Депутатите ще гласуват да падне ли автоматичното подновяване на договори с оператори

Депутатите ще гласуват да падне ли автоматичното подновяване на договори с оператори

© Георги КожухаровПремахване на автоматичното подновяване на договорите с мобилните оператори, повече правомощия за Комисията за регулиране на съобщенията и влизане в сила на контрактите в срок от 7 дни след подписването им одобриха депутатите днес. Това са промените в в Закона за електронните съобщения, които ще бъдат обсъждани и гласувани на второ четене днес от Народното събрание.


Промените, приети по принцип от парламента още през юни месец, предвиждат въвеждането на максимален срок на договор с мобилен оператор от 24 месеца, както и опция за подписване на едногодишни контракти. След изтичането на първоначалния им срок те стават безсрочни и могат да бъдат прекратени с едномесечно предизвестие и без плащане на неустойки. Дори и след изтичането на срока на договора потребителят остава със същите ценови условия, гласят промените в ЗЕС.


Всеки потребител ще трябва да получава и в удобен за него формат - по имейл, с месечна сметка, SMS или друг начин - известие, че договорът му изтича 2 месеца преди крайната дата на контракта, пише в предложените промени. С тях КРС получава правото да следи за надписване на сметки на абонатите и да нанася и корекции върху сметките.


Въвежда се и 7-дневен срок, през който всеки потребител ще може да прекрати подписан договор с телеком, без да плаща неустойки. Това е т.нар. гратисен период, през който потребителят ще може да се запознае напълно с условията по подписания договор и да се откаже от него, в случай че открие нещо, което е останало скрито за него първоначално. Тази клауза обаче не важи в случаите, в които потребителят получава крайно устройство (например телефон или компютър) или изрично се откаже от правото си да разтрогне договора след седмица.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK