Експертизите за починалата в "Шейново": Болната е изписана без адекватна терапия

Експертизите за починалата в "Шейново": Болната е изписана без адекватна терапия

© Капитал, Надежда ЧипеваПочиналата в "Шейново" родилка Деяна Георгиева /19 г./ е изписана от болницата въпреки пордължаващи повръщане и диария, без контролни изследвания и без адекватна терапия. Това е записано в експертизите по случая, предоставени на БТА от майката на починалата - Людмила Велинова. Деяна почина на 24 октомври.


След като на 12 септември Деяна е родила със секцио в "Шейново" настъпват множество усложнения, поради които се налага в рамките на около месец тя да бъде приемана в различни  болници.


Проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит" в "Шейново", "Пирогов", Инфекциозна болница и Александровска болница показва, че в "Шейново", след раждането, въпреки високите стойности на левкоцитите на Деяна, не е направена интерпретация на това състояние и не е вписана в медицинската документация. Не са извършени никакви допълнителни изследвания за отхвърляне или доказване на възпалителен процес, се казва още в становището на агенцията.
Деяна не е била преместена в изолатор, поради липса на такъв в "Шейново", въпреки че състоянието й го е налагало. Тя е изписана въпреки пордължаващи повръщане и диария, без контролни изследвания и без адекватна терапия.


При извършване на лапароскопия в болница "Пирогов" се установяват тежки възпалително-некротични промени в дебелото черво, което е налагало спешна операция, но тя не е извършена. В болницата са предприели "изчаквателна тактика", се посочва в становището. Извършени са и 8 консултации с акушер-гинеколози, при които не е констатирана послеродова инфекция.


На 7 октомври в Александровска болница Деяна претърпява спешна операция, при която се отстраняват органи и за първи път се допуска и предполага наличието на "тежък септичен синдром с вероятно начало гинекологичната намеса", се казва в становището на Столичната регионална здравна инспекция. В оперативния протокол д-р Атанас Темелков от Александровска болница е записал, че в матката са намерени некротични материи и се "касае за сепсис от гинекологичен произход".


В патоанатомичната експертиза се установяват "задържани некротични части от околоплодни обвивки, плацента", се казва в становището на агенция "Медицински одит".


Родителите на Деяна са завели съдебно дело, като то засега се води срещу неизвестен извършител.


Заради случая директорът на "Шейново" д-р Иван Костов подаде оставка, а здравният министър Стефан Константинов заяви, че роднините на починалата са прави, като твърдят, че тя е била размотавана.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ето , че можело лекарите да бъдат обективни и да не се крият един друг!!! Но нас не ни интересува само имената на болниците, защото в тях има и кадърни лекари! Кажете ни конкретните имена!?

 2. 2 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Погубен един млад човешки живот...едно дете ще расте без майка...ВИНОВНИ НЯМА...ДОКОГА...

  الرجل الكبير
 3. 3 Профил на Extraordinary Gentlemen
  Extraordinary Gentlemen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  А след всички тези "пропуски" на лекарите, Борисов предлага да се конфискува имущество на пациенти, на които не им достигат пари, за да си платят здравните манипулации (вноски)! Нищо чудно да осъдят роднините, за това че нямат пари да си платят за грижите, които са положили лекарите, докато са погубвали момичето?! Мир на душата й!

  "Функциониращата полицейска държава не се нуждае от полиция." "A functioning police state needs no police." Уилям Сюарт Бъроуз
 4. 4 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Кой ще си го отнесе е по важно и как.

 5. 5 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  "Родителите на Деяна са завели съдебно дело, като то засега се води срещу неизвестен извършител."
  ..........................................................

  Е, как така ще е неизвестен извършителят? Не може да се разбере кой е извършил секциото в Шейново и си е оставил ръцете при операцията ли? Кой доктор се е подписал под изписването й оттам, без контролни изследвания и без адекватна терапия?
  В "Пирогов" установили, че се налага спешна операция, но те приели "изчаквателна тактика". Кой и защо? Сигурно също може да се установи.
  Не са неизвестни извършителите, ами очевидно няма желание да бъдат установени и съответно наказани. Съд трябва за всички по веригата, в съответствие с вината им, но за най-дебела тояга са тия от Шейново.

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 6. 6 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "Extraordinary Gentlemen":

  Що пишеш глупости?? Не може да оправдаеш едно престъпление само , защото е по-малко от друго! Престъплението си е престъпление!

 7. 7 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А защо масово убеждават жените да раждат със секцио, а?

  Любов и светлина!
 8. 8 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#7] от "petranica":

  Мъжете ли да убеждават?

 9. 9 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Е, и сега какво ???? След като глобиха "държавната болница" ШЕЙНОВО с административна глоба ( максиммален размер доколкото си спомням 1500 лева)., след тази експертиза ще има ли най-накрая персонално наказан лекар ! И като казвам "наказан" имам предвид понесена наказателна отговорност със присъда ефективен затвор ! Още съм в потрес от условната 8месечна присъда на лекарите от Варна за смъртта на 2годишното дете преди месеци (още на следващия ден бяха на работа!), а същия ден във същия град Варна за кражба на стойност 920 лева беше осъден крадец на 4години ефективна присъда !

 10. 10 Профил на Extraordinary Gentlemen
  Extraordinary Gentlemen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#6] от "partakesh":

  Искат да направят в момента следното: Ако един такъв пациент, е без осигуровки и лекарите спазят всички тези неща, които тези по-горе са спестили на системата заради орязаният бюджет, близките му да платят всичко направено като разход. Имам познати, които сега изплащат 60 000 лв. заради животоспасяваща процедура подписана от неизлечимо болен.
  Лекарите са притискани от държавата да играят на тази руска рулетка, но ако се отдадат на пациента, не могат да се вместят в бюджета, ако спазват правилата дадени им от министреството, се случват тези неща?!
  Наскоро жена с инсулт и травма на главата от падането, я разкарваха от 3та градска до Пирогов, 4-5 пъти, с мотива че в едната нямало неврологично отделение, а в другата кардиологично и линейката на Бърза помощ беше заета повече от 4 часа с този случай. Просто спазваха правилата, не че не са искали да помогнат. Слава богу, че имахе познат в НСОК, за да ни разплете този казус.

  "Функциониращата полицейска държава не се нуждае от полиция." "A functioning police state needs no police." Уилям Сюарт Бъроуз
 11. 11 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Пращат ни в гроба
  срещу една глоба!!

  www.berbenkov.hit.bg
 12. 12 Профил на Extraordinary Gentlemen
  Extraordinary Gentlemen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Той обаче обяснява, че във време на криза дълговете на всички болници са намалели с 40 милиона през тази година. “Което обаче не значи, че определени болници и директори не си вършат работата, но аз бих отишъл и малко по-далече не само с персонална смяна на директори, а ни трябва обединяване на звена. През тези последните 10-15 години структури са се разделили, за да се угоди на всеки професор, на всеки началник да си има лечебно заведение, изкуствено разделени. Няма да давам емблематичния пример със Стара Загора, където всичко се дублира, всичко е по две, всичко е по три. Това само с персонална смяна не може да стане и, ако имаме подкрепата на Министерството на здравеопазването, на цялото правителство, мисля, че през 2012 г. трябва да ги решим тези въпроси“, коментира Константинов.
  “Що се отнася до неосигурените, те са в областните болници. Най-тежкият случай е във Видин, където са около 3 – 3.5 - 4 % от всички преминали. За неосигурените трябва два подхода: едните, които имат някакъв доход, а не са си го платили, драстично увеличаване на санкциите. Но след това Националната агенция по приходите трябва да им ги събира тези неща, включително ако трябва да им продава имущество. Просто трябва да бъдат тълкувани като длъжници на държавата, а тези, които са социално слаби, вече да се намери някакъв начин да им се компенсира основният пакет, който им покрива касата. Това са предложенията. Вече сме имали разговори с Бюджетната комисия за Закона за здравното осигуряване и конкретни предложения“, посочва Константинов.
  “Сега е моментът да го направиш, не догодина, а още тая година. Сядате, приготвяте го. Имаш пълна подкрепа. Така или иначе, дали сега ще има една стачка повече или две…“, коментира от своя страна Борисов.

  "Функциониращата полицейска държава не се нуждае от полиция." "A functioning police state needs no police." Уилям Сюарт Бъроуз
 13. 13 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4314 Неутрално

  До коментар [#7] от "petranica": За парата.

 14. 14 Профил на deny
  deny
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Дневник" излагате се с тази статия. Препрочетете това, което сте написали в предишните си статии по темата и не заблуждавайте читателите си! Никой няма нужда от невярна информация! Хайде, да не насъсквате и вие едни срещу друг пациенти и лекари! Малко по-професионано и тоговорно!!!!!!!!!!!!

 15. 15 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Отнемане на правата на всички лекари провеждали лечение и носещи отговорност. Т.е. тези които е трябвало да поставят правилна диагноза и да следят за резултатите от лечението. За затвор - там е малко по сложно, кой крив и кой прав. Трябва да се проследява по-подробно досега с лекари и експертизата на всеки.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 16. 16 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Като допълнение - уволнение на завеждащите отделения в чиито отделения, болната е била преглеждана и не е била поставена правилна диагноза и лечение.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 17. 17 Профил на Yoda
  Yoda
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#14] от "deny":

  Фактологически разминавания ли има? Мързи ме да чета предишните статии честно казано, но какво насъскване видя? Свършили ли са си работата - не са! Трябва ли да ги накажат - трябва! Ще ги накажат ли - ......

  П.С. Първото ми дете се роди в Шейново и се нагледах на непрофесионализъм и простотия, имаше едно момиче, което поне пет дни се разхождаше като призрак из отделението и стенеше от болка, а те я гълчеха да не симулира, абе третираха си като куче, докато накрая дойде едно младо докторче и видя, че не са й сложили дренажа както трябва. Второто ми дете се роди в Токуда и жена ми каза, че същото това докторче вече работи там.

 18. 18 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#17] от "Yoda":

  Кадърните няма да останат без работа, а другите само ще заплашват видите ли как щели да избягат в чужбина - само , че не знаят, че при един такъв случай като този ще ги спукат от съдилища!

 19. 19 Профил на Nick Tsekov
  Nick Tsekov
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Никой в Бг не води статистика на увеличаващите се и утежняващи се лекарски грешки. Никой не признава, че те са причина номер едно за смъртните случаи при лечение далеч преди инфарктите и другите смъртоносни заболявания. Това Световната здравна организация и дори САЩ го признават, а в България всички мълчат заради мафията и източването на здравния бюджет. Няма система за извеждане на некадърни, некомпетентни и корумпирани доктори от медицината!

 20. 20 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Войната на Цветанов срещу интелигенцията (в случая лекарите, като нейни представители) продължава.
  Това е общо взето и тактиката на управлението на ГЕРБ - постоянно насъскване на различни групи и съсловия БЪЛГАРИ едни срещу други.
  Управлявай и владей - казали са го едни, доста по-мъдри от милиционерите.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 21. 21 Профил на Nick Tsekov
  Nick Tsekov
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Защо излязоха зловещите записи от камери от операционните в неврохирургията на Иван Рилски? Ами защото докторите там са се скарали помежду си за комисионната от закупуването на т.нар лазерен нож за 2.5 милиона евро! Това е истината, ако излезе лекарска грешка, то това е, че в бялата мафия има престрелки. Иначе кръгова мафиотска защита до дупка...

 22. 22 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#20] от "Forbidden Evil":

  Това го кажи на родилката от Горна Оряховица, или на близките на другите починали родилки! НА лекарското лоби само Цветанов им е виновен ..... че се осмели да каже истината!

 23. 23 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#20] от "Forbidden Evil":

  Мда но и лекарите не си помагат. По твоята логика излиза че Dr_Doolittle е наето ченге пишещо глупости и държащо се нагло, за да уронва престижа на съсловието.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 24. 24 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 541 Неутрално

  т.е. наето ченге представящо се за лекар или пишещо като лекар.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 25. 25 Профил на nasko_saba
  nasko_saba
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар от : Дени
  Вчера в една друга тема имаше двама подобни, като Вас(доктор дулитъл и доктора с йероглифите) , та въпроса ми е къде са те сега да изкоментират "професионално" темата ?

 26. 26 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Айде да го кажем така каквито и да са докторите(а те наистина в една голяма част са некадърници, може би 60%, ченгетатата са класи под тях.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 27. 27 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ако държавата плаща тези заплати, за този труд на ченгетата - средната заплата плащана от касата на лекарите трябва да е над 3000лв. И в двата случая резултат не виждаме.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 28. 28 Профил на deny
  deny
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#17] от "Yoda" :
  1: "Починалата в "Шейново" родилка Деяна..." лъжа, родилката не е починала в "Шейново", там е родила.
  2. "Заради случая директорът на "Шейново" д-р Иван Костов подаде оставка, а здравният министър Стефан Константинов заяви, че роднините на починалата са прави, като твърдят, че тя е била размотавана."
  Не, д-р Иван Костов не си е подал оставката заради този случай! Изказването на здравния министър Стефан Константинов е също по повод смърта на друга родилка!

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/11/24/1211094_shefut_na_sheinovo_podade_ostavka/

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/11/23/1210398_zdravniiat_ministur_prizna_che_pochinalata_rodilka_v/

  п..п. Аз също съм раждала в "Шейново" и съм видяла много неща, но това не дава правото на никой да заклеймява цяла гилдия, нито на журналистите да изкривяват информация и да дават само полувинчата такава. Смърта винаги е жестока и не е морално на гърба на човешката мъка да се говорят общи приказки. Здравната ни система е в окаяно състояние и говоренето на парче няма да реши проблема. Корупция в тази държава има навсякъде! "Гражданите" трябва да разберем, че няма безплатен обяд и е крайно време, когато взимаме решение, да можем и да си носим отговорността за тях! 29. 29 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Лекарското лоби в парламента е основно в две партии: ДСБ и БСП или казано накратко - ДСБСП

 30. 30 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#29] от "partakesh":

  Хахаха, а ченгесарското - от новата дясна партия. Корифеи сте на глупостите.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на Yoda
  Yoda
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#28] от "deny":

  Права си за тези разминавания, не бях обърнал внимание. Струва ми се, обаче, че не може да се говори за "насъскване" в случая, просто журналистическо недоглеждане. А колкото до отговорността за взимането на решения- също съм съгласен, но не вниквам какво общо има с тази тема, освен ако не се отнася до решенията, които са взели лекарите, лекували това момиче - решения, които те биха продължили да взимат по същия начин и в бъдеще, ако някой не им стъпи на шията и не им потърси сметка за тях.

 33. 33 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Това е записано в експертизите по случая, предоставени на БТА от майката на починалата - Людмила Велинова."
  Хайде малко, по сериозно!
  Експертизите от кого се правят и на кого се предоставят? Нещо като съд, дето да ги разгледат и да преценят?
  Защо в съда искат тройна, дори и петорна експертиза? Нека ги предоставят на в."Шок" или подобен жълт вестник и те да раздават присъди!

  Напълно съм съгласен с мнението на red_rose №5! Много правилно!
  Ако има виновни в случая, да си понесат наказателната отговорност! Веднага!

  Ама престанете да убеждавате пациентите, че лекарите са серийни убийци!

  Всички изказвания и коментари в тази посока правят само едно много недопустимо нещо, разрушаване на доверието между лекари и пациенти!
  А бъдете сигурни, години ще трябва да се възстанови! И от това всички ще страдат!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4236 Гневно

  Адекватни наказания!!!!

 35. 35 Профил на swedishdoctor
  swedishdoctor
  Рейтинг: 434 Неутрално

  O sancta simlicitas е много точно казано! Но е на език който те не разбират...
  В другите страни "електоратът" пуши по-малко, пие по-малко, не гласува за политици, които го унижават, спортува, уважава работещите в здравеопазаването...и живее средно с 10 години по-дълго от "електората" в България!!!
  Бягайте към страни където ще ви се даде възможност да мечтаете...и не вярвайте на тези, които твърдят, че образованието ви не издържа на "западна" проверка...в страни където ще печелите за ден почти толкова колкото полицаите печелят за един месец...не че парите са особенно важни
  Успех на всички оставащи в Б/я, плащащи 10% подоходен данък в най-стабилната икономика в Европа

 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  До коментар [#17] от "Yoda":

  Йода, направо сме като близнаци. Моето първо дете се роди в Шейново, на за второто докторът вече беше в Токуда и направо нямахме избор! Избрахме си го него и жена ми е благодарна и до сега, а аз също!

 37. 37 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 594 Гневно

  [quote#3:"Extraordinary Gentlemen"]Борисов предлага да се конфискува имущество на пациенти, на които не им достигат пари, за да си платят здравните манипулации (вноски)! [/quote]

  Вярно ли е това? Питам сериозно? Тая тиква е гнила и вече осмърдя цяла България, че и в Европа вече завоня. На срещата в Брюксел вчера и днес, европейските лидери са се отдръпвали от Тиквоча, като от крастав циганин.

 38. 38 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#32] от "Yoda": Какви функции върши думата "обаче" в българския език? Да ти кажа: израз на несигурност, колебание, смут, съмнение, неувереност....

 39. 39 Профил на Phips
  Phips
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#21] от "reagan":
  Разрових се за предаването на Ахчиева. Чак "зловеща" шегата не е, просто е "просташка". Според директора не винаги те оперира точно екипът, за който си платил.
  http://bnt.bg/bg/productions/69/edition/18253/otkrito_30_noemvri_2011_lekar_udrja_zadnite_chasti_na_medicinski_sestri_s_rykata_na_upoen_pacient_v_bolnica_sv_ivan_rilski

  По-шокиращо е "Открито" от 13. и 20.07.2011 : лекарите те пращат в частна фирма да си вземеш консумативи за операция, укрива се ДДС (или не), но по-важното: продават ти ги на десеторно по-голяма цена от обществената поръчка.

 40. 40 Профил на Yoda
  Yoda
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#36] от "vassilun":

  Наздраве, колега!

  До коментар [#38] от "e2e4":

  Свързва еднородни думи в простото изречение и простите изречения в сложното изречение

 41. 41 Профил на katerinaangelova
  katerinaangelova
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ще кажат конкретни имена, и ще има наказани за случая, както и трябва да стане. Не се съмнявам в това!

 42. 42 Профил на zaharievaa
  zaharievaa
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Чрез строгия контрол на СО над лекарските заведения - сигурна, съм че драстично ще спадне броя на лекарските грешки!

 43. 43 Профил на dinev83
  dinev83
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да оставим екипите по случая да работят! Те най- добре знаят, кой и как трябва да бъде наказан!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK