Над 200 души демонстрираха в София срещу шистовия газ

Протест срещу добива на шистов газ пред сградата на министерски съвет.

© Красимир Юскеселиев

Протест срещу добива на шистов газ пред сградата на министерски съвет.С бели шапки и възгласи "Нона Караджова и Трайчо Трайков - на затвор" започна протестното шествие срещу шистовия газ в столицата.


"Дядо Коледа е с нас, не на шистовия газ!", скандираха събралите се демонстранти пред министерстото на икономиката, а на плакатите им пишеше "Еничарите вън от министерствата!", "Парламентаристи, спрете фракинга на шисти!", и "Тенкю, Нона!" и "Фрак ю!"


В протеста се включиха над 200 души, които тръгнаха от Министерство на околната среда и водите, минаха през парламента и стигнаха до Министерство на икономиката. Протестиращите настояват да се забрани използването на технологията хидравлично разбиване. Освен това те искат българските закони да бъдат променени така че да има контрол над нефто- и газодобивните технологии.
Междувременно министърът на икономиката Трайчо Трайков заяви на семинар в Банско, че "ако някога има добив на шистов газ в България, отговорността при евентуална екологична щета ще бъде изцяло за сметка на компанията-концесионер"."Рисковете от добива не можем да ги преценим просто така", допълни той, затова правителството искало да даде възможност на компанията "Шеврон" да представи своята работна програма за оценка. В света досега има две страни, които са наложили мораториум върху технологията за добив на газ от шисти - Франция и ЮАР, във всички останали страни се води дебат, подобен на този у нас, като в повечето случаи на технологията се гледа като на обещаващ вариант за добиване на нови ресурси при отчитане на рисковете, добави Трайков. Ден по-рано той каза, че у нас още не се извършват проучвания за шистов газ, но от думите му се разбра, че договорът с "Шеврон" ще бъде подписан съвсем скоро.


Един от инициаторите на протеста - Ангел Славчев, обясни, че настояват за мораториум върху технологията за добива и проучване на шистов газ и в подкрепа на искането вече има събрани над 10 000 подписа. Според него технологията е много опасна и ще доведе до необратими последици.


Ние достатъчно чакахме, ако отново отложат заседанията, на които трябва да се разгледа забрана за тези технологии, ще искаме оставки. Това каза Мариана Христова от Гражданската инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България по метода на хидравличното разбиване, цитирана от БГНЕС. Тя напомни, че парламентарните икономическата и екокомисията е трябвало да заседават по темата, но сбирките са били отложени.


"Стигнахме до абсурдната ситуация да опазваме природата от министъра на околната среда и водите", заяви още Христова.


Над 200 души също протестираха в центъра на Добрич срещу проучванията и добива на шистов газ в България, съобщи dariknews.bg. Организаторите - Инициативен комитет "Добрич против добива на шистов газ", прочетоха декларация, адресирана до президента на България, премиера и председателя на Народното събрание.Те искат незабавно налагане на мораториум върху използването на технологията "хидравличен удар" и спиране на всички открити процедури за проучване и добив на природен газ, прекратяване на концесии с компании, които биха използвали този метод до приемането на закон, забраняващ използването на тази технология.


Демонстрации ще има тази вечер и в Русе- за 19 часа е планиран Мърморещ протест със свещи "Да им настръхнат косите".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK