Борисов: От Америка през Бразилия до Европа пушенето е признак на лошо възпитание (стенограма)

Бойко Борисов

© Анелия Николова

Бойко Борисов"От Америка през Бразилия до Европа и тенденциите в тази област са такива, че все повече тютюнопушенето е признак и на лошо възпитание, на недобросъвестно отношение към здравето. И не на последно място - неуважение към околните" - това казва премиерът Бойко Борисов на последното заседание на правителството по повод идеята за забрана на пушенето на обществени места от 1 юни 2012 г.


"Цветанов, моля те, като върл непушач да убедиш всички депутати, че трябва да подкрепят проектозакона", нарежда премиерът, което става ясно от публикувана стнеграма от изнесеното заседание на правителството, което на 14 декември се проведе в Пловдив.


"Ако искаш да пушиш, ще излезеш пред сградата да пушиш - никой не ти пречи. Може да седнеш в градината на ресторанта - ако не пречиш на никого там, вкъщи на терасата може да си пушиш, в хола можеш да си пушиш, ако искаш да си тровиш жената и децата, това си е право на всеки един", казва още премиерът. Той припомня дискусията преди две години за цялостна забрана за пушене в заведенията, когато "дойдоха при нас с доводите, че ще фалират ресторантите, ще фалират хотелите, ще настане ужас".
"Как не е настанал в Америка, как не е настанал в Бразилия, как не е настанал в цяла Европа. Само при нас веднага настава ужас. От всяко нещо, което тръгне да се прави, настава ужас изведнъж".


"Знам, че много хора ще бъдат против, но аз затова и считам, че от 1 юни - като символ в деня на детето, а и започва летният сезон - тогава времето е хубаво, може да се пуши навън и постепенно хората за два-три месеца ще свикнат с всички тези усилия".


"Защо пушите по-малко в Брюксел, Дончев (към министъра на европейските въпроси Томислав Дончев - бел. а.)? Защото няма къде да се пуши. Сиреч, когато нямаш сам възпитанието и културата да си пазиш здравето, а три милиарда и двеста и петдесет милиона изсипваме всяка година в здравеопазването, в края на краищата като тук не може, там не може, отиваш чак на другия край на сградата да изпушиш една цигара, вместо да изпушиш пет, отиваш един път. И фактически хем ти е по-вкусна тази една цигара. Но на практика едно към пет. На практика всеки от нас знае, че в пъти се намалява пушенето с тези условия. Да, малко такава мярка, но аз мисля, че, както цял свят свиква, така ще свикнем и ние".


"Много е популистки да кажеш – да, ама може тук да се пуши, там да не се пуши, разделено, половинчатите работи направихме ги и тях близо две години, за да може бизнесът през това време да мисли, да мисли, да мисли. Тогава говорих с еврокомисаря и му обясних, че в България ние сме малко по-специални, много по-бавно идват хубавите неща, нали трябва много по-дълго да си осмисляме, но мисля, че трябва да подкрепим този проектозакон в този му вид от 1 юни. И децата го заслужават".


Здравният министър Стефан Константинов също изтъква, че все повече европейски държави, "като тръгнем от скандинавските страни, та минем и до наша съседна Турция", са въвели подобна забрана. "При последния ми разговор с еврокомисаря Джон Дали той също дава пълната си подкрепа и ще бъдем приветствани от Еврокомисията, ако приложим подобен подход".


На заседанието си правителството обсъжда и концепция за преструктуриране в системата на болничната помощ, по която се предвиждат средства от оперативната програма "Регионално развитие" да се насочат към лечебни заведения доказали, че с потенциала си запазват своята финансова стабилност и гарантират ефикасността на обществените ресурси. Покрай това се заформя дискусия за дълговете на Военномедицинска академия, която е към Министерството на отбраната.


Разговорът по темата:


Аню Ангелов: Уважаеми господин премиер, аз искам да задам един въпрос. Става въпрос за многопрофилната болница за активно лечение Военномедицинска академия. Нея я няма тук (в концепцията), тя е към Югозападен район. Предложили сме я в точка втора от гледна точка на това, че тя диагностицира 21% от онкологичните заболявания в момента в София град и София област. Осем процента общо от онкологичните заболявания в страната. Дали е възможно да бъде включена или не?


Бойко Борисов: Военномедицинска академия, ако не ме лъже паметта към 90-100 милиона са й задълженията. Сиреч, тя ги е изхарчила предварително парите.


Аню Ангелов: Тя точно така трупа задължения, господин премиер. Искам тук да отбележа още веднъж, казвал съм го. На практика чрез бюджета на Министерство на отбраната се дотира общественото здравеопазване. Тя прави всяка година задължения от 40 милиона заради това, че тя не отхвърля нито един пациент, който отиде във Военномедицинска академия. И тук трябва да намерим някакъв подход и Министерство на здравеопазването, не се плаща спешната помощ, психиатричната помощ, трансплантации не се плаща и т.н. И всичко това лежи на гърба на Министерство на отбраната.


Бойко Борисов: Защо касата не ги плаща?


Аню Ангелов: Те специално не се плащат от касата. Доктор Константинов знае много добре, че спешната помощ не се плаща от касата.


Стефан Константинов: Аз ще изразя съмнение, че толкова големи задължения могат да станат само заради Министерство на здравеопазването. Иначе приемам всеки към мен да насочи недоволството си. Искам да ви кажа, че трансплантациите се плащат и всичко, което има договор...


Бойко Борисов: Аз пак не мога да схвана, Дянков. Защо тези пари, които отиват реално за здравеопазване, дали табелата на болницата е военномедицинска, дали е правителствена, дали е Света Анна, дали е Свети Кирил или Транспортна или МВР, или каквато и да е болница, трябва да се плащат от бюджетите на министерствата, след като ние имаме здравна каса и бюджет за здравеопазване. Това е също като НОИ и осигуровките на отбраната и Министерство на вътрешните работи. Лъжем обществото десетилетия наред, че това така се прави. Какво общо има Военномедицинска академия с Министерство на отбраната, освен по мисии?


Аню Ангелов: Тя има контингент, който е 8% от всички лекувани пациенти.


Бойко Борисов: Значи ние заради 8% военни, 92% лекуваме граждани и тогава го водим към Министерство на отбраната, а не го водим към Министерство на здравеопазването. Кого лъжем?! Кого заблуждаваме?!


Стефан Константинов: Нито една болница, дори тези, които са сто процента държавни не се финансират от Министерство на здравеопазването, всички са търговски дружества и си заработват сами парите.


Бойко Борисов: Защо и това не е тогава търговско дружество? Търговско дружество, образно казано Военномедицинска академия сключва договор с Министерство на отбраната за 8% от неговия състав, или там колкото са – хиляда, две, пет, десет хиляди, да се лекуват точно там. И другото търговско дружество отговаря на всички тези изисквания.


Стефан Константинов: Между другото има недоволство от останалите болници, които казват – защо ние трябва да се самоиздържаме, а другите са на двойно или тройно финансиране?


Бойко Борисов: Ето ти реформа в здравеопазването, която утре да ми я предложиш, ще я приема, ако ще да излезе целият площад. Защото то е логично, другото няма логика и другото води до преразход, до корупция и до облагодетелстване на фирми. Ще кажа защо е така, защото като отиде и се договори години наред с доставчиците те му доставят оборудването и казват – чакай, защото едно медицинско оборудване, ако днес струва сто хиляди, утре е десет хиляди лева, те се менят непрекъснато. Самата му стойност е в пъти, пъти, както оръжието – 300-400 пъти им е печалбата на една апаратура. Внася апаратурата и си чака, рано или късно Дянков ще го плати. Година, две, три, ще те осъди, пак ще платиш. И те затова какво са направили – 90 милиона в лекарства и апаратура, предварително на базата на необезпечени договори...


Възлагам на Константинов, Ангелов, подизпълнители Цветанов и Московски за техните две болници, с експерти, Дянков в началото на другата година преструктуриране на всички тези болници. Какъвто и да е воят, каквато и да е съпротивата, както сме почнали, барем да знаем, че сме довършили. Тази лъжа повече няма да съществува. Осем процента военни, 92% цивилни, а се води Военна болница!? И плащаме от вътрешния бюджет, а не от тези 3 милиарда 250 милиона. Ти както отчете на Министерство на вътрешните работи и на отбраната разликата в бюджета, ти трябва сега да кажеш – всъщност, не 3 милиарда 250 са за здравеопазване, а сигурно 3 милиарда и 400 или 500, колкото сме налели там още допълнително...


Аз иначе не мога да си обясня, че във Вашите дружества, господин министър Московски, за десет месеца са издадени 162 хиляди болнични листа, в две дружества – 162 хиляди…!? Ако имате шест – вече ще минете 200 хиляди, нали така. Само че ние ги плащаме болничните и поемаме и недобрата услуга, която имат тези две дружества. Така че разбрахте ме какво искам веднага след Нова година да го задействаме.

Коментари (183)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 628 Весело

  ДА!!!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 2. 2 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Да, естествено: http://img683.imageshack.us/img683/2199/boikopura.jpg

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 3. 3 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  В стенограмата от м. декември Боко е върл непушач, това е ясно. Въпросът е какво ще стане през м. май, когато наближи времето да се изпълни заканата му по-горе

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 4. 4 Профил на ivailo sergiev
  ivailo sergiev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Капацитета за "възпитание"-ББ.

  IVONIV
 5. 5 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1002 Весело

  Този път съм съгласен с господина, заемащ длъжността Премиер на България. Само да уточни пурите дали спадт към това, което казва.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 6. 6 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#2] от "Dehumanizer":

  Тва не се брои, на тая снимка Боко само осъществява детските си мечти от 1986-та - или когато там излезе Хищникът 1.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 7. 7 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно  Направиха се много
  компромиси с пушачите.

  Време е за пълна забрана !!!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 8. 8 Профил на hackum
  hackum
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Е как ресторантите и хотелите в ЕС, САЩ, Канада и т.н. не са фалирали, а в България ще фалират заради този закон?

  Идиоти.

 9. 9 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Бате Бойко, ти си пич. Хвърляй пурите и дай пример на матряла, кучетата или ... както там наричаш българския народ.

  Защо ако не да?!
 10. 10 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Осем процента военни, 92% цивилни, а се води Военна болница!?

  Господин Борисов е напълно прав.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 11. 11 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  ''_______ . Осем процента военни, 92% цивилни, а се води Военна болница!? И плащаме от вътрешния бюджет, а не от тези 3 милиарда 250 милиона. Ти както отчете на Министерство на вътрешните работи и на отбраната разликата в бюджета, ти трябва сега да кажеш – всъщност, не 3 милиарда 250 са за здравеопазване, а сигурно 3 милиарда и 400 или 500, колкото сме налели там още допълнително...______''

  E, когато е прав, прав е .
  И за пушенето е прав. Макар, че и АЗ лично ще пострадам от забраната за пушенето, но го подкрепям.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 12. 12 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 628 Весело

  До коментар [#5] от "ВИНЕТкУ":

  .. е не се броят естествено..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  Идеята е прекрасна, но не виждам как ще се прилага на практика. Представете си управителят на "Син Сити" да иде при някоя разгащена мутра и да я помоли да си угаси пурата, понеже пречи на останалите клиенти. Ами човекът рискува онзи просто да го застреля.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Оставете го пушенето. Страшното е в края! Боко пак ще прави здравна реформа!?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 16. 16 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Трябва да се забрани, но като ти каже вълка дай да пазим стадото и малко те налягат съмнения!

 17. 17 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 792 Весело

  Абе ще лъсне истината, че докторите са едно крадливо племе

  Естествено с малки изключения ...

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Ох! На генерал-майор професор Стоян Тонев сигурно му е прилошало в момента!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Борисов: От Америка през Бразилия до Европа пушенето е признак на лошо възпитание - А, СУБСИДИРАНЕТО НА ТЮТЮНОПРОИЗВОДСТВОТО - КАКВО Е ???

 20. 20 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Трудно ще ни бъде, но по-добре така. Само ми е интересно и в нощните заведения ли ще е забранено?! Някак ми е странно в нощен бар да не се пуши...

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 21. 21 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Осем процента военни, 92% цивилни, а се води Военна болница!? И плащаме от вътрешния бюджет, а не от тези 3 милиарда 250 милиона. Ти както отчете на Министерство на вътрешните работи и на отбраната разликата в бюджета, ти трябва сега да кажеш – всъщност, не 3 милиарда 250 са за здравеопазване, а сигурно 3 милиарда и 400 или 500, колкото сме налели там още допълнително.
  ==============
  Досега къде беше здравния министър, не ги ли виждаше тия неуредици че трябва военния министър да му ги каже...или и той си е от бялата мафия...

  الرجل الكبير
 22. 22 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 479 Весело

  Преди години бях на квартира в Англия и там на съквартиранта ми му беше забранено да пуши в къщата, същото е и за Германия, Австрия и всички цивилизовани страни! Излизаш на тераската на двора и пушиш, вътре не, защото има и други хора които не пушат!

 23. 23 Профил на gl
  gl
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да бе, затрийте сега и Военна болница.....

 24. 24 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Еми айде Бойко, вземи тоя път да действаш, а не да си останеш само с приказките, както обикновено!...

 25. 25 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 471 Гневно

  До коментар [#22] от "БамБам":

  а къде се друсат в германия и англия?
  на балкона или пред вратата.

 26. 26 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#8] от "hackum":

  Може ли като пишеш някакво лично мнение и да си го обосновеш?

  Защо ще фалират?

  Боян Р.
 27. 27 Профил на dichfromthebeach
  dichfromthebeach
  Рейтинг: 428 Неутрално

  ДА ДА ДА! Тютюнопушенето е признак на ниска култура. Присъщо е на държавите от ориента където културата е ниска и образоваността на хората е далеч поф тази в развитите държави. Все пак всички хора, които се причисляват към тази категория могат спокойно да издевателстват над себе като го правят далеч от останалите, но вероятно продължавайки да тровят децата си и в същото време давайки лош пример. А един ден когато отрочетата им посегнат към никотина, те ще се правят на добри родители обеснявайки им колко е вредно пушенето. Поздравявам Бойко Борисов за позицията му макар, че точно неговите депутати отмениха забраната, която трябваше да влезе в сила от 1ви юни 2010. Ако сега отново не мине в парламента вината ще бъде негова и всякакви оправдания от негова страна ще бъдат лицемерие и бягане от отговорност. Както и да е! Бих му стиснал ръката за развитието на позицията му. Дано бъде решителен докрай!

 28. 28 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ето много интересен факт относно темата:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-tobacco_movement_in_Nazi_Germany

  Про4етет внимателно статията.....

 29. 29 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ето и българската версия:

  Борба срещу тютюнопушенето в Нацистка Германия

  Фюрерът е в антипод на символа на кампанията - «Заядлив пушач», а мотото ѝ е: «Не той нея (цигарата), а тя гори него.»Борбата срещу тютюнопушенето в Нацистка Германия е първата в историята държавна програма за борба с тютюнопушенето. [1][2]

  През ХХ век са подети много обществени кампании срещу тютюнопушенето в различни страни, но за първи път правителство на държава се включва в такава кампания в Германия след идването на власт на националсоциалистите. Много от ползваните методи в тази кампания са възприети постфактум от различни правителства в борбата срещу тютюнопушенето.

  НСДАП категорично се обявява срещу тютюнопушенето, превръщайки партийната си кауза в национална и държавна. Начело на кампанията е фюрера, който публично демонстрира личното си отвращение към тютюна, свързвайки го по аналогия с антисемитизма (виж отровната гъба) и расизма. [3]

  Адолф Хитлер насърчава научните изследвания за ефектите от тютюнопушенето и го въвежда като приоритет в германската наука. [4]

  Държавната програма включва забрана за пушене в трамваи, автобуси и влакове, ограничаване на броя на цигарите във войнишките дажби във Вермахта и увеличаване на акциза върху цигарите и тютюневите изделия. В цялата страна е организирана пропагандна разяснителна кампания за вредата от тютюнопушенето и в полза на спирането на тютюнопушенето. [5] Същевременно са въведени ограничителни мерки за рекламиране на тютюневи изделия и за забрана за тютюнопушенето в ресторанти и кафенета. Набляга се на факта, че преди откриването на Америка, старият свят се е развивал и живял без тютюнев дим. Въпреки тези мерки, употребата на тютюневи изделия нараства, но намалява темпа на нарстване на потреблението им в сравнение с предходния период от Ваймарската република. След войната германските власти продължават провеждането на тази държавна политика от времето на Третия Райх, като много други страни взаимстват пионерското дело.

 30. 30 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Поправка на 26.:" защо няма да фалират"

  Т.е. изброяване на факторите, които биха повлияли на едно заведение след приемането на този закон. А те са:

  - Заведенията трябва да махнат само едни стъклени прегради и то ако желаят.

  - Забраната важи за всички и няма да има облагодетелствани заведения, в които да ходят клиентите.

  - Хората не отиват на заведение, специално за да пушат. Могат да си вземат дозата, преди, след или като излязат за малко, както се случва в момента в други страни и не е настъпил края на света.

  Боян Р.
 31. 31 Профил на Philotimo
  Philotimo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Тогава говорих с еврокомисаря и му обясних, че в България ние сме малко по-специални, много по-бавно идват хубавите неща, нали трябва много по-дълго да си осмисляме, но мисля, че трябва да подкрепим този проектозакон в този му вид от 1 юни."

  хахаха развесели ме цялата стенограма

 32. 32 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#11] от "ARRI":

  Всъщност не е прав. Точно за военните болници. Не случайно съществуват в цял свят. Виж една комплексна проверка би им дошла добре. Да се видят тия дългове. При положение, че здравната каса си плаща както на всички други болници. А и спешните случаи в София заминават в пирогов.
  А за "борбата" с пушенето ме кефят. Може ли дебилчета да обяви колко са приходите от акциз на цигари и ако те изчезнат какво става с бюджета. И какво ще се направи с дрънкащите за огромните разходи на здравеопазването за пушачите, когато тези разходи не спаднат? Защото не съм чул в страните където наистина рязко намаля броя на пушачите да се е отчело и спадане на здравните разходи.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 33. 33 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  В Америка и Европа не е настанал ужас при забраната на тютюнопушенето на обществени места, защото хората иман съвсем друг манталитет и мислене. Тук, при толкова много пушачи на глава от населението, наистина ще настане ужас.

  Любопитно ми е, като ще го забраняват на обществени места, в градинката пред сградата не е ли също обществено място? Че аз мога да си седя на някоя пейка, да си пафкам цигарката и да мине някой, който да ми направи забележка, че го тровя. Ей на този въпрос ми се иска да получа отговор.

  И друго. Защо трябва абсолютно навсякъде да се забранява пушенето? При 1.9 милиона пушачи в България (38%. от жените и 52,4% от мъжете) според едно изследване на ЕС (трето място по пушене сред европейците), защо трябва да се налага тотална забрана на пушенето? Нали е демокрация, всички са равни, обаче голяма част от хората всъщност ще бъдат дискриминирани, тоест, ще им се ограничи едно тяхно право. Който иска, да се трови.
  За целта - нека си има барове и ресторанти за пушачи и такива за непушачи. Всеки ще има избор в кой ресторант или бар да ходи.
  Що за кошмар да седнеш посред зима да изпиеш едно кафе и да трябва да излезеш отвън, пред барчето, да изпушиш една цигара? Ама че простотия!
  Иначе, на работното място да се забрани пушенето, щом има и непушачи. Но ако всички в един офис са пушачи? Що пък да не могат да си пушат?
  Наскоро имаше някаква идея да се забраняло пушенето и в личните автомобили. Ей това пък, ако го приемат, ще е върхът на простотията.

  Пък за поредните рИформи на Боко хич даже не ми се мисли.

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 34. 34 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#22] от "БамБам":

  Чехия спада ли към цивилизованите? Ние, че не сме, не сме. Ама баш това не ни е основния проблем. А малоумното каране поддържано от премиера не води ли до нарастване на разходите за здравеопазване? При това тези съвсем лесно се смятат.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 35. 35 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#33] от "red_rose":

  Да вземат да забранят и колите. Щото от ауспуха излизат доста повече гадости отколкото от една цигара. Или баре да въведат малко контрол върху димилниците. както и да "наградят" тези дето им издават документ за преминат технически преглед.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 36. 36 Профил на daking
  daking
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Аргумента за пушенето е ясен: основно право на човек е да избира дали да диша цигарен дим. Пушачите и те от своя страна може да имат правото да взимат този наркотик, но не могат да тровят другите насила. А мисля, че всички имаме право да ходим по клубове и други публични места.

 37. 37 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 740 Любопитно

  А дали ще го прокарат този закон,като повече от половината депутати са пушачи?

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 38. 38 Профил на daking
  daking
  Рейтинг: 217 Неутрално

  А бойко като се прави на толкова ангажиран по въпроса, да го беше направил миналата година.

 39. 39 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Когато съм в заведение пуша. Но съм съгласен в заведенията да не се пуши. Като бях в Лондон в заведенията не се пуши, но от това не ми беше неприятно. Излизаш, изпушваш една цигара и се връщаш. А и пушиш по- малко.

 40. 40 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Не мисля че е признак на лошо възпитание! Но съм сигурен че трябва да се ограничи пушенето на обществени места! Не знам само, защо това правителство отложи влизането в сила на забраната! Сега вече ще убеждават народа!Явно както обикновено изпълняват лобистки поръчки!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 41. 41 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До коментар [#14] от "dodge_ram":Тук има и все пак момент на възпитание и самоконтрол.То мутрата в Син Сити много малко неща я спират.Преди време имаше записани кадри с някакъв сутеньор,който се опитваше да изнасили някаква "златотърсачка",която припкаше около него!И това също се развиваше там,но това не означава,че понеже се случва,трябва да бъде разрешено.

 42. 42 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 531 Неутрално

  И кой по-точно е решил, че пушенето е признак на лошо възпитание? По тая логика Хемингуей е ебати простака...или пък Марк Твен.. или Винстон Чърчил... и т.н.

 43. 43 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#22] от "БамБам":

  В цивилизованите страни булката може да е мъж. Надявам се няма да пропагандираш и това. Или бъркам....

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 44. 44 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  За пушенето е прав, но тези аргументи бяха валидни и предишния път. А според мен ресторантите ако спазват правилата са били на по-голяма загуба от сега действащата полу-забрана. За здравеопазването е много прав, само остава да изпълни заканите си и да не се подава на популизъм.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 45. 45 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  [quote#42:"windok"]И кой по-точно е решил, че пушенето е признак на лошо възпитание? По тая логика Хемингуей е ебати простака...или пък Марк Твен.. или Винстон Чърчил[/quote]

  Решили са го едни, които никога няма да бъдат като горепосочените. Не само, те не са дори и като по-умните хора от тяхното поколение. Обикновено това са посредствени нахални некадърници, които няма с какво друго да блеснат, освен с това че не пушат.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 46. 46 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До коментар [#33] от "red_rose":Тк става дума за закрити помещения,не за градинки....Никой няма да те спре да пушиш в градинката.Пушачът излиза,изпушва си цигарата и се прибира да си дояде,без да трови хората около себе си!Кое му е сложното за разбиране,и какъв ужас ще настане?!

 47. 47 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До коментар [#36] от "daking":Всеки има право да ходи по заведения и клубове,но няма право да трови другите,докато се забавлява.Те не са му виновни с нищо.

 48. 48 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Добре възпитаните хора са прелиствали "Винету", слушат чалга и се движат в компания на спортисти. Посещават полуофициални събития с тениски и кожени пардесюта.
  Добре възпитаният човек не бива да страда от много скромност, а да бъде на всяка манджа мерудия.
  Да поздравява с бон жуар.

 49. 49 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#11:"ARRI"]'' Осем процента военни, 92% цивилни, а се води Военна болница!? И плащаме от вътрешния бюджет, а не от тези 3 милиарда 250 милиона. Ти както отчете на Министерство на вътрешните работи и на отбраната разликата в бюджета, ти трябва сега да кажеш – всъщност, не 3 милиарда 250 са за здравеопазване, а сигурно 3 милиарда и 400 или 500, колкото сме налели там още допълнително...''
  E, когато е прав, прав е . [/quote]
  Пак полуистина - освен самите военни Военна болница и МВР болница ЛЕКУВАТ и СЕМЕЙСТВАТА на сътоветните служители,ПЕНСИОНИРАНИТЕ от системета и прочие привилегирована фуражка..За енти път Боко не е в час,а да видим дали ще премахне тези семейно-пенсионерски привилегии или пак ще стане като с вноските за НОИ и възрастта им за пенсионеране - т.е парата у свирката...

 50. 50 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До коментар [#45] от "Flash":А от кога пушенето и тровенето на хората около тебе е признак на добро възпитание и "елитарност"?!През средните векове в Западна Европа е било признак на лошо възпитание да се къпеш често,и благородниците са се къпели 1 път годишно,и то с нежелание.Затова и парфюмерията е толкова популярна на запад.Това значи ли,че сега не трябва да се къпем ,защото някога това е било признак за "елитност"?Просто нравите и културата се променят с времето.

 51. 51 Профил на flex
  flex
  Рейтинг: 426 Весело

  Ако човека който го казва беше и възпитан ...

 52. 52 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Борисов: От Америка през Бразилия до Европа пушенето е признак на лошо възпитание ..:)))))
  ...................
  Прав си боко , прав си ..Но пък избор на МУТРА за мин.. председател е признак НЕ само на лошо възпитание , ами и на ОГЛУПЯВАНЕ на голяма част от един народ :::))

  BIG AL
 53. 53 Профил на lit
  lit
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Аз ли съм нещо луда или статията ми пробутва разни други неща? Къде е проблемът с тютюнопушенето (моля да ме извините, но не е доказана пряка зависимост между тютюнопушеното и заболеваемостта, защото няма как да изключим всички други "вредни" фактори...) и... здравна реформа, МО и болницата му и...

  Хайде пак по български. Може ли ясно да се поставят проблемите, а да не тече един безкраен и безсмислен, нефокусиран дискурс, в който е най-важно какво са се изказали "сокчетата ББ"... Това е несериозно!

  Mutatis mutandis
 54. 54 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  А за пурите ще се отнася ли?

 55. 55 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#33:"red_rose"]За целта - нека си има барове и ресторанти за пушачи и такива за непушачи. Всеки ще има избор в кой ресторант или бар да ходи.
  Що за кошмар да седнеш посред зима да изпиеш едно кафе и да трябва да излезеш отвън, пред барчето, да изпушиш една цигара? Ама че простотия! [/quote]
  Молим,като законно спрете пушенето за кеф,да премахнете като перо от бюджета 70-те милиона за тютюнопроизводителите ,а с тях да изградите неоходимите 4-5 паркинга около центъра на София/после и в другите градове/,щото смрадта и вредата от колите е в пъти по-опасна и няма кръчма-мръчма - всички дишаме където и да сме.

 56. 56 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Защо ли не мога да повярвам, че Боко се е възпитал (нали непушенето е символ на възпитание, според него). Преди 2 години, когато трябваше законът да влезе в сила, той така чростно защитаваше ресторантьорите, за да не "фалират" и пророкуваше същия този "ужас'. Ама май тогава трябваше да угоди на някои герберистки депутати, да не им навреди на цигарения бизнес. Чудя се сега на кого угажда, че е толкова многословен? Със сигурност обаче не е на непушачите. Ще поживеем, ще видим, колко му струват сегапните приказки.

 57. 57 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ми тоя грам етикет няма, седнал за възпитание да ми говори,БАСТА

 58. 58 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Весело

  Хич не им обяснявай - да са чели!
  А литература относно вредите от тютюнопушенето - колкото искаш!
  Пък и дойде времето да се помисли и за непушачите - тях толкова години никой така и не ги попита дали са съгласни да ги тровят и да им осмърдяват дрехите ...

 59. 59 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Предлагам да има заведения само за пушачи, а непушачите да не припарват.
  Предлагам още и да се спре на 100% търговията с цигари. Това би било грижа за хората, а не лицемерни приказки....

 60. 60 Профил на kilgoretrout
  kilgoretrout
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Брей, рекох, че ще устиска един ден без да се обади, ама на......не го свърта. Хем, възпитан, хем умен, хем хубав, хем.............
  И от толкова много неща отбира, че очаквам в скоро време да се произнесе по проблема с еректалната дисфункция на листната въшка в Борнео.

 61. 61 Профил на milan22
  milan22
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Какво се дискутира тук? Думите на Борисов за пушенето, или спорът между Аню Ангелов и здравния министър? В какво е прав БорисОФ и към какво го призовавате? Схванахте ли смисълът на изложението? Не! Ето първия дискутиращ - само минута след публикуването на коментара е написал "Да"? Явно нищо не е прочел, но пък има много плюсове! Това е несериозно - за мен основното е спорът за това че, Военната болница диагностицира 21% от онкологичните заболявания в югозападна България или 8% от онкологичните заболявания в България. Натрупала е задължения, които Аню твърди, че се плащат от Военното министерство, а Константинов, че се плащат от касата, защото това са дейности по договор. На което Слънцето - мутра лекомислено намира решение - ами щом лекува 8% военни, защо Аню да плаща- нека Здравната каса да ги поеме! Еми тук проблемът се решава с простите думи на тиквата, че щом има проблем - махаш болницата /казано метафорично/ и няма проблем. Това е решението на "умника"- премиер!Просто и елементарно! Като него самия! По мутренски. Какво ще стане с дейността на болницата? Ей това е нерешено! А то е проблемът! Другото е мнение също просто, че пушачите не вредят на непушачите! Какво има да се вика браво!

 62. 62 Профил на Христомир Йорданов
  Христомир Йорданов
  Рейтинг: 531 Неутрално

  А когато искаше да отмени въведената вече забрана, точно обратното казваше. Да е жив и здрав.

 63. 63 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Пушач, негласувал за ББ, Тоя път заставам твърдо зад думите му.
  И да- мярката не трябваше да я отлага!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 64. 64 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 792 Гневно

  До коментар [#61] от "milan22":

  Кой ти говори за затваряне на ВМА? Смучеш си от пръстите.

  Идеята е, че плащайки за Военна болница, военното министерство прави разходи за здравеопазване, които са извън бюджета от... (ЗАБЕЛЖИ!!!!) 3 250 000 000 лева. Ти праиш ли сметка колко пари ходят за здраве от бюджета всяка година, а ефект няма... и явно това не е цялата цифра.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 65. 65 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#27:"dichfromthebeach"]ДА ДА ДА! Тютюнопушенето е признак на ниска култура[/quote]
  А да си мутра- охранител - не е Някой май иска да се издигне до нивото на собствената си некомпетентност

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 66. 66 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#61:"milan22"]ова е несериозно - за мен основното е спорът за това че, Военната болница диагностицира 21% от онкологичните заболявания в югозападна България или 8% от онкологичните заболявания в България. [/quote]
  Личи си, че отскоро сте във форума- не знаете, че под някои статии веднага се оформят отговори от рода на " ДА" ," ВЕЛИК Е " , "ДА ЖИВЕЙ!"... Радвам се , че мислещите хора , пишещи във форума се увеличават с още един!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 67. 67 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#45:"Flash"]Обикновено това са посредствени нахални некадърници, които няма с какво друго да блеснат, освен с това че не пушат. [/quote]

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 68. 68 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#33] от "red_rose":

  +++++++++++++++++++++++++++++

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 69. 69 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#42] от "windok":

  ++++++++++++++++++++++++++++++

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#55:"Лелка"]Молим,като законно спрете пушенето за кеф,[/quote]Хм...- искате да се ПРИНУДЯТ пушачите да не пушат даже и в къщи? Ха дано се въведе такъв закон - конкретно за мен ще бъде много добре - ще падат яко съдебни решения , постановяващи обезщетения за нарушените права на собствениците на недвижими имоти , докато не се произнесе КС,че законът е противоконституционен, защото противоречи на КРБ - чл.17 ал.2 , както и на чл.32 и 33 от КРБ

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 72. 72 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#45] от "Flash":

  Абе вече не знам какво да мисля... Е, аз пуша и гледам да ходя в заведения където се пуши, та да съм уважителен към тия, които не пушат. Седим си обикновенните пушачи, бистрим си политиката и току се тръсне някой непушещ-зер интересна му е компанията! Мине се не мине час и почва: Тюююю, голям димилник сте направили! Оле-ле, голям лисичарник!
  Бе ходи на чист въздух бе, човек! Стой си в стерилната сладкарница! Аз не съм дошъл при тебе!- ти си ми си се натресъл! Аман от СПАСИТЕЛИ!

 73. 73 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  За това ние като по-възпитани, СПРЯХМЕ ДА ПУШИМ.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 74. 74 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#48] от "onufrij":

  ++++++++++++++ !

 75. 75 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#72] от "windok":
  Очаквам в най- скоро време да се открие щат за държавни служители, в чиито длъжностни характеристики да пише, че се задължават след 22.30ч. законно да посещават домовете на гражданите и да констатират дали гражданите вземат мерки за повишаване прирастта на бг.. население- защото на тази държава й трябват данъкоплатци, от които да се захранва държавният бюджет, а ние се стопяваме Едно повдигане на завивката и проверка дали лежащите под нея съдействат за съдбовният за Бг. процес е достатъчна

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 76. 76 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Рашидов изказал ли е мнение на въпросното заседние?

  Интересно ми е, каква теза е защитил пред шефа си, след онзи деншната защита на пушенето в национален ефир, и то в час, в който детската и младежка аудитория е доста висока.

 77. 77 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "От Америка през Бразилия до Европа пушенето е признак на лошо възпитание"

  Признак на още по-лошо възпитание, даже липса на такова е, да се държиш като селски бабаит, по разни международни форуми, с ръце в джобовете, заел високомерна и назидателна поза, ръсещ глупост след глупост, пред изумени чужденци и репортери!
  Но това, няма как да ти го забраним! Трябвало е, по въпроса да работят родителите ти и то доста отдавна, когато си ял филии с мас и си се замерял с прашка!

 78. 78 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#75] от "dqdomart":

  В нацистка Германия е имало подобна програма - лебенборн се вика. Черничката певица(Анифрид Лингстадт се казва) от АББА е рожба на такъв проект. Но тук, по тия географски ширини, чак до там да стигнат не ми се вярва.... По-скоро ще направят нещо друго - мога да го напиша, ама ще ме БАН-нат. А пък не ми се ще, щото много обичам да дразня драскачи, надхвърлили нивото си на компетентност.

 79. 79 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Lebensborn - пропуснал съм С-то...

 80. 80 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#78:"windok"] Но тук, по тия географски ширини, чак до там да стигнат не ми се вярва....[/quote]
  По тези ширини всичко сме виждали- плащала съм "ергенски данък" от 1989г. до 1994 г.- 5 календарни години, защото след 21 год. възраст не съм била семейна И до сега нямам официално инфо къде са парите , плащани от мен за 5 календарни години- просто съм пушач и не е лошо да бъдат прихванати от сметката ми, когато се разболея

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 81. 81 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ами да забранят пушенето на обществени места - но за да откажат наистина пушачите, защо здравната каса не спонсорира пособия за отказване на цигарите за няколко месеца след забраната? Аз по този начин отказах цигарите - вече 3 месеца съм чист, и ще нося дъвки като подарък на приятели.

  .
 82. 82 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Доброто възпитание е комплекс от доста неща. Едно, не най-маловажното, е толерантността. А като видях кой говори за възпитание се усмихнах. То, възпитанието , не се купува с пари, нито се компенсира с известност. Но както е тръгнало, може да го направят и д-р по "Добро възпитание". Колко му е. Вече си имаме един друг известен с доброто си възпитание доктор хонорис кауза.

 83. 83 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 529 Неутрално

  здравеите форумци !!! вече съм една от вас...а пушачите са не само глупаци, а и простаци !!!

 84. 84 Профил на rnonik
  rnonik
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#83] от "florencia":
  А Боко като непушач КАКЪВ е ?
  Да не би да е нещо различно от глупаците и простаците ?!
  Фактите говорят точно обратното ...

 85. 85 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 531 Весело

  Ами за втори път (след Катуница) ще кажа БРАВО на Бойко!
  Единственото за което не е прав е това:
  "в хола можеш да си пушиш, ако искаш да си тровиш жената и децата, това си е право на всеки един"
  Жената и децата не са собственост да да можеш да ги правиш каквото си искаш. Пушачите трябва да пушат по такъв начин, че да вредят САМО на себе си и на никой друг...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 86. 86 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#80] от "dqdomart":

  Виж сега... и аз съм го плащал тоз пусти "ергенски" данък, че и самооблагане паралелно и то доста по дълго от тебе. Така че си права, спор няма, много простотии ни бяха на главите. Халал да са им парите, дано са послужили за нещо добро и полезно, ама нали пусти оптимизъм все си мисля, че ще се развиваме към по-съвършенно общество....Ядец!
  Всичката Мара втасала - пушенето ни виновно за простотията и немотията...

 87. 87 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#39] от "stedim":

  уау, ти сигурно си мислиш, че ние развиваме туризъм заради хубавото ни обслужване, чудесно говорещите чужди езици сервитьори и невероятния и ефтин лукс на хотелите?

  не, тука се печели щото хората идват да се направят на свине, тука не е нито Англия, нито Холандия, етц., нито Америка

  пушенето е един от показателите "можеш да си правиш каквото си искаш в дискотека", може естествено да не се отрази на бизнеса по моретата, аз лично не си представям ходене на дискотека и всичко живо да излиза през 5 минути да пуши отвънка, но всичко е възможно, както и да видиш едно заведение напълно празно от едната страна (за непушачи) и претъпкано в другата (за пушачи) - не става дума за ресторант, в ресторант може да изтраеш 1 час докато си изядеш манджата и "да побързаш да се изнесеш буквално от там"

  аз разбирам, че искат да ни роботизират/идиотизират всичките и да ни направят като от калъп, като естествено крайната цел е да няма нощни ексцесии изобща (майната му на тоя бизнес в бг), а да си седим послушно зад бюрцата, зад лопатите, и да копаме, така всички "различия" постепенно ще изчезнат и отшумят, докато не ни направят fitable на системата, необходима на ЕС, биороботи

  и да всичко което се случва извън системата е опасно, билки - алтернативна медицина, нощни изтрещявания, тези неща трябва да се махнат, нали, за да може всичко да се контролира, да бъде видимо и обяснимо

  нали и ракия искаха да забранят да се вари, всъщност успяха ли?

  и когато тези нужди от "разтоварване" или за нещо друго няма да има къде да отиват, естествено ще се намеси истинската фармакопея, и ще ни друсат вече яко с всякви неща, които да ни карат да се чувстваме "добре"

 88. 88 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  [quote#86:"windok"]Всичката Мара втасала - пушенето ни виновно за простотията и немотията[/quote]

  Пушенето не е виновно, а е следствие от простотията. Да пушат деца още от пети шести клас, за да се правят на "големи", и никой да не им обръща внимание е истинска простотия!!!

 89. 89 Профил на Nick Tsekov
  Nick Tsekov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ако Борисов направи това, което е замислил, бялата мафия на държавната медицина ще пострада сериозно! Това са стотици милиони левове, прибрани като комисионни, менте-диагнози, изнудване на пациенти, далавери със стотици вносители на лекарства, консумативи и оборудване. Тази пасмина трябва да бъде денационализирана и всички на пазара! За какво мислите, че се скараха докторите в Св Наум и си поставиха камери да следят празните операционни с готови за операции пациенти, чакащи с часове? Точно заради комисионна от 2.5 милиона лева от закупуването на лазерно оборудване! Тоя генерал Тонев е един от най-крупните далавераджии. Но защо ли Борисов не спомена болницата на МВР, която е също от големите лапачи, при това закрита за обикновени пациенти?

 90. 90 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Любопитно

  между другото на тъпото ни правителство искам да кажа, че чужденците предпочитат да са тука при пушачите защото "там е забавно", така че да ходят да се гръмнат някъде

 91. 91 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Весело

  защото идват тука да се веселят, не идват нито заради айфелова кула, нито на шопинг, нито заради страшната ни "кулинария"

 92. 92 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 531 Весело

  И да, невъзпитано е да си хвърляш фасовете където ти падне, както правят 99% от пушачите, невъзпитано е да не се съобразяваш с другите, както правят 99% от пушачите, невъзпитано и грозно е да ръсиш пеппел където ти падне, невъзпитано е да вониш пред другите хора, престъпно е да съсипваш здравето на другите заради пороците си.. Затова пушенето - само насаме. На обществени места - не..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 93. 93 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 531 Любопитно

  И не, така както нито във Франция, нито в Турция, където се пуше не по-малко от България туристическия и ресторантьорския бизнес е умрял заради това че пушачите тровят само себе си, вместо всички около тях, така и в България няма да умрат от това....

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 94. 94 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#88] от "BlueWater":

  "Ако сте били дете тогава, като погледнете назад, ще ви бъде трудно да повярвате, че сте успели да доживеете днешния ден. Ние се возехме на коли без предпазни колани и без въздушни възглавници. Креватчетата ни бяха оцветени в ярки бои с голямо съдържание на олово. На шишенцата с лекарства нямаше секретни капачета, вратите често не се заключваха, а шкафовете в къщи не се заключваха никога. Пиехме вода от улични чешмички, а не от пластмасови бутилки. На никого дори не би му хрумнало да кара колело с каска. Ужас, нали!

  С часове си правехме самоделни колички от дъски и лагери, намерени на някое бунище, и едва когато вече летяхме по нанадолнището си спомняхме, че сме забравили да им сложим спирачки. Сутрин излизахме от къщи, играехме по цял ден и се прибирахме, когато запалваха уличното осветление – там където го имаше. И през цялото това време никой не можеше да разбере къде сме. Нямаше мобилни телефони, представяте ли си!

  Няколко човека ядяхме един сладолед и пиехме лимонада от една и съща бутилка - и никой не умря. Нямахме компютри, 3D игри, компактдискове, GSM-и, 160 канала кабелна телевизия, интернет и на тълпи ходехме на кино, защото нямаше дори видео!
  Затова пък имахме приятели. Излизахме от къщи и ги намирахме. Ако някой ни трябваше, отивахме у тях и се виждахме с него. Просто така, без предварително обаждане! Сами в този жесток и опасен свят. Без охрана. Как изобщо сме оживели?
  Измисляхме сами игрите си, крадяхме череши и ги ядяхме с костилките – и на никой костилките не му прорастваха в корема. През междучасията се пръскахме с вода от многократни спринцовки и бутилки от „Веро”. Нашите постъпки си бяха наши собствени и ние бяхме готови за последствията. Порязвахме се, ходехме в синини и натъртвания или си чупехме кокалите – но никой никого не съдеше. Смятахме, че за всичко сме си виновни ние самите. Представата, че можеш да се откупиш от ченгетата или да се скатаеш от казармата практически не съществуваше. Родителите от онези времена винаги вземаха страната на закона, можете ли да си го представите!

  Да-а-а, такива бяхме... "

  Помисли върху това

 95. 95 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 996 Гневно

  До коментар [#58] от "theanalyser":Ами като не искаш да си осмърдявяш дрехите и да се тровиш стой си навън във градинката,паркчето,на тротоарчето,и т.н.т. Не влизай във заведения,където се пуши!
  И не ни изкарвай нас(пушачите) насила навън!!! Кои сте вие по дяволите да сепарирате хората по какъвто и да било принцип!!!
  И с КАКВО вие(непушачите)сте ПО-ВАЖНИ от нас,а?!?!?
  Че то по тая логика от ЕС след няколко години ще могат да въведат и забрана за пиенето на червено вино,да речем
  Какво ще ги спре??? А по късно и задължителни прически,униформи,и т.н.т.!!!
  И къде сме тогава,а????

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 96. 96 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Весело

  ти пъ простьо къде се нареди http://img683.imageshack.us/img683/2199/boikopura.jpg

  всяка дейност може да се извършва културно, стига да имаш култура, разбира се

  http://www.shewired.com/images/contentimages2009e/Freelance/AmandaMoore.jpg

  http://bunnyandsailor.com/wp-content/uploads/2011/03/gia-carangi-lesbian-model-helmut-newton-vogue-paris.jpg

 97. 97 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#95] от "onemanband":

  Пасивно пиене на вино няма, за разлика от пасивното пушене.
  И да, здравето на непупшачите и правото им да дишат чист въздух е по-жавно от пороците на пушачите и правото им да тровят САМО себе си...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 98. 98 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 636 Гневно

  Първо виж мизерията в Майчин дом - от където "излиза живота" в България, виж състоянието на болниците, Бърза помощ и тогава се хващай за пушачите.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 99. 99 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#97] от "muncho":

  Виж кво, аз по едно време се размотавах с пушещи трева, не пушех, но я дишах непрекъснато, купони, заведения, къщи, стаи, .... всеки си избира къде да бъде и дали това вреди на здравето му

 100. 100 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#97] от "muncho":

  като не те кефи смърдежа, има класически заведения в които никога не се пуши, например МакДоналдс, има и други, също така си лягаш с кокошките и живееш природосъобразно в некое село

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK