Първанов наложи вето на закона, с който се увеличава пенсионната възраст

Първанов наложи вето на закона, с който се увеличава пенсионната възраст

© Георги КожухаровПрезидентът Георги Първанов наложи вето на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г., съобщиха от прессекретариата.


Според приетия от Народното събрание закон за бюджета на осигуряането от 2012 г. възрастта за пенсиониране ще се увеличава с по 4 месеца всяка година докато за жените нарасне от сегашните 60 г. на 63 г., а за мъжете - от 63 г. на 65 г., гласят приетите текстове.


По Конституция за преодоляване на президентското вето са необходими 121 гласа в Народното събрание.
Още в разгара на дебата по текстовете президентът Първанов предупреди, че ще върне текстовете.


Свидетели сме на "едностранен отказ на управляващите от поетите и нормативно установени задължения в противоречие с утвърдените принципи на социалния диалог", гласят мотивите на президента.


Според него този закон не само не отговаря на обществените очаквания и нагласи, но съдържа разпоредби, които отнемат и накърняват съществени социални придобивки и права на гражданите.


Изброява и конкретни възражения:


Отмяната на индексирането на пенсиите за 2012 г. и отмяната на т.нар. златно швейцарско правило.


"Многократно съм заявявал, че категорично не приемам политиката на управляващите от началото на техния мандат да не прилагат чл. 100 КСО, който предвижда всички пенсии да се осъвременяват ежегодно  с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени (инфлацията) през предходната календарна година.


Като продължение на тази политика с § 6, т. 22 ПЗР КСО необосновано се променя установеното в чл. 100 КСО правило, като се предвижда занапред пенсиите да се индексират само с процента на инфлацията, което намирам за нецелесъобразно и социално несправедливо, а това е в противоречие с принципите на социалната държава, закрепени в Преамбюла на българската конституция", гласят мотивите.


Това ще доведе до по-ниско индексиране на пенсиите,  предупреждава Първанов. "Отново се преследват само фискални цели, като на заден план остават социалните проблеми на пенсионерите", заявява още той.


- Увеличаването с 6 месеца на срокът за изчисляване на обезщетенията при временна неработоспособност, майчинство и безработица.


Това ще доведе до намаляване на размера на обезщетението на болните, майките и безработните, смята президентът. " Подобна уредба е социално нецелесъобразна, особено в условията на криза и висока нарастваща безработица, защото прехвърля отговорността на държавата по контрола върху злоупотребите със средствата на общественото осигуряване върху едни от най-уязвими социални групи", пише в мотивите.


- Увеличаването на пенсионната възраст.


Нормите бях предложени неочаквано, без спазване на принципите на осигуряването и установената законова процедура, взривиха социалния мир и бяха категорично оспорени в хода на приемането на закона, подчертава Георги Първанов.


Вдигането на възрастта за пенсия е в противоречие с договорените само преди една година параметри на пенсионната реформа, напомня още той. Според него по този начин държавата става непредсказуема и непоследователна.


Безспорно увеличението на възрастта за пенсиониране е световен процес, но той трябва да е съобразен с националните особености и да е предсказуем във времето, пише още президентът.


Според него промяната няма да има и очаквания финансов резултат - значителна част от спестения ресурс в пенсионния фонд на Националния осигурителен институт ще отиде за покриване на допълнителните разходи по фонд "Безработица".


- Нарушените процедури при приемането на текстовете.


" Законът за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г. бе приет и при съществено нарушение на установената процедура, което създава основание и предпоставки за оспорването му и като противоконституционен", смята държавният глава.


Напомня, че приетите на първо четене текстове не съдържат спорните моменти, а множество ключови промени са внесени едва преди окончателното гласуване. "С гласуването на предложенията за изменение на възрастта, внесени от народен представител, се променят "принципите и целите на закона", което е недопустимо от изискванията на чл. 88, ал. 1 във връзка с чл. 87, ал. 2 от Конституцията на Република България", пише в мотивите и се напомня практиката на Конституционния съд по сходни казуси.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (152)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2697 Любопитно

  "...отказ на управляващите от поетите и нормативно установени задължения в противоречие с утвърдените принципи на социалния диалог..." - точни са думите, но от "социален" президент, на "социална" държава, не минават за индулгенция.
  За разликата в "социален" стандарт на живот в БГ има виновни...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3810 Неутрално

  Абсолютно популистки, но безсмислен ход. Според Конституцията текстовете трябва да се прегласуват от депутатите /това ще се случи в конкретния случай, кой се съмнява/ и до две седмици се публикува в ДВ. Първанов всячески си изгражда имиджа на бъдещ соц. лидер, докато напусне Президентството, това го знае всяко дете.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 3. 3 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Популизъм в действие. Всеки иска "социални" придобивки, ама ако може друг да ги плаща.

 4. 4 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Весело

  Последният напън вече е настал.
  Багажа си сигурно отдавна е събрал!

  www.berbenkov.hit.bg
 5. 5 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Гоце, ще те изтърпим още месец всякак! Десет години търпяхме!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 6. 6 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Хубаво наложи вето, ама след НГ правителството пак ще го гласува, може би по друг начин.

 7. 7 Профил на kableshkov
  kableshkov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Популист, като Бойко който даваще цели 9лв за 1 год. повече работа. Бойко и Първанов се готвят да се разменят като Путин и Медведев/

 8. 8 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  Шепот от отвъдното.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 9. 9 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Похвално е, че е експедитивен. Сега НС ще може в най-кратък срок да прегласува бюджета, за да може до Нова година законът да влезе в сила. Но колко ли ще се бави Конституционият съд, ако евентуално бъде сезиран?

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  Първанов е щедър,ама за наша сметка!Архароид!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Винаги, когато са засегнати правата на голяма част от населението, то би трябвало да реагира адекватно на това! У нас по ред причини, не можем да се похвалим с наличието на гражданско общество, защитаващо правата си, няма и обществени организации, които да организират евентуалните протестни действия! Запознати сме с начина на действие при налагане на вето (което не е вето като това от съвета за сигурност на ООН)! Ами след като управляващото мнозинство, прегласува текстовете, има и Конституционен съд!
  Към пост 3: Ако това е популизъм в действие, какво е това решение за увеличение на възрастта за пенсиониране, не е ли геноцид! При средна продължителност на живота 68 години за мъжете, да работят до 65 години! Вие, интересно на това как му казвате!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 12. 12 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Колко много хора застават срещу собствените си интереси само и само да поплюват срещу Първанов. Изчакайте още месец и тогава ще можем плюем заедно, но няма да има кой наложи вето.

 13. 13 Профил на _1914_
  _1914_
  Рейтинг: 587 Весело

  Импийчмънт един месец преди края на мандата.

  Комунистът си е комунист. Може да ни загроби, ама трябва да е популист. :Д

 14. 14 Профил на bane_man
  bane_man
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Първанов, ти си пълен нещастник.
  @ogiigo геноцид е, но спрямо тези които работят и плащат данъци и осигуровки

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  --==[[(( BANE ))]]==-- <a href="http://www.eigri.com">igri</a>
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 469 Неутрално

  #11 А на това, че на мен месечно ми отдържат една камара пари, от които никога няма да видя нищо как го наричате?

 18. 18 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Тук било пълно с обожатели на Фидосова, бре...

 19. 19 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Гневно

  До коментар [#16] от "Николай Цолев":


  [quote#16:"Николай Цолев"]Гоце, ти си един гнусен предател. [/quote]

  Съгласен!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 20. 20 Профил на drakolina
  drakolina
  Рейтинг: 395 Неутрално

  За протокола - Първанов не ми е любимец. Но в случая казва истината. Пенсионната реформа е пародия и изобщо не е реформа. Правителството унищожава целенасочено дребния и средния бизнес. Взема пари от социално слаби, вместо да насърчава раждаемостта, възпира все повече жени да искат повече от едно дете и ПОКРОВИТЕЛСТВА МИЛИОНЕРИ И ОЛИГАРСИ. А и пази полицията, за да има кой да им печели изборите. Както се беше заговорило, че ще си плащат сами осигуровките, така и изведнъж се млъкна.
  РЕФОРМА НЕ СЕ ПРАВИ НА ПАРЧЕ!

 21. 21 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ветото от устата на Първанов, незанисимо от неговите законови правомощия, е не само популистко но и престъпно. Когато идеологът на тройния шлем се намесва в такива остри социални проблеми като пенсионата, нека първо даде отговор пред обществото за източените безсмислено стотици милиони в джобовете на енергийната и руската мафии и след това да лъска имиджа си на социален президент.

 22. 22 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Пъванов да си хваща самолета за Владивосток..

 23. 23 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Никой не споменава за средното време на получаване на пенсии - за мъжете 17 год, за жените 24 години...Най възрастните сега са се осигурявали през соца за 60-70-80 лв пшнсия,а сега получават 136. Същото важи и за непълен трудов стаж и нередовни вноски. Би трябвало пенсионата възраст да е 65 год. за мъже и жени...Какво стана с еманципацията....Искат! Оциганените българи искат....И БСП,Доган и Сините ще дадат ли? .При новите европейски икономически условия?...

 24. 24 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Гоце трябва да връща пари...изнервен е...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 25. 25 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#9] от "прашинка":Конституцинния съд ще бъде активиран.Той е последното и най-важно място в държавната администрация,окупирано от ДС,и ще бъде използвано до последно.Лошото е,че докато изтече мандата на ченгетата там,ще бъде преполовен мандата на Плевнелиев...Комунистите няма да се се дадат лесно..А Гоце се готви за председател на БСП.Това и магаретата в Сирищник го разбраха..

 26. 26 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Колко дни му остават в Президентството? Около 30?

  Гоце, до вдигане на пенсионната възраст са опряли всички индустриални нации. Ето в Германия ще бачкаме до 67 години. А закона го промениха преди няколко години!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 27. 27 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Весело


  СОЦ'ЯЛИЗЪМ

  В ДЕЙСТВИЕ ....

  с подкрепата на Синдикалните Мутри

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 28. 28 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#12] от "yavooor":Аз лично искам да давам и 1000 лева пенсия на старите хора,но прекрасно знам,че няма от къде да дойдат тези пари!!Ти ако имаш-давай....Да не мисли,че в Италия,Испания,Португалия правят подобни промени,защото мразят Първанов???!Просто ситуацията не само в България,но и в Европа и целия Западен свят изобщо,го налага..Виж Великобритания също се тресе...

 29. 29 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Ха ха да му мислят Гърци,Италианци.Пенсинна реформа със 120 години пенсионен праг.

 30. 30 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално  ВРЕМЕ е


  за ШУТОВЕ - ама яки шутове !!!


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 31. 31 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Гоце да се готви да сдава наряда.
  Ида се записва на бюрото по труда!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 32. 32 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 472 Неутрално

  И защо платените драскачи плюват та вие тъпаци няма ли да вземете пенсии.За толкова ли големи умници ги мислите тия управляващи и за всяка тъпотия ли трябва да ги подкрепяме

 33. 33 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#32] от "makendji":Ти като голям икономически корифей,защо не кажеш от къде да се намерят пари за пенсии,при застаряващо население?!Кажи ,че и в Италия, Испания все на теб разчитат....

 34. 34 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 893 Неутрално

  ГОЦЭ, къде беше когато подобни промени можеха да се направят относително по-леко?

  ГОЦЭ къде беше, когато куфарните милионери си поделиха България?

  ГОЦЭ къде беше, когато страната ни беше източвана във всички възможни посоки, най-вече от партийни другарЕ и вътрешни в ДС?

  ГОЦЭ къде беше, когато милицонери биеха деца по улиците...когато хора живи горяха във влака... когато държавата се възстановяваше от поредната криза предизвикана от БКП (цоциалисти)...?

  Ножът вече е опрял до кокала. Тези реформи закъсняха много и сега болят повече, особено насред кризата. Имайте предвид, че отявлен популист като БамБам не би направил подобно нещо, освен ако не му е било много здраво натъртено, че без това не може. Издрапа колкото можа без трудни реформи 2 години за да вземе кметствата, но сега ще духаме още по-здраво супата именно заради това забавяне.

  P.S. Думичката ГОЦЭ определено привлича вниманието на anti-spam защитата.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 35. 35 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 568 Любопитно

  Увеличение с 4 месеца на година е много. В Германия увеличението е с 1 месец на година и ако искаш да се пенсионираш на 60 години може с 20% намаление на изчислената пенсия до навършване на пенсионна възраст, което е справедливо. Не е допустимо най възрастните да понесат кризата от некадърни управления на държавата в последните 22 години.

  Да защитим животнитe !
 36. 36 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#28] от "yanne":

  Кой си ти, че да даваш пенсии? Пенсионерите са хора, който са се осигурявали и по този начин са си внесли своя дан в пенсионната система, а сега си искат своите пари, не твоите. Това, което правят Борисов и Фидосова е кражба на тези осигуровки. Ще го разбереш, но ще мине време. Ако тези мутри искаха истинска реформа щяха да опитат да възстановят пенсионния фонд, но както виждаме вместо това те окрадоха и фондовете на здравната каса.

 37. 37 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 911 Неутрално

  [quote#11:"ogiigo"]Ако това е популизъм в действие, какво е това решение за увеличение на възрастта за пенсиониране, не е ли геноцид! [/quote]

  Драги(а), към момента съм на 30 години, вероятно когато дойде време да се пенсионирам възрастта ще е около 70 години! Това няма ли да е геноцид срещу мен? Стига сме се правили на гръмнати! В България съотношението на работещи към пенсионери е на критично ниво! По-високите разходи за пенсии реално имат точно обратен ефект - намаляват броя на работните места, което в крайна сметка още повече засилва проблема. Финансово погледнато, разходите за пенсии са най-големия бич за икономиката като голямата част от проблема са ранно пенсиониращите се. От социална гледна точка тези хора са работили много години и заслужават справедливи пенсии. Проблемът е, че парите има са управлявани от комунисти и след приватизацията не остана нищо, с което да се покрият пенсиите им. Опитът да се прехвърли изцяло тежестта на идните поколения обаче ще доведе единствено до повече емигранти!
  Друг аспект е, че пенсионерите масово работят. Така те първо натоварват пазарът на труда със социални плащания, а едновременно с това се конкурират с останалите участници, което отново поставя останалите в неравностойно положение...
  В крайна сметка не трябва да претоварваш магарето, защото то ще пукне и тогава всички пенсионери ще се наложи сами да си изкарват пенсиите. Тежестта трябва да се подели и вдигането на възрастта е необходима и непреодолима крачка! Колкото по-рано - толкова по-добре!

 38. 38 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Сега ще отхвърлят ветото. После Конституционният съд ще отмени текстовете. Като се приемат толкова важни текстове в явно нарушение на процедурите е такова последствието. Пак политика иди ми - дойди ми в действие

 39. 39 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#36] от "yavooor":

  Това не е вярно. Пенсионен фонд няма. Сега работещите плащат пенсиите, а сега които плащат не работят за собствени пенсии, а ще чакат когато се пенсионират да се намерят балъци да работят и да им ги плащат. Ако те сега работещите изчезнат, пенсионерите нищо няма да вземат.

 40. 40 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#36] от "yavooor":


  [quote#36:"yavooor"]несли своя дан в пенсионната система, а сега си искат своите пари, не твоите.[/quote]

  Аз също искам справедливо заплащане, искам добро здравеопазване, искам много други работи! Ако ставаше само с искане, ехххххееееее... Фактите са, че вноските на тези хора са "изгорели" и аз като настоящ и бъдещ вносител в пенсионната система се виждам отговорен за тяхните пенсии до толкова, че да не бъдат оставени на произвола. В същото време трябва да кажа, че в условията на висока безработица никой не виждам да реве как примерно хората си гледат децата като са безработни! А реално социалната сигурност, която държавата предлага на родители е далеч под тази на пенсионерите! Именно това е пътя към изчезванена българската държава. Проблемът е налице и дрънканиците за "кой е виновен" няма да го решат!

 41. 41 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#36] от "yavooor":Яворе,аз съм един от тези,който "дават" пенсиите.Аз съм един от няколкото милиона работещи в България,и от моите данъци(от парите,които съм изработил) се дават пенсиите.Че кой да каже ,ако не данъкоплатеца!!!!Да не мислиш,че финансовия и социалния министър берат банкноти от дърветата-от данъци ги събират-от работещите хора...

 42. 42 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  Не се изненадвам, че не е употребил конкретни цифри, когато се е обосновал за ефекта от по-ранното пенсиониране - това си е характерно за нашите политици и особено за тези от БСП.
  Важното е да се каже, че швейцарското правило е златно и хората требва да верват...

  Не наложи вето, когато в края на мандата си тройната коалиция вдигна пенсиите, без да представи убедителни разчети дали това няма да натовари прекомерно бюджетът на НОИ.
  Въпреки, че още тогава кризата чукаше на вратата ни...

 43. 43 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 911 Неутрално

  [quote#35:"да защитим животните"] Не е допустимо най възрастните да понесат кризата от некадърни управления на държавата в последните 22 години. [/quote]

  А допустимо ли е най-младите да я понесат? Те ли избираха управляващите последните 22 години? Ехххх, или се правите или наистина не разбирате, че цената някой трябва да я плати! Ако накарате младите да я платят обаче те ще си бият камшиците! Не сме вече комунизъм и трябва да си осъвремените разбиранията! Като не създаваш предпоставка за бъдещо развитие на нацията тя просто ще изчезне и тогава на на 65, а на 75 ще направят възрастта!

 44. 44 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#36] от "yavooor":Ама все забравям,че на вас все някой трябва да "дава"-такова ви е мисленето...

 45. 45 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#44] от "yanne":

  Като данъкоплатец трябва да се запиташ защо има социални пенсии. Те се дават на хора, които не са внесли и лев през живота си. А ти, като не искаш да получаваш пенсия, която ще е плащана от някой друг след време не се осигурявай и не плащай данъци.
  PS: Аз също съм от работещите, но не искам да умирам на работа.

 46. 46 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Абсолютен измамник! Два мандата и две правителства не допълниха дори стъпчица към реформата на пенсионната, социалната и здравната системи. Точно това бездействие доведе до сегашното състояние Слънцето на практика да национализира частните вноски. Въпреки бездействието спрямо реална реформа, през изминалите 10-на години никой не знаеше с точност поне 20% каква ще му е пенсията и кога ще се пенсионира "по закон". Сега едно поколение ще бъде оставено без смислена пенсионна осигуровка - поколението, които сме работили половината от трудовия си живот през соца, а другата половина - през т.нар. преход, често и без трудови договори. Това разбира се не се отнася до хората на държавна хранилка - те във всички случаи ще си получат пенЦиите.

  Проблемите не са само в хаотичните норми, а в липсата на реален частен "стълб" и индивидуални партиди. Вноските реално се плащат от работещите в частния сектор и са фактически данък, а не осигуровки! Няма никаква обвързаност нито с размера на вноските, нито с продължителността им на плащане.

  Друг сериозен проблем, произтичащ от държавната разходно-покривна схема, е увеличаването не само на възрастта, но и на задължителния трудов стаж. Това увеличение ще се отрази на хората с по-високо образование, които са "загубили" по 4 до 10 години от трудоспособната си възраст за повишаване на квалификацията си. При наложената максимален трудов стаж, никакво по-високо възнаграждение за квалификация не може да компенсира "загубените в образование" години!!!

  Към днешно време нискообразованите и работили от напускането на гимназия хора са със значително по-високи пенсии от образованите.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 47. 47 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 568 Любопитно

  До коментар [#43] от "nqma zna4ka koi":
  Младите в началото на трудовата си кариера ще знаят предварително, че на 67 години ще се пенсионират, а старите им идва като гръм от ясно небе изведнъж с 4-5 години увеличение на пенсионна възраст. Не е социално ангажирано и е ГЕНОЦИД по възраст на определена прослойка от обществото понесли основните несгоди на прехода и отгледали младото поколение въпреки трудностите.
  В крайна сметка сегашните млади са бъдещи пенсионери.

  Да защитим животнитe !
 48. 48 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 561 Неутрално
 49. 49 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 450 Весело

  Постила си дебело килимче ,че догодина ,на големия митинг на гладните ,ще видите вие как се яхва народното недоволство / хипотетично/

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Един месец радост за измекярите....после?

 53. 53 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#2] от "domakinq":


  [quote#2:"domakinq"]Абсолютно популистки, но безсмислен ход. Според Конституцията текстовете трябва да се прегласуват от депутатите /това ще се случи в конкретния случай, кой се съмнява/ и до две седмици се публикува в ДВ.[/quote]
  Според Конституцията за прегласуването на върнатия от президента закон вече се изисква ново по- голямо мнозинство.
  Ако от 240 депутата е необходимо да присъстват 120 и 61 да гласуват ЗА, за да се приеме закона които Първанов върна(Обикновенно мнозинство), то сега са необходими 121 гласа За на депутатите(Квалифицирано мнозинство), за да мине закона и да се публикува от Президента в 15 дневен срок!
  Не е съвсем същото, нали?

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 54. 54 Профил на boromy
  boromy
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#33] от "yanne":

  60 % от пенсионните фондове източват милиционерите и фуражките - като ги резнат на 20 % и нещата ще са ОК , че дори и намаляване на пенсионната въъзраст ще е възможна !!
  Социалните пенсии да се плащат ПО ВЪЗМОЖНОСТ , но НЕ от НОИ и... нещата ще "заспят" !
  Но на милиционерщината и фатмащината това не е угодно...

  ТУК СЪМ ! И ЩЕ БЪДА !... Милиционерщината няма да успее да ми запуши устата! Защото казвам ИСТИНАТА !!!
 55. 55 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#45] от "yavooor":Ами аз,за разлика от много хора ,мисля и за старините си.Не чакам,някой да ми даде....

 56. 56 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#50:"boromy"]ТОВА НЕ Е РЕФОРМА !
  Това е нескопосан опит да се запазят привелегиите на видиотени милиционери и фатмаци и на слабоумни чиновници ... [/quote]

  Напълно вярно!

  По този начин отново се товарят с разходи създаващите Национален продукт, а после той се "преразпределя" към "по-заслужилите". Към споменатите от теб могат да се добавят и онези електорални единици, дето "осчетоводяват" вота си.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#55] от "yanne":

  Мисли добре, защото предстои национализация.

 59. 59 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1685 Гневно

  Трябвало било да се вдигне възраста за пенсиониране, защото хората живеели вече повече!!! Така е в развитите държави, но... Това не е така в България!
  Нека първо се вдигне възрастта на живот на българите, пък после на базата на статистиката и да започнем да вдигаме пенсионната възраст!!!

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 60. 60 Профил на plamen58
  plamen58
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ченгето-комунист Гоце не се променя.Само Лагера в Белене ги оправя такива като него!

 61. 61 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#54] от "boromy":

  Виж, не е необходимо да ги "резнат" вкупом. Достатъчно е тези вноски (за по-ранно пенсиониране - 20-те заплати и І-ва категория труд) да се плащат от ведомството, а не от НОИ! И до момента на пенсиониране да могат да им ги отнемат, ако са "уронили престижа" на институцията. Така е по света. Тогава ще си останат само на собствената си вноска, която всеки месец им се превежда към НОИ. В това е смисълът на искането държавните служители сами да си плащат осигурителните вноски и данъците, а не да се превеждат (трансфер) от бюджета към НОИ на 3 месеца един път.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 62. 62 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#59] от "Ventsislav Mirchev":

  Гледах по TV част от предаване и там дадоха някакви таблички. Действително средната продължителност на живота у нас е по-ниска, но този ефект идва от малцинствата, които една докарват до 50 години. По-страшната статистика беше, че средната възраст на пенсиониране е 52 години!!! Прави сметка колко народ работи при "тежки" условия!!! Имаше и пример - барман от Златните става барман в почивна станция на МВР и хоп! за 15 години получава Първа категория за пенсия, още на 45-50 годишна възраст!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 63. 63 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  [quote#62:"Музар"]средната възраст на пенсиониране е 52 години[/quote]
  С тази статистика съм съгласен, ако става въпрос за първа категория. Ако е общо - не.

 64. 64 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  [quote#57:"yavooor"]Като гледам какви сте избрали новия Президент, явно няма да е по-читав от стария[/quote]

  +++

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 65. 65 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 911 Весело

  [quote#47:"да защитим животните"]Младите в началото на трудовата си кариера ще знаят предварително, че на 67 години ще се пенсионират, а старите им идва като гръм от ясно небе изведнъж с 4-5 години увеличение на пенсионна възраст.[/quote]

  Хахаха, е ти за много "плитък" ме взе! Кой ще гарантира, че за 30 години напред възрастта няма да се променя? Да ти кажа ли каква е точно нагласата на младите? Младите въобще са с нагласта, че няма да могат да се пенсинират, защото съотношението на рааботещи към пенсионери тепърва ще се влошава, което означава, че условията при които ще се пенсионират ще стават все по-рестриктивни. С други думи "геноцидът", който сега коментирате, тогава ще е "любовна песен". Всяка година отлагане на "геноцидът" пък ще направи бъдещите условия за пенсиониране на младите все по-рестриктивни. Така ако сега си позволим да не се вдигне възрастта, то след време ще трябва да се прибавят още години към младите! Младите не са живели в комунизъм, те не вярват в "светлото бъдеще", но вярват в безработицата, ниските доходи и емиграцията! Те знаят, че няма такива неща като "държавата е длъжна", защото рано или късно това е бомба със закъснител, която гръмва като през деветдесетте и пенсиите ще станат по 2 евро!

 66. 66 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#36] от "yavooor":

  Яворе, държавата е на това дередже преди всичко заради тези, които са вече пенсинери или им предстои до 10-на години да се пенсионират. Те са живели добре и спокойно, но сега идва време някой да плаща сметките. Парите са изядени и изпити, или раздадени от избраниците на свои хора. Това са факти, колкото и да не ни се харесват.

  Сега идва време да гонят Михаля. Трябва да им е ясно, че от това, което са създали... малко е останало и то не е достатъчно за да изплаща пенсии. Въпросът е откъде могат да дойдат пари - или от продажби на държавно имущество, или от работещи, които наливат пари в осигурителната система.

  Обаче... какво мислят работещите по въпроса? Дали са съгласни да се лишават само за да може тези, които не са търпяли лишения цял живот сега пак да са добре? Има пенсионери с по 700лв пенсия, а млади активни семейства изкарват по 500лв общо и 2 деца гледат в същото време. Къде е справедливостта тогава?

  ГОЦЭ не го слушайте - играе си пак на тема популизъм. Гъделичка тънко баби и дядовци, защото те са му основния електорат. Каквото и да стане - те ще мислят, че той е техния месия?

  А на малко им стига до акъла да минат на въпроса... какво ще се случи, ако ГОЦЭ решава? Който има памет - помни, който няма - хак да му е!!!

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 67. 67 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#20:"drakolina"]Правителството унищожава целенасочено дребния и средния бизнес. [/quote]
  100+!
  [quote#50:"boromy"]Пенсионерие са си изработили парите !
  ПЛАТИЛИ са за всичко построено, което се разпродава, за да откраднат парите властимащите. [/quote]
  100+! Абсолютнои вярно! Щом са пенсионери , значи са преминали определената възраст в момента за пенсиониране. 1989г. беше преди 22 години- т.е. преди 1989г.всеки, работещ по трудов договор, автоматично се осигуряваше за здравни и осигурителни права. Изобщо- ха да разнищим въпроса кой и кога окраде българският пенсионен фонд на България...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 68. 68 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 672 Любопитно

  България ще заприлича на Зимбабве по население 3.9% над 65 години и то от тях 3.5% цигани и 0.4% останалото !?
  98.8 % - черни/цигани/, 0.5 % - цветнокожи, 0.5 % - азиатци и 0.2 % - бели (20 000 - 100 000) делът на белите е 1 %.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Zimbabwe

  Year 0–14 years:
  (male) 0–14 years:
  (female) 0–14 years:
  (% total) 15–64 years
  (male): 15–64 years
  (female): 15–64 years
  (% total): 65 years & over
  (male): 65 years & over
  (female): 65 years & over
  (% total):
  2010 2,535,827 2,485,825 43.1% 2,809,979 3,368,181 53% 193,816 258,230 3.9%

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 69. 69 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#66:"NK"]Яворе, държавата е на това дередже преди всичко заради тези, които са вече пенсинери или им предстои до 10-на години да се пенсионират. [/quote]
  Това НЕ Е вярно! Внушенията на бившият комунист Борисов не могат да обработят хората, боравещи със законите- аллооооууу- мутрата - да припомним ли създаването на ИПОН???? Щото има хора, които помнят и са живи!!!!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 70. 70 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#54] от "boromy":ами да-нали и тези промени засягат прословутото "ранно пенсиониране",което касае предимно полицаите и военните...То сега излиза,че Гоце защитава тях.


 71. 71 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#65] от "nqma zna4ka koi":
  Млади сте държавата е във ваши ръце, направете я както трябва и и се радвайте на старини. Сега възрастните нямаха възможност да направят държава понеже беше и още е колония на СССР/РФ.
  Дерзайте не стойте само на форум а на площада и си направете бъдещето радостна и по мерак !

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 72. 72 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#62] от "Музар":
  Малцинствата също са хора и имат право също да се пенсионират. Така е по- закон и така трябва и да бъде.
  Колкото до измамниците, тях ги има навсякъде и това няма общо с пенсионната възраст-дали тя е ниска или висока, това е без значение и не е точно по- темата. За мнимите пенсионери би трбвало да се преработи по- скоро Наказателния кодекс, откоклкото Трудовия, за да има ефект.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 73. 73 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Питам се - къде са парите, които съм плащала след 1989г. до към 1994г. като "ергенски" данък- понеже на възраст след 21 години не бях семейна????????

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 74. 74 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Брей, тоя плюе като за последно, няма спирачки в лъжите си - много се загрижил за пенсионерите - ама няма да каже, че неговите бивши съпартийци от БКП, кадри и доносници на ДС взимат пенсии в няколко пъти повече от редовия пенсионер!

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 75. 75 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 911 Неутрално

  [quote#62:"Музар"]По-страшната статистика беше, че средната възраст на пенсиониране е 52 години!!! Прави сметка колко народ работи при "тежки" условия!!! [/quote]

  Преди години имаше различно законодателство и категориите труд бяха по-различно разделени. Масовата категория беше втора като трета бяха само администрацията. Все още предполагам се пенсионират голяма част от хора, които са направили необходимия стаж за пенсиониране при първа и втора категория по тогавашните разпоредби. Също така знам за привилегии като "работа на национален обект", която се приравнява на първа категория. Такива обекти са били Лукойл, Дебелт, Козлодуй и много други, където доста хора са натрупали достатъчно стаж за да се пенсионират по първа категория.
  Именно за това казвам, че бъдещите пенсионери ще поемат големия бич! Първо ранното пенсиониране след десетина години ще е вече мираж, отделно пенсионната възраст ще се повиши и в крайна сметка и сумите ще бъдат по-малки, защото работещите прогресивно намаляват за сметка на непрекъснатонарастващия брой на пенсинерите, чията средна продължителност на живот била уж 69 години!

 76. 76 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#58] от "yavooor":Да и Червената Армия на Дунава ,и крадене от държавното... и салама с купони.Знам,знам,ама виж и Путин даже не го искат в Русия,така,че Червената Армия може и да не я дочакаш.Ще си останеш само с телевизия СКАТ,и с Гоце май...

 77. 77 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#37] от "nqma zna4ka koi":

  Така е и аз мисля, че възрастта трябва да се вдига и това, че сега има напрежение се дължи на изключително некадърното и популистко правителство, което преди изборите размахваше графики как са балансирали системата с увеличаване на възрастта за пенсиониране от 2021 г. до 2024 г. То бива бива неграмотност ама чак да я направиш и на графики...

 78. 78 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Герберите да не скърцат. И другата социопатична сган. Гоце пак е коректен към милиционерската рота. Можеше да ицчака с решението, да върне закона преди коледа и да гледа сеира на работливите депутати. О после да подпише указа след празниците, та и онези в дните след 2 януари да влезнат в рамките на действащия КСО..
  За десет години Първанов за пръв път връща бюджет и закон, касаещ осигурителните и социалните права на гражданите. Това трябва да е знак за велнеещата идиотщина сред марщируващото войнство на мильовците...

  Ecrasez l’infâme
 79. 79 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#59] от "Ventsislav Mirchev":Възрастта за пенсиониране се вдига,не защото и на запад правят така,а защото населението застарява,и броя на пенсионерите расте спрямо броя на работещите,а пенсиите идват главно от данъците и осигуровките на работещите.Мисля,че е ясно.

 80. 80 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#72] от "Ventsislav Mirchev":

  Виж, имат право, но не доживяват!!! Да им имам и правото! (пу, пу, пу!). Проблемът е, че тяхната кратка продължителност на живота сваля общата за страната ни.

  Другата страна е т.нар. "солидарен" принцип. Той съществува при всяка, дори частна, осигурителна система. С маааалката разлика, че при частните дружества солидарността е САМО между вносителите на осигуровки, а не изобщо.

  Нямам нищо против да плащам на държавата минимален данък "солидарност", но искам парите за собствената ми пенсия да са отделени от тази поголовна солидарност. И е пълна глупост 40+ години да работиш, да отделяш от заплатата си, за да получаваш на финала ~15 години мижава пенсия. Сметкита на частните пенсионни (ама не бг) дружества са за около 10-15 години осигуряване (с натрупване) да имаш СОБСТВЕНИ средства за още 20 години по-скромен, но не мизерен начин на живот. А ако не ги изкараш тези 20-на години - парите отиват при наследниците ти.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 81. 81 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  [quote#78:"Graf"]Герберите да не скърцат. И другата социопатична сган. Гоце пак е коректен към милиционерската рота.[/quote]

  +++

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 82. 82 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#77] от "svoboden":

  Не знам що за удоволствие е да се политизира всяка тема?! Възрастта трябваше да се повиши плавно още след 96-7ма ама смее ли някой да го направи... Принципно когато и да се направи все ще е късно. Как да го направят управляващите избират сами, защото в крайна сметка точно те ще понесат тежестта от непопулярността на реформата, а не някакви социални доносници пък били те и президенти.

 83. 83 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#63] от "yavooor":

  Ами, не, не става дума само за І-ва категория, а изобщо. Може малко да бъркам данните, щото дамата от разговора по TV-то показваше едни сгънати листа само на събеседниците си в студиото, а не към камерата , иначе се беше подготвила със статистики, които се опита и да обясни с думи. От думите й разбрах, че това е изобщо средната възраст на пенсиониране у нас = `сите категории + инвалидните пенсии. Звучи зловещо, но май е така.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 84. 84 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Поредният силен политически ход на Първанов, който знае, че дори и със символична стойност, това вето му печели много симпатизанти и за бъдещи политически инициативи !

 85. 85 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  [quote#82:"nqma zna4ka koi"]Възрастта трябваше да се повиши плавно още след 96-7ма ама смее ли някой да го направи... [/quote]

  Цитирам ти бившия шеф на НОИ:
  "- Този човек е болен. Говоря за Симеон Дянков. Препоръчвам му да седне и да прочете, ако не може на български, има го и на английски, меморандумите на Световната банка и на Международния валутен фонд от мисиите, които те са правили в България от 2000-а до 2010 година. Да види каква оценка дават тези институции за пенсионния модел на България, който бе въведен от 2000 година. Това, което в момента се прави в Западна Европа – увеличение на възрастта, в България бе направено през 2000 година. До 2009 година възрастта за пенсиониране на жените се увеличи с 5 години, а осигурителния стаж с 14 години, за мъжете възрастта нарасна с 3 години, а осигурителният стаж с 12 години. Такова рязко повишения никоя европейска страна не е предприемала. Ако направим възрастта 65 години сега, то един мъж ще получава средно около 13 години пенсия, а ние искаме 40 години стаж.
  С други думи той ще работи три пъти повече отколкото ще получава пенсия.
  Такива съотношения няма в Западна Европа, а е редно да кажем, че там продължителността на живота е по-голяма. С около 10 години живеят повече и те могат да си позволят повишаване на възрастта до 67 години. Но те правят това плавно. В Германия се увеличава с един месец всяка година стажът за пенсиониране и така през 2029 година той ще стигне 67 години."

  Светът н езапочва от Борисов, нито от ловешкия американец. Костов извърши една от най-тежките реформи в сектора, а днешните лумпени даже не знаят какво правят. И защо.

  Ecrasez l’infâme
 86. 86 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#69] от "dqdomart":

  Остави законите настрана за момент. Имам предвид това, че българите постоянно предпочитат да търсят следващия месия, вместо да оценят прагматизма, който обаче предлага по-тежки решения.

  В този смисъл отговорността за икономика, държава и социална политика се прехвърлят на бъдещите поколения, от които се очаква и да издържат хората докарали ги до положението да са най-бедни в Европа.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 87. 87 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#80] от "Музар":


  [quote#80:"Музар"]Виж, имат право, но не доживяват!!! Да им имам и правото! (пу, пу, пу!). Проблемът е, че тяхната кратка продължителност на живота сваля общата за страната ни.
  [/quote]
  Всички ние сме страната. Приятно или не, практично или не, всички, които имат българско гражданство или са работили на територията на страната, или живеят в България са под единно трудово й пенсионно законодателство!!! Както и под единна статистика.
  ИЗВЪН ЗАКОНА НАМА СПРАВЕДЛИВОСТ. СЛЕД КАТО ЗАКОНА НЕ ПРАВИ РАЗЛИКА МЕЖДУ МАЛЦИНСТВА И РАСОВО НАСЕЛЕНИЕ, ТО НЕ БИ ТРЯБВАЛО И ДА ИМА!
  Законите в часност свързани с пенсионирането, дават условията, редът и начина по който се изчислява размерът на пенсията.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 88. 88 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#79] от "yanne":

  Дай статистика, ако имаш. Да видим това така ли е, или сега си го измислил. А може би някой те е излъгал?

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 89. 89 Профил на chelsea87
  chelsea87
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Едно от малкото добри действия на президента Първанов.В статията всичко е казано ясно и правилно.

 90. 90 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  Може пенсионирането да става определени години преди средната продължителност на живота. Например, ако в Германия живеят средно 79 години и се пенсионират на 67, то у нас трябва да се пенсионираме на 57, 69-12.
  Това, че некадърно се управлява държавата, младите бягат, разни "инвалиди" крадат системата, а доходноста на пенсионните фондове сигурно е около 0, не трябва да обезмисля внасянето на соц. осигуроровки, както е в момента.

  Любовта ще спаси света!!!
 91. 91 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#87] от "Ventsislav Mirchev":

  Я успокой топката, моля! Какъв закон те друса, когато ти говоря за продължителност на живота! Да не би Народното събрание да решава това, а?!

  И прочети написаното от мен - нека държавата отделя от данъците ни за хора без или с ниски пенсионни вноски и да допълва ги до по-нормални, та да не мръзнат и гладуват, НО! Тези пари да идват от друг, различен от МОЯ пенсионен фонд! Защото по сегашния начин, уреден с любимите ти правни норми, моите осигурителни вноски ИЗЦЯЛО са данък.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 92. 92 Профил на Спас
  Спас
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Жалък негодник е тоя горе от снимката. Сляп беше като 2 негови правителства не си мръднаха пръста за реформи, а сега се загрижил подлеца. Ама това е за "голямото завръщане" в бсп.
  Демагог, да се маха по-скоро от там.

  Майната ви комунета.
 93. 93 Профил на sushi
  sushi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Увеличаването на пенсионната възраст няма да реши проблемите!!! С този закон се лекуват симптомите а не причините за финансовия колапс на системата!!
  Като резултат нещата ще станат още по-зле.
  Не си мислете ,че щом запада прави така , то това е правилното. Ние имаме съвсем разлияни причини породили този проблем.
  Ние имаме пустеещи села и скупчване на работна ръка в няколко града. От друга страна маса безработни младежи с ниско образование, огромен трудов потенциал от неграмотни роми. В същото време работната сила е изтощена и под непрекъснат стрес. Вижте данните за смъртността и заболяванията. Качеството на живот е срамно ниско като цяло. Освобождаването на пенсионери с останали възможности за работа е резерв за селата!
  И друго, искате да привлечете инвестиции и правите закони , давате привилегии...а кой ще работи като дойдат инвеститорите!? Дали ще се привлекат работници!? Изобщо понятието за баланс е чуждо на нашите управници. То за това и хората напускат страната или са го ударили ден за ден.
  Господин Дянков, баланс трябва да има не само в счетоводството а и при законите, социалните отношения, трудовите отношения....Няма да ви излезе и счетоводния баланс ако сте нарушили другите.Ще го закрепите за кратко, а после ще се върне" тъпкано"!

 94. 94 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 911 Неутрално

  [quote#85:"Graf"]Костов извърши една от най-тежките реформи в сектора, а днешните лумпени даже не знаят какво правят.[/quote]

  Извърши политическо самоубийство, като не съм сигурен че имал някакъв избор под опеката на МВФ! Това обаче не му помогна за втори мандат и така отнесе само негативите! САмо мога да аплодирам сегашната власт, че предприема стъпките, които е трябвало да се предприемат преди 10 години при това без да ги подканват от МВФ! А точно на това се надяваха господа социалистите от тройната коалиция нали? През 2009-та вече виждаха как идва МВФ и се повтаря историята от тогава! Ама нещо криви им излязоха сметките.
  Няма две мнения, че възрастта трябва да се повишава, а дебатите дали трябвало да стане на един път, напет пъти или на 20 само зрелища за мат'ряла за да могат доносниците и политическите трупове да извлекат максимално полза. Това обаче едва ли ще успее да ги реабилитира пред избирателите - те просто ме отвращават!

 95. 95 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1685 Неутрално


  До коментар [#91] от "Музар":  [quote#91:"Музар"]Я успокой топката, моля! Какъв закон те друса, когато ти говоря за продължителност на живота! Да не би Народното събрание да решава това, а?! [/quote]
  В голяма степен Народното събрание въздейства върху продължителността на живот на населението, но да не задълбавам...
  Чета какво пишеш и ти отговарям на написаното!

  [quote#62:"Музар"]Действитлно средната продължителност на живота у нас е по-ниска, но този ефект идва от малцинствата, които една докарват до 50 години.[/quote]
  Тук правиш разделение на малцинства и други и аз ти отговарям с 1- 2 коментара.
  Прав си, че теб те вълнува повече друг въпрос, по който аз не съм давал мнение. И вероятно си прав да негодуваш заради него.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 96. 96 Профил на Спас
  Спас
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#93] от "sushi":

  Нищо лошо, ама това
  [quote#93:"sushi"]Освобождаването на пенсионери с останали възможности за работа е резерв за селата! [/quote]
  няма как да стане. По селата вече животни не се гледат, градините са "постни" и се разчита на магазина.
  Мотивация има (би трябвало), но работа не се върши.

  Началото на реформата е задължително с повишаване на възрастта за пенсиониране, предвид застаряването на нацията.
  Докъде ще стигне е друг въпрос разбира се.

  Майната ви комунета.
 97. 97 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#12] от "yavooor":
  Абсолютно прав сте! След месец дори няма да има кой да наложи вето , колкото и лесно преодолимо да е то от развилнялия се парламент. Просто следващият президент ще се снишава пред безобразията на правителството и парламента , а съдейки от изявленията му още преди да е встъпил в длъжност дори ще им адвокатства. Положението е толкова безумно , та накрая ще се окаже , че с Гоце е зле , но след него ще е още по - зле.

 98. 98 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#95] от "Ventsislav Mirchev":

  Явно говорим на различни езици .

  НС мнооого отдалеч може да влияе върху продължителността на живота на определени групи хора. Това е повече във възможностите и задълженията на изпълнителната власт и социалните институции.

  Аз коментирам статистики при сегашното състояние. Ефектите от законите са в далечното бъдеще, но трябва да са съобразени с актуалната ситуация.

  И между другото - говорейки за малцинства, особено в този аспект - ниска продължителност на живота, респ. ниско качество, съвсем не проявявам расизъм. Тяхното състояние сега се дължи на изключително лошата държавна политика (всички власти) към тях през последните 20-на години. Не обвинявам хората, а Държавата и некадърната политика. Но това е дълъг разговор, а едни от изборите минаха съвсем наскоро

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 99. 99 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 1038 Любопитно

  До коментар [#85] от "Graf":
  Тъй като виждам , че сте в час с финансовите и икономически аспекти на този проблем , интересно ми е според вас какъв ще е реалния ефект за бюджета на НОИ от тази "реформа". Защото от това , което слушам от представителите на властта , този ефект с всеки ден се оказва все по - малък. Първо се говореше за 37 милиона , после за 35 , а онзи ден чух , че щели да се спестят само около 30 милиона... Та това е пренебрежимо малък ефект на фона на тежестта , която се възлага върху хората с отлагане на пенсионирането им през следващата година.

 100. 100 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Весело

  С особено задоволство отбелязвам,че това е последният закон на който пРезидента налага вето.ЧЕСТИТО!!!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK