Държавата сключи сделка с Австрия за продажба на квоти за парникови емисии

Нона Караджова и австрийският й колега министър Николаус Берлакович при подписването на сделката <br />

© Пресцентър на МОСВ

Нона Караджова и австрийският й колега министър Николаус Берлакович при подписването на сделкатаДържавата е сключила сделка с Австрия за продажба на част от квотите за парникови емисии по Протокола от Киото (ППЕ - предписани емисионни единици), съобщи министерството на околната среда. Става дума за продажба на "неголяма част" от свободните квоти на България, които са общо над 200 милиона на брой за годините между 2008 и 2012, съобщиха оттам.


От пресцентъра на министерството обаче отказаха да назоват точното количество продадени емисионни разрешителни и договорената цена с мотив, че в споразумението с Австрия имало вписана клауза за конфиденциалност, "за да не се повлияе на сделките на другите участници на пазара, където има много предлагащи и малко търсещи страни". Сред малцината купувачи на такива квоти е и Япония, с която според източници от екоминистерството, държавата също преговаря за подобни сделки.


Екоминистърът Нона Караджова коментира пред "Дневник", че сумата по сделката е над 6-цифрено число, но отказа да я назове. "Такава е практиката и на всички останали страни, които търгуват с тези квоти. Това, което мога да кажа е, че съм горда, че в такъв момент на криза успяхме да реализираме тази сделка. Тя е пилотна и се надявам в бъдеще да имаме и други подобни", каза тя. По думите й, онези квоти, които не успее да реализира, държавата ще може да си прехвърли за периода след 2012 г., когато изтича Протоколът от Киото.
Справка в архива на Ройтерс за сделките с Киото-квоти от тази година само частично потвърди аргументите на министерството за практиката конфиденциалността в тази търговия. От съобщенията за сделките е видно, че действително съществува практика договорените цени на квотите да не се съобщават, но в информациите за няколко сделки на Естония например са обявени продадените количества квоти.


Приходи от сделката ще бъдат използвани по т.нар. схема за зелени инвестиции – за проекти, намаляващи парниковите емисии. Те ще бъдат разпределяни чрез Националния доверителен екофонд и ще се използват за саниране на училищни сгради и детски градини в страната, както и за финансиране на централи за производство на енергия от биомаса и биогаз.


Като купувач на квоти Австрия ще може да посочи свой представител в консултативния съвет на българския екофонд, който да следи как се изразходват средствата. Съгласно Протокола от Киото те могат да се изразходват единствено за проекти за намаляване на парниковите газове. Възможно е австрийски компании да участват в търговете за изпълнение на проектите, съобщиха още от екоминистерството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK