Търговският регистър остава публичен вероятно още година

Търговският регистър спря да работи (Архив)

© Юлия Лазарова

Търговският регистър спря да работи (Архив)Платеният достъп след регистрация до някои данни от Търговския регистър, който трябваше да влезе в сила от 1 януари догодина, се отлага. Депутати от ГЕРБ са внесли промени в Закона за Търговския регистър, с които се предвижда едногодишно отлагане.


Проблемът е, че софтуерът не е готов и няма как да се осигури този достъп чрез регистрация, обясни пред "Дневник" един от вносителите - Юлиана Колева от ГЕРБ. Засега предвиденият срок за отлагане бил една година, но той можел да се промени в хода на дискусиите. Внесохме го сега, защото няма време, но впоследствие с изпълнителната власт ще обсъдим дали им е необходима цяла година, или ще успеят да оправят системата в по-кратки срокове, допълни Колева. По думите й целият софтуер на Търговския регистър още при приемането си не бил готов за количеството данни, които ще трябва да поддържа и достъпите до информацията.


Досега се предвиждаше от януари догодина достъпът до част от данните - частни договори и други допълнителни документи към фирмените досиета, вече да не са публични. До тях достъп трябваше да има след подаване на молба, регистрация и т.н. Сега тези данни ще бъдат достъпни публично вероятно за година.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на smok
  smok
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Една наистина добра новина!

 2. 2 Профил на gl
  gl
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Благодарение на некадърността на управляващите имаме една добра новина. Добре, че и този път не свъшиха каквото бяха планували!

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2521 Любопитно

  "До тях достъп трябваше да има след подаване на молба, регистрация и т.н...." - наистина е добра новината - повече прозрачност, без бумащина.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ограничаването на достъпът по какъвто и да е начин е само в интерес на разни "бизнесмени", които не искат всеки да има възможност да проследява всичките им шашми. Един честен бизнесмен няма от какво да се страхува, ако данните за дейността му са открити. Не така стои въпросът с нашенските мутри, които има какво да крият.

  The best way out is always through Robert Frost
 5. 5 Профил на grohnal
  grohnal
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Интересно, колко лесно се променят поправки в закон, на основание некадърност на изпълнителите!

  А заплати и премии ще получат ли тези служители?

 6. 6 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Глупавото е, че и сега силно се ограничава достъпа до данни. Правенето на справки е доста затруднено, а за интеграция с базата им данни трябва да се плати солидна сума. Цялата база данни струва 30000 лева.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 7. 7 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  герб налага прозрачност по милиционерски - като еднопосочно огледало. в посока от гражданина към властта и мошениците видимост няма, само в обратна посока.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 8. 8 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  писалите по-горе са прави - изкарахме късмет, че бойко взе електронното правителство на ръчно управление, поради което плановете му за още по-малко прозрачност изостават.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 9. 9 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Това добре.

  Ама някой може ли да ми каже мошениците дали си регистрираха фирмите и ако не, какво следва след 31.12.2011? Веднъж вече им осигуриха 1 година отсрочка...

 10. 10 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Добре бе, Трайчо и Дянков къде са, някъде да са коментирали по въпроса? Няма начин да подкрепят тая глупост!

 11. 11 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Безпорно правилно решение !!!
  Дори 3 години да поискат отсрочка
  Този проблем беше прокаран от един депутат, Емил Радев мисля беше, най-вероятно с користни цели - достъпа да се оскъпи и ограничи, което облагодетелства - адвокати, търговци на тази правна информация и др.

 12. 12 Профил на vn
  vn
  Рейтинг: 426 Любопитно

  До коментар [#2] от "gl":

  Новината не е добра,
  лицето внесло промените е адв. Емил Радев от гр.Варна един от личните адвокати на ТИМ !!!
  Целта на всичко това е ограничаване на безплатния достъп за справка до досиетата на стотиците техни фирми замаскирани зад няколко основни АД като Химимпорт, ХолдингВарна (завзетия бивш пенсионен фонд Варна А) и т.н.


 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Само дето продължават да публикуват лични данни много усилено. Дори и, ако не трябва......

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Любопитно

  До коментар [#6] от "Боян Юруков":

  "Цялата база данни струва 30000 лева." В смисъл, че базата-данни е създадена от юристите в извънработно време!? Защото в работното време, когато приемат документите на фирмите, заплатата им се плаща от нашите данъци. Освен това няма друг регистър, първи частен и трети лъжовен, които да се конкурират с регистъра по вписванията. Та как е определена тази цена? Продавачът гарантирали, че информацията се признава за доказателство пред съда и др. държавни органи? Питам, за да не се мина като приватизирам митниците и съдебната система и особено техните база-данни. Отма ще издавам (срещу заплащане) митнически постановления за освобождаване от мито и ДДС, както и оправдателни присъди. Колко му е да се замени едно решение с друго. Не къща-хотел ще издигна, а комплекс от хотели кат тръгне търговийката с държавни решения. Сущински дупетат или най-малкото върховен съдия, опс съдия на върха на черешката ще стана. Ще ми търгуват със закони и правосъдие! Да пипна базите-данни и ще им секне търговийката.

 15. 15 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#1] от "smok":
  До коментар [#2] от "gl":

  Предстои европейска директива,която може окончателно да приключи с мераците на ГЕРБ за скрито-покрито

  и най-умният си е малко прост....
 16. 16 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 742 Неутрално

  И що трябва да е платен достъпа? Що да не е след елементарна регистрация? Нали всички фирми платихме за създаването му. А и всяка година се редим на опашки да плащаме за публикуването на финансовите ни отчети. И все по 60 лв., независимо от това дали фирмата е действаща или не. Що сега да плащат и ползвателите на тази база данни? Едното трябва да е без пари.

 17. 17 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#12] от "vn":

  Струва ми се че грешиш или се опитваш да ни пързаляш. И сега си съществуват платени бази данни на апис и сиела, където можеш да си направиш каквито си искаш засечки.

 18. 18 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Ако говорим за ТИМ то днес чух по радиото, че вчера са превзели и Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав - АППРД в Русе. Взеха първо производителя на масла БИМАС/Леон Таджер/ - никой не разбра, как въпреки закона притежават и се разпореждат със земята му Нарязаха на скраб всички инсталации на завода. Държавата с европейски средства преточени яко от фирма "Росилекс" на мъжа на Жени Живкова, им изгради зимовник за прибиране на кораби при бедствие. Този зимовник е собственост на въпросната АППРД. Но ТИМ желае да го превърне в петролен терминал, където чрез собствената си БРП, да точи акциз и ДДС от бюджета. Затова и сегашният директор на АППРД, който има име на почтен специалист 1,5 години преди пенсиониране се е оказал пречка пред ТИМ и правителството на ГЕРБ са го уволнили.

 19. 19 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Между другото много ще ми е интересно дали ще се промени страницата на АППРД, която показва температурата на водата в българския участък по пристанища
  http://www.appd-bg.org/site/wrap.php?3
  Може и да не ви се вярва, но температурата на водите на река Дунав при Оряхово винаги е по-висока с 1-2 градуса както от температурата при Лом, така и от тази в целият останал български участък на реката. Днес например температурата при Лом е 5,1 градуса, а малко след Козлодуй - при Оряхово - 7,0 градуса. Същото е и през лятото и през зимата. АЕЦ топли водите на река Дунав, а ние заради простотията си да си имаме АЕЦ плащаме изключително скъпо парно. Но за тази публична тайна знаят малко хора. Това е едно от малкото широко достъпни доказателства, които си мисля, че ще станат поверителни и ще бъдат недостъпни чрез сайта на агенцията. Ще следя дали това ще се случи и ще бия звънеца.

 20. 20 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Извинявам се но името на агенцията не е АППРД, а
  ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ "ПРОУЧВАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА РЕКА ДУНАВ" - ИАППД. Това не променя другите истини.

 21. 21 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  За всяка фирма е особено важно да знае кои са й бъдещите партньори. Да може би трябва да е наясно, кой от коя фирма се е интересувал, но фалшивите пълномощни, прехвърляне на акции и т.н. са проблем на нотариусите и полицията.

 22. 22 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#4:"Realistka"]Не така стои въпросът с нашенските мутри, които има какво да крият[/quote]

  Не така стои въпросът и с управляващото мнозинство- което услужливо даде на мутрите двегодишен срок да заметат далаверите под килима.

  В тоя ред на мисли - какви са тези в "управляващото мнозинство"?

  Проклета да е Русия!
 23. 23 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 845 Неутрално


  И-С-К-А-М-Е----П-Р-О-З-Р-А-Ч-Н-О-С-Т-!

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 24. 24 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Ето че можело да има и полза от некадърността и глупостта на управляващите

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 25. 26 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Дайте да спрем тая тъпотия с ограничаване свободния достъп до търговския регистър за всички граждани!

  Отделете време навреме.
 26. 27 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Милиционерите се издъниха и в милиционерщината. Ама като си спомня Тиквичко колко пъти вдига и сваля ДДС за има няма половин година ... Смех. Иди ми - дойди ми. Иначе пхвално че се дънят точно в това си начинание.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 27. 28 Профил на curious1234
  curious1234
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Досега се предвиждаше от януари догодина достъпът до част от данните - частни договори и други допълнителни документи към фирмените досиета, вече да не са публични."

  Може би искате да кажете достъпът... вече да не е публичен. Дневник, станахте много небрежни при писането!

 28. 29 Профил на messiah
  messiah
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Лошото е,че ДОМЪТ в който ще продължаваме да живеем ние българите още дълги години ще остане ПУБЛИЧЕН.
  Каквото и да означава това.

 29. 30 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  всичката ви работа такава...
  и как ще направите електронно правителство за "една година", като една обикновена система за разплащания не можете да внедрите!?

  РЕФОРМИ !
 30. 31 Профил на Ilo
  Ilo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#4] от "Realistka":

  Точно така е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK