Започна кандидатстването за европейски стипендии и награди

Започна кандидатстването за европейски стипендии и награди

© Phil Noble, ReutersЗапочна подаването на документи за кандидатстване за европейски стипендии и награди. До 15 януари студентите могат да подават он-лайн своите формуляри на сайта на програмата http://eurostipendii.mon.bg/.


Стипендиите


Стипендии ще могат да получат студентите от всички висши училища в страната, които учат в редовна форма на обучение. Основните изисквания са кандидатите да са положили успешно всички изпити до момента и средният им успех от предходните два семестъра да не е по-нисък от Добър 4.00. За първокурсниците важи средният успех само от първия семестър.
Възнаграждението за класираните е в размер на 120 лв. за период от пет месеца. До 8 на сто от студентите във всеки факултет в университета ще могат да попаднат сред стипендиантите.


След като са попълнили и изпратили своите заявления на интернет страницата, кандидатите трябва да ги принтират и подадат в съответния учебен отдел на университета до 20 януари.


Наградите


Същите срокове и условия са валидни и за европейските награди. За тях имат право да кандидатстват студенти, които се обучават в следните области:

 • -природни и технически науки
  - биотехнологии, храни и здраве
  - информационни и комуникационни технологии
  - възобновяеми източници на енергия и енергоспестяващи технологии
  - материалознание и нанотехнологии
  - екология, климатични промени, биоразнообразие и биологични ресурси
  - културно-историческо наследство, национална идентичност и социална среда
  - педагогически науки
  - хуманитарни науки
  - социални и стопански науки
  - изкуства

Наградите са еднократни в размер на 200 лв. И ще обхванат 10 на 100 от кандидатите. Те трябва да докажат с документ (диплома, удостоверение, сертификат ) участието си в научни, изследователски или практически разработки, или в художествено-творчески дейности. Документът се прилага към формуляра при подаването му във висшето училище.


Проектът предвижда в периода 2010-2012 год. да бъдат предоставени не по-малко от 320 000 месечни стипендии и 30 000 еднократни семестриални награди.


Списък на класираните ще бъде оповестен на 7 февруари, а до края на март парите ще бъдат преведени по банков път.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gallodoro
  gallodoro
  Рейтинг: 381 Весело

  Да са живи и здрави дъртите на село , че от европейски стипендии не ги виждам изобщо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK