Двама са кандидатите за нов ректор на УНСС

Проф. Борислав Борисов ще бъде сменен като ректор на УНСС, след като завърши двата полагащи му се мандата

© Цветелина Белутова, Капитал

Проф. Борислав Борисов ще бъде сменен като ректор на УНСС, след като завърши двата полагащи му се мандатаОбщото събрание на Университета за национално и световно стопанство избира днес нов ректор. Кандидатите са двама - икономистите проф. Пламен Мишев и проф. Стати Статев.


Един от тях ще заеме мястото на досегашния ректор на висшето училище проф. Борислав Борисов, който има два мандата зад гърба си и няма право на трети. Неговото управление бе определено като успешно и от двамата съперници за поста.


В мандатната си програма проф. Мишев поставя акценти върху мащабна промоционална кампания и марткетингови стратегии за популяризиране на УНСС като марка, както и съкращаване на учебната натовареност на преподавателите за сметка на повишаване на научноизследователската им дейност.
Проф. Пламен Мишев залага също на кампания за привличане на чуждестранни студенти, които постепенно да достигнат 10% от обучаемите, създаване на докторантско училище, засилване на езиковото обучение и др.


Сред главните приоритети, които изтъкна другият кандидат - проф. Статев, са запазване на сегашния статут на университета и сегашните рейтинги, създаване на предпоставки за творчески диалог между преподаватели и студенти и подобряване на научноизследователската дейност. Вторият претендент за поста залага и на възраждане на центъра за икономическа политика, промотиране на магистърските програми на УНСС, отваряне на клон за дистанционно обучение в София за по-елитните специалности и разкриване на тригодишна професионална бакалавърска степен.


В момента делегатите на общото събрание гласуват двете кандидатури. Очаква се името на новия ректор на УНСС да стане известно към 16 часа.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK