РДНСК-Варна премахва "невидимия плаж" в "Русалка"

РДНСК-Варна премахва "невидимия плаж" в "Русалка"

© Спас СпасовБариера, парче мръсно въже, препречващо пътя към вода, още една бариера... Край тях двамата пазачи от близкото с. Св. Никола говорят един с друг тихо на ухо, а по мобилните си телефони разпалено и шумно.


Входът към плажа на ваканционното селище "Русалка" днес отново бе затворен "за външни лица". В 10.30 сутринта Районната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) във Варна започна премахването на незаконен плаж. Това прави обяснима повишената нервност на двамата пазачи.


Изкуственият плаж се намира върху осем бетонни пръстена в южната част на селището. Те са разположени терасовидно на самия брега на морето. Когато въпреки забраната успявам да стигна до мястото, там ме посреща управителят на "Русалка" Ангел Марков. Премахването на плажа е разпоредено със заповед на ДНСК, а пръстените се намират на територия, която е изключителна държавна собственост. Въпреки това Марков отказва да допусне журналисти до плажа. На помощ идва и полицейската охрана, която заради днешното събитие са довели със себе си, както от мениджмънта на дружеството, така и от РДНСК. Без да оспорва правото на свободен достъп до плажа, един от полицията ме съветва да напусна курорта, след което да съдя концесионера на пясъчната ивица "Паррус" ЕООД. Собственик на компанията е Николай Банев, а управител – съпругата му Евгения. Десетина минути по-късно обаче, въпреки охраната и заплахите на Марков през бариерата преминават и останалите журналисти, дошли заради акцията на РДНСК.
Дълбоко в пясъка


Брегът крайна курортното селище "Русалка" е едно от най-красивите места по северното Черноморие. Скалите се спуска плавно към малките заливи и оформят почти недостъпни плажове. За да разширят територията им Баневи са изградили бетонни пръстени, които са оформяли пясъчни тераси над водата. През миналата година, заповедта за събарянето им е обжалвана от "Паррус", но с определение на Административния съд в Добрич и Върховния административен съд все пак влиза в сила. "За да бъдат маскирани и евентуално спасени от разрушаване, пръстените са били засипани с пясък", Казва Галин Баев, началник на РДНСК във Варна. На пръв поглед те наистина са неразличими. Работниците, започнали разрушаването на ръка рано тази сутрин са открили само един от тях. В южния край на плажа вълните едва-едва са очертават кръгът на втори. Между тях, скрити в мокрия пясък лежат още четири. "Върху плажната ивица могат да бъдат изграждани само временни обекти, при това след изричното съгласуване на съответната общинска администрация и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, обясняват служители на РДНСК. В конкретния случай обаче става дума за отливането на железобетонни конструкции, което е абсолютно недопустимо. За това са опитали да ги скрият в пясъка".


Обяснението, което дава Ангел Марков е друго. "През последните години морето непрекъснато изяждаше пясъчната ивица, като на това място тя беше почни изчезнала, казва той. Едва през последната година водата се отдръпна и се появи пясъчен нанос. Той скри пръстените, не сме ги засипвали умишлено".


Следите остават


Малко след 11ч. на входа на ваканционния комплекс застава яркожълт багер. Тъй като сценарият се повтаря, за да бъде допуснат до плажа отново се налага намесата на Галин Баев и полицията. Но това решава само част от проблема. На метри от брега пътят на машината по една от алеите на комплекса е препречен от управителят на му Ангел Марков. Съвсем като в криминален филмов сценарий той, заключва колата си и остава в нея. Отново полиция, преговори, увещания... Петнадесет минути по-късно колата е преместена, а багерът се спуска по пътя към брега, за да започне откриването на потъналите в пясъка бетонни пръстени. Когато достига първия от тях, дълбочината на изкопа е повече от метър. "Само четиридесет сантиметра е", твърди друг представител на дружеството концесионер на плажа, който внимателно заснеме с фотоапарат работата по разрушаването. Така за пореден път той се опитва да повтори казаното от Марков, че морските вълни сами са покрили съоръжението с пясък. И докато спорът все повече се отдалечава от точката на съгласи около една от двете теории кофата на багера започва да вади на повърхността парчета бетон и огромни камъни.


"Този път ще направим всичко възможно строителните отпадъци да бъдат разчистени веднага след приключването на работата, обяснява Пенка Пеева, специалист "Незаконно строителство" в община Каварна. Провокация за думите й е гледката, останала след друга акция на РДНСК в северната част на курорта. Там в края на миналата година беше премахнато т.нар. яхтено пристанище. Огромните късове бетон и арматурата на останките му още стърчат разпилени в плитките води на малкия залив.


Кеят и брегозащитната буна трябваше да изчезнат от пейзажа на "Русалка" за два дни между 8 и 10 декември м.г. Семейство Баневи неколкократно бяха подканени да узаконят съоръжението, тъй като то наистина можеше да изпълнява брегозащитни функции, казаха тогава от РДНСК – Варна. Това обаче така и не се случи. Сега – точно година по-късно отломките от него все още са на мястото си. От община Каварна, която трябва да ги разчисти, обясняват, че нямат достъп до разрушения кей. От дружеството – собственик на "Русалка" отказват да да разрешат на техниката да премине през него с аргумента, че ще повреди пътните настилки. В същото време пак по тях преди години са минали машините излели тоновете бетон в морето.


По данни на ДНСК за събарянето на т.нар. "марина" в "Русалка" държавата похарчи около 9 хиляди лв. Сега сумата за премахването на бетонните пръстени от плажа ще е приблизително същата. Разходите по разчистването на останките обаче трябва да бъдат поети от "Русалка" АД. Но както и и в случая с разрушения кей от ДНСК са скептични, че Баневи ще платят разноските. В разследването за незаконното строителство, както на кея, така и на плажните съоръжения е посочено, че то е дело на неизвестен извършител.


Ограждай и владей


"Русалка" е придобита от Николай Банев през 1992 г. За използването на терена край морето някогашното едноименно туристическо дружество плащало на Държавния горски фонд (ДГФ) в Балчик наем, тъй като е негова собственост. След като Банев влиза във владение на имота обаче, спира да плаща наема, огражда го и дори построява в него незаконна конюшня. През 2009г. внезапно се оказва ,че Николай Банев разполага и с нотариален акт за гората, въпреки че не са предприемани никакви действия за изваждането й от Държавния горски фонд.


Новият собственик на курорта не спира до тук. Той прегражда горския път, който води до брега и започва да строи на самия морски бряг. След проверките, извършени от РДНСК във Варна се оказва, че след преминаването на курорта в частни ръце почти нищо от построеното в него не е законно. С нередовни или липсващи строителни книжа са построения преди десетина години хотел, басейнът, трите джакузита и бетонните пръстени, които трябва да бъдат разрушени в следващите дни. По информация на Община Каварна паркингът в курорта също не е законен, тъй като документи за изграждането му няма. "Единствените безспорно узаконени сгради в курорта са ресторантите и къщите", твърди кметът на Каварна Цонко Цонев. По-голямата част от тях са строени през 70-те години на миналия век, когато курортът беше отдаден за експлоатация на френската туристическа компания "Club Méditerranée" (Club Méd). По това време курортът също е закрита територия, но по идеологически причини. Почти цялото снабдяване, оборудването, обслужващия персонал и мениджмънта му са осигурен от френската компания и трябва да останат далече от очите на хората от Каварна и близките села.


Хората и вълните


Според Галин Баев в момента тече процедура за премахването и на големия басейн в "Русалка", който също е незаконен. "Документите са в съда, смятам, че и там ще успеем. В крайна сметка собственикът на "Русалка" трябва да разбере, че в тази държава има правила и закони, независимо дали са олигарси или обикновени хора", казва той. По думите му следващите обекти, които вероятно ще бъдат премахнати до пролетта са и терасите на дамбите в Балчик. "За тях има влязла в сила заповед, текат процедури за обжалване и предполагам, че до края на февруари ще имаме окончателно решение. След това ще започнем процедура за събарянето им", твърди Баев.


Докато той говори багерът на плажа в "Русалка" изпълнява забавни акробатични номера, трупайки камара от пясък и камъни сред пяната на вълните. След него те заличават дълбоките следи само за секунди сякаш, за да покажат какво могат. Хората и вълните играят тази игра вече повече от десет години. Тъжното е, че за сега морето губи!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK