Подписан е колективният трудов договор в "БДЖ - Пътнически превози" (допълнена)

Подписан е колективният трудов договор в "БДЖ - Пътнически превози" (допълнена)

© Георги КожухаровПодписан е колективният трудов договор в "БДЖ - Пътнически превози" . Това съобщиха от пресцентъра на компанията, цитирани от агенция "Фокус".


Днес разговорите между работодатели и синдикати са продължили повече от 9 часа. Двете страни са се споразумяли до 1 юни 2012г. да не се намаляват доходите на работещите в холдинга. След това влиза в сила бонусната система при заплащането на труда на железничарите. Отпуските се намаляват с два дни и стават 20 дни. Според новия Колективен трудов договор при пенсиониране железничарите ще получават вече по 8 заплати като обезщетение, а не 9, както е било досега.


Така официално приключва и стачката в БДЖ след поредица тежки преговори и 24 дни хаос в движението на влаковете.
Министърът на транспорта Ивайло Московски вече изчисли щетите от стачката на 2.5 млн.лв. Междувременно поне 1050 служители на БДЖ са приели предложението на ръководството за доброволно напускане и обезщетение в размер на шест брутни заплати. Плановете на ръководството бяха до края на годината да освободят 2000 души.


Късно в петък ръководството на компанията и синдикатите съобщиха, че са постигнали съгласие пo всички спорни точки от колективния трудов договор в "БДЖ - Пътнически превози".


Липсата на колективен трудов договор беше един от аргументите на синдикалистите в компанията да започнат ефективни стачни действия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK