ВСС засекрети конкурсите за магистрати заради опасения от вмешателство

Георги Шопов, председател на комисията по атестиране и предложения към ВСС.

© Красимир Юскеселиев

Георги Шопов, председател на комисията по атестиране и предложения към ВСС.Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да допусне журналисти до конкурсите за повишаване в длъжност и преместване и така на практика ги засекрети. Това става ясно от официалния отговор, който "Дневник" получи седмица след като репортер на медията не успя да влезе до събеседването с кандидатите за Върховен административен съд (ВАС).


Мотивите в отговора, изготвен от комисията по атестиране и предложения (с председател Георги Шопов), са че според закона за съдебната власт и правилата за провеждане на конкурси и избор на административни ръководители не е предвидено присъствието на други лица при провеждане на събеседването.


"Това е напълно естествено и обосновано, с оглед
недопускане на каквото и да е външно въздействие или вмешателство


в дейността на членовете на конкурсната комисия, които трябва да оценят кандидатите максимално обективно и единствено на базата на вътрешното си убеждение", пише в отговора.


В писмото се обяснява, че по време на събеседването "се води подробен протокол-стенограма, а също така и аудиозапис. В залата, където то се провежда, присъстват единствено членовете на конкурсната комисия, съответният кандидат и стенограф, който води стенографския протокол". От съвета обясниха, че оценките, които са получи кандидатите, се появяват веднага на сайта на ВСС, но изготвянето на протоколите и качването им отнема време.


От комисията по атестиране обясняват, че събеседването с кандидатите е етап от цялостната конкурсна процедура и се "изразява в


свободен разговор между конкурсната комисия и кандидата


по практически въпроси, свързани с прилагането на законите и завършва с поставяне на крайна оценка за достигнатите от всеки кандидат професионални качества".


От свои източници обаче "Дневник" разбра, че въпросите, които се задават на кандидатите приличат по-скоро на изпит по право в пети курс, отколкото на събеседване с кандидат за върховен съдия.


От ВСС уточняват, че конкурсните комисии се избират на принципа на случайния подбор измежду списъчния състав на магистратите във върховните и апелативните нива на съдебната власт. Крайната оценка за притежаваните от всеки кандидат професионална качества се определя от оценката при проведеното събеседване и резултатите от последните периодични атестирания.


ВСС изслушва публично кандидатите за административни ръководители в съдебната система, независимо дали става дума за районната прокуратура в Малко Търново или за председател на ВКС. Процедурата за избор на съдебни шефове и тази за повишаване и преместване са уредени в една и съща глава от Закона за съдебната власт. 

Като контрапункт на решението за засекретяване е достатъчно да припомним избора на български съдия от Европейския съд по правата на човека, което се проведе в условията на пълна публичност. За този избор няма законово изискване да бъде публичен. През 2008 г.  Здравка Калайджиева беше избрана от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа със 123 от общо 173 гласа.

Публичността на конкурсите се налага поне по няколко причини


Преди около месец Съюзът на съдиите в България алармира, че ВСС не е въвел ясни критерии, по които да протича т.нар. събеседване:"Такова, каквото е разписано в закона, е широко понятие, което изисква да бъде уточнено от ВСС. То допуска един кандидат да бъде питан за елементарен въпрос, а друг да бъде помолен да изреди тълкувателните решения на ВКС от 50-те години насам".

Конкурсите също така се провеждат в контекста на постоянните критики на ЕК за кадровата политика на ВСС, която според комисията е непрозрачна и непредвидима. На трето място, ако в конкурсите участват магистрати, чийто авторитет публично е бил подложен на съмнение, засекретяването на изслушванията по никакъв начин не решава този проблем.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Новия министър на правосъдието няма ли да се намеси?
  Нали е от транспаренси интернешънъл.

  Попътен вятър в главите!
 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Вмешателство може да има когато няма прозрачност! С идиотски оправдания искате далеч от погледите на обществото да назначите поредните корумирани магистрати на високи постове, но послушни на властта и посочени от нея! Прозрачността е неоходимо и незаобиколимо условие за защита на обществения интерес!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ВСС трябва да бъде обесен целия,поради опасения за саботаж на правосъдието и подкопаване на държавността.И това трябва да стане вчера.

 4. 4 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "опасения от вмешателство" !?!
  От кого, от журналистите ли? Тези, които могат да "вмешателстват", няма нужда да присъстват и слушат! Това решение повече ми прилича на - прикриване на вмешателство

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 5. 5 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 796 Гневно

  Е*ахти наглостта!

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 6. 6 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 909 Весело

  Тези ме разсмиват. Рядко съм виждал такава степен на слепота.

  и най-умният си е малко прост....
 7. 7 Профил на drakolina
  drakolina
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Защо се учудвате? Нима не знаехте , че мутрите така управляват?

 8. 8 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Сега на спокойствие могат да назначават след конкурс семейни приятелки на Цветанов. Иначе има много мрънкане по вестници, телевизии и радиа.

 9. 9 Профил на Quebecer
  Quebecer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ще влезем в Шенген, ама друг път...

 10. 10 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Най-голямата порнография беше, когато по предложение на две депутатки отмениха декларирането от съдиите на принадлежност към масонски и други клубове. А съдия масон трудно ще осъди престъпник масон, особено ако е по-висш в йерархията.

 11. 11 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  И тия се уляха...!
  МВР и ВСС! Двете страни на една монета!
  Еднакво корумпирани и неадекватни в действията си!

  "Правосъдие и вътрешен ред"!?
  Шенген, Холандия...?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 12. 12 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 926 Разстроено


  Крайно време е за ПЕРЕСТРОЙКА И ГАЛСНОСТ
  в съдебната с-ма.

  the devil is in the data
 13. 13 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 458 Неутрално
 14. 14 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Няма ли кой да обясни на талибаните от ВСС, че те са избрани там да служат на народа от чиито данъци биват издържани. В този смисъл максималната прозрачност и обективност при вземането на решения, би направила плащащите сметката доста по-спокойни.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 15. 15 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 627 Весело

  или заради опасения от прозрачност?

 16. 16 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 702 Неутрално

  ще цитирам Линкълн и тези негови думи важат както за ВСС, така и за Цецо, Бойко и други знайни и незнайни (не)доразвити европейски граждани на България...

  'Можеш да лъжеш част от хората през цялото време и всички хора за част от времето но не можеш да заблуждаваш ВСИЧКИ хора през ЦЯЛОТО време.'

 17. 17 Профил на ogidogi
  ogidogi
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Гнусна пасмина, с претенции да въдворявя върховенството на закона!

 18. 18 Профил на Lyubomir Ivanov
  Lyubomir Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  втора стъпка: анонимни съдии
  трета стъпка: ку-клукс-клан

 19. 19 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Транспаренси ала Булгар! Гнус!

 20. 20 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Министърът публично да заплюе ВСС и да инициира законодателни промени!!!

 21. 21 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Хора, не разбирате ли - съдебната система е във война с обществото и е заела кръгова отбрана - става дума за много власт, пари, страх от възмездие /неизбежно е, колкото и да не изглежда възможно на фона на последните 20 години/, паника дори ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 22. 22 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 515 Неутрално
 23. 23 Профил на vania_03
  vania_03
  Рейтинг: 571 Неутрално

  ВСС, все по-Независими!

  При избора на Иво Радев за Административен ръководител на ОП Плевен, ВСС е гласувал с 17 гласа "за", така е протоколирано на сайта на ВСС в кратък стенографски протокол №35, публикуван на 04.11.2011г. Но в действителност гласувалите членове са 16. "Това са Борис Велчев, Георги Колев, Димитър Фикиин, Иван Колев, Стефан Петров, Мая Кипринска, Светла Данова, Елена Митова, Пенка Маринова, Радка Петрова, Божидар Сукнаров, Цветанка Табанджова, Петър Стоянов, Пламен Стоилов, Цони Цонев и Теодора Нинова." - LEX.BG http://lex.bg/bg/news/view/43687

 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  Най-добрата работа на света-съдия в България.Правиш каквото си искаш,и не се отчиташ на никого,получаваш 5 000 лв.заплата и понеже са малко,ти дават и 13-та,гавриш се с народа,а той е длъжен да ти плаща,без да има право да те пита,за какво аджеба му харчиш парите и дали си свършил нещо!ТОВА Е ВЪРХОВНАТА МАФИЯ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Журналиста в случая не е прав.

  Интервютата са достатъчно стресиращ формат. Когато има публика - човек седи отстрани и активно слуша, без да взима участие - това само допълва дискомфорта. По-срамежливите кандидати се представят зле пред публика дори да са способни, а и сред интервюиращите повишеният стрес води до некачествени въпроси. Протокола в писмен и аудиовид е достатъчен за прозрачност.

  Коментарите на ССБ от друга страна за обективната процедура и критерии за провеждане на интервюто са на място.

 26. 26 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Не се надявайте скоро на реформа, която да накара съдебната система да си върши работата в интерес на обществото. По-скоро нещата ще се влошават.

 27. 27 Профил на h3llf1r3
  h3llf1r3
  Рейтинг: 458 Неутрално
 28. 28 Профил на sacred
  sacred
  Рейтинг: 458 Гневно

  Преди около месец Съюзът на съдиите в България алармира, че ВСС не е въвел ясни критерии, по които да протича т.нар. събеседване:"Такова, каквото е разписано в закона, е широко понятие, което изисква да бъде уточнено от ВСС. То допуска един кандидат да бъде питан за елементарен въпрос, а друг да бъде помолен да изреди тълкувателните решения на ВКС от 50-те години насам".

  Конкурсите също така се провеждат в контекста на постоянните критики на ЕК за кадровата политика на ВСС, която според комисията е непрозрачна и непредвидима. На трето място, ако в конкурсите участват магистрати, чийто авторитет публично е бил подложен на съмнение, засекретяването на изслушванията по никакъв начин не решава този проблем.


 29. 29 Профил на sacred
  sacred
  Рейтинг: 458 Неутрално

  То малко да разбира кандидата, може предварително да са му дадени въпросите които ще му бъдат зададени от комисията. Схеми много! Друго е, че така без свидетели може на място да им дава "подаръци" на изпитната комисия!

 30. 30 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Неутрално


  ЮФ-ейската 'теле-генция

  е Голяма работа и е не-зависима.

  Вие не ги разбирате тези работи - това са сложни казуси.

  Вие си драскайте и си плюнкайте ...

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 31. 31 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Весело


  Хайде сега духайте супата !!!

  Цветанов от 2 години Ви дава примери за помиярщината на ВСС.

  Само шутове в Мутрата на тези Мутри може да ги стресне.
  Вече стана ли Ви хубаво ??! .... ааа ААА ??!!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 32. 32 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Любопитно


  Когато Ви се изплюят в лицето >
  стискате зъби и се радвате,ч е е независима ... поне.

  Когато Ви се изхрачат в лицето >
  пак стискате зъби и се надявате да се разреши "сложен юрид.-казус"

  Когато Ви се изцвъкат в лицето >
  започвате да плюете Цветанов и да пишете за тъщата му .....

  Сега ще Ви направят
  пълно "обслужване"
  господата от независимата.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 33. 33 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#16] от "Yomega":
  МОЖЕШ И ОЩЕ КАК , 98 % ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ЗАБЛУДЕНИ И МНОГО ТЪПИ

  BG e мини империя на злото.
 34. 34 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#18] от "user6707":
  НЕ, КОМУНИСТ КЛАН

  BG e мини империя на злото.
 35. 35 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално
 36. 36 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Разстроено
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK