Започва делото срещу "Октопода"

Алексей Петров

© Юлия Лазарова

Алексей ПетровБлизо две години след като бившият съветник на ДАНС Алексей Петров беше арестуван при акция "Октопод", в Софийския градски съд ще се проведе първото заседание по делото срещу него и още четирима човека.


Обвинителният акт срещу групата, в която влизат още бившият прокурор Цеко Йорданов, Марчело Джотолов, Янко Попов, Кирил Топалов и Антон Петров-Хаместера. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група.


Прокуратурата изправя Джотолов пред съда с обвинение за изнудвания, принуда и присвояване, както и в укриване на данъци. Янко Попов ще бъде подсъдим за изнудвания, Кирил Топалов - за принуда, а Цеко Йорданов - за осуетяване на наказателно преследване.
В материалите по делото има 24 тома (от общо 200) със секретни документи, писа в "Труд". Сред тях са телефонни разговори между участниците в бандата и трети лица, както и техни прехванати диалози, водени в килиите на следствения арест. Сред материалите има и секретни справки и доклади на спецслужбите, свързани предимно със сочения за ръководител на групата Алексей Петров. Наказателно-процесуалният кодекс не допуска използването на справки като доказателства в съда.


Според прокуратурата групата на Петров е създадена през 2004 г., като от нея са пострадали 12 души, а финансово са ощетени две търговски дружества и едно министерство.


Прокурор по делото до този момент е Светлозар Костов, но той вероятно ще бъде сменен, тъй като беше избран за ръководител на първоинстанционната специализирана прокуратура. 


В началото на годината с постановление на прокурор Костов мегаделото "Октопод" беше разбито на по-малки разследвания. Първоначално то се водеше срещу 12 човека и включваше обвинения за най-различни престъпления, но впоследствие от него бяха отделени обвиненията, за които днес част от групата ще се изправи пред съда.


Алексей Петров беше задържан при полицейската акция "Октопод" на 10 февруари 2010 г., като ареста Цветанов обяви като  "начало на борбата с организираната престъпност, корупцията и срастването на организираната престъпност с държавния апарат".


Петров беше освободен от домашния си арест на 7 февруари тази година. Той беше кандидат-президент и на първия тур на 23 ноември спечели 31 613 гласа, което представлява 0, 94 % от подалите глас.


На 1 ноември Петров учреди заедно с проф. Елка Владова и Душана Здравкова гражданското движение ЕКИПА (Европейска концепция за икономическа и патриотична алтернатива).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK