Опозицията пак настоя за информация за сделката за еврото, външният министър призова за търпение

Опозицията пак настоя за информация за сделката за еврото, външният министър призова за търпение

© Юлия ЛазароваДискусията около новите европейски финансови правила в България тепърва предстои, моля парламентарните групи за търпение и премерени изказвания по тази тема. Това заяви външният министър Николай Младенов пред парламента днес.


Всички опозиционни парламентарни групи поискаха изслушване на премиера Бойко Борисов за позицията на България по европейския пакт за финансова стабилност. На четири последователни гласувания обаче управляващите отхвърлиха исканията им.


Затова външният министър Николай Младенов беше този, които представи случилото се на съвета на върха на Европейския съюз. Това предизвика раздразнение в опозицията - Меглена Плугчиева от "Коалиция за България" отбеляза, че самият Младенов не е присъствал на срещата, само е изчел информацията, достъпна в интернет.
Още миналата седмица опозицията поиска да бъде изслушан премиерът Борисов, преди за замине за Брюксел, депутатите от ГЕРБ и тогава блокираха искането. Още на 9 декември стана известно, че България е една от 9-те страни от ЕС, готови да се присъединят към 17-те членки на еврозоната при сключването на ново споразумение. След заседанието на Европейския съвет пък премиерът Борисов обяви, че България ще е готова с конституционните промени, наложителни при включване в пакта, още до март месец.


Днес външният министър заяви, че има още много информация, която тепърва трябва да се изяснява, преди да се вземат каквито и да било решения.

По думите му има три ключови въпроса, които трябва да се изяснят в следващите седмици. Първият бил каква ще е юридическата рамка на това междуправителствено споразумение и правните основания за него, каква е връзката с договора от Лисабон и останалите договореност в ЕС. Другото, което още не било ясно, е как точно ще се подготви текста на споразумението - дали първоначално страните от еврозоната ще го подготвят и той ще е отворен за присъединяване от останалите страни, или директно ще се преговаря между 26-те страни от ЕС, заявили готовност да подкрепят проекта. Третият ключов въпрос бил първоначалният проект за споразумение, върху който ще се водят преговорите, допълни Младенов.


В отговор на искания на опозицията парламентът да даде ясен мандат на правителството какви позиции да отстоява, Младенов призова "да не се формализира и да не връзваме ръцете на един или друг чрез даване на мандати, които са доста преждевременни".


За пореден път външният министър отбеляза, че България няма да има никакви финансови ангажименти към пакта. Нарече спекулация твърдението, че България ще трябва да уеднаквява данъчната си политика в пакта "Евро плюс" или в бъдещите договорености.


Меглена Плугчиева от левицата попита как точно ще се случи това, след като в пакта "Евро плюс" е записано, че страните трябва да уеднаквят корпоративния си данък. Младенов отговори, че такъв текст няма.


"Това са само дискусионни въпроси, моля да не се насажда страх за неща, които няма да се случат. Докато сме на власт, няма друг освен българския парламент да определя данъчната политика на България!", зарече се външният министър.


Лидерът на ДСБ Иван Костов настоя Министерския съвет да излезе със собствен документ за позициите си по време на преговорите - "не какво Европейският съюз предлага, а какво България иска да постигне и ще смята за рамка за поведение и действие". Ако правителството не можело да направи това, той предложи парламентът да даде мандат на изпълнителната власт при тези преговори.


Той заяви още, че кризата на еврото и дълговата криза са факти, а условието за три процента дефицит в сегашната ситуация на страни като Гърция, Италия и Испания е твърде късна и твърде слаба мярка. "Тези страни трябва да предвидят излишъци, а не да трупат още дефицити. Ориентировъчният срок, за който говори министър Младенов, че тази мярка ще бъде изобщо приета, е чак лятото на тази година, а между март и август на европейските пазари ще излязат един трилион и сто милиона дългове за погасяване на европейските страни", заяви още Иван Костов.


Лидерът на ДСБ заяви още, че България не може да е фактор за стабилизиране на еврото. Българското правителство по-скоро трябва да се погрижи как да стабилизира лева и да пази финансовата си стабилност, при условие, че еврото продължи да се срива, препоръча Костов.


В края на дебата външният министър Николай Младенов отново призова за спокойствие и премереност и покани всички интересуващи се от темата на съвместното заседание днес следобед на парламентарните комисии по външна политика и европейски въпроси.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Работата е ясна! Опозицията не иска да има ред!Иска да краде безконтролно!И много!НЯМА ДА СТАНЕ,СИНИ И ЧЕРВЕНИ КОМУНЕТА!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  [quote#2:"lz2"]НЯМА ДА СТАНЕ,СИНИ И ЧЕРВЕНИ КОМУНЕТА! [/quote]
  ЗАЩОТО НЕ СЕ ОЧАКВА БЛИЗКИТЕ 20 ГОДИНИ ДА ВЗЕМЕТЕ ВЛАСТТА!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  И ква е връзката между изслушване и крадене? Или гербера по подразбиране прави всичко правилно и не трябва да дава обяснение къде и какво се е ангажирал от името на страната?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Гневно

  "... Първият бил каква ще е юридическата рамка на това междуправителствено споразумение и правните основания за него, каква е връзката с договора от Лисабон и останалите договореност в ЕС." Защо това не го помислихте ПРЕДИ да подпишете този документ?????? Защо един най- обикновен юрист може- и заради професията си- е длъжен да мисли за всеки ефект от действията си, какви права и задължения поема с всеки свой подпис под документ - а правителството на ГЕРБ, разполагащо с кохорта юристи, не взе тяхното мнение ПРЕДИ подписването на този документ и ГЕРБ не предвижда ефекта- негативен или позитивен за България при подписване на международни документи, създаващи финансови задължения на България??????

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 6. 6 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#1] от "bta":

  Не съм сигурен дали започва или вече е на път да свърши.
  Нашите шушумиги сега се сетиха да се притесняват за еврото. Дано само БНБ да не е заглобила резерва в ''сигурни'' европейски облигации...Обаче като се има впредвид манталитета и мисленето, няма да се учудя.

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тони!":

  ЦЯЛ СВЯТ ЗНАЕ,КАКВО ВКЛЮЧВА ПАКТА ЗА СТАБИЛНОСТ!Щом нашите опозиционерчета искат да се упражняват по темата,значи не са съгласни!ТОВА КАЗВАМ,ЧЕ НЯМА ДА СТАНЕ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Позицията на Костов е правилна.
  Не виждам смисъл без да сме в евро зоната да плащаме за чужди неволи.

 9. 9 Профил на gl
  gl
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Така е, в тоталитарен режим - какво се напъва опозицията?!

  Посланието е - Спокойно моряци, корабът потъва нормално!

 10. 10 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#6] от "kotrag":

  Не думай.

 11. 11 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":

  Вие действително се държите като гербер, това не говори за добро душевно здраве.!

 12. 12 Профил на flisk
  flisk
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":

  Щом имаш информацията, моля сподели я, добре дошъл си да пуснеш текста на пакта тук, под статията, за да прочетем.

  В този ред на мисли изненадващо е до какви документи имаш достъп. Какво работиш ?

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":

  Аз явно съм в страни от света. Моля те да попълниш форума с известната световна информация и ни дадеш текста на въпросното споразумение, или поне някакво негово описание.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на LZ3
  LZ3
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Какъв чужд език знае или поне разбира Бобойко? Някой може ли да каже? На какъв език си говори с Меркел, Саркози или Дилма Русев? Как е възможно такъв илитерат, неук простак и тромав и вдървен бушмен да е премиер? Ненормална работа. А пък за новия президент итоя на снамката не ми се коментира, няма такива гейови.

 15. 15 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":

  И? Какво включва пакта за стабилност? Щото пазарите нещо мааалко негативно пореагираха, а шведи и чехи почнаха да се поотдръпват.Обаче ти гордо скачаш върху амбразурата защото "Партия сказала "Надо"!"

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 16. 16 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 768 Неутрално

  опозицията е в правото си да пита. Друг е въпроса, че в момента е налице само принципно споразумение без нищо конкретно, и едва ли от изслушване на Борисов ще научат нещо повече от общоизвестното.
  Та в случая и двете страни не са прави. Опозицията просто си чеше езика, защото обсъждане без поне някакви готови проектодокументи няма смисъл и ще се превърне в говорилня. Въпреки това Борисов не трябва да отказва изслушване защото не е бил там на екскурзия и е съвсем нормално да се отчете пред НС.

 17. 17 Профил на ven11
  ven11
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ментор":

  Борисов трябва да каже какво е обещал на Маркози. Нищо повече. Но щом се крие явно не е за казване!

 18. 18 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Явно нещата са в много суров вид и тепърва предстоят дискусии, както и неминуеми търкания във повечето национални парламенти...
  "Той заяви още, че кризата на еврото и дълговата криза са факти, а условието за три процента дефицит в сегашната ситуация на страни като Гърция, Италия и Испания е твърде късна и твърде слаба мярка. "Тези страни трябва да предвидят излишъци, а не да трупат още дефицити. "
  Айде сега, г-н Костов - трите процента са си много добра мярка, проблемът е, че не са прилагани санкции при неспазването и. А да излезе някой на излишък в настоящия момент, особено пък гореспоменатите три страни... нека все пак да бъдем реалисти, а...

 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "За пореден път външният министър отбеляза, че България няма да има никакви финансови ангажименти към пакта. "
  ЛЪЖАААААА!!!! ГЕРБ ЛЪЖАТ- СТОЯ ЗАД ДУМИТЕ СИ,ИП то ми е едно и също- хайде да се видим в съда със представители на ГЕРБ и да видим на кого ще повярва съдът- на официалните документи, подписани от България - и по- специално чл.14 - последен параграф от документа, който гласи" "...Държавите - членки от еврозоната и ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ - ЧЛЕНКИ /т.е. държавите от ЕС, които не са членки на Еврозоната- бележката е моя/ ЩЕ ОБМИСЛЯТ И ПОТВЪРДЯТ в рамките на 10 дни ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА на допълнителни ресурси на МВФ в размер до 200 млрд. евро (270млрд.долара) ПОД ФОРМАТА НА ДВУСТРАННИ ЗАЕМИ, за да се гарантира ,че МВФ разполага с необходимите ресурси за справяне с кризата."
  http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/BG/ec/126662.pdf , както и както и от материал в официалният сайт на МВФ- http://www.imf.org/external/pubs/ft/survey/so/2011/NEW120911A.htm
  "...European leaders meeting in Brussels agreed to make bilateral loans to the IMF of as much as 200 billion euros ($270 billion)—with 150 billion euros contributed by Eurozone members!!!!!! and 50 billion from other members of the EU!!!!!!. These resources are expected to come from individual countries' reserves when needed, mostly via their national authorities, to the Fund's general resources." или на думите на Б.Б.!!!!!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":

  Чехия и Швеция определено не знаят. За справка - статията в "Дневник", в която си пуснал два поста:
  http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/12/14/1368386_shveciia_i_chehiia_biiat_otboi_za_noviia_pakt_za_evroto/
  Мани, сигурно не си я прочел!

 21. 21 Профил на vutevute
  vutevute
  Рейтинг: 225 Весело

  Аз викам да пикаем заедно в Великобритания на брудершафт върху Меркози.

  Какви са тия глупости... един разумен икономист ли не е останал в ЕС?! Цяло лято засираха работата, цяла есен се мотаха и изведнъж взеха решение от което ползва в дългосрочерн план имат само Германия и малката и приятелка.

 22. 22 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ''Лидерът на ДСБ заяви още, че България не може да е фактор за стабилизиране на еврото. Българското правителство по-скоро трябва да се погрижи как да стабилизира лева и да пази финансовата си стабилност, при условие, че еврото продължи да се срива, препоръча Костов.''

  Ванката е прав.
  Еврото е вчерашна валута. Паричният съвет е в опасност.
  Детските заигравки за т,наречените европейски стари/нови финансови правила могат да почакат. Валутният борд има нужда от планирани сценарии и оценка на риска.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#17] от "ven11":

  тъй де, и аз това казвам - трябва да каже. Въпреки че какво е обещал Борисов в някакъв разговор е без значение. От значение е с какво конкретно ще се ангажира България при присъединяването си към това споразумение, а яснота по въпроса какво точно ще бъде поискано от нас още няма.

 25. 25 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz

  а дано

 26. 26 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#23] от "andimo":

  пич, използването на обиди показва, че не можеш да намериш аргументи. А това пък свидетелства за твърде скромен интелект, защото аргументи има достатъчно

 27. 27 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#24:"Ментор"]От значение е с какво конкретно ще се ангажира България при присъединяването си към това споразумение[/quote] Този текст как го виждате -
  чл.14 - последен параграф от документа, който гласи" "...Държавите - членки от еврозоната и ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ - ЧЛЕНКИ /т.е. държавите от ЕС, които не са членки на Еврозоната- бележката е моя/ ЩЕ ОБМИСЛЯТ И ПОТВЪРДЯТ в рамките на 10 дни ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА на допълнителни ресурси на МВФ в размер до 200 млрд. евро (270млрд.долара) ПОД ФОРМАТА НА ДВУСТРАННИ ЗАЕМИ, за да се гарантира ,че МВФ разполага с необходимите ресурси за справяне с кризата."
  http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/BG/ec/126662.pdf
  Двустранен заем с МВФ- това са 2 свързани по между си сделки:
  1. България става кредитор на МВФ и му дава пари
  2. Парите от заема на кредитора България МВФ дава в качеството си на кредитор на закъсалата държава от Еврозоната чрез предоставяне на заем. Значи- 9 държави/членки на ЕС и нечленуващи в Еврозоната/ трябва да станат 9 кредитора по 9 отделни двустранни заема към МВФ по същата схема на обща стойност 50 милиарда евро.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 28 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#8] от "gesch18":

  Въпреки антипатияята ми към Костов, съгласявам се с мнението му. От нас искат, без да ни дават в замяна. Ако бяхме пълноправни във всичко да, сега обаче не.

 29. 29 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Моля, ако под тази статия пишат икономисти или финансисти, да потвърдят или отрекат същността на термина" двустранен заем с МВФ".и неговата обосновка в пост № 27

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 30. 30 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Страната не трябва да участва в новия механизъм за подпомагане на еврозоната. Не подкрепям фискалния борд. Смятам, че той е отказ от суверенитет, а също падането на лихвите ще ограби дребните спестители.
  ГЕРБ отново иска да прегази общественото мнение и интерес и да обвърже и зароби страната с новия СССР - ЕС. Техните комунистически предшественици не успяха да направят страната 16-та република на СССР, но сега ЕС заробването е пълно! Пита се тогава, защо е било лошо да стане 16-та република. И ако е било лошо, какво се прави, за да не се прави сега същото! Не се прави нищо, защото загубихте 8 години в процеса на приемане на ДОИП. И ГЕРБ и комунистите ще се редуват да ви бият до края на живота ви. А вие ще се чувствате щастливи въпреки това, мислейки си, че правите нещо хубаво.

 31. 31 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#26] от "Ментор":

  Никаква обида не съм споменал,просто ти гледам акъла.Дете,от 29 месеца освен лъжи,кражби и тормоз за хората от тая власт друго не съм видял.Като имаш бизнес,и семейство тогава говори.

 32. 32 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#5] от "dqdomart":

  Ти преди да съдиш другите виж себе си - приел ли си ДОИП, направил ли си нужното да се създаде такава партия, за да има страната алтернатива?

 33. 33 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1087 Разстроено

  Белята с еврото е направена. Въпросът е как да се поправи. Преди 70 години такива неща са се поправяли чрез войни. Сага вече тази тактика е невъзможна. Светът трябва да се промени! Тук основния въпрос е КОЙ РАЗКЛАТИ КРАКАТА НА ЕВРОТО???? Ако не намерим правилния отговор, няма да нацелим и правилното решение на проблема! А това ще бъде лошо!

 34. 34 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ако искаме лева да е стабилен, трябва да го вържем с кошница от суровини, а не с глупаво покритие от цветни хартишки. Сега дори да не участваме с пари по гаранционни фондове, само от печатането на евра и инфлацията западняците ни ограбват труда.

  икономист - неграмотник с диплома
 35. 35 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#32] от "GodMouth":

  Смешно е да гледаш как хора с претенции, ти обясняват как е нормално да получават повече пари от теб, щото хората не са равни и в същото време се хвърлят на амбразурата да бранят изборните права на всякакви мангалоиди и бюджетна паплач.

  икономист - неграмотник с диплома
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 38. 38 Профил на gl
  gl
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Нали ни е уж мъжкар премиера - като е толкова ербап, да застане отпред и да каже:
  - Реших това и това, аз съм избран, за да решавам. Ако съм сбъркал - ще си нося отговорността.


  Ама къде толкова смелост... а като гледам следващия президент как не смее да кихне без да е питал... не ми се мисли...

 39. 39 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#35] от "tel_112":

  Точно за този абсурд нямам обяснение освен силната мозъчна промивка (по-правилно е да се каже "наслояване". В момента обаче теоретичната им крепост е разбита. Просто трябва да се влезе и вземе това, което те ни дължат. Трудно е да се очаква сами да ни го дадат, просто трябва да се протегнеш и да го вземеш. Ако не го взимаш, значи никой не ти е виновен. Ако сега влезем в парламента да променим конситуцията и приемем ДОИП, никой не може да се противопостави теоретично, но и очевидно няма как да очакваме те да направят промените, след като до вчера са защитавали тази система. Т.е. е необходима нова партия. За да има партия трябват хора. Къде са? Ако ги няма, никой не им е виновен.

 40. 40 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#32:"GodMouth"]Ти преди да съдиш другите виж себе си[/quote]Видяла съм се - юрист съм и за това пиша тези неща. Нещо по въпроса за същността на термина" двустранен заем с МВФ" да можете да кажете, или не сте специалист в таи област?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 41. 41 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#35:"tel_112"] в същото време се хвърлят на амбразурата да бранят изборните права на всякакви мангалоиди и бюджетна паплач.[/quote]Като бг. юрист защитавам бюджетният суверенитет на Р. България, който е част от националният суверенитет на Р. България.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 42. 42 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#8] от "gesch18":Какво му е правилното на позицията на Костов. Питат правителството ,то не отговоря. А пък Костов вика: Да им дадем мандат за преговори.За какъв мандат става въпрос? Знае ли точно за какво им дава мандат ,щото не вярвам самият Боко да знае ? Ей го на Камерън- отстоява интересите на Великобритания до последно. Да не говорим ,че последно няма. В смисъл ,че те винаги могат да се присъдинят ,но опитват да изкрънкат повече за себе си.

 43. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  „Фигаро”: Берлин ще преразгледа германския бюджет за 2012 година 14 декември 2011 | 11:31 | Агенция "Фокус"
  Начало / Европейски съюз Берлин. След последната среща на европейските лидери в Брюксел и поетите там ангажименти германското правителство трябва да преразгледа бюджета си за 2012 година, съобщава в. „Фигаро”.Най-късно през юни 2012 година правителството трябва да представи коригиран закон за федералния бюджет. Очаква се поправката да добави към бюджета допълнителни разходи в размер на 4,3 милиарда евро. Тези разходи са обусловени от решението, според което срокът за влизане в сила на Европейския механизъм за стабилност ще бъде ускорен с една година. Така, през юли 2012 година Механизмът трябва да започне да функционира на мястото на Европейския фонд за стабилност.
  Такааа - значи правилно съм забелязала, че парите за 2странните заеми с МВФ ще дойдат от реформираните бюджети на задължаващите се страни.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 44. 44 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#33] от "Вели":

  никой не е разклатил краката на еврото, то си беше създадено така. Не може да имаш валутен съюз и 15 различни безнадзорни фискални политики. Това което се мъчат да правят сега, с балансирани бюджети, автоматични санкции и пр. трябваше да бъде направено още преди въвеждането на еврото, барабар с изработването на ясен механизъм за изхвърляне от еврозоната на големите издънки.

 45. 45 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#31] от "andimo":

  Хората които имат бизнес нямат време да пишат по форумите.

 46. 46 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#41] от "dqdomart":

  Ако държим на нац. си суверенитет, тогава да напуснем ЕС. По дефиниция, ЕС е организация, където страните се стремят към ever closer union. Който е против и трепери за националистически отживелици като "суверенитет", прав му път.

 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#46:"Господин Никой"]о дефиниция, ЕС е организация, където страните се стремят към ever closer union. Който е против и трепери за националистически отживелици като "суверенитет", прав му път.[/quote]Самите договори на ЕС Ви опровергават- оспорете сега с правни аргументи писаното първично право на ЕС - ако сте лаик, просто замълчете!!!!
  Член 4
  1. В съответствие с член 5, всички области на компетентност, които не са предоставени на Съюза в
  Договорите, принадлежат на държавите-членки.
  Член 5
  (предишен член 5 от ДЕО)
  1. Принципът на предоставената компетентност определя границите на компетентност на Съюза.
  Принципите на субсидиарност и на пропорционалност определят упражняването на тази компет­
  ентност.
  2. По силата на принципа на предоставената компетентност, Съюзът действа единствено в
  границите на компетентност, която държавите-членки са му предоставили с Договорите, с оглед
  постигане на поставените в тези Договори цели. Всяка компетентност, която не е предоставена на
  Съюза с Договорите, принадлежи на държавите-членки.
  3. По силата на принципа на субсидиарност, в областите, които не попадат в неговата изклю­
  чителна компетентност, Съюзът действа само в случай и доколкото целите на предвиденото действие
  не могат да бъдат постигнати в достатъчна степен от държавите-членки, както на централно, така и на
  регионално и местно равнище, а поради обхвата или последиците от предвиденото действие могат да
  бъдат по-добре постигнати на равнището на Съюза.
  Институциите на Съюза прилагат принципа на субсидиарност в съответствие с Протокола относно
  прилагането на принципите на субсидиарност и на пропорционалност. Националните парламенти
  следят за спазването на принципа на субсидиарност в съответствие с процедурата, предвидена в
  този протокол.
  4. По силата на принципа на пропорционалност, съдържанието и формата на дейност на Съюза не
  надхвърлят необходимото за постигане на целите на Договорите.
  Институциите на Съюза прилагат принципа на пропорционалност в съответствие с Протокола относно
  прилагането на принципите на субсидиарност и на пропорционалност.
  ДФЕС
  ДЯЛ I
  КАТЕГОРИИ И ОБЛАСТИ НА КОМПЕТЕНТНОСТ НА СЪЮЗА
  Член 2
  1. Когато Договорите предоставят на Съюза изключителна компетентност в определена област, само
  Съюзът може да законодателства и да приема правно обвързващи актове, докато държавите-членки
  имат тази възможност, единствено ако са оправомощени за това от Съюза или с цел прилагането на
  актовете на Съюза.
  2. Когато Договорите предоставят на Съюза компетентност, споделена с държавите-членки в
  определена област, Съюзът и държавите-членки могат да законодателстват и да приемат правно
  обвързващи актове в тази област. Държавите-членки упражняват своята компетентност, доколкото
  Съюзът не е упражнил своята. Държавите-членки упражняват отново своята компетентност,
  доколкото Съюзът е решил да спре да упражнява своята.
  3. Държавите-членки координират икономическите си политики и политиките си по заетостта при
  условията и по реда, предвидени в настоящия договор, за чието определяне Съюзът разполага с
  компетентност.
  4. Съюзът разполага с компетентност, в съответствие с разпоредбите на Договора за Европейския
  съюз, за определяне и осъществяване на обща външна политика и политика на сигурност, вклю­
  чително и за постепенното формиране на обща отбранителна политика.
  5. В определени области и при условията, предвидени от Договорите, Съюзът разполага с компет­
  ентност да провежда действия за подкрепа, координиране или допълване на действията на държавите-
  членки, без при това да замества тяхната компетентност в тези области.
  Правно обвързващите актове на Съюза, приети въз основа на разпоредбите на Договорите в тези
  области, не могат да предвиждат хармонизиране на законовите и подзаконовите разпоредби на
  държавите-членки.
  6. Обхватът, условията и редът за упражняване на компетентността на Съюза са определени от
  разпоредбите на Договорите по отношение на всяка отделна област.
  Член 4
  1. Съюзът разполага с компетентност, споделена с държавите-членки, когато Договорите му пред­
  оставят компетентност, която не се отнася до областите, посочени в членове 3 и 6.
  2. Споделената компетентност между Съюза и държавите-членки, се прилага в следните основни
  области:
  а) вътрешен пазар;
  б) социална политика, що се отнася до аспектите, определени в настоящия договор;
  в) икономическо, социално и териториално сближаване;
  г) селско стопанство и рибарство, с изключение на опазването на морските биологични ресурси;
  д) околна среда;
  е) защита на потребителите;
  ж) транспорт;
  з) трансевропейски мрежи;
  и) енергетика;
  30.3.2010 г. BG Официален вестник на Европейския съюз C 83/51й) пространство на свобода, сигурност и правосъдие;
  к) общи проблеми на сигурността в областта на общественото здраве, за аспектите, определени в
  настоящия договор.
  2. Съюзът зачита равенството на държавите-членки пред Договорите, както и националната им
  идентичност, присъща на техните основни политически и конституционни структури, включително
  по отношение на местното и регионалното самоуправление. Той зачита съществените функции на
  държавата и по-специално онези, които имат за цел да осигуряват нейната териториална цялост, да
  поддържат обществения ред и да опазват националната сигурност. По-специално, националната
  сигурност остава единствено в рамките на отговорността на всяка държава-членка.
  3. По силата на принципа на лоялното сътрудничество, Съюзът и държавите-членки при пълно
  взаимно зачитане си съдействат при изпълнението на задачите, произтичащи от Договорите.
  Държавите-членки вземат всички общи или специални мерки, необходими за гарантиране на изпъл­
  нението на задълженията, произтичащи от Договорите или от актовете на институциите на Съюза.
  Държавите-членки съдействат на Съюза при изпълнението на неговите задачи и се въздържат от
  всякакви мерки, които биха могли да застрашат постигането на целите на Съюза.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#46] от "Господин Никой":
  Т.е,- Вашата" дефиниция" не е приета за правна дефиниция в договорите на ЕС, а си е Ваше субективно мнение за нещата!!!
  Справка- чл.4 и чл. 5 от ДЕС и чл.2 и чл. 4 от ДФЕС/ Лисабонският договор! Ако не ми вярвате- бегом при колега в Търговският дом , да Ви го обясни!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  И се чудя как абсолютни лаици и невежи хора, твърдят какво е ЕС, без да са професионално запознати с основните договори на ЕС, какво пише в тях, какво- според правото на ЕС означава един или друг термин?! Изобщо- некомпетентен ГЕРБ= некомпетентни и неуки симпатизанти!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 50. 50 Профил на demolisher
  demolisher
  Рейтинг: 421 Неутрално

  от известно време насам гледам какви мнения изказва, какви въпроси задава и какви предоления дава Иван Коствов.

  Въпреки да виждам, че почтия целия форум сте хейтъри на Костов, мога да кажа че засега той и още 2-ма 3-ма политици са дали някакви компетентни мнения които касаят бъдещето на България и са конструктивни като цяло. Всички останали надуват някакви популизми без нищо конкретно, или каквото и да са решили или предложили е с цел защита на интересите на някакви господа или монополи

 51. 51 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И още нещо- ДФЕС
  Член 5
  1. Държавите-членки координират своите икономически политики в рамките на Съюза. За тази цел Съветът приема мерки, и по-специално общите насоки на тези политики.
  Прилагат се специфични разпоредби спрямо държавите-членки, чиято парична единица е еврото !!!!!!
  Т.е. Този текст от ДФЕС създава различни задължения за държавите- членки на ЕЗ , които се намират в чл.120-145 от ДФЕС, от задълженията, които имат държавите- членове на ЕС, нечленуващи в Еврозоната! ЕТО ВИ Я ВРЪЗКАТА С ЛИСАБОНСКИЯТ ДОГОВОР, ГЕРБ- ДФЕС= КОНСОЛИДИРАН ТЕКСТ НА ДОГОВОРА ЗА ФУНЦИОНИРАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ОТ 01.12.2009Г.= ЛИСАБОНСКИ ДОГОВОР! Правната консултация този път е безплатна- про боно - в името на България! "По думите му има три ключови въпроса, които трябва да се изяснят в следващите седмици. Първият бил каква ще е юридическата рамка на това междуправителствено споразумение и правните основания за него, каква е връзката с договора от Лисабон и останалите договореност в ЕС."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 52. 52 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Госпожо правист, покрай вашето задълбочено образование, явно сте изпуснали основната идея на ЕС:

  In the preamble, the signatories of the Treaty declare that:

  "- determined to lay the foundations of an ever closer union among the peoples of Europe,...

  "Nation states are said to give up part of their sovereignty, for example by signing a Treaty or by agreeing to an EU Directive which removes the right of decision from the national government or parliament in a particular field. Or they are said to share or pool sovereignty by agreeing to common action though EU institutions, thus participating in decisions taken by the EU in accordance with its procedures, and no longer retaining the right to act unilaterally. In this use of sovereignty it virtually means the same as freedom to decide unilaterally.

  All countries, both inside and outside the EU, have given up or pooled some sovereignty. Mrs Thatcher was right when she said, at the time of the 1975 Referendum on Europe:

  “Almost every major nation has been obliged by the pressures of the post-war world to pool significant areas of sovereignty so as to create more effective political units.” ...

 53. 53 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#51] от "dqdomart":

  Госпожо правист, покрай вашето задълбочено образование, явно сте изпуснали основната идея на ЕС:

  In the preamble, the signatories of the Treaty declare that:

  "- determined to lay the foundations of an ever closer union among the peoples of Europe,...

  "Nation states are said to give up part of their sovereignty, for example by signing a Treaty or by agreeing to an EU Directive which removes the right of decision from the national government or parliament in a particular field. Or they are said to share or pool sovereignty by agreeing to common action though EU institutions, thus participating in decisions taken by the EU in accordance with its procedures, and no longer retaining the right to act unilaterally. In this use of sovereignty it virtually means the same as freedom to decide unilaterally.

  All countries, both inside and outside the EU, have given up or pooled some sovereignty. Mrs Thatcher was right when she said, at the time of the 1975 Referendum on Europe:

  “Almost every major nation has been obliged by the pressures of the post-war world to pool significant areas of sovereignty so as to create more effective political units.” ...

 54. 54 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#50] от "demolisher":

  Никой не е казал, че Костов е глупав. Простой той играе за отбора на лошите, затова и го мразят.

  икономист - неграмотник с диплома
 55. 55 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#46] от "Господин Никой":

  Ама, когато ставаше въпрос да стане 16-та република на СССР не бяха националистически отживелици...
  Приемам предложението ти за напускане на ЕС и приемане на ДОИП - по-добрата алтернатива от ЕС.

 56. 56 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#40] от "dqdomart":

  Не съм специалист. Но като юрист можеш да бъдеш полезна при създаването на партия ДОИП.

 57. 57 Профил на kkkk1980
  kkkk1980
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#52] от "Господин Никой":
  До коментар [#53] от "Господин Никой":
  Не черпите информация от правилният документ. В посочените тук преамбюли не съществува текстът , публикуван от Вас- просто четете актуалните договори и не заблуждавайте съфорумците! В тези текстове НИКЪДЕ не се споменава за абсолютното премахване на националният суверенитет на държавите- членки на ЕС !!!! Има отстъпване на част от суверенитета, но не и ПЪЛНА ЗАГУБА на суверенитет за държавите- членки на ЕС!!!
  http://eur-lex.europa.eu/bg/treaties/index.htm#founding
  Консолидирани текстове на Договора за Европейския Съюз и на Договора за функционирането на Европейския Съюз
  Официален вестник C 83 от 30.3.2010 г.
  pdf
  http://eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:C:2010:083:SOM:BG:HTML
  КОНСОЛИДИРАН ТЕКСТ НА ДОГОВОРА ЗА ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
  "ПРЕАМБЮЛ
  НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО КРАЛЯТ НА БЕЛГИЙЦИТЕ, ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ, ПРЕЗИ­
  ДЕНТЪТ НА ФРЕНСКАТА РЕПУБЛИКА, ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ИТАЛИАНСКАТА РЕПУБЛИКА, НЕЙНО КРАЛСКО ВИСО­
  ЧЕСТВО ВЕЛИКАТА ХЕРЦОГИНЯ НА ЛЮКСЕМБУРГ, НЕЙНО ВЕЛИЧЕСТВО КРАЛИЦАТА НА НИДЕРЛАНДИЯ,
  ТВЪРДО РЕШЕНИ да положат основите на един все по-тесен съюз между народите на Европа, РЕШЕНИ да осигурят икономически и социален прогрес на своите държави, като посредством общи действия премахнат бариерите, които разделят Европа,КАТО ПОТВЪРЖДАВАТ, че основната цел на техните усилия е постоянното усъвършенстване на условията за живот и труд на техните народи, КАТО ПРИЗНАВАТ, че премахването на съществуващите пречки изисква съгласувано действие, за да се гарантира стабилен растеж, балансирана търговия и лоялна конкуренция, ЗАГРИЖЕНИ да укрепват единството на техните икономики и да осигуряват тяхното хармонично развитие посредством намаляване на различията, съществуващи между различните региони и изоста­налостта на по-слабо развитите региони, КАТО ЖЕЛАЯТ да допринесат посредством обща търговска политика за постепенното премахване на ограниченията в международната търговия,
  КАТО ИМАТ НАМЕРЕНИЕ да потвърдят солидарността, която свързва Европа и отвъдморските страни и като желаят да гарантират развитието на техния просперитет, в съответствие с принципите на Устава на Организацията на обединените нации, РЕШЕНИ, чрез обединяването на своите ресурси, да запазят и укрепят мира и свободата и обръщайки се
  с призив към другите народи в Европа, които споделят техния идеал, да се присъединят към техните усилия,
  ТВЪРДО РЕШЕНИ да насърчават развитието на възможно най-високо ниво на познание за техните народи
  чрез широк достъп до образование и чрез непрекъснатото му осъвременяване, ОПРЕДЕЛИХА за свои упълномощени представители: (списъкът на упълномощените представители не е възпроизведен) КОИТО, след като си размениха установените за валидни и съставени в надлежна форма пълномощни, се споразумяха за следното:
  30.3.2010 г. BG Официален вестник на Европейския съюз C 83/49 Република България, Чешката република, Кралство Дания, Република Естония, Ирландия, Република Гърция, Кралство Испания, Република Кипър, Република Латвия, Република Литва, Република Унгария, Република Малта, Република Австрия, Република Полша, Португалската република, Румъния, Република Словения, Словашката република, Република Финландия, Кралство Швеция и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия междувременно станаха членки на Европейския съюз.
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:083:0013:0046:BG:PDF
  КОНСОЛИДИРАН ТЕКСТ НА ДОГОВОРА ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
  ПРЕАМБЮЛ
  НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО КРАЛЯТ НА БЕЛГИЙЦИТЕ, НЕЙНО ВЕЛИЧИСТВО КРАЛИЦАТА НА ДАНИЯ, ПРЕЗИДЕНТЪТ НА
  ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ, ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ИРЛАНДИЯ, ПРЕЗИДЕНТЪТ НА РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ, НЕГОВО
  ВЕЛИЧЕСТВО КРАЛЯТ НА ИСПАНИЯ, ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ФРЕНСКАТА РЕПУБЛИКА, ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ИТАЛИАНСКАТА
  РЕПУБЛИКА, НЕГОВО КРАЛСКО ВИСОЧЕСТВО ВЕЛИКИЯТ ХЕРЦОГ НА ЛЮКСЕМБУРГ, НЕЙНО ВЕЛИЧЕСТВО
  КРАЛИЦАТА НА НИДЕРЛАНДИЯ, ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ПОРТУГАЛСКАТА РЕПУБЛИКА, НЕЙНО ВЕЛИЧЕСТВО
  КРАЛИЦАТА НА ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ,
  РЕШЕНИ да поставят началото на нов етап в процеса на европейска интеграция, започнат със създа­ването на Европейските общности,ВДЪХНОВЕНИ от културното, религиозното и хуманистичното наследство на Европа, от което са се развили универсалните ценности на ненакърнимите и неотчуждими права на човешката личност, както и свободата, демокрацията, равенството и правовата държава,
  КАТО НАПОМНЯТ историческото значение на края на разделението на европейския континент и необ­ходимостта да се създаде стабилна основа за изграждането на бъдеща Европа,
  КАТО ПОТВЪРЖДАВАТ своята привързаност към принципите на свободата, демокрацията и зачитането правата на човека и основните свободи, както и принципа на правовата държава,
  КАТО ПОТВЪРЖДАВАТ, че зачитат основните социални права, определени в Европейската социална харта, подписана в Торино на 18 октомври 1961 г. и в Хартата на Общността за основните социални права на работниците от 1989 г.,
  КАТО ЖЕЛАЯТ да задълбочат солидарността между своите народи, при зачитане на тяхната история, култура и традиции,
  КАТО ЖЕЛАЯТ да засилят демократичното и ефикасно функциониране на институциите, така че да им дадат възможност, в единна институционална рамка, по-успешно да осъществяват поверените им задачи, РЕШЕНИ да постигнат укрепването и конвергенцията на своите икономики и да създадат икономически и паричен съюз, включващ, в съответствие с разпоредбите на настоящия договор и на Договора за функционирането на Европейския съюз, единна и стабилна валута, ТВЪРДО РЕШЕНИ да насърчават икономическия и социалния напредък на своите народи, отчитайки принципа на устойчивото развитие и, в контекста на изграждането на вътрешния пазар и на засилено единство и защита на околната среда, както и да осъществяват политики, които гарантират успореден напредък в икономическата интеграция и в останалите области,
  30.3.2010 г. BG Официален вестник на Европейския съюз C Република България, Чешката република, Република Естония, Република Кипър, Република Латвия, Република Литва, Република Унгария, Република Малта, Република Австрия, Република Полша, Румъния, Република Словения,
  Словашката република, Република Финландия и Кралство Швеция междувременно станаха членки на Европейския
  съюз.РЕШЕНИ да създадат общо гражданство за гражданите на своите държави,РЕШЕНИ да осъществяват обща политика в областта на външните отношения и сигурността, вклю­
  чително постепенното изработване на обща отбранителна политика, която би могла да доведе до обща отбрана в съответствие с разпоредбите на член 42 и да укрепват по този начин европейската иден­тичност и нейната независимост с цел насърчаване на мира, сигурността и напредъка в Европа и в
  света, РЕШЕНИ да улеснят свободното движение на хора и същевременно да гарантират безопасността и
  сигурността на своите народи, като установят пространство на свобода, сигурност и правосъдие в съответствие с разпоредбите на настоящия договор и на Договора за функционирането на Европейския съюз, РЕШЕНИ да продължат процеса на създаване на все по-тесен съюз между народите на Европа, в който решенията се приемат възможно най-близо до гражданите в съответствие с принципа на субсиди­арност,
  С ОГЛЕД да бъдат предприети по-нататъшни стъпки за напредъка на европейска интеграция, РЕШИХА да създадат Европейски съюз, като за тази цел посочиха за свои упълномощени представители:
  (Списъкът на упълномощените представители не е възпроизведен)
  КОИТО, след като си размениха установените за валидни и съставени в надлежна форма пълномощни,
  СЕ СПОРАЗУМЯХА ЗА СЛЕДНОТО:

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 59 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#2] от "lz2": Пич, днес в психиатрията да няма ден на 'отворените врати'? Вземи се малко успри Всички сме научили вече че си падаш по партийци и милиционери

  А Боко меду Костов и Станишев изглежда все по трагикомичен.

  и най-умният си е малко прост....
 60. 60 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#57] от "kkkk1980":

  А кой говори за ПЪЛНА загуба на суверенитет???? Аз никога не съм казвал това. Разбира се, че става дума за частична загуба или за съвместен, общ (pooled) суверенитет.

  Цитатите са ми от статия, където се обяснява що е то суверенитет и как страните от ЕС губят частично, но и непрекъснато все повече от своя суверенитет:

  http://www.euromove.org.uk/index.php?id=6505

 61. 61 Профил на kkkk1980
  kkkk1980
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#60] от "Господин Никой":
  Аз черпя инфо от изучаваният от мен предмет "Общо учение за държавата" в Ю.Ф. - ето какво принципно се учи там-
  http://www.bg-pravo.com/2009/08/i.html
  А ето какво се учи и по предмета "Право на ЕС" в Ю.Ф.
  http://www.bg-pravo.com/2009/12/pravo-na-es.html
  http://download.pomagalo.com/120215/pravo+na+es/?search=388
  Утре ще си пишем пак, но не забравяйте, че тези 2 предмета се изучават систематично, детайлно в Ю.Ф. и дават правни познания, а не само обща представа за нещата.


 62. 62 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#61] от "kkkk1980":

  Постепенната загуба на суверенитет, когато страните предават вземането на законодателни решения в ръцете на международни организации като ЕС е известен и елементарен факт. (Така наречените компетенции на ЕС в някои области са добре известни.) Не ми се струва, че за да разбере този факт човек е нужно да учи в Ю.Ф. систематично и детайлно европейското право. Приниципът за постепенната загуба на суверенитет е основополагащ принцип на ЕС, който би трябвало да е разбираем за всеки глосоподавател, а не само от прависти. Въпросът е в кои точно области страните членки са готови да се разделят със своя суверенитет изпълнявайки основната идея заложена в договорите: ever closer union.

 63. 63 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 442 Неутрално

  суверенитет изпълнявайки основната идея заложена в договорите: ever closer union.

 64. 64 Профил на kkkk1980
  kkkk1980
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#62:"Господин Никой"]Постепенната загуба на суверенитет, когато страните предават вземането на законодателни решения в ръцете на международни организации като ЕС е известен и елементарен факт[/quote]
  ДФЕС Член 3
  1. Съюзът разполага с изключителна компетентност в следните области:
  а) митнически съюз;
  б) установяване на правила относно конкуренцията, необходими за функциониране на вътрешния пазар;
  в) парична политика на държавите-членки, чиято парична единица е еврото;
  г) опазване на морските биологични ресурси в рамките на общата политика в областта на рибар­ството;
  д) обща търговска политика.
  2. Съюзът разполага също с изключителна компетентност за сключване на международни спораз­умения, когато това е предвидено в законодателен акт на Съюза или е необходимо, за да му позволи да упражнява своята вътрешна компетентност, или доколкото може да засегне общите правила или да
  промени техния обхват.
  България се е присъединила към ЕС през 2007г. като- държава- член с дерогация по чл. 139
  ДФЕС
  ГЛАВА 5
  ПРЕХОДНИ РАЗПОРЕДБИ
  Член 139
  1. Държавите-членки, за които Съветът не е решил, че отговарят на необходимите условия за приемане на еврото, са наричани по-нататък „държави-членки с дерогация“.
  2. Спрямо държавите-членки с дерогация, не се прилагат следните разпоредби на Договорите:
  а) приемане на частите от общите насоки на икономическите политики, отнасящи се като цяло до еврозоната (член 121, параграф 2);
  б) принудителни мерки за преодоляване на прекомерните дефицити (член 126, параграфи 9 и 11);
  в) цели и задачи на ЕСЦБ (член 127, параграфи 1, 2, 3 и 5);
  г) емитиране на еврото (член 128);
  д) актове на Европейската централна банка (член 132);
  30.3.2010 г. BG Официален вестник на Европейския съюз C 83/107е) мерки относно използването на еврото (член 133);
  ж) парични споразумения и други мерки, свързани с политиката по определянето на обменните курсове (член 219);
  з) определяне на членовете на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (член 283, параграф 2);
  и) решения за определяне на общите позиции по въпроси от особено значение за икономическия и паричен съюз в рамките на компетентните международни финансови институции и конференции (член 138, параграф 1);
  й) мерки за осигуряване на единно представителство в международните финансови институции и конференции (член 138, параграф 2).
  Следователно в членовете, посочени в букви а) – й),понятието „държави-членки“ означава държави- членки, чиято парична единица е еврото.
  3. Държавите-членки с дерогация, и техните национални централни банки нямат правата и задъл­женията в рамките на ЕСЦБ, в съответствие с глава IX от Устава на ЕСЦБ и на ЕЦБ.
  4. Правото на глас на членовете на Съвета, представляващи държавите-членки с дерогация, се спира при приемането от Съвета на мерките, посочени в членовете, изброени в параграф 2, както и в следните случаи:
  а) препоръки, отправени до държавите-членки, чиято парична единица е еврото, в рамките на многостранното наблюдение, включително по програмите за стабилност и предупрежденията
  (член 121, параграф 4);
  б) мерки, свързани с прекомерния дефицит за държавите-членки, чиято парична единица е еврото (член 126, параграфи 6, 7, 8, 12 и 13).
  Квалифицираното мнозинство от останалите членове на Съвета се определя в съответствие с член 238, параграф 3, буква а).
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:083:0047:0200:BG:PDF

 65. 65 Профил на kkkk1980
  kkkk1980
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#64:"kkkk1980"]България се е присъединила към ЕС през 2007г. като- държава- член с дерогация по чл. 139
  ДФЕС [/quote] По този въпрос нещо да кажете? Разгледайте какво НЕ СЕ прилага за България от ДФЕС и тогава пак кажете, че България ТРЯБВА да го прилага! Изобщо- Договрите на ЕС създават правата и задълженията и на членовете на ЕС- участващи в ЕЗ, и на членовете на ЕС, неучастващи в ЕЗ. Това не са алабалистики, а писани правила,от които държавите черпят своите правомощия и задължения. Тук общи приказки НЯМА- има конкретни текстове, очертаващи конкретни задължения!

 66. 66 Профил на kkkk1980
  kkkk1980
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#64:"kkkk1980"]България се е присъединила към ЕС през 2007г. като- държава- член с дерогация по чл. 139
  ДФЕС[/quote] Този член от ДФЕС=предишен чл.122 от ДЕО- тъй като през 2007г. все още нямаше Лисабонски договор , нито беше влезнал в сила- Лисабонският договор влиза в сила на 01.12.2009г.

 67. 67 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#66] от "kkkk1980":

  Така и не разбрах какво искате да кажете. Говорихме дали членството в ЕС води до загуба на суверенитет.

  1. Аз ви казах, че това членство води до загуба на суверенитет (в определени области) по дефиниция (нещо което и вие много добре знаете, както виждам).

  2. Също твърдя, че изобщо не е нужно човек да е правист за да знае и разбира този елементарен факт.

  Впускате се да ми цитирате неща, които са всеизвестни и за които никой не спори (компетенциите на ЕС и т.н.). Нека се върнем към предмета на нашия разговор и не се отклонявайте с вашите обяснения колко сте грамотна по европейско право. В това никога не съм се съмнявал.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK