Съюзът на съдиите призова парламента да започне отначало избора на съдебни инспектори

Председателите на етичната и на бюджетните комисии към ВСС - Цони Цонев и Иван Колев са сред кандидатите за съдебни инспектори

© Надежда Чипева, Капитал

Председателите на етичната и на бюджетните комисии към ВСС - Цони Цонев и Иван Колев са сред кандидатите за съдебни инспекториСъюзът на съдиите в България призова Народното събрание да спре процедурата за избор на съдебни инспектори и да започне нова едва, след като даде оценка на дейността на настоящия инспекторат към Висшия съдебен съвет (ВСС).


Изборът на новите членове на инспектората на ВСС е включен в програмата на днешното заседание на депутатите, което започва от 14 часа. Говорителят на Европейската комисия Марк Грей вече обяви, че комисията следи много внимателно процедурата по избор на членове на инспектората към Висшия съдебен съвет и че очакванията са тези назначения да спазват изцяло принципите на прозрачност и предвидимост. От изказването му се разбра, че процесът по назначения в съдебната система и органите на управлението му ще присъства в януарския доклад на комисията.


Ден по-рано осем неправителствени организации, сред които и Съюзът на съдиите, настояха за промяна в Закона за съдебната власт и спиране на "формалната и непрозрачна" процедура по избор на съдебни инспектори. Днес от съюза добавят още аргументи към позицията си.
В писмо, изпратено от съюза до председателя на парламента Цецка Цачева, шефа на правната комисия Искра Фидосова, министъра на правосъдието Диана Ковачева и главния секретар на Европейската комисия Катрин Дей, от организацията призоват депутатите да не продължават процедурата. Писмото е публикувано и в "Правен свят". Правната комисия вече изслуша номинираните кандидати, остава те да бъдат гласувани в зала.


"Изслушването остави впечатление за симулиране на публичност и прозрачност на мотивите за номинациите. Излъчването на кандидатите за инспектори се осъществи в последния момент, без дискусия, без да са ясни критериите и основанията на персоналните предложения", отбелязват от организацията."Процесът по номиниране на новия състав на Инспектората към ВСС обективно не може да бъде убедителен в демократичната си легитимност без дискусия в Народното събрание тъкмо по актуалните проблеми на съдебната власт и без анализ и оценка на позитивите и негативите от дейността на първия му мандат. В започналата процедура народните представители не могат нито да излъчат, нито да изберат инспектори със сигурността, че това е информиран избор, полезен за съдебната власт и за правовата държава", заявяват от Съюза на съдиите.


Тъй като това не се е случило, предложените номинации изглеждат случаен избор, пишат още те и напомнят, че сред претендентите има само двама съдии от областта на административното правораздаване, има седем прокурори, един следовател и двама членове на настоящия ВСС, като единият от тях е предложен от управляващата партия.


Предупреждават, че ако те бъдат гласувани, това ще означава еднозначно, че Народното събрание дава положителна оценка на работата на настоящия Висш съдебен съвет и че тази оценка се споделя и от представители на управляващото мнозинство. "На следващо място, това ще означава, че според Народното събрание съставът на номинираните ще осигури ефективен контрол върху работата на гражданските, търговските и наказателните съдии, въпреки че сред тях няма действащи такива", подчертават още те.


Според организацията нов състав на инспектората без участие на граждански и наказателни съдии "не създава сигурност, че голямата част от делата при необходимост ще бъдат инспектирани с нужното ниво на специализирана компетентност".


"Убедени сме, че номинациите ще бъдат убедителни само ако преди да ги направите, анализирате дейността на Инспектората към ВСС, оцените дейността на Висшия съдебен съвет досега и проведете  дискусия с участие на външни наблюдатели от организациите на гражданското общество, включително и от професионалните магистратски организации. Едва след това би следвало да формулирате разбирането си какъв следва да бъде персоналният състав на новия ИВСС, какви професионалисти са необходими в него и кои са онези достойни личности, които ще допринесат за изпълнение на функциите на органа за контрол на съдебната власт, без да има никакво колебание в тяхната юридическа компетентност и нравственост", завършва писмото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK