавниците - Атанас Чобанов, Иво Инджев.

 9. 9 Профил на Цанко Цанов
  Цанко Цанов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "..да бъде ремонтиран самият модел на този пределно отиквял, незаздравим орган".
  Много ми хареса посланието. Особено определението "отиквял".

 10. 10 Профил на valkiry
  valkiry
  Рейтинг: 489 Неутрално

  ТУИ СЪДИЙ ЛИ СА - ЕДНО ВРЕМЕ КАКВИ СЪДИЙ ИМАШЕ !!!!

 11. 11 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Хайде поне веднъж да се напише хелзинКски комитет!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK