Проф. Стати Статев е новият ректор на УНСС (обновена)

Новият ректор на УНСС проф. Стати Статев

© Юлия Лазарова

Новият ректор на УНСС проф. Стати СтатевНовият ректор на Университета за национално и световно стопанство е проф. Стати Статев. Той беше избран днес след тайно гласуване сред 308 делегати на общото събрание на учебното заведение.


Статев спечели с 218 гласа, а опонентът му проф. Пламен Мишев получи 81 гласа. Девет от бюлетините бяха недействителни.


По-рано днес при представянето на програмата си проф. Статев обяви, че ще акцентира на запазване на сегашния статут на университета и сегашните рейтинги, създаване на предпоставки за творчески диалог между преподаватели и студенти и подобряване на научноизследователската дейност. Спечелилият кандидат залага и на възраждане на центъра за икономическа политика, промотиране на магистърските програми на УНСС, отваряне на клон за дистанционно обучение в София за по-елитните специалности, разкриване на тригодишна професионална бакалавърска степен, повече специалности изцяло с преподаване на английски език.
Проф. Статев наследява на поста ректор на УНСС проф. Борислав Борисов, който е бил на поста два мандата и няма право да се кандидатира отново.


Новият ректор е роден на 19 юни 1955 г. в Бургас. Той беше първи заместник ректор на УНСС по времето на мандата на предшественика си. Преподавал е Бостънския университет в магистърската специалност "Източно-европейски икономически реформи" и в Пирейския университет в Гърция в магистърската програма "Как да правим бизнес в България". В биографията му са включени много научни публикации и издадени учебници по икономическите науки.


Равносметката


Бившият вече ректор Борислав Борисов представи резюмиран отчет на постигнатото по време на двата си мандата от 2003-та до 2011-та год. Той заяви, че за 8 години УНСС е увеличил броя на студентите си от 17 300 на 20 200 души. Средно годишният прием се бил увеличил с 1500 души за степен бакалавър и над 1300 за магистърските програми. Борисов посочи, че именно от магистрите идват допълните средства за университета, защото повечето от тях се обучават в платена форма. "От там ще влязат и парите за високите заплати, не от бакалаврите", обърна се той към преподавателския колектив в залата.


"Ние обаче сме стигнали предела на възможностите си и ако увеличим приема на бакалаврите качеството на обучение ще падне", призна той.


Като слабост в мандата си Борисов отчете слабата мобилност на студенти и преподаватели и я определи като "под критика". "Освен езикова бариера за по-възрастните преподаватели, не виждам каква друга причина има при наличие на толкова много възможности".


По отношение на месечните възнаграждения, Борисов посочи, че някои университети не могат да си позволят да плащат на професорите си заплатите, които получават асистентите в УНСС. Той обяви, че осем години след стъпването му в длъжност за първи път, парите за професорите са стигнали 1500 лв., което е с 1000 повече, доцентите получават 1200лв., а асистентите 950 лв.


Сред постиженията си той постави и развитието на научно-изследователската дейност на университета. Проектите в тази насока са станали от 40 – 1409. По думите му това е, защото учебното заведение си е позволило да заделя лични средства за наука.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK