Бареков: Аз говорих за разделението на населението на граждани и трактори

Николай Бареков коментира избукването си писмено във вестник "Всеки ден"

© Красимир Юскеселиев

Николай Бареков коментира избукването си писмено във вестник "Всеки ден"Телевизионният водещ Николай Бареков обяснява в днешния брой на таблоида "Всеки ден", избухването си в ефир в сряда, в което заяви "този боклук, който тук беше стоварен под формата на трактористки машини да се омита още днес от столицата" и заплаши, че ще оглави "едно гражданско общество срещу тази развилняла се пасмина от провинцията". Изказването на Бареков провокира дискусии и реакции в интернет, не само за етичните норми в журналистиката и допустимостта на подобно обидно отношение в ефир, но продължи и темата за протестите и субсидиите. Може да гласувате в трите ни анкети в този текст.

В коментар, написан специално за вестника, той твърди, че е говорил "за разделението на населението на граждани и трактори. Но под "трактори" нямах предвид селяни. Защото аз също съм от село, аз съм провинциалист. Като мен в София са 50-60% от населението. Ние сме дошли тук не от добро, не от хубаво. Аз съм прокуден от родния си край, защото там нямам възможност да се изхранвам с моята професия. Какво може да работи един журналист в Габрово, Пловдив, Сливен – в някоя кабеларка ли? Аз съм в София, защото съм дошъл тук да се изхранвам. Аз нямам достъп до европейските субсидии. Аз не съм милионер в зелено. Аз не мога да си позволя да си купя техника за няколко милиона. Но дори това нямах предвид."
Бареков не се извинява за обидите и грубото си отношение, а защитава тезата си, че не иска "тракторите" да пречат на хората да си изкарват хляба и че ако е бил завалял снега, машините щели да останат затрупани в центъра на София до нова година.


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 842 гласа

  1. 1. Да (47.03%)
  2. 2. Не (52.97%)

"За тракторите площад "Народно събрание" е място на протест, за мен е месторабота. Аз всяка сутрин трябва да преодолявам тракторите, за да стигна до мястото, на което си изкарвам хляба. Онзи ден, когато избухнах в моя коментар срещу протестите на зърнопроизводителите, видях как около тракторите имаше заграждения, имаше полицаи, които зъзнеха на студа и пазеха скъпата техника на селяните. В същото време те си спяха в хотела отсреща", пише тв водещия. 


Той определя събитието като "цирк" и пита още защо зърнопроизводителите не защитават правата на потребителите на хляб, които буквално си броят стотинките:"за нас е важно дали плащаме лев или 1,50 – те не ни подкрепиха тогава, а сега искат да ги подкрепим в тяхната битка дали да вземат един милиард или 800 милиона. Няма как да стане!"


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 916 гласа

  1. 1. Да (79.48%)
  2. 2. Не (20.52%)

Бареков прави сравнение и с тракторите на "Октопода" - "в деня, когато тракторите се ометоха от София, един друг трактор – Октопода Велков, беше заловен с рушвет от 20 хиляди лева. Е, казусът не е ли същият? Същият този Велков часове по-рано се похвали пред камерите на телевизиите, че е спечелил 6 милиона лева, като си е продал акциите в една банка. След което час по-късно в елитен бар в центъра на София виждаме как същият този е арестуван за рекет. Това е нивото! Има едни "трактори", чието място е в затвора. Същите тези "трактори" сега са на свобода. От момента, в който Трактор номер 1 е на свобода, масово започнаха да се горят и да се взривяват журналисти. Виждам хронологично съвпадение." ("Трактора" е публично известен прякор на Алексей Петров, обвиняем за престъпната група "Октопод" - бел. ред.)


С тази тема завършва и коментара му. "Моята простичка теза е, че в тази държава има едни граждани, на които им пука за България. Има едни други, които са трактори, чието място не е в центъра на София. Едните трябва да са на полето и да орат, да изкарват насъщния и да си печелят парите. А другите трябва да са там, където им посочи нашата правосъдна система – на свобода или в затвора. Очаквам държавата да си свърши работата и делата срещу Октопода да бъдат добре претеглени. Ако има виновни – да си понесат последствията. Ако има нарушения – да платят за тях според законите на страната. Не искам никой да бъде съден и насилван, без да бъде виновен."


В студиото на предаването си "Гореща точка" тази сутрин той обяви, че няма да коментира извън написаното, защото с темата следващата седмица ще се занимава Съвета за електронни медии. Бареков заяви, че той ще организира и тв дискусия "за тракторите и хората". Водещият се похвали, че покрай скандалното му изказване, целият интернет следял всяка негова дума и заяви, че е най-гледаният сутрешен блок.


До този момент ТВ7 не е коментирала официално изявата на Николай Бареков, който е и директор на новините в медиата.

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1001 гласа

  1. 1. Да (20.38%)
  2. 2. Не (79.62%)

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK