Главният прокурор: Организираната престъпност е намаляла

Главният прокурор: Организираната престъпност е намаляла

© Красимир ЮскеселиевОрганизираната престъпност в България е по-малко силна, по-малко явна и по-малко организирана, отколкото преди пет години. Това мнение изрази пред "Дарик" радио главният прокурор Борис Велчев.


"Това, което със сигурност мога да кажа е, че има една престъпност, която намаля и това е организираната престъпност. Казвам го с ясното съзнание за ироничния възторг, който такова изявление може да предизвика у вас, но факт е, че през последните няколко години има устойчива тенденция за намаляване на организираната престъпност", каза главният прокурор в обзорното предаване "Годината" на радиото. По думите му това би трябвало да се вижда и в Холандия, която продължава да се противопоставя на присъединяването на България към зоната "Шенген".


Според Велчев оправдателните присъди дори по знакови дела са малко на брой. Така той отговори на коментар на водещия, че 95% от обвиненията на прокуратурата завършват с присъди в съда. Главният прокурор увери, че същата ще е успеваемостта и по изборните дела. "Стотина са делата за купуване и продаване на гласове и по тях ще има наказани", каза Велчев.


Запитан за отношението си към подготвяния закон за конфискацията, отговори, че първата мярка, която трябва да се приложи за установяването на незаконно придобито имущество, е чрез данъчната администрация. Отбеляза, че главният проблем на прокуратурата е липсата на методика за комплексни финансови разследвания. Подобряваме разследването на злоупотребите с еврофондовете, но не и злоупотребите с данъчните престъпления срещу българския бюджет", каза Борис Велчев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK