Открити са находища на злато край Трън и Ракитово

Открити са находища на злато край Трън и Ракитово

© Надежда ЧипеваДве находища на злато, чиито геоложки запаси се оценяват на над 100 тона, са открити край Трън и Ракитово, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.


Терените се проучват от две дъщерни компании на канадската "Юромакс Рисорсиз".


"Трейс Рисорсиз" работи край пазарджишката община Ракитово, а "Евромакс Сървисиз" - край Трън.
Двете дружества търсят и проучват за ценни метали там от седем години и сега са поискали от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма регистриране на геоложки открития, съобщи Ивайло Илиев от дирекция "Природни ресурси и концесии" в икономическото министерство.


Край Ракитово по предварителни данни има 7 тона злато и 100 тона сребро, край Трън – 100 тона злато, допълниха от министерството.


Регистрирането на геоложките открития ще позволи на компаниите да продължат с проучвателните дейности още една година и след като прецизират пробите от сондажите да поискат регистрация на търговско откритие. То може да е за по-малки количества, но може и да се окаже, че залежите са повече от сега посочените. Търговското откритие ще даде право на дружествата да вземат концесия за добив.


В момента у нас се експлоатира само златната мина край Челопеч от дружеството "Челопеч Майнинг" на канадската "Дънди прешъс метълс", която обаче прави допълнителни проучвания за разширяване на добива на ценните метали там. Дружеството вади годишно около 1.5 млн. тона смесена медно-сребърно-златна руда, от която в обогатителната фабрика на мината се прави концентрат и той се праща за преработка и извличане на златото в Намибия.


Друго дружество на "Дънди" - "Болкан Минерал енд Майнинг", получи през февруари концесия за добив на злато от находището "Хан Крум" край Крумовград. Там залежите се оценяват на над 25 тона. През октомври "Болкан Минерал енд Майненг" получи разрешително да търси и проучва за скъпоценния метал в общините Тополовград и Гълъбово.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK