"Шеврон" планира сондажи за шистов газ в генералтошевско село

"Шеврон" планира сондажи за шистов газ в генералтошевско село

© ReutersВ землището на генералтошевското село Къпиново ще се правят проучвания за шистов газ. Това съобщава сайтът на добруджанската община Генерал Тошево, в който е цитирано правителствено решение от 16 юни. Министерският съвет е разрешил на компанията "Шеврон България експлорейшън енд продъкшън" ЕООД, специализирана в добив на шистов газ, да търси и проучва за нефт и природен газ в площта на "Блок 1 Нови пазар", се казва още в съобщението. Този блок обхваща областите Разград, Силистра, Шумен, Добрич и Варна. В него влиза и землището на генералтошевското село Къпиново.


Срокът на разрешението е за 5 години с право на продължение. Решението на правителството допуска предварително изпълнение на договора. Приема се, че "отлагането му би довело до блокиране проучването и добива на природен газ, което е в разрез с националните приоритети и стремежа на енергийна независимост на България и е необходимо да се защити като особено важен държавен интерес".


"Сега получихме решението не Министерски съвет и веднага го качихме на страницата на общината. Явно процесът е дълъг - от Министерски съвет решението да отидe до ресорното министерство и оттам до общините, в които ще се извършва проучване за шистов газ". Това каза зам.-кметът на община Генерал Тошево Ивайло Манушев, който беше кандидат за кметския стол от ГЕРБ на последните местни избори. Коментарът му е по повод 6-месечното пътуване на решението на МС, с което се дава разрешение за проучване на шистов газ в землището на генералтошевското село Къпиново. Манушев е оптимист, че правителството държи на позицията си и няма да допусне проучване. Той няма информация "Шеврон" да започнe сондажите преди 2015 г. 


Американската компания планира да извърши общо четири сондажа - първите два ще са през 2015 г., а другите два - през 2016 г. Това уверили от "Шеврон" на вчерашната среща с областните управители във Варна, съобщи областният управител на Добрич Желязко Желязков. От фирмата планират информационни срещи в селищата, които попадат в зоната на проучване. Областната администрация в Добрич също подготвя разяснителна кампания. До края на годината или началото на следващата експерти от Минно-геоложкия университет в София ще запознават добруджанци с позитивите и негативите от проучването за шистов газ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK