От утре БДЖ пуска спрените 166 дневни влака

От утре БДЖ пуска спрените 166 дневни влака

© Надежда ЧипеваОт утре БДЖ пуска в движение влаковете, които пътуват в интервала между 8.00 ч. и 16.00 ч., съобщиха от ръководството на дружеството пред БТА.


С решение на ръководството на железницата преди два дни бяха спрени от движение 166 влака. Аргументът - те така или иначе не се движат заради стачката и само генерират загуби.


Днес в "Пътнически превози" стачкуват деветима служители в цялата страна, само в поделенията на дружеството в Пловдив и Горна Оряховица, съобщиха още от ръководството на компанията.
В сряда беше подписан колективен трудов договор в "БДЖ - Товарни превози". Той предвижда въвеждане на бонусната система от средата на следващата година и на практика запазва в голяма степен постигнатото с колективния трудов договор от 2009 година.


От ръководството на БДЖ очакваха днес да има разговори за подписване на колективния трудов договор и в "Пътнически превози". Разговори обаче не е имало "поради заетост на двете страни", обясниха от превозвача. Преговорите щели да продължат утре сутринта с надеждата.


По-рано от ръководството на БДЖ съобщиха, че до днес общо 1038 служители са приели предложението им да бъдат освободени от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда, или чрез доброволно напускане. На всички ще им бъдат изплатени възнаграждения в размер на шест брутни заплати веднага след освобождаването.


Плановете за оздравяване на компанията предвиждат да бъдат съкратени общо около 2000 железничари до края на годината. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK