Кандидатите за съдебни инспектори увериха депутатите, че не членуват в тайни общества

СЪДЕБНА ПАЛАТА ТЕМИДА

© Анелия Николова

СЪДЕБНА ПАЛАТА ТЕМИДАКандидатите за съдебни ревизори за инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) отговаряха днес пред депутатите на въпроса дали са практикуват някаква търговска дейност и дали са членове на организации, които засягат независимостта на магистратите. Предложението за двата въпроса беше на депутата от БСП Янаки Стоилов.


Парламентарната правна комисия изслуша 12 кандидати за 10 места след като Пламен Панайотов (номиниран от "Атака") оттегли кандидатурата си. Събеседването продължи над три часа, като кандидатите влизаха един по един. Те бяха разпитвани в присъствието на главния инспектор Ана Караиванова. Номинациите са предимно на прокурори, има двама съдии и един следовател.


"Мнозинството от кандидатите идват от прокурорските среди, което не е упрек към техните качества, но основната длъжност на правораздаването все пак идва от съда", заяви Янаки Стоилов. Според него този факт, може да създаде неудобство и да намали възможността на инспектората да действа като надзорен орган. Мандатът на досегашните съдебни инспектори изтича през януари 2012 г., а на главния инспектор Ана Караиванова - в края на следващата година.
Дебатът беше по скоро вял като в началото председателят на комисията Искра Фидосова прикани депутатите за повече активност. Задаваха се най-много по 1-2 въпроса, а кандидатите за инспектори имаха възможност за 3 минути да изложат мотивите си.


Въпреки че бяха заявили участие ден предварително, представителите на Българския институт за правни инициативи, който вчера в декларация критикуваха начина, по който се прави изборът, за малко да не бъдат допуснати в залата като изтъкнатият мотив беше липса на места. След като няколко депутати обърнаха внимание те бяха допуснати, но без възможност да задават въпроси.


Без въпроси
Двама от спорните кандидати - членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Колев, председател на бюджетната комисия и Цони Цонев, председател на етичната комисия към съвета не бяха питани за нито един от случаите, заради които получиха известност в медиите. В писмо до депутатите Българският институт за правни инициативи (БИПИ) беше определил Цонев като "олицетворение на непоследователната дисциплинарна практика на банкрутиралия ВСС." Цонев е номиниран от депутата от ГЕРБ Красимир Ципов, а Иван Колев от независимия - Яне Янев.


Пред комисията Цонев изтъкна богатия си житейски и професионален опит и доброто познаване на работата на инспектората. На въпроса дали членува в тайни организации отговори: "Навярно ме питате дали съм масон?" Припомни, че миналата година в сайта "Бивол" неговото и на съпругата му име са били в списък на масони. "Не могат да се доказват отрицателни факти, но ви заявявам че не съм масон", каза Цонев.


Иван Колев, който разкри публично аферата около Красимир Георгиев - Красьо Черния и така попречи на прокуратурата да разследва за търговия с влияние, заяви че "целият му житейски опит му дава самочувствието на човек, знаещ, можещ." Колев увери, че ще бъде независим, което е доказал като член на ВСС.  Каза, че се е зарадвал много, че сред кандидатите има имена като на Цони Цонев, Захаринка Тодорова (от Върховния административен съд номинация на Мая Манолова) и Петър Раймундов (прокурор от Върховна касационна прокуратура, кандидатура на "Атака").


Стабилност... сигурност.... доверие...
"Чрез работата си в инспектората се надявам да постигнем стабилност, сигурност и доверие в съдебната система. Има държавни закони и разчитам на моето силно развито чувство за справедливост", каза пред депутатите Албена Костова, номинирана от депутата от Явор Нотев от "Атака".


"Възможността да съм съдебен инспектор е професионално предизвикателство, ще работя по посока на реформа на съдебната система", заяви Албена Кузманова, номинирана от депутата от ДПС Лютви Местан. Според нея инспекторатът трябва да се концентрира върху контролните и тематичните проверки и да се запази добрият тон спрямо качествените магистрати.


Весела Николова, която е предложена от Искра Фидосова от ГЕРБ, посочи, че ще иска да покаже, че инспекторатът може да постига добри резултати при дисциплинирането на магистратите. "При констатиране на нарушение трябва да се наблегне на анализа за причините и доколко те са субективни или не. Това ще създаде по голяма мотивация на колегите в съдебната система", заяви Николова.


Тя е командирована от Окръжен съд Сливен в Административен съд в София град. Заяви, че не се притеснява да проверява колеги и направи кратък анализ на дейността на контролния орган - според нея инспекторатът е допринесъл за подобряване на правораздавателната дейност на магистратите и отговарял на всички сигнали и извършвал проверки.


Кандидатът на Синята коалиция Любомир Иванов, който е следовател в Софийска градска прокурата разсмя депутатите, след като не можа да разграничи правомощията на Инспекторатът към ВСС и този към Министерството на правосъдието.


Христо Бисеров представи и кандидатурата на колегата си Лютви Местан – Моника Малинова, която е бивш следовател и настоящ прокурор в Софийски градски съд. Тя каза, че е мотивирана да излезе от системата, защото в работата си като прокурор се е сблъсквала с редица корупционни практики, които обаче не били престъпление.


Нито един от вносителите на предложението на прокурорката от Апелативна прокуратура в София Юлиана Чорбаджиева не дойде да я представи. Срещу един от тях – Венцислав Върбанов има висящо наказателно производство. Пред членовете на комисията Чорбаджиева каза:"Аз на практика оставам в системата, не мисля, че я напускам. Инспекторатът може да въздейства върху цялата система и по този начин да се променят неща, които имат нужда от подобрение."


Янка Гочева, също е прокурор (командирована в Апелативна прокуратура София) е мотивирина да работи в контролния орган, защото че през последните осем години дейността й като прокурор е била свързана с контролна дейност.


Бившият депутат от АТАКА и настоящ незавиисим народен представител Кирил Гуменаров се спря на прокурорът от ВКП Петър Раймундов. Според него предимството на инспектората е, че може да коригира "допуснати" грешки и че може да се уеднаквява практиката. Според него инспекторатът трябвало да бъде страж.


Михаил Миков от "Коалиция за България" представи обвинителя от международния отдел на ВКП Светлана Бошнакова. Като нейно качество той посочи факта, че познава европейското право. Според нея трябва да се акцентира върху възможността инспекторатът да мотивира прокурорите. Тя беше категорична, че натовареността на магистратите трябва да се взима предвид при проверките.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Цони имал ли е дори и един ден стаж като съдия та се чувства адекватен на задълженията да инспектира съдии?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Честна дума.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 3. 3 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Да са ни честити! Знаещи , можещи, ще бъде интересно, не че досега не е било
  БИПИ- "допуснати но без възможност да задават въпроси."

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  Ехеееее, баси и веселбата ......
  Масони 31 степен, убеждават масони 22 степен, че не са колеги....
  Ми как така достигнахте до тези етажи на власта бре ???
  С честни сини очи ???

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Новите слуги на новата власт.
  Нищо по-различно от
  старите слуги на старата власт.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5758 Любопитно

  ЩО НЕ СИ ВЗЕМАТ СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА ОТ МАСОН №1 ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  "...дали са членове на организации, които засягат независимостта на магистратите..." - ако са да напуснат, а ако не са ЩЕ станат. Не е задължително да са някакви явни или скрити членове, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е да не губят зависимостта си от ЗАКОНИТЕ.

  Коментиране на анализираното, вече...
 8. 8 Профил на DoPe
  DoPe
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Чест и български съдия, за съжаление , са малко несъвместими понятия...да ме простят наистина достойните съдии

 9. 9 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Отговорът "Не съм масон" не отговаря на зададения въпрос. Би трябвало само за това да го дисквалифицират (най-наивно си мисля). С такъв отговор може да прикрие участие и зависимост в други тайни организации.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 10. 10 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  КГБ, ЦРУ, Моссад, БНД, МИ6, МИТ броят ли се към тайните общества?

 11. 11 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Ами ордена на Тамплиерите ,тайна организация ли е ?

 12. 12 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Цонев, не е нужно ти да си масон - достатъчно е шефът ти да е такъв!

 13. 13 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 753 Весело

  Е, то щеше ли да е тайно това общество, ако членовете му публично си признаваха членството...

  И ако е излъгал, какво следва - нищо.

 14. 14 Профил на straser
  straser
  Рейтинг: 388 Гневно

  "дали са членове на организации, които засягат независимостта на магистратите"

  Та къде е казано, че масонските организации засягат недависимостта на магистратите???? Ама тия ни правят на идиоти!!!!

 15. 15 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Масоните имат право като тайно общество да скриват своята принадлежност....

 16. 16 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  http://www.bivol.bg/home/item/705-masoni.html

  Източници коментират, че членове на тази група (масони)са членът на ВСС и шеф на комисията за професионална етика и противодействие на корупцията Цони Цонев, бившият правосъден министър Антон Станков, председателят на апелативния съд в София Веселин Пенгезов, уволненият от системата бивш председател на окръжния съд във Велико Търново Даниел Минов, софийските адвокати Димитър Райчев, Константин Симеонов и Илиян Кършев, бившият председател на съда в Благоевград Красимир Аршинков, благоевградският адвокат Иван Михайлов, бившият зам.-министър на правосъдието Маргарит Ганев, председателят на окръжния съд в Хасково Росен Русев, частният съдебен изпълнител от Кърджали Росен Росенов, съдията от районния съд в Шумен Тодор Тодоров, колегата му от окръжния съд в Стара Загора Тоньо Тонев, съдията от административния съд в Бургас Атанас Вълков и съгражданинът му Янко Янков, който е юрисконсулт на ТБ Алианц в Бургас.
  Интересното е, че ложата има и женска секция в която членуват не само съпругите на магистратите, но и други известни юристи. Сред тях виждаме съпругата на шефа на бюджетната комисия на ВСС Иван Колев - Стойна Колева (която е нотариус във Велико Търново), съпругата на Веселин Пенгезов - Магдалена (за която той каза, че е уредил да работи с връзки в ДАНС), съпругата на Красимир Аршинков - Михаела (която е известен адвокат в Благоевград), съпругата на Даниел Минов - Росица, която е нотариус, съпругата на Цони Цонев - Ганка, съпругата на председателя на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, съдията от Окръжния съд в Смолян Тоничка Кисьова, съпругата на председателя на Окръжния съд в Стара Загора Тоньо Тонев - Галина.*
  В тази обвързаност няма нищо криминално, малката подробност обаче е, че тя е тайна за обществото. Няма никакво съмнение, че "братята" и "сестрите" са изпадали в ситуации, които изискват независимо решение. Така например Цони Цонев като шеф на комисията по професионална етика многократно си затваряше очите за гафовете на "брат" си Веселин Пенгезов и дори се подписа под специален доклад на съвета, който го оневини. Подобно отношение Цонев имаше и към Красимир Аршинков, като категорично отказваше да извърши проверка преди опита му да стане за втори мандат шеф на окръжния съд в Благоевград. Източници на "Биволъ" коментират, че Цонев е протаквал и проверки срещу шеф на съда в Хасково Росен Русев. Дали това е ставало на базата на законови текстове или заради тайните братства би следвало да каже прокуратурата. Обвинението би трябвало също така да отговори дали адвокатите членове на ложата не са се явявали по дела, по които съдии са техни "братя" или "сестри". Трябва също така да се изследва и дали кариерното израстване на магистратите, членове на тайното братство не се дължи именно на помощта, която получават от техните събратя във Висшия съдебен съвет.

 17. 17 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Почти половината са Масони другари , във братство със мутри олигарси

 18. 18 Профил на NewRe
  NewRe
  Рейтинг: 497 Неутрално

  пак черволяци - ДОКОГА!?

 19. 19 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 911 Весело

  Дори и в Анонимните алкохолици ?

 20. 20 Профил на varna32
  varna32
  Рейтинг: 8 Неутрално
 21. 21 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  [quote#6:"КМЕТ В СЯНКА"]ЩО НЕ СИ ВЗЕМАТ СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА ОТ МАСОН №1 ??? [/quote]

  Точно! Поредния цирк!
  Абе тия що ни мислят за идиоти?
  Явно камъне и дърва трябва да захвърчат към НС,та тия дупетати да се усетят, че нещо не е в ред!
  Егати наглостта, цинизма и арогантността!

  И то при положение че, 40 и няколко български граждани са загубили материална собственост, заради некадърието на милицията, а всеки друг е заплашен да му се случи същото, всеки момент!!!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 22. 22 Профил на Генерален Директор
  Генерален Директор
  Рейтинг: 388 Весело

  Да бъдеш МАСОН, това означава да се грижиш за бъдещето на СВЕТА.

  Точно масони трябва да управляват БЪЛГАРИЯ, за да се неутрализира червената селяндурска пасмина, пръкнала се из правителство и дебеловрато народно* събрание.

  Заб. *народно се пише с малка буква, когато се отнася до онова, в съседство с жълтите павета.

 23. 23 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 441 Неутрално

  http://judicialreports.bg/

  В този линк ще видите за Цони Цонев. Дълго е, но си струва да се прочете за този брилянтен етичен образец.

  За можещия и знаещия Иван Колев също има доста материал в нета, така че и за него - приятно четене! И двамата сами говорят за себе си в своите изказвания. Делата им - също.

  За останалите номинирани е достатъчно да видим какво отговарят: имало държавни закони казва едната, с което откритие смайва; увличала се да е в контролния орган, защото досега, като прокурор, контролирала /само тя си знае кого и какво е искала да каже/ - допълва друга; инспекторатът трябвало да мотивира прокурорите - вика трета - много хубаво, ама той не е само за прокурорите тоя инспекторат
  /което е друга грешка, ама нейсе/; сблъсъкът с корупционните практики, които обаче не били престъпление, осветлен от споделената практика на още една прокурорка, е друга тема, която ни отпраща в дълбок размисъл.....

  Политиците, не ви ли е срам поне малко?! За Цонев и Колев отдавна знам, че от нищо не ги е срам. Мен винаги ме хваща много /повече/ срам само докато ги слушам; Те не се вълнуват като плескат и лъжонтят; това го схващат като част от професията. Ама на вас къде ви е акълът? Знам, че искате да се подсигурите, но чак толкова да се излагате - наистина не бива!

  Не може цялата държава да смърди на гнилата миризма от корупционните практики, които не са престъпни. Трябваше да реагирате още когато Цветанов призна, че имали много разработки и информация за разни хора, ама не каза за кои и после млъкна. Нали знаем защо на него му е угодно да си мълчи и да си има верни копои, държани на къс повод. Ама псевдоопозицията къде е? Или "всички са маскари" ?

  Я да се стегнете малко! Има граници, които никой не бива да си позволява да прекрачва, защото прекрачи ли ги вече не е човек, а амеба.

 24. 24 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#16] от "Вели":
  на-жалкото е, че тия карикатури въздигнати по комсомолска линия смятата, че всички други са нищожества - не им стига ъкъла да разберат, че някакви чуждестранни нищожества им подхвърлят шарени камъчета срещу морална, и юридическа проституция - само и само колхозниците и селхозниците да се почустват част от "елита" - да ти таковам и "модерното общество - да ти таковам и света - да си зависим от подобни евтини демагози... колкото и да не съм социалист и комунист - това си изисква кръв - при това много...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 25. 25 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#21] от "drakar65":
  е то си е част от плана - що си мислите, че има нещо случайно в кенефа на света??? - не бъдете наивен...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 26. 26 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  НЕ.Няма масони в тия среди.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 27. 27 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#10] от "Митридат":
  е новият полит-комсомол се дистанцира от жалките си господари...
  да живее П5..., най-голеният проблем на тая държава обаче е явен и нагъл - казва се оо - и си е официален клон на цру... мие сме се загрижили за задкулисните...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 28. 28 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 655 Весело

  [quote#0:"СТАТИЯТА"]Кандидатът на Синята коалиция Любомир Иванов, който е следовател в Софийска градска прокурата разсмя депутатите, след като не можа да разграничи правомощията на Инспекторатът към ВСС и този към Министерството на правосъдието.[/quote]

  No Comment.

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 29. 29 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Кандидатите за съдебни инспектори увериха депутатите, че не членуват в тайни общества НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ -ВСЕКИ СЕ ЗАБАВЛЯВА СПОРЕД ИНТЕРЕСИТЕ -МАСОНИ .Skull and Bones,и др.ЧНГ-2012.СЕГА Е РЕД НА ПРОСТОСМЪРНИТЕ ДА СЪЗДАДЕМ ЕДНО ТАИНО ДРУЖЕСТВО

 30. 30 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1182 Весело

  [quote#13:"forza"]И ако е излъгал, какво следва - нищо. [/quote]
  В устава на тайните общества се позволява да се лъже и дори да се кълнеш в каквото и било за да скриеш това което е наложено от "господарите". Тея никаква клетва не ги лови дори в съда, само ако пропеят за дрогара масон.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 31. 31 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1182 Весело

  [quote#16:"Вели"]Източници коментират, че членове на тази група (масони)са членът на [/quote]
  По-лесно и кратко ще бъде да се огласят тези които не са в тайни общества (научна фантастика)

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Всичкият смях е в самото заглавие. Може ли член на тайно общество да обяви на всеослушание, че е член на еди-си кое тайно общество? Ами ако обяви, това общество вече престава да е тайно. Някой да е повярвал, че тайните общности на комунистическите връзки (като ДС, КГБ, БКПи др. които вече са тайни общества на масони, архонти и т.н.) не съществува? Едва ли.

 34. 34 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1366 Весело

  И все пак Земята се върти....

 35. 35 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Мнозинството български т.н. магистрати членуват в едно голямо общество, което не е никаква тайна, и това е обществото на некадърниците и корумпираните. Има отделни компетентни и достойни магистрати, но те не променят общата картина на ТОТАЛЕН ПРОИЗВОЛ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА - в която СЕ ИЗДАВАТ НАПЪЛНО ПРОИЗВОЛНИ АКТОВЕ НА ПРОКУРАТУРАТА И СЪДА, които НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ОБЕКТИВНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ И ЗАКОНА - и са ПЛОД НА ДРАСТИЧНА КОРУМПИРАНОСТ И/ИЛИ НЕКАДЪРНОСТ! Нищо лично тук, просто обобщение, на базата на личен опит, богат: http://kkabakciev.blogspot.com/

 36. 36 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 768 Весело

  Честна пионерска......

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 37. 37 Профил на Andrey Bachvarov
  Andrey Bachvarov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#30] от "zuk_trombon":

  Ей голям масоноексперт се извъди. Масонството не е тайно общество а общество с тайни. Така че, технически да си масон не означава член на тайно общество

 38. 38 Профил на silviani
  silviani
  Рейтинг: 442 Гневно

  Не ми се коментира тая сган!

 39. 39 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1182 Весело

  [quote#37:"Andrey Bachvarov"]Масонството не е тайно общество а общество с тайни. [/quote]
  Ти изобщо четеш ли какво си написал? И осъзнавш ли какво всъщност казваш?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK