Опозицията пак настоя за информация за сделката за еврото, външният министър призова за търпение

Опозицията пак настоя за информация за сделката за еврото, външният министър призова за търпение

© Юлия ЛазароваДискусията около новите европейски финансови правила в България тепърва предстои, моля парламентарните групи за търпение и премерени изказвания по тази тема. Това заяви външният министър Николай Младенов пред парламента днес.


Всички опозиционни парламентарни групи поискаха изслушване на премиера Бойко Борисов за позицията на България по европейския пакт за финансова стабилност. На четири последователни гласувания обаче управляващите отхвърлиха исканията им.


Затова външният министър Николай Младенов беше този, които представи случилото се на съвета на върха на Европейския съюз. Това предизвика раздразнение в опозицията - Меглена Плугчиева от "Коалиция за България" отбеляза, че самият Младенов не е присъствал на срещата, само е изчел информацията, достъпна в интернет.
Още миналата седмица опозицията поиска да бъде изслушан премиерът Борисов, преди за замине за Брюксел, депутатите от ГЕРБ и тогава блокираха искането. Още на 9 декември стана известно, че България е една от 9-те страни от ЕС, готови да се присъединят към 17-те членки на еврозоната при сключването на ново споразумение. След заседанието на Европейския съвет пък премиерът Борисов обяви, че България ще е готова с конституционните промени, наложителни при включване в пакта, още до март месец.


Днес външният министър заяви, че има още много информация, която тепърва трябва да се изяснява, преди да се вземат каквито и да било решения.

По думите му има три ключови въпроса, които трябва да се изяснят в следващите седмици. Първият бил каква ще е юридическата рамка на това междуправителствено споразумение и правните основания за него, каква е връзката с договора от Лисабон и останалите договореност в ЕС. Другото, което още не било ясно, е как точно ще се подготви текста на споразумението - дали първоначално страните от еврозоната ще го подготвят и той ще е отворен за присъединяване от останалите страни, или директно ще се преговаря между 26-те страни от ЕС, заявили готовност да подкрепят проекта. Третият ключов въпрос бил първоначалният проект за споразумение, върху който ще се водят преговорите, допълни Младенов.


В отговор на искания на опозицията парламентът да даде ясен мандат на правителството какви позиции да отстоява, Младенов призова "да не се формализира и да не връзваме ръцете на един или друг чрез даване на мандати, които са доста преждевременни".


За пореден път външният министър отбеляза, че България няма да има никакви финансови ангажименти към пакта. Нарече спекулация твърдението, че България ще трябва да уеднаквява данъчната си политика в пакта "Евро плюс" или в бъдещите договорености.


Меглена Плугчиева от левицата попита как точно ще се случи това, след като в пакта "Евро плюс" е записано, че страните трябва да уеднаквят корпоративния си данък. Младенов отговори, че такъв текст няма.


"Това са само дискусионни въпроси, моля да не се насажда страх за неща, които няма да се случат. Докато сме на власт, няма друг освен българския парламент да определя данъчната политика на България!", зарече се външният министър.


Лидерът на ДСБ Иван Костов настоя Министерския съвет да излезе със собствен документ за позициите си по време на преговорите - "не какво Европейският съюз предлага, а какво България иска да постигне и ще смята за рамка за поведение и действие". Ако правителството не можело да направи това, той предложи парламентът да даде мандат на изпълнителната власт при тези преговори.


Той заяви още, че кризата на еврото и дълговата криза са факти, а условието за три процента дефицит в сегашната ситуация на страни като Гърция, Италия и Испания е твърде късна и твърде слаба мярка. "Тези страни трябва да предвидят излишъци, а не да трупат още дефицити. Ориентировъчният срок, за който говори министър Младенов, че тази мярка ще бъде изобщо приета, е чак лятото на тази година, а между март и август на европейските пазари ще излязат един трилион и сто милиона дългове за погасяване на европейските страни", заяви още Иван Костов.


Лидерът на ДСБ заяви още, че България не може да е фактор за стабилизиране на еврото. Българското правителство по-скоро трябва да се погрижи как да стабилизира лева и да пази финансовата си стабилност, при условие, че еврото продължи да се срива, препоръча Костов.


В края на дебата външният министър Николай Младенов отново призова за спокойствие и премереност и покани всички интересуващи се от темата на съвместното заседание днес следобед на парламентарните комисии по външна политика и европейски въпроси.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK