Марк Грей пред "Дневник": Критиките около номинациите за съдебните инспектори са съществени

Марк Грей

© © European Union, 2010

Марк ГрейКритиките около номинациите за съдебни инспектори са съществени - това заяви за "Дневник" говорителят на Европейската комисия (ЕК) Марк Грей. По-рано днес на редовния брифинг на комисията той заяви, че комисията следи много внимателно назначенията в съдебната система, особено предстоящото гласуване за членове на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Все още нито правосъдният министър Диана Ковачева, нито някой друг от правителството е реагирал на критиките от Брюксел.


Според Грей има "множество притеснения" за начина, по който е протекло изслушването на кандидатите. Те се засилвали и от писмото на неправителствените организации, които по-рано днес писаха до комисията. В него те настояват за промяна в Закона за съдебната власт и спиране на "формалната и непрозрачна" процедура по избор на съдебни инспектори.


"В този контекст, съществена е също така критиката към скорошните назначения на инспектори, отправена от страна на няколко НПО-та. Важно е подобни номинации да отговарят на най-високите стандарти на прозрачност и обективност и да внушават доверие на обществото", смята още Грей.
Той отново потвърди, че "въпросът с обективните и прозрачни номинации в съдебната система се следи с интерес от комисията в рамките на Механизма за проверка и сътрудничество".


Именно в рамките на този механизъм комисията е напомнила на България в последния си доклад, че назначенията и повишенията в съдебната система трябва да спазват принципите на прозрачност, независимост, почтеност и професионални качества.


Комисията повдигна този въпрос съвсем скоро в писмо до български правосъден министър Диана Ковачева. В него се заявява: "Предстоящите конкурси и назначения в съдебната система, както и изборът на членове в инспектората на ВСС ще бъдат тест за българските власти, през който те могат да демонстрират техният принос за прозрачни, обективни и основани на професионалните заслуги кадрови решения, които взимат предвид също така и въпросите свързани с морала на кандидатите."


В края на януари Комисията ще представи междинен доклад за прогреса на България в рамките на Механизма за проверка и сътрудничество.


На утрешното си заседание парламентът трябва да гласува кандидатите за съдебни инспектори. Те бяха изслушани от парламентарната правна комисия в четвъртък, а номинациите им станаха известни ден по-рано. Събеседването с тях в комисията продължи няколко часа, но премина без реален дебат върху качествата и мотивацията им.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK