1/3 от българите студуват от недоимък

1/3 от българите студуват от недоимък

© Надежда ЧипеваНад 1/3 от населението в страната – 33.5 % се ограничава при отоплението на жилищата си заради недостиг на средства. В същото време около 2/3 (65 %) от хората са "обречени" да търсят пари назаем в случай, че внезапно се разболеят или кредит, ако им се наложат други непредвидени разходи (нов електроуред, ремонт на кола или жилище), тъй като нямат спестявания, с които да ги посрещнат. Това показват данните на националната статистика за бедността в България, базирани на данни от Евростат за 2009 г.


Анкетата за материалните лишения на гражданите през 2009 г. показва, че близо четвърт от населението не може да си позволи автомобил (1.8 млн. души). Някои не притежават дори цветен телевизор (169 хил. души) или перална машина (883 хил. души).


Над 43 % от хората в страната (4.7 млн. души) не могат да си позволят да консумират месо или риба през ден, сочи още статистиката.


Над 1.5 млн. души (20.7 %) са мизерствали през 2009 г. с доходи под линията на бедността (295 лв. средномесечно на човек). По този показател България е сред страните с най-висок относителен дял в Европейския съюз. На същото равнище е Испания, а малко по-висок е единствено делът в Румъния и Латвия, където обаче линията на бедността има различно парично изражение.

Коментари (156)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Глупости !Я питайте Бойко,Дянков и сие!
  Чак европейците требе да се учат от нас!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 2. 2 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  Финансово стабилни в своята мизерия...

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Гневно

  таман научих магарето да яде камъни а то гадта взе че умря !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Така е котета, това го дължите на демосратите-рестипути, за които скачахте като улави 1991 и 1997, а сега честито, "нямане" ...
  Играха си на риберален капитализъм, приватизираха като отнесени, даже БДЖ не им трябва и те ти статистиката какво казва....
  Ама който е слаб в акъла е силен в краката....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#1:"navy"]Чак европейците требе да се учат от нас![/quote]
  На пиене на ракия, може би ще трябва и да се учат от нас.... ама на политика и икономика, едва ли....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Гневно

  народът го е ударил на пълно безхаберие но умните глави по върховете нищо не разбират колко е страшно и за тях създалото се в държавата положение !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Гневно

  Нека управляващите сега да ми кажат как всичко било наред, или как сме ги задминали в Хърватска!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 753 Неутрално

  "..........Над 1.5 млн. души (20.7 %) са мизерствали през 2009 г. с доходи под линията на бедността (295 лв. средномесечно на човек). По този показател България е сред страните с най-висок относителен дял на бедност. На същото равнище е Испания, а малко по-висок е единствено делът в Румъния и Латвия, където обаче линията на бедността има различно парично изражение....."
  .......................................................................

  Искат да кажат, че в Испания линията на бедността е 150 евро?!?!? Ха-ха-ха. поне като лъжете, го правете а акъл...

 9. 9 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 753 Разстроено

  В същото време около 2/3 (65 %) от хората са "обречени" да търсят пари назаем в случай, че внезапно се разболеят или кредит, ако им се наложат други непредвидени разходи (нов електроуред, ремонт на кола или жилище), тъй като нямат спестявания, с които да ги посрещнат.
  И това е годината, в която хора още имаха спестявания и безработицата не беше толкова висока. Сега нещата, ако не са се влошили, то поне са се затвърдили. Т.е. ако беше реплика на ФИЧ, щеше да звучи така: бедност със стабилна перспектива.

 10. 10 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1470 Любопитно

  Не мисля, че автомобилът е жизненонеобходим дори и на повечето хора със средни доходи. Посочено е, че 1.8 млн не могат да си позволят да си купят бричка на старо, което пък ме навежда на мисълта, че самите ние сме посочили наличието на лична трошка като особена необходимост човек да се почувства благосъстоятелен... без значение, че децата му ходят цяла година с едни обувки... примерно.

  Най-странното е, че нашите родители не ходят да се редят за помощи за отопление, нищо, че са с пенсии по 150 лева на човек. Бих призовала всички пенсионери с доходи под социалният минимум да се наредят покрай бай Мангау да си търсят правата на дългогодишни данъкоплатци с кусур години трудов стаж и да поискат от социалното ведомство да им изплати помощи за да не студуват.

  Жената е покана за щастие
 11. 11 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  На който му е студено да тича по магистралата да се стопли. Вие си ги избрахте - радвайте им се.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Гневно

  БЪЛГАРИЯ - СОМАЛИЯ НА ЕС!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#10] от "bgpainter":

  Синът ми се ожени в Брюксел. На едно листче написах на сватята че с жена ми получаваме 250 евро пенсия. Жената разбрала че моята пенсия е толкова и до моето число написа Х10. Питах сина дали общо пенсиите са им толкова. Не, каза той. Само нейната е толкова и дядото още толкова. А са само бивши счетоводител и учителка. Всяка година ходят 5-6 пъти на Спа или на екскурзии. Хранят се здравословно и са здрави.

 14. 14 Профил на stefan1970
  stefan1970
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Нека,искате ГЕРБ ето Ви го,яжте магистрали,те са сладки,а като се стоплят лятото,държат топлото до пролетта!!!

 15. 15 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Това е така за съжаление .и трябва да се казва и казва .и да се иска да се приемат мерки .нещата да вървят към по добре..иначе сме загубени физически и психически.

 16. 16 Профил на valkiry
  valkiry
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ЗАГЛАВИЕТО КАЗВА ВСИЧКО ( ЗА ЖАЛОСТ ) !!!!

 17. 17 Профил на Мушморок
  Мушморок
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  [quote#4:"boby1945"]Така е котета, това го дължите на демосратите-рестипути, за които скачахте като улави 1991 и 1997, а сега честито, "нямане" ...
  Играха си на риберален капитализъм, приватизираха като отнесени, даже БДЖ не им трябва и те ти статистиката какво казва....
  Ама който е слаб в акъла е силен в краката....[/quote]
  Кажи го на чичо Балцерович. И на Маргарет Тачер, и тн.
  Ето ти пък на теб една статистика, върху която да разсъждаваш.

  А и още нещо - всички предприятия, които се приватизираха след 97, бяха заложени за ликвидация преди това заради загубите и нищожния държавен резерв.... т.е. вариантите са два - фалит или приватизация.

  "Най-голямото неравенство е да изравняваш неравните неща" - Аристотел
 18. 18 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Разстроено

  Добре дошли в ерата на капитализма !?

  И нито ЕС , нито еврозоната , ще спасят бедният многострадален български народ от капитализама , а той е коварен и безжалостен към хората .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  [quote#13:"stoicho2"]Синът ми се ожени в Брюксел. На едно листче написах на сватята че с жена ми получаваме 250 евро пенсия. [/quote]

  Неи забравяй, че в Белгия никога не е имало комунизъм, ТКЗС-та, петилетни планове, партийни секретари, ленински съботници и насрещен план. Ако на една нация й бъдат изкоренени насилствено добродетели като трудобюлие, спестовност и здрав разум, и бъдат заменени с кражби, нихилизъм, социопатия и руснашко къркане, тази нация е обречена.


  [quote#4:"boby1945"]Така е котета, това го дължите на демосратите-рестипути, за които скачахте като улави 1991 и 1997, а сега честито, "нямане" ... [/quote]

  Имаш много здраве, коте. При социализма аз взихах 155 лева на месец като "млад специалист", сега взимам между 5 и 7 хилаяди евро; при социализма живеех в една стая под наем, сега живея в ... предпочитам да не ти разправям в какво; при социализма ми искаха изходна виза, за да ме "пуснат" да ида до ГДР, сега от всички континенти не съм ходил само в Антарктида.

  Въпрос на способности, продаваеми умения, инициативност и ... късмет. При социализма бяхме равни в мизерията, сега сме неравни в богатството си. Аз предпочитам втория вариант.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  Богатите страни не са строили "развит социализъм" и народите там са възпитани да работят, да мислят и да създават. А българите само се чудят откъде келепир да пада, далаверка да има, малко кражбичка да стане, да прецакаме едни будали тука... Мързел, тъпота и комуноидни уклони. Това за "мат'риала" беше твърде нежно и меко изказване, според мен. А преди това имаше изказвания за "чипа", за "гена на българина" и т.н. И аз искам да съм богат, красив и умен. Ама на.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 21. 21 Профил на az_si
  az_si
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Защо ли всички такива проучвания винаги излизат 2 седмици след избори? Не че някой се съмнява в какво дередже сме, но все пак друго си е да го прочетеш.

 22. 22 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#20] от "moriarti":
  Не ми се иска да се съглася, но е така - за съжаление се опитваме винаги да намерим втория начин, а като цяло, живеейки другаде, успяваме да спазваме правила, просто явно тук смятаме, че сме най-хитри и понеже всички сме българи, се прецакваме ужасно...При опит да заобиколя едно правило, моя приятелка, швейцарка, каза: "Да, законно е, но не е коректно"...просто имаме на какво да се учим - ще е добре, ако наистина се опитваме, аз се опитвам всеки ден

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  [quote#20:"moriarti"]Богатите страни не са строили "развит социализъм" и народите там са възпитани да работят, да мислят и да създават.[/quote]

  Докато социализмът възпита цели поколения да чакат нареждания отгоре, да бягат от отговорност, да кръшкат от работа и да крадат.

  И най-важното: да завиждат на способния, инициативния, успелия. Социализмът беше уравниловка по най-негодното.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1097 Весело

  Не може да бъде, Тиквата и Дянков казаха, че сме по-добре от Хърватия и Германия. Помня аз, помня ...
  Това са някакви весникарски измислици - нищо чудно Станишев да стои зад тях. Ако случайно не е той, то няма начин да не е Трактора или евентуално Костов.
  Чудят са как да съботират "най-успешното" и най-некадърното и просташко правителство.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 25. 25 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 533 Неутрално

  [quote#13:"stoicho2"]А са само бивши счетоводител и учителка.[/quote] Тези професии са уважавани и добре платени в западните общества, така Че недей така пренебрежително да се уЧудваш...
  Интересно ти какво си работил и колко време, Че е такава пенсията ти?

 26. 26 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 524 Любопитно

  До коментар [#10] от "bgpainter":

  По-голяма глупост не бях чел а толкова + си получила!

 27. 27 Профил на Svet
  Svet
  Рейтинг: 631 Неутрално

  И я сум така,треперим цела зима ама като нема пари...

 28. 28 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 533 Неутрално

  [quote#19:"dodge_ram"]сега взимам между 5 и 7 хилаяди евро; [/quote]
  Колега, освен минуси, друго няма да полуЧиш като коментар тук. За 99% от хората тук, щом изкарваш такива пари и имаш добро каЧество на живот, знаЧи не ти е Чиста работата или просто лъжеш...

  ЛиЧно от мен имаш адмирации, Че си изкарваш парите с професионалните си каЧества!

 29. 29 Профил на RingRoad
  RingRoad
  Рейтинг: 788 Любопитно

  Доходите често са резултат на това което произвеждаме, което може да се измери примерно с брутния национален продукт (БНП). Нивото на БНП на България от десетилетия е много, много ниско, това всички го знаем. За да го вдигнем ни трябват инвестиции в производства, които имат търсене и са конкурентоспособни. Създаването на подобни производства, най-често става чрез насърчаване на инвистициите. Инвеститорите обаче освен насърчаване имат нужда и от т.нар. инфраструктура като пристанища, летища, магистрали и др. за да не им се оскъпява продукцията и да е конкурентоспособна. Т.е. някои инвеститори ще инвестират чак след като си построим магистралите, а дотогава ще инвестират в други страни където такива вече са построени. Примерно, Китай миналага година са пуснали 10 000 км готови магистрали, сигурно има защо.

  "I try to get it across to my players that working hard is a quality." Sir Alex Ferguson
 30. 30 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Е те това е постижението на 20 години демокрация и пазарна икономика! Айде частниците, дето много ги биваше, къде ни е просперитета? С какво богатите заслужихте доходите си? Ние мислихме, че с доходи се стимулира работа, а то ставало дума за узаконен грабеж. Добри ученици сме на запада!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 31. 31 Профил на RingRoad
  RingRoad
  Рейтинг: 788 Весело

  До коментар [#30] от "kihano":
  Общото между голяма част от българските частници и западните е като при българските и западните футболисти, май ???

  "I try to get it across to my players that working hard is a quality." Sir Alex Ferguson
 32. 32 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#28] от "m_art_in":
  Няма да получи само минуси - не смятам, че всички сме завистливи, пък и когато човек с труд ги изкарва е напълно постижимо - предприемачеството е важно, ноо...наистина у нас понякога това се потиска на всеки ъгъл - трябва воля, за да не се откаже човек...иначе за България това е повече от добра заплата, а за западна Европа, за специалист в областта си е добра, малко над средната, заплата.

 33. 33 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#23:"dodge_ram"]Докато социализмът възпита цели поколения да чакат нареждания отгоре, да бягат от отговорност, да кръшкат от работа и да крадат. [/quote]

  Социализма е учил на дисциплина, чиче, трудова дисциплина, с тояга, както е ставало и в Белгия, Англия и във всяка развита капиталистическа страна, разликата е в една малка подробност - България никога не е имала колонии, от които да си внася когато е трябвало кафе, какао, злато и диаманти.
  Ако по онова време си се научил да кръшкаш и да бягаш от отговорност е друг въпрос, но все пак не си представителна извадка.
  Беднотията тук е по причина на опитите за привнасяне на западна модерност, насилствено и малоумно. Ако можем да обвиним социализма за половината от причините за бедноста у нас, то "гении" на прехода, като вас, носят останалата половина.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  [quote#28:"m_art_in"]За 99% от хората тук, щом изкарваш такива пари и имаш добро каЧество на живот, знаЧи не ти е Чиста работата или просто лъжеш... [/quote]

  Мога да отчета всеки лев, който съм спечелил през живота си. Никога не съм членувал в профсъюз, никога не съм търсил политическа закрила, не съм "кандидатствал" за "грантове" - отначало работех по 14-16 часа на ден, създавах си връзки с клиенти, изграждах си име...

  Днес мога да си позволя да работя една седмица в месеца, а през останалото време да се джанкам с разни съветофили по форумите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#29] от "RingRoad":

  Не само - инвеститорите отиват там където има нужните кадри, след ударната ни деиндустриализация никой нормален инвеститор няма да дойде тук. Впечатленията са ми от първа ръка.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 36. 36 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Стабилизираната мизерия на Дянков и някои форумни малоумници които не се появяват обаче под такива статии.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 37. 37 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 533 Неутрално

  [quote#34:"dodge_ram"] а през останалото време да се джанкам с разни съветофили по форумите. [/quote] Това е като да спориш с радиото, малко са тези които осъзнават какво им говориш и Че е истина...(сори за песимизма ми)

  Аз Чакам да навали сняг, тъйкато денят е ми е много по продуктивен като запоЧне с 4 Часа ски

 38. 38 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#32] от "kamenpavlov":

  Камен, теб те приЧислявам към 1% буфер, който си оставих за "инакомислещи"

 39. 39 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Весело

  Българите - с всичките ни кусури - не студуваме. Може и някои от нас да се изкарват, че студуват - за спорта, за статистиката, заради помощите, за к'вото си поиска чиляк. Дето се вика, като най-масово притежаващи недвижими имоти в рамките на ЕС, можем да продадем няколко квадратни метра, за да се сдобием с няколко кубични такива - в краен случай.

  А "стабилизираната мизерия на Дянков" има повече шансове за нормална еволюция към нещо по-добро от деструктивния идиотизъм на вечно неразбраното от никого, до скоро лапащо на кредит и на корем гръцко народонаселение, например

  Свобода за Надежда Савченко!
 40. 40 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#28] от "m_art_in":

  Ама както виждаш и плюсове има.Все пак не малко народ са били на запад и вече не са толкова слепи котета.
  Това е държава със затихващи функции.Който се чувства можещ и мотивиран да се омита овреме.Иначе агония.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 41. 41 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 638 Весело

  Пък аз съм добре.Послушах навремето Филип и Иван , подскачах като луд и сега като пенсионер си ходя редовно я на Малдивите, я на ски из Алпите.

 42. 42 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#23] от "dodge_ram":

  Тъй говориш защото при теб се получило , а ако не беше се получило както при останалите 94% , то друго щеше да говориш.
  Време е да помислиш и за хората които не са могли да стигнат твоето материално ниво .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 43. 43 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#38] от "m_art_in":
  Ами, всеки разумен човек би се съгласил - изначално съм леко инертен и се нося по течението - нещата не се получаваха до момента, в който приятел ми каза: "абе, размърдай се", стреснах се малко, но се опитах и опитвам да се променя - вече доста успешно - нужни са себеуважение и реална самооценка (нито твърде висока, нито твърде ниска), упоритост (но не нахалство и наглост), честност в отношенията (но не простащина), "всички карти на масата" (между другото българските работодатели експлоатират, ако им позволиш - е, има и такива, които прекаляват, разбира се). Но до момента винаги, когато съм си изказвал желанията пред хората, с които работя, съм срещал разбиране - просто не се страхувам да си искам и разбира се да съм винаги коректен и да давам от своя страна. Но знам и как се отнасят с някои мои роднини техните работодатели - има и свръх гадове. Но считам, че най-важното на света е да съм доволен и щастлив и не се притеснявам да си поискам и да се опитам да отстоя това, което искам. Но изместихме много темата май. Извинявайте за спама.

 44. 44 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#40] от "sandman":

  УЧил съм и съм живял навън - признавам си! Но въпреки това не съм фен на икономиЧеската емиграция. И в България има поле за развитие и не виждам защо да го оставяме на индивиди със затихващи мозъЧни функции...

 45. 45 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#43] от "kamenpavlov":

  +++++++++++++++++

 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  [quote#43:"kamenpavlov"]Но до момента винаги, когато съм си изказвал желанията пред хората, с които работя, съм срещал разбиране - просто не се страхувам да си искам и разбира се да съм винаги коректен и да давам от своя страна.[/quote]

  Истината е най-добрата политика. Аз също винаги съм се придържал към абсолютна честност с работодателите си (докато имах такива - беше отдавна) и сега със своите клиенти. На принципа: ако и той е честен, ще ме оцени; ако е мошеник, не искам да имам нищо общо с него.

  В крайна сметка, свестните хора (също както и мерзавците) се разпознават и привличат.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#10] от "bgpainter":
  А, помощите са запазено право само на бай Мангау.Кой ги е карал тъпите българи да работят,да спестяват за жилища,и накрая като останат безработни - помощи йок.

  Ето защо циганите строят незаконни къщи
  - Не само за да не плащат парцела и строителни разрешения
  - Не само за да не плащат данък-сгради и такса-смет
  - Не само за да не плащат ток и вода
  А ЗА ДА ИМАТ ПРАВО НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ
  В член 10 на ПП на ЗСП ( Правилник за прилагане на Закона за социално подпомагане ) изрично е записано, че тези които ...
  ИМАТ ЗАКОННО ЖИЛИЩЕ, С ПОВЕЧЕ ОТ 1 СТАЯ НА ЧЛЕН ОТ СЕМЕЙСТВОТО, НЯМАТ ПРАВО НА ПОМОЩИ

 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  [quote#42:"USSR"]Време е да помислиш и за хората които не са могли да стигнат твоето материално ниво .[/quote]

  В какъв смисъл? Мога да им пожелая късмет, но то със средно образование и с люпене на семки не става. Човек е толкова голям, колкото са мечтите му.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 925 Разстроено

  Директна извадка от гръцкия вестник "Симера":

  Забележете въпреки, че българите са признато най-бедни, голяма част о...т стоките и услугите са с по-високи цени от средноевропейските. За да оцеляват, те са принудени да работят непрекъснато при ужасни условия на труд, при масово погазване на всякакви трудови норми, без да смеят да се оплакват, без да смеят да си потърсят правата.
  И ние като гръцки граждани свикнали да търсим и отстояваме прават си задаваме въпроса, как е възможно това? Как при този стандарт на живот, при тези условия на труд, при това нагло и безочливо отношение към тях, как те стоят тихо и безропотно? Отговора е един – те са бедни, толкова бедни, че дори и един ден да не са на работа, а да излязат на протест, това ще бъде пагубно за тяхното оцеляване. Те няма да успеят да си платят сметките, или да си купят храна, или необходими лекарства, или дрешки за децата. Да, те са толкова бедни, че ходят болни на работа, че по скоро биха умрели на работното си място, отколкото да си вземат почивка нужна на всеки жив организъм. За тях няма почивка, заробени веднъж от банките, втори път от работодателите си и трети път от политиците си, те са изгубили всяка надежда и живеят ден за ден в постоянен страх и стрес да не изгубят работата си, надника си, да не се разболеят. Всяко едно по-сериозно заболяване ги обрича на почти сигурна смърт, защото са бедни. Техните предприятия произвеждат инвалиди, българите биват използвани, изстисквани и изхвърлени на улицата. Без защита , без надежда.

 50. 50 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 810 Весело

  Хубаво сме седнали да се оплакваме, ама...

  Българите имаме все нови телефони, все си купуваме алуминиеви джанти за голфО... У дома нямаме пари за отопление и се блъскаме в една стая зимата, ама имаме плазмен телевизор поне 40".

  Наскоро излезе една много любопитна статистика - българите сме сред страните в ЕС, които потребяват най-малко вещи втора употреба. Обичаме си новичкото и лъскавото, какво да ни правиш.

 51. 51 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#48] от "dodge_ram":

  Наскоро търсих да назнача млад човек, без стаж, който да:
  1) владее много добре английски език писмено и говоримо; ама наистина да владее, а не да ми размахва дипломи Н-то ниво С2.
  2) да различава компютър от пишеща машина и да знае що е то компютърна програма и има ли тя почва у нас.
  3) да владее добре и родния си език (пряка връзка с т.1).

  Да ти кажа, все едно търся овца с пет крака... Малко хора у нас имат тези умения и те определено не се ограничават в отоплението си зиме.

 52. 52 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#51] от "Знам и Мога":
  Това сериозно ли е???

 53. 53 Профил на bytesize
  bytesize
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Еми така е.

  Следващия път за да не забърквате такава попара ида храните че Дянков ви е виновен - НЕ СТОИТЕ КАТО ОВЦЕ ПО МАНИФЕСТАЦИИ ПОЛУВИН ВЕК, ОВЦЕ МИЛИ МОИ!

 54. 54 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 629 Любопитно

  ЗНАЧИ ТИЯ пари 30 Милиярда във банките са на мутри олигарси със откраднатите пари от държавата , ИМА ЛИ ПРАВОСЪДИЕ ВЪВ ТАЯ ДЪРЖАВА .

 55. 55 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#51] от "Знам и Мога":

  И каква заплата ще получава [quote#51:"Знам и Мога"]овца с пет крака[/quote]?

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 56. 56 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Над 1.5 млн. души (20.7 %) са мизерствали през 2009 г. с доходи под линията на бедността (295 лв. средномесечно на човек).
  ---------------------------------------------------
  От всички изнесени цифри приемам само тази.Всичко останало,като пари назаем за ремонт на кола и...не е реалистично!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 57. 57 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#50] от "Знам и Мога":
  [quote#50:"Знам и Мога"]Българите имаме ...............
  Не мислиш ли,че е малко претенциозно да се отъждествяваш със всички българи? И много невярно. Вероятно принадлежиш към заможната класа,но тя категорично не е преобладаващата в БГ.
  Преобладаваща част от българите/подчертавам,без мургавите/ получават масови заплати от порядъка на 400-500 лв.,и двойно по-високи само в столицата.И аз се числя към тях.Нямам нов телефон,плазма,и ползвам вещи втора употреба.

 58. 58 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1441 Весело

  1/3 от българите студуват от недоимък
  ==============
  Баси, колко много комунета имало още...

  الرجل الكبير
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 581 Неутрално

  ...сполети... -пардон за лапсуса

 61. 61 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#44] от "m_art_in":

  Парите не винаги са единствена причина за омитане.Ежедневната битка с простаци и особено хитреещи простаци е уморителна и аз съм на път да я загубя.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 62. 62 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#59] от "windok":

  Той не казва,че само той е способен.Излезнал е на арената и се е преборил там,където никой не го интересува кой е баща му или вуйчо му.Преборил се е от по-задна позиция и е постигнал това което е целял.Достатъчно е!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 63. 63 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#30] от "kihano":

  ++++++++++++ х 100!
  Самодоволните Paid Poster-и просто идея си нямат каква изненада ги чака! Може да не е по наше време, ама цикличността на историята е нещо много гротескно и иронично.. Въпрос на време е.

 64. 64 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#29] от "RingRoad":

  С риск да ви разочаровам, но в Китай първо се наляха инвестициите и чак след 20 години инвестиране започнаха да строят магистрали. Нищо не пречи на експортен инвеститор да построи завода си на пристанище и да не зависи от инфраструктурата в страна. Но не забелязваме това да се случва нито в Бургас, нито във Варна, нито в Русе, Видин, или Лом. Инфраструктурата е оправдание, реалността е, че ако аз съм голям инвеститор също няма да инвестирам в България, заради тотално неработеща правосъдна система и администрация. Че тук ако си голям износител има да береш ядове с възстановяването на ДДС-то, има да те тормозят нон стоп ревизии, и да те съветват да платиш на някой като Маргини тем подобни за да ти вървят нещата гладко.

  икономист - неграмотник с диплома
 65. 65 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#54] от "Цезар":

  Неправилно ти е зададен въпроса,защото всъщност няма държава.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 66. 66 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#51] от "Знам и Мога":

  Все по-трудно ще става.Занапред ще имате на разположение мургави сънародници и затъпели чалгарчета.
  Каквото сам си направиш,никой друг не може да ти го направи.
  Естествено не казвам,че лично ти си причина да няма образовани млади хора,но БГ "бизнеса" се самозакопа.Като обезценяваш една стока,тя не се произвежда.Като се обезценява/ниско заплащане/на образованието,никой не го иска.
  Честито на всички ни!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 67. 67 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#61] от "sandman":

  Знам за какво ми говориш, но навън е също е пълно с простаци, расисти или просто глупави хора, които смятат че са с предимство... Ако останеш повече от няколко месеца, също ще започнеш да ги забелязваш. Аз се опитвам елегантно да ги заобикалям и да не си го слагам на сърцето - тези хора обикновенно са силно психически обременени от злободневието си и имат нужда от съчуствие и разбиране... А рано или късно всеки от тях си намира майстора, най-често техен себеподобен, и най-късно тогава дори и най-глупавият разбира че "винаги има по-голяма риба"...

 68. 68 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#67] от "m_art_in":

  Може би остарявам.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 69. 69 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 533 Весело

  До коментар [#68] от "sandman":

  Хаха - споко, и на мен все по-често ми казват, че ще се превърна в кисело старче... Но за щастие, човек е на толкова на колкото се чуства

 70. 70 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Пич, не те знам кой си...Може и така да е, ама хайде да си хортуваме честно. И аз съм се блъскал по проекти, обекти и т.н. Петнайсет(15) годин бифор (тому назад) започнах да се занимавам с енергийна ефективност-сегашните ни политици и новоизбрани президенти нямаха представа за какво иде реч. 2000-ната година работниците ми заработваха 60-70-80 лева на ден!!! От 30 човека само 1/4 останаха в БГ. 10 години по-късно едвам връзваме 300-400 лв. месечно. А да ме светнеш "защо".

 71. 71 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#70] от "windok":

  Естествено не знаеш кой съм,както и аз не знам кой си.Това няма значение.Мисля,че индиректно съм то отговорил на въпроса в горните си коментари.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 72. 72 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 533 Весело

  До коментар [#70] от "windok":

  Ако след 15 години неможеш да си отговориш сам на този въпрос, аз на твое място бих пробвал с друг въпрос...

 73. 73 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#71] от "sandman":

  Нищо лично! Много бих искал ТИ да си ПРАВ.

 74. 74 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#54:"Цезар"]ЗНАЧИ ТИЯ пари 30 Милиярда във банките са на мутри олигарси със откраднатите пари от държавата[/quote]
  тия пари защо не се конфискуват от хората трябва да направим Българска пролет арабите направиха своята време е за Европейска пролет но и това ще стане скоро

 75. 75 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#72] от "m_art_in":

  Приятелю непознат! Аз отдавна съм си отговорил на доста въпроси. И съм си избрал в тоя живот да съм максимално честен и толерантен. Мисля че си млад, новообразован човек, но запомни от един попрепатил човечец: след 10-тина години ще се сещаш за сегашните си убеждения с иронична усмивка. Дано не си приел постингите ми като някакъв вид оплакване-опазил ме господ!

 76. 76 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  О, повелителю, ако това се случи тук, ще е голяма касапница! А "собствениците" на тези наистина окрадени милиарди, също знаят за касапницата. И по този повод са си напазарували медии, пазванти, политически аналлизатели и каквото още се сетиш! Та не я виждам на хоризонта тази пролет, ама знаели човек!? Ноооо, като гледам какви изпраскани съфорумци си имаме, дето си мислят, че българина защото е тъп, та затова мръзне и гладува!?! Как бе казал големия българин убит от таквиз умни келепирджии? .."Пази Боже сляпо да прогледне" Елементарно, ниско ниво! Бог да пази България, най вече от такива "българи" !

 77. 77 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#73] от "windok":

  Прав или крив,в момента тече процес на обезкървяване на нацията.Глупаво е да се твърди,че това е нечий план.По-скоро е безхаберие и недалновидност на тези които държат икономическата и политическата власт.Иначе казано,алчност.
  Ние се самоунищожаваме от алчност.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 78. 78 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 533 Неутрално

  [quote#75:"windok"]след 10-тина години ще се сещаш за сегашните си убеждения с иронична усмивка. [/quote] Сигурно, но единствено защото съм си губил времето да пиша по форуми.
  В момента обаче именно коментари на хора, които знаят повече от президенти и министри, а и от всеки "младок", но въпреки това са в безизходица и то не поради болест или бедствие, предизвикват иронични усмивки у мен

 79. 79 Профил на stefanova
  stefanova
  Рейтинг: 516 Неутрално

  БЕДНИ ........................................БОГАТИ...?Ама да правим всичко възможно да сме достоен народ! Така както казва акад.Д.Лихачов- "БЪЛГАРИЯ- ДЪРЖАВА НА ДУХА".Е има и такива ,които оценяват историческите достойнства и жертвеност на българския народ.И макар че няма да е леко със съседи като македонците - дето само си търсят поводи за омраза, с тарикатите ни съседи гърци,с турците и техните имперски амбиции,със стара Европа и нейното самочувствие на велики,с десетки години натрупаните ни проблеми - нека заслужим думите на академика- вие сте най-стария народ не само в Европа ,но и в света- БЪЛГАРИЯ ДЪРЖАВА НА ДУХА!Замислете се - сигурно е имало куп основания за да напише така!!! Успех българи!

  stefanova
 80. 80 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#78] от "m_art_in":

  ясен си ми като стълба с едно стъпало

 81. 81 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 533 Весело

  До коментар [#80] от "windok":

  не се и съмнявам - точно за това ти говоря, но ти продължаваш да не ми вярваш!

 82. 82 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#78] от "m_art_in":

  по-скоро: ясен си като стълба с едно стъпало
  И както казваше покойния Велко Кънев: Това едва ли ще ти помогне!

 83. 83 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#77] от "sandman":
  +++!
  Оптимистичното е, че има изход!

 84. 84 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 533 Весело

  До коментар [#82] от "windok":

  Хаха, всички сме обречени на провал като теб, нали?
  Ти ме оставя да мисля след десет години, аз пак ще те призова да се запиташ сега - след като толкова много знаеш и можеш, защо не са се получили нещата? Ама, нали честно ще си отговориш?!?!!?

 85. 85 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#81] от "m_art_in":

  Викай ми Тома Неверний!

 86. 86 Профил на RingRoad
  RingRoad
  Рейтинг: 788 Любопитно

  До коментар [#64] от "tel_112":
  Някои дейности наистина могат да бъдат близо до пристанище. Други обаче имат определена специфика и не позволяват. Примерно, рудодобивни и обработващи са свързани с определено местонахождение. Друг пример е Банско като туристическа дестинация. Мога да се включат още много примери и променливи. На запад и САЩ правят магистрали заради икономиките си и постигат желаните резултати. Следвайки здравия разум, предполагат, че и при нас може да се случи. При нас обаче, спорта винаги да си "против", особено ако е срещу някой, който не ти допада и този някой е на власт, може да замъгли "здравия разум".

  "I try to get it across to my players that working hard is a quality." Sir Alex Ferguson
 87. 87 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#84] от "m_art_in":

  ..ок. За мен ако искаш приеми, че съм поредния лузър или джукльо. Аз простичко ще ти река: хлябът ми е сладък все още, къщата си не заключвам, решетки на прозореца си нямам, сънят ми е спокоен, колата ми пали на "четвърт", собата ми е топла(каминка на дърва!).
  Ай сега ти ми отвърни:
  ЗАЩО "Над 43 % от хората в страната (4.7 млн. души) не могат да си позволят да консумират месо или риба през ден?"
  ЗАЩО "33.5 % се ограничава при отоплението на жилищата си заради недостиг на средства?"
  ЗАЩО "Някои не притежават дори цветен телевизор (169 хил. души) или перална машина (883 хил. души)?"

 88. 88 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Не мога да разбера , защо все още на някои хора не им е ясно , че от тая държава , държава не става !

  Бедна , щото народа и с беден дух !
  Бедна , щото политиците и с "богат" дух !
  Бедна , щото всеки я дърпа на долу !
  Бедна , щото всеки мрази някого или нещо в нея !
  Бедна , щото всеки завижда на другия !
  Бедна , щото всеки е увит в негативизъм !
  Бедна , щото всеки втори е черноглед !
  И ........... т.н , и........................ т.н. ................

  .... never say never ..... !
 89. 89 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#10] от "bgpainter": Добре, ама как да се върне толкова назад във времето българинът? Ами това си е обида, поне аз го приемам така. Може пък и греша..но все пак не ми е хубаво да си представям някаква друга България.. сто години назад във времето.

 90. 90 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1210 Любопитно

  До коментар [#79] от "stefanova": Така..така! Бъди сигурна, че не се даваме! Ако трябва, ще краднем и пак ще се оправим)) Шегувам се, но словото ти ми харесва, защото е оптимистично, което е радващо. Наистина трябва малко български дух в тежките времена! Бях чел някъде, че в подобно положение е бил и Аспарух, гледайки народа си как мре от болести по пътя... и все пак е успял, нали? Защото си е бил един много корав българин! А ние, така да се каже, носим поне малко от неговия дух, надявам се.

 91. 91 Профил на stefanova
  stefanova
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#90] от "mik2":
  Благодаря за личната подкрепа и най-вече за подкрепата на българския дух!Ако успеем да избираме за управници знаещи,можещи и най-вече патриоти ще дръпнем напред!Историята е доказала ,че народи -патриоти просперират по-бързо и успешно!

  stefanova
 92. 92 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 810 Неутрално

  А останалите 3/4 не слизат от колите. Вижте какво е в големите градове.

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 93. 93 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#52] от "kamenpavlov":

  Уви, съвсем сериозно.

 94. 94 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#90] от "mik2":

  Радвам се , че сте оптимист! Дано повече такива българи да има!

 95. 95 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#57] от "нервна":

  Добре, тогава да го кажа така: "Българите са..." Останалото продължава без съществени промени.

 96. 96 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#87] от "windok":

  Няма да ви отговори. Такива като него и Доджа са като кресливите гларуси. Изцвъкат се и толкоз. Те са толкова реални хора, колкото например Мутрата е доктор!

 97. 97 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  [quote#66:"sandman"]Като се обезценява/ниско заплащане/на образованието,никой не го иска.
  Честито на всички ни![/quote]

  ..Това..беше кофти..удар в слънчевия сплит. Лошото е, че е вярно. Но, както сам посочи - кой каквото си направи..Ние пък може и да си направим някога живота по-така някак.. да бива, нали? Защо пък не? След нощта съм забелязал, че винаги съмва

 98. 98 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 533 Весело

  [quote#87:"windok"]За мен ако искаш приеми, че съм поредния лузър или джукльо.[/quote] Аз нищо не съм приемал, всичко ти сам си казваш - какъв си, що си, колко пари изкарваш, какво ядеш, топли ти е, студено ли - явно имаш особенна нужда да го споделиш, питам се защо ли?!?

  [quote#87:"windok"]хлябът ми е сладък все още, къщата си не заключвам[/quote] Уау, за малко да ме впечатлиш с тези притчи - имам новина за теб - има хора, на които и хляба им е наистина сладък, и които заспиват удовлетворени и се събуждат пълни с енергия без да ги е страх, че ще ги взривят/застрелят/отвлекът ...

  Отговорът на много ти въпрос е един и съвсем прост, по сложни са причините за това, но имам новина - по цял свят е така, така е било от както свят светува, малко са страните, където тази статистика е много по-добра - защо обаче толкова знаещи и прозряли смисъла на живота хора като теб, неразбират, че докато през последните 600 години другите страни са се развивали, нас са ни изцеждали. Това може да се промени обаче само с много работа и оптимизъм за бъдещето, но това е трудният път, масата от българи си мислят, че съдбата им е длъжна и че нямат нищо, защото живота е бил несправедлив към тях (изключвам тези в неравностойно положение) - изненада(!!!), така само по-зле ще стават ...

 99. 99 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 533 Весело

  До коментар [#96] от "Гражданин":

  Нипузна!

 100. 100 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#96] от "Гражданин":

  Бях сигурен, че няма да има отговор-на такива въпроси отговорите не са особенно трудни-всеки средно интелигентен честен българин знае за какво иде реч. Неотговарянето показва само, че човечето е приело една маска, пробутвана ни вече 20-тина години от мастити "напредничави" политици, политолози, социолози и т.н. Иначе човекът съвсем не е глупав! Само че... не на нас! Тоя филм сме го гледали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK