Проф. Стати Статев е новият ректор на УНСС (обновена)

Новият ректор на УНСС проф. Стати Статев

© Юлия Лазарова

Новият ректор на УНСС проф. Стати СтатевНовият ректор на Университета за национално и световно стопанство е проф. Стати Статев. Той беше избран днес след тайно гласуване сред 308 делегати на общото събрание на учебното заведение.


Статев спечели с 218 гласа, а опонентът му проф. Пламен Мишев получи 81 гласа. Девет от бюлетините бяха недействителни.


По-рано днес при представянето на програмата си проф. Статев обяви, че ще акцентира на запазване на сегашния статут на университета и сегашните рейтинги, създаване на предпоставки за творчески диалог между преподаватели и студенти и подобряване на научноизследователската дейност. Спечелилият кандидат залага и на възраждане на центъра за икономическа политика, промотиране на магистърските програми на УНСС, отваряне на клон за дистанционно обучение в София за по-елитните специалности, разкриване на тригодишна професионална бакалавърска степен, повече специалности изцяло с преподаване на английски език.
Проф. Статев наследява на поста ректор на УНСС проф. Борислав Борисов, който е бил на поста два мандата и няма право да се кандидатира отново.


Новият ректор е роден на 19 юни 1955 г. в Бургас. Той беше първи заместник ректор на УНСС по времето на мандата на предшественика си. Преподавал е Бостънския университет в магистърската специалност "Източно-европейски икономически реформи" и в Пирейския университет в Гърция в магистърската програма "Как да правим бизнес в България". В биографията му са включени много научни публикации и издадени учебници по икономическите науки.


Равносметката


Бившият вече ректор Борислав Борисов представи резюмиран отчет на постигнатото по време на двата си мандата от 2003-та до 2011-та год. Той заяви, че за 8 години УНСС е увеличил броя на студентите си от 17 300 на 20 200 души. Средно годишният прием се бил увеличил с 1500 души за степен бакалавър и над 1300 за магистърските програми. Борисов посочи, че именно от магистрите идват допълните средства за университета, защото повечето от тях се обучават в платена форма. "От там ще влязат и парите за високите заплати, не от бакалаврите", обърна се той към преподавателския колектив в залата.


"Ние обаче сме стигнали предела на възможностите си и ако увеличим приема на бакалаврите качеството на обучение ще падне", призна той.


Като слабост в мандата си Борисов отчете слабата мобилност на студенти и преподаватели и я определи като "под критика". "Освен езикова бариера за по-възрастните преподаватели, не виждам каква друга причина има при наличие на толкова много възможности".


По отношение на месечните възнаграждения, Борисов посочи, че някои университети не могат да си позволят да плащат на професорите си заплатите, които получават асистентите в УНСС. Той обяви, че осем години след стъпването му в длъжност за първи път, парите за професорите са стигнали 1500 лв., което е с 1000 повече, доцентите получават 1200лв., а асистентите 950 лв.


Сред постиженията си той постави и развитието на научно-изследователската дейност на университета. Проектите в тази насока са станали от 40 – 1409. По думите му това е, защото учебното заведение си е позволило да заделя лични средства за наука.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vuzmuten
  vuzmuten
  Рейтинг: 381 Гневно

  Присъствието на Общо събрание на УНСС е все едно си на театрална постановка - всички поканени са се облекли в рокли и костюми и единственото, което правят е да ръкопляскат, членовете на Общото събрание са наистина добри поне в това - ръкопляскането, иначе не можеш да чуеш ни глас, ни стон, ни вопъл, обстановката е като да си на конгрес на БКП от 60-те години, а всичките членове са наистина добри актьори (и отпред на сцената и отзад на местата за зрителите).
  Неслучайно на това събрание бившият ректор на НАТФИЗ полусериозно предложи на Борислав Борисов двете висши училища да се обединят (да обединят актьорското си майсторство).
  Друг от гостите пък, наистина научен човек, спомена за това че: бивши ченгета и бивши преподаватели няма, да добавим в УНСС, както и бивши педерасти.
  Но няма за какво да ги виним хората - повечето си чакат пенсийката, ходят си на безплатни прегледи при мамолог и за простатата, отново ще получат 13-та, 14-та и 15-та заплата, специално коледно увеличение на месечните добавки за Голям д-р 700 лв и Малък д-р 600 лв, като сметнем и основната месечна работна заплата за професор 1500 лв, за доцент 1200 лв, за главен асистент 950 лв, за асистент 900 лв...и то нещата се подразбират - мълчанието е щедро заплатено от ръководството на УНСС, а да не забравяме и сумата разпределяна годишно между преподавателите, по заслуги за "научни" разработки - над 1 млн. лева за 2011, за предходните са подобни, а и още по 600 хил. лв от европейски проекти и още от национални проекти.......да наистина спектакълът е много щедро заплатен, направо супер продукция....
  какво да кажем за мълчащите студентски представители от т.нар Студентски съвет на УНСС - всяка година бюджетът който тази структура "усвоява" е по над 100 хил. лв
  А Бат Бойко казва, че се борел срещу корупцията....глупости на търкалета!
  В УНСС най-вървежно в кариерното израстване е слагачеството!!!

 2. 2 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Щом можеш да завършиш "Европеистика" без да стъпил един ден на лекции, значи е прекрасен университет. мой племенник така завърши. Цяла нощ игра на РС-то през деня спане и после пак. Прочитане лекциите на свой колега и готово-изпитът е взет.

 3. 3 Профил на richardmanfred
  richardmanfred
  Рейтинг: 434 Любопитно

  От статия на в-к "24 Часа" от 15-ти декември става ясно, че проф. Статев, който е член на УС на БНБ, има заем на стойност 100 000 лв от фирма на Цветан Василев. И ако това не е конфликт на интереси, не знам кое е.

  Освен това се разкрива също:
  "Статев е обявил заема в декларацията си в публичния регистър, както и къща с двор и парцел в Гърция. Къщата с разгърната площ 365 кв. м е купена за 39 000 лв., а за парцел от 504 квадрата са дадени още 41 000."
  Какъв финансов факир е само...

 4. 4 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Честито и успешен мандат! Дано да обърне повече внимание на учебните програми и научно-изследователската дейност

 5. 5 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Аууу, какъв чутовен български икономист е избран.
  Като напишеш Stati Statev в Google Scholar, излиза едно "Bulgarian Scientist Has Created Theory of Marginal Value" и .... нищо друго!
  Дигам двата пръста!
  Българската наука - челна в света!
  Българското - синоним на качество!

 6. 6 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Впрочем същото беше и с предишния така наречен ректор на този така наречен университет.
  Да не забравяме, че, в това чутовно заведение са преподавали и други велики икономисти, като например Драгалевски - върховен спец по политикономия на социализма и ленинска икономика, както и един индивид на име Румен Гечев. Този някои може и да са го забравили, ноооо, да припомним, че той беше министър на икономическото развитие в чутовното правителство на един друг велик икономист и комсомолец, обаче пловдивски, а не драгалевски, а именно правителството на Жан Виденов.

 7. 7 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Да не забравя да доуточня за чутовните научни подвизи, че туй, дето "Bulgarian Scientist Has Created Theory of Marginal Value", го пише в един Article provided by Bulgarian Academy of Sciences - Institute of Economics in its journal Economic Thought.
  И там ги знаем всичките .... дето от големи спецове по планово стопанство за една нощ станаха още по-големи експерти по ..... неокенсианство и лесеферианство.
  Само дето .... кой следва в така наречените Бг-икономически университети? Момченца, дето не ги искат за келнери, и момиченца, дето не стават нито за миски, нито дори за продавачки на козметика ...

 8. 8 Профил на pitagor
  pitagor
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#7] от "Красимир Кабакчиев":

  Господин Кабакчиев,
  напълно прав сте в определението си т.н. икономисти, пък и за всички преподаватели в този университет (ако можем така да го наречем). Не бих Ви помолил да не етикирате така студентите, които заблудени от рейтингови класации и перчени, решават да загубят 4 или 5 години от живота си, учейки в УНСС. Студентите са може би единственото, което го крепи това училище и му вдига реномето, това са млади и будни хора, които слава богу не са все още напуснали страната. Много от тях се реализират, много не. Но историята помни, че и доста възпитаници на чужди университети срещат трудности да си намерят работа и като продавачи и сервитьори. Такава ни е държавата, такова ние е и времето.
  Мисълта ми беше - не обобщавайте.
  С най-добър и миролюбив тон е написаното от мен

 9. 9 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 463 Неутрално

  А аз си спомням, на Стати Статев че му викаха Щати Щатев, защото преподавал в Щатите ?!?

 10. 10 Профил на sir_matt
  sir_matt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За тези от нас, които не са имали щастието да учат в този емблематичен ВУЗ, тоя коя Секира е? Или той е от ново поколение, Ел. трион v2.0?

  "Me and Jimmy... we're men of grass, and boots, and beauty. "
 11. 11 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#8:"pitagor"]Студентите са може би единственото, което го крепи това училище[/quote]
  Съгласен с тезата в съобщението. Със сигурност има и нормални и свестни студенти. Проблемът е този, че, първо, не бяха изметени комунистическите диваци, фалшификатори и некадърници от академичната сфера през 1990-1991 г., второ, като следствие от първото, днес всичко свястно младо отива да учи на Запад. И даже направо бих посъветвал нормалните студенти от българските висши училища да не се бавят, а да заминават на Запад. Има само отделни места в Бг, където преподаването е на ниво - изкуствата, медицина.

 12. 12 Профил на Riker
  Riker
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#11] от "Красимир Кабакчиев":

  Аааа, много моля. Не намесвайте медицинския в графата "свястно образование". Култови изцепки от сорта на "... аз сега ще изляза, а вие се заключете и после като дойда ще почукам два пъти, за да ме познаете ..." и това по време на изпит, не ми се струва много "на ниво".
  Вече не виждам разлика дали някой учи в СУ, ТУ, УНаСяСе и МУ или пък е учил в близките 6-7 години там. Навсякъде положението е едно и също, т.е. навсякъде е зле.

  Аз съм завършил СУ и по мое време имаше доста народ, които не знаеша къде се намират. Сега ме е страх да се позаинтересувам какво е положението.

 13. 13 Профил на vivacom
  vivacom
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Мога да ви кажа ,че обучението в медицинските факултети е под критичното ниво,та какво остава за СУ ,УНСС и др.А иначе с професор от СУ съм си говорил и като му разправям какво е положението в медицината той ми казва масово проверявам работи на държавен изпит и е пълно с неграмотност и елементарни грешки.

  www.vivacom.bg
 14. 14 Профил на anelectric
  anelectric
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#2] от "stoicho2":

  Личи си, че не си учил Европеистика и не си чувал що е то професор Гочев

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK