След 13 часа преговори в БДЖ има надежда за споразумение

Ако днес бъде постигнато споразумение, нормалното движение на влаковете ще бъде възстановена още утре

© Надежда Чипева, Капитал

Ако днес бъде постигнато споразумение, нормалното движение на влаковете ще бъде възстановена още утреПреговорите между ръководството на БДЖ и протестиращите от "Пътнически преговори" продължават повече от 13 часа. Председателят на съюза на транспортните синдикати в БългарияЕкатерина Йорданова обяви по Би Ти Ви, че има надежда днес да се постигне споразумение.


Според нея тона на разговорите е умерен, което се случва за първи път от началото на преговорите преди 24 дни. Към момента от над 40-те точки в предлагания нов колективен трудов договор, разминавания има само по 6-7.


Основните несъгласия са по отношение на предлаганата защита от уволнение, исканото намаляване на броя на дните отпуск и промяната на плащането на членския внос на синдикалните членове. Профсъюзите искат работодателят да удържа парите по ведомост, след което да им ги превежда. Сега всеки сам и доброволна плаща вноските.
Както е известно след 24 дни стачка, беше решено протестите да спрат в компания "Железопътна инфраструктура", където вече са подписали предложения нов колективен трудов договор. По последни данни от днес, доброволно съгласие да напуснат са изразили 1050 работещи в БДЖ.


Те ще получат обезщетения във вид на шест работни заплати. Освобождаването от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда е една от допълнителните мерки, които ръководството на "Холдинг БДЖ" предприе за ускоряване на реформите в дружеството. Ефектът от прилагането на тази мярка ще бъде в размер на около 23-24 млн. лв. годишно. Плановете да бъдат съкратени 2000 души бяха един от поводите за начало на стачката.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK