ГЕРБ хареса спорен член на ВСС за съдебен инспектор (обновена)

Председателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет Цони Цонев

© Надежда Чипева

Председателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет Цони ЦоневГЕРБ номинира за съдебен инспектор в инспектората на Висшия съдебен съвет председателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет Цони Цонев.


Кандидатурата му е предложена от депутата от управляващото мнозинство - Красимир Ципов. Парламентарната правна комисия ще изслуша кандидатите в четвъртък, като официално номинациите са тринайсет. Въпреки, че инспекторатът ще проверява и съдии и прокурори, сред номинираните има двама съдии, а останалите са прокурори или следователи. Кандидатите са общо 13 (трябва да бъдат избрани 11 инспектори) и подадените от тях документи, могат да бъдат видени тук.


Мандатът на сегашните съдебни инспектори изтича през януари 2012 г., а на главния инспектор Ана Караиванова -  в края на следващата година.
Кой е Цони Цонев


Цони Цонев е бивш прокурор от Върховната административна прокуратура.Той пръв подкрепи кандидатурата на семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов - Владимира Янева при избирането й като председател на Софийския градски съд. Малко след това, Цони Цонев отказа да образува проверка на Янева, заради действията й по делото "Софийски имоти".


В началото на ноември тричленен състав на Върховен административен съд (ВАС) отмени назначението на Янева, с мотива, че гласуването за нея е трябвало да бъде явно, а не тайно. Тогава един от съдиите - Иван Раденков отказа да подпише съдебното решение, въпреки, че то вече е било гласувано и написано. Поведението на Раденков беше определено като безпрецедентно от юристи и магистрати.


Пренебрегвайки този факт, както и информацията в медиите, че председателят на ВАС Георги Колев (който беше избран с помощта на Цонев) е оказвал натиск върху съдебния състав, Цонев отказа да се занимава с поведението на Раденков, което магистрати определиха като силно уронващо престижа му. "Няма как да обсъждаме поведението на магистрат, ако то не е в нарушение на Етичния кодекс на българския магистрат. За поведението на Раденков няма текст", коментира тогава пред "Дневник" шефът на етичната комисия.


Цонев беше и един от застъпниците на кандидата за апелативния специализиран съд - покойният председател на Хасковския окръжен съд - Росен Русев.Тогава според проверка Русев 10 пъти е пътувал в чужбина в работно време, както и е има две задгранични пътувания със служебна кола. Цони Цонев тогава разполагаше с данните от проверката, но не ги оповести на заседанието, на което се разглеждаше кандидатурата на Русев.
Името на Цонев се появи и в публикуван в сайта "Биволъ" списък с магистрати масони.


Останалите кандидатури


Председателят на правната комисия Искра Фидосова предлага съдийката от Административен съд-София град Весела Николова.
Колежката й от ГЕРБ Юлиана Колева пък е номинирала Янка Гочева от Окръжна прокуратура-Благоевград, в момента командирована в Софийската апелативна прокуратура (САП).


Депутати от "Атака" са направили три предложения – на прокурорите Петър Раймундов (ВКП), Албена Антонова (СГП) и Пламен Панайотов (СРП). Последният беше отведен от делата "Софийски имоти"
Лютви Местан от ДПС предлага двама прокурори – Албена Кузманова от Софийската апелативна прокуратура и Моника Малинова от градската прокуратура.


Екатерина Михайлова от Синята коалиция пък е номинирала следователя от Следствения отдел към СГП Любомир Георгиев. Няколко независими депутата са подкрепили кандидатурата на прокурорката от САП Юлиана Кацарова-Чорбаджийска.


Депутатите от "Коалиция за България" са внесли две предложения - на Захаринка Тодорова, съдия от Върховния административен съд (номинация на Мая Манолова) и на Светлана Бошнакова, прокурор от Върховната касационна прокуратура (предложена от Михаил Миков). Номиниран е и друг член на ВСС - Иван Колев, който е председател на бюджетната комисия към съвета. Той е бил предложен от Яне Янев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK