Кандидатите за съдебни инспектори увериха депутатите, че не членуват в тайни общества

СЪДЕБНА ПАЛАТА ТЕМИДА

© Анелия Николова

СЪДЕБНА ПАЛАТА ТЕМИДАКандидатите за съдебни ревизори за инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) отговаряха днес пред депутатите на въпроса дали са практикуват някаква търговска дейност и дали са членове на организации, които засягат независимостта на магистратите. Предложението за двата въпроса беше на депутата от БСП Янаки Стоилов.


Парламентарната правна комисия изслуша 12 кандидати за 10 места след като Пламен Панайотов (номиниран от "Атака") оттегли кандидатурата си. Събеседването продължи над три часа, като кандидатите влизаха един по един. Те бяха разпитвани в присъствието на главния инспектор Ана Караиванова. Номинациите са предимно на прокурори, има двама съдии и един следовател.


"Мнозинството от кандидатите идват от прокурорските среди, което не е упрек към техните качества, но основната длъжност на правораздаването все пак идва от съда", заяви Янаки Стоилов. Според него този факт, може да създаде неудобство и да намали възможността на инспектората да действа като надзорен орган. Мандатът на досегашните съдебни инспектори изтича през януари 2012 г., а на главния инспектор Ана Караиванова - в края на следващата година.
Дебатът беше по скоро вял като в началото председателят на комисията Искра Фидосова прикани депутатите за повече активност. Задаваха се най-много по 1-2 въпроса, а кандидатите за инспектори имаха възможност за 3 минути да изложат мотивите си.


Въпреки че бяха заявили участие ден предварително, представителите на Българския институт за правни инициативи, който вчера в декларация критикуваха начина, по който се прави изборът, за малко да не бъдат допуснати в залата като изтъкнатият мотив беше липса на места. След като няколко депутати обърнаха внимание те бяха допуснати, но без възможност да задават въпроси.


Без въпроси
Двама от спорните кандидати - членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Колев, председател на бюджетната комисия и Цони Цонев, председател на етичната комисия към съвета не бяха питани за нито един от случаите, заради които получиха известност в медиите. В писмо до депутатите Българският институт за правни инициативи (БИПИ) беше определил Цонев като "олицетворение на непоследователната дисциплинарна практика на банкрутиралия ВСС." Цонев е номиниран от депутата от ГЕРБ Красимир Ципов, а Иван Колев от независимия - Яне Янев.


Пред комисията Цонев изтъкна богатия си житейски и професионален опит и доброто познаване на работата на инспектората. На въпроса дали членува в тайни организации отговори: "Навярно ме питате дали съм масон?" Припомни, че миналата година в сайта "Бивол" неговото и на съпругата му име са били в списък на масони. "Не могат да се доказват отрицателни факти, но ви заявявам че не съм масон", каза Цонев.


Иван Колев, който разкри публично аферата около Красимир Георгиев - Красьо Черния и така попречи на прокуратурата да разследва за търговия с влияние, заяви че "целият му житейски опит му дава самочувствието на човек, знаещ, можещ." Колев увери, че ще бъде независим, което е доказал като член на ВСС.  Каза, че се е зарадвал много, че сред кандидатите има имена като на Цони Цонев, Захаринка Тодорова (от Върховния административен съд номинация на Мая Манолова) и Петър Раймундов (прокурор от Върховна касационна прокуратура, кандидатура на "Атака").


Стабилност... сигурност.... доверие...
"Чрез работата си в инспектората се надявам да постигнем стабилност, сигурност и доверие в съдебната система. Има държавни закони и разчитам на моето силно развито чувство за справедливост", каза пред депутатите Албена Костова, номинирана от депутата от Явор Нотев от "Атака".


"Възможността да съм съдебен инспектор е професионално предизвикателство, ще работя по посока на реформа на съдебната система", заяви Албена Кузманова, номинирана от депутата от ДПС Лютви Местан. Според нея инспекторатът трябва да се концентрира върху контролните и тематичните проверки и да се запази добрият тон спрямо качествените магистрати.


Весела Николова, която е предложена от Искра Фидосова от ГЕРБ, посочи, че ще иска да покаже, че инспекторатът може да постига добри резултати при дисциплинирането на магистратите. "При констатиране на нарушение трябва да се наблегне на анализа за причините и доколко те са субективни или не. Това ще създаде по голяма мотивация на колегите в съдебната система", заяви Николова.


Тя е командирована от Окръжен съд Сливен в Административен съд в София град. Заяви, че не се притеснява да проверява колеги и направи кратък анализ на дейността на контролния орган - според нея инспекторатът е допринесъл за подобряване на правораздавателната дейност на магистратите и отговарял на всички сигнали и извършвал проверки.


Кандидатът на Синята коалиция Любомир Иванов, който е следовател в Софийска градска прокурата разсмя депутатите, след като не можа да разграничи правомощията на Инспекторатът към ВСС и този към Министерството на правосъдието.


Христо Бисеров представи и кандидатурата на колегата си Лютви Местан – Моника Малинова, която е бивш следовател и настоящ прокурор в Софийски градски съд. Тя каза, че е мотивирана да излезе от системата, защото в работата си като прокурор се е сблъсквала с редица корупционни практики, които обаче не били престъпление.


Нито един от вносителите на предложението на прокурорката от Апелативна прокуратура в София Юлиана Чорбаджиева не дойде да я представи. Срещу един от тях – Венцислав Върбанов има висящо наказателно производство. Пред членовете на комисията Чорбаджиева каза:"Аз на практика оставам в системата, не мисля, че я напускам. Инспекторатът може да въздейства върху цялата система и по този начин да се променят неща, които имат нужда от подобрение."


Янка Гочева, също е прокурор (командирована в Апелативна прокуратура София) е мотивирина да работи в контролния орган, защото че през последните осем години дейността й като прокурор е била свързана с контролна дейност.


Бившият депутат от АТАКА и настоящ незавиисим народен представител Кирил Гуменаров се спря на прокурорът от ВКП Петър Раймундов. Според него предимството на инспектората е, че може да коригира "допуснати" грешки и че може да се уеднаквява практиката. Според него инспекторатът трябвало да бъде страж.


Михаил Миков от "Коалиция за България" представи обвинителя от международния отдел на ВКП Светлана Бошнакова. Като нейно качество той посочи факта, че познава европейското право. Според нея трябва да се акцентира върху възможността инспекторатът да мотивира прокурорите. Тя беше категорична, че натовареността на магистратите трябва да се взима предвид при проверките.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK