Борисов: Ние и на Първанов му вършим мръсната работа, а той ни слага вето

Борисов по време на срещата

© Анелия Николова

Борисов по време на срещатаВ името на стабилността на България и добрите оценки на европейските партньори и кредитни агенции премиерът Бойко Борисов призова всички в парламента да подкрепят пенсионната реформа и да отхвърлят ветото на президента. Пред Шестата среща на правителството с бизнеса, организирана от "Капитал" в партньорство с КРИБ, той говори за позициите на България на фона на кризата в Европа.


Министър-председателят прочете няколко добри оценки на международни институции за състоянието на икономиката в страната. Ние заедно сме стегнали коланите и сме си заслужили това място, което сме в момента, добрите оценки, които всички признават, заяви Бойко Борисов.


И допълни, че в Европа нещата се чуват по различен начин, "особено нещата, които досегашният президент издига като теми". При всяко изчитане на положителна оценка за България Борисов благодареше на финансовия министър Симеон Дянков и заяви, че тези, които са искали оставката на министъра, сега трябва да му се извинят.

Много по-добре за всички е това, което правим ние, тези непопулярни мерки ядат от доверието за ГЕРБ, но ще остави пари и за следващите правителства, заяви министър-председателят. И затова призова и опозицията да подкрепя действията на правителството. "Погледнато реално – и президентът Първанов трябваше вчера да ни благодари за това, че ние от 1 януари вдигаме пенсионната възраст. И ако един ден той стане премиер, каквито са му амбициите, няма лошо, той трябва да го направи. А той като социален президент няма да му отива. Сиреч ние и на Първанов му свършваме мръсната работа. Вместо да ни благодари, ни слага вето", допълни той.


"Хората обичат да чуват, че ще има повече празници и по-малко делници и това е нормално – кое дете обича да го накараш да си учи уроците – никое. Всеки иска да си играе по-дълго, да почива по-дълго", каза премиерът.


Бойко Борисов разсъждава и върху това защо се е стигнало до кризата в Европа. "За да дойдеш на власт, почваш много да обещаваш и да се надскачаш. И година след година по малко по малко всяка партия реално е рушила устоите на Европа с неизпълними обещания", каза той. "Колкото по-ниско слиза възрастта за пенсиониране, толкова повече се руши системата. Нима не са го знаели, знаели са го, но звучи толкова добре. Или когато се казва, че ще вдигат непрекъснато размера на пенсиите. Когато вдигаш заплатите в бюджетния сектор – звучи много добре", допълни той. "И в един момент – а, ама парите ги няма, направили сме големи дългове, какво да правим. Айде при германците да ни платят, това е практиката в момента в Европа", доописа ситуацията премиерът.


Твърдо ще участваме в Пакта за финансова стабилност и разчитаме на всички партии в парламента да го подкрепят, каза Борисов. Хубаво щеде да покажем на Европа, че сме една сплотена нация по този важен въпрос, каза той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK