Уволнена е директорката на института за паметниците на културата

Директорът на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) арх. Йорданка Кандулкова е уволнена дисциплинарно от министъра на културата Вежди Рашидов, съобщи dariknews.bg.


Кандулкова ще търси правата си по съдебен път. Според нея при уволнението й не е спазен законът, макар че винаги можело да се намерят формални пропуски в работата й на ръководител на националния институт.


Един от мотивите в заповедта за уволнение е мнението на арх. Кандулкова, изразено в медиите във връзка с реконструкция на сграда-паметник на културата в Бургас, като според министерството с позициите си тя е уронила доброто име на работодателя си. "Единственото, което казах, е становището на института за този обект", коментира Йорданка Кандулкова.
"През тези години работих с всички сили. В тези години не успях да кажа "да" на неща, които са според мен "не" и не бива да се случват на културното наследство", каза арх. Кандулкова. "Начинът, по който го направиха, е изключително мръсен, без да ме повикат, просто дойдоха рано сутрин три дами в черно, за да има свидетели и ми връчиха всичко с куриер," заяви тя.


В отворено писмо да премиера Бойко Борисов омбудсмана Константин Пенчев, министрите на правосъдието и на културата Вежди Рашидов и Диана Ковачева, работещите в Националния институт за недвижимо културно наследство застават зад своя директор и протестират срещу уволнението на арх. Кандулкова. Според тях основанията в заповедта за отстраняването й от вчера не отговарят на истината и са незаконосъобразни. "Уволнението на арх. Кандулкова е елемент от безпринципната и безотговорна политика на Министерството на културата спрямо проблемите на културното наследство", пишат още те.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK