Борислав Цеков: Църквата има нужда от катарзис, който минава и през знанието кои са носили пагони на ДС под расото

Борислав Цеков

© Анелия Николова

Борислав Цеков
- Сътрудниците на Държавна сигурност са служили не на църквата, те са изоставили кръста и расото


- Линкълнът на дядо Кирил не ме вълнува толкова, колкото безобразните заменки с църковни имоти, които той направи по морето


- На следващия църковно-народен събор  най-сетне трябва да се приемат правила за управлението на имотите, да се направи регистър, да има ясен бюджет на църквата и митрополиите


Светият синод излезе със становище, че законът за досиетата е неприложим за нито едно от вероизповеданията, защото трябва да се проверят ръководителите на религиозни общности, а според закона за вероизповеданията православната църква и останалите ръководства, всъщност са ръководства на вероизповедание, не на религиозна общност. Как ще коментирате тази позиция?

- Сътрудниците на Държавна сигурност са служили не на църквата, те са изоставили кръста и расото


- Линкълнът на дядо Кирил не ме вълнува толкова, колкото безобразните заменки с църковни имоти, които той направи по морето


- На следващия църковно-народен събор  най-сетне трябва да се приемат правила за управлението на имотите, да се направи регистър, да има ясен бюджет на църквата и митрополиите


- Това е правно некомпетентна теза, очевидно изсмукана от пръстите, за да се обслужи един конкретен интерес на част от висшия клир - да се заметат следите около агентурното минало, които биха лъснали в резултат на изпълнение на закона за досиетата. Даже ми е неудобно да обяснявам елементарни неща, които са ясно записани в закона, но все пак - религиозна общност са всяка група вярващи, в това число и Българската православна църква. Те имат юридическа личност - религиозната институция. И тяхната съвкупност е вероизповеданието.


Така че Българската православна църква е религиозна общност. Освен това е пределно ясна волята на законодателя - че ръководителите на абсолютни всички регистрирани в страната вероизповедания, трябва да бъдат проверени за принадлежност.


Тук стои и другият въпрос, поставян както в становището, така и от някои владици, те казват, че държавата по този начин се намесва в църковните дела. Същото казва и доносникът на Шесто Божидар Димитров. Трябва да е много ясно, че в случая със закона за досиетата държавата обявява сътрудници на репресивния апарат на тоталитарните тайни служби, те са били служители и сътрудници на държавата, не на църквата. Те са изоставили кръста и расото. Така че държавата е в правото си да обяви кой е работил за Държавна сигурност и това не е никаква намеса в църквата.


А какви според вас ще са последствията, какъв ще е ефектът от едно осветяване на агентите в църквата, за да се иска така силно скриването на подобни данни?
- Надявам се да има поне оздравяване на моралния климат в църквата, защото разочарованието от висшия клир е много голямо. Ще стане ясно кои са били сътрудници от конформизъм, по-скоро за да запазят едно, доколкото е възможно, необезпокоявано по онова време упражняване на вярата. Но ще лъснат и онези, които са чели молитви от амвона и след това са тичали в Държавна сигурност да донасят кои са били богомолците. Тази грозна истина очевидно плаши много хора. А част от моралното пречистване на църквата и на висшия клир, минава и през това да се знае кой е истински служител на вярата и кой е бил служител на комунистическата държава в най-уродливата й част - Държавна сигурност.


Но ще има ли последствия за настоящите постове на ръководители на БПЦ, ако се окаже, че са сътрудничели на Държавна сигурност?
- Това вече е вътрешен въпрос на църквата. Аз предполагам, че младите и образовани епископи ще поставят тези въпроси, след като излязат документите за това кой какво е вършил и се види кои все пак са спазвали вярата и не са навреждали на други хора, но са били сътрудници, за да предпазят себе си в онова време, и онези, които са били негодници.


Как, какво и дали това ще доведе до промени в Светия синод са въпроси, в които нито държавата, нито институциите трябва да се намесват. Надявам се обаче, че онези владици, за които ще се окаже, че са били част от политическата милиция и са съсипвали човешки съдби, ще се оттеглят в някой манастир и ще се скрият от обществото. Това, на което сме свидетели в момента в църквата, тази морална развала сред част от висшия клир, откъснатост от хората - това не е лицето на Българската православна църква.


Трябва на преден план да излязат онези свещеници, които са наистина служители на вярата. И заедно с това е необходимо ояденото съсловие на митрополитите да се сепне и да започне да се държи нормално, човешки. Как е възможно на много от българските свещеници да не им се плащат заплати, осигуровки, да живеят на ръба на оцеляването, а част от ръководителите на църквата да парадират с благосъстоянието си.


Не се ли превърнаха точно тези митрополити в лицето на църквата - хора, тънещи в охолство и каращи последен модел лъскави коли?
- В момента действително те се набиват на очи и това не е добре нито за тях, нито за църквата. Затова църквата има нужда от морален катарзис, който минава включително и през това да се види кои са били служители на Бога и кои под расото са носили пагоните на Държавна сигурност. Минава и през ясна оценка, обществена и църковна, на морала на висшия клир. Включително и на тази показност.


Знаете, че в манастирите няма и огледала даже, за да не се изкушават монасите и да не се вглъбяват в собствения си образ. А част от владиците се превърнаха в дефилиращи манекени. Докато свещениците, които са най-близо до хората, живеят в мизерия, ние гледаме оядени митрополити, които изглеждат като бонвивани. Съжалявам за израза, но трябва да си дадем сметка, че владиците не са някакви божества, които са извън времето.


Но се застъпи и тезата, че не можело да ходят боси и голи и да карат очукани стари коли.
- Никой не говори за някакво криворазбрано сиромахомилство, нито пък някой честен вярващ иска да вижда своите митрополити опърпани, некъпани, бедни и т.н. Тук обаче става дума за съвсем друг тип показност, включително и за едно безобразно управление на църковната собственост.


Мен линкълна на дядо Кирил не ме вълнува толкова, колкото безобразните заменки с църковни имоти, които той направи по морето. И после казват - нямаме пари да плащаме на свещениците. А къде отиват тези пари? Въпросът с управлението на имуществото също е много голям - непрекъснато се чува от църквата, че тя не е на държавна издръжка и затова институциите като данъчните или финансовия контрол нямат право да проверяват финансите.


Държавата всяка година дава от бюджета субсидии на всички по-големи български вероизповедания, а най-много се дават на православната църква. Това са пари на всички данъкоплатци и тяхното законосъобразно изразходване е основанието за държавните институции да проверяват финансите на църквата. Има една необяснима толерантност през годините по този въпрос и това доведе до огромни разхищения.


Но става въпрос само за държавните пари, а как може да се провери управлението на имотите?
- Това вече като цяло си е въпрос на църквата, това имущество е нейно. Но голяма част от това имущество е и резултат от дарения на миряни. Самите вярващи и висшият клир обаче трябва да вземат мерки.


На следващия църковно-народен събор най-сетне трябва да се приемат правила за управлението на имотите, да се направи регистър - това, от което бягат като дявол от тамян, да има ясен бюджет на църквата, а не всяка митрополия да е отделно феодално владение, в което всеки прави каквото си иска.


Българската православна църква в последните 12 г. (в момента, в който влезе в сила новият закон за вероизповеданията), няма никакви оправдания за вътрешните си безобразия. Ако допреди това при т.нар. разкол в църквата съществуваше оправданието, че държавата им пречи, политиците им се месят, че разколниците ги тормозят - сега вече 12 г. нямат никакво оправдание. А църквата е в по-лошо състояние, отколкото по време на 10-те години на разкола.


Като говорим за странни дарения и недобро управление на имотите, смятате ли, че има недостатъчно здравословни връзки между бизнесмени и митрополити?
- Нагледахме се на какво ли не - Старозагорският митрополит Галактион даде архонтска титла на Слави Бинев. Титла, която не съществува и е очевидно изтъргувана, и я даде на човек, който няма нищо общо с църквата, а да не говорим за миналото му. На други места раздават ордени и какво ли не. Още по време на мутренските години митрополиите на едно феодално ниво отдадоха манастири да се стопанисват от силови групировки с оправданието, че нямало пари за стопанисването им. Българската православна църква да казва, че няма пари, е направо богохулно.


Да се върнем и на кадровия въпрос и досиетата в църквата - възможно ли е той да засегне и темата за бъдещия патриарх? Варненският митрополит Кирил пък каза, че с казуса с досиетата някои се опитват и да си разчистват сметки. Как ще го коментирате?
- Въпросът за патриарха е вътрешноцърковен. Ако църквата смята, че вярата е несъвместима с комунизма и служенето на един репресивен апарат, трябва да реши този казус. Колкото до думите на дядо Кирил, бих попитал - той на каква база би предложил да се обсъждат кадровите въпроси - на база имоти ли, образование, личен морал. Ако му е чиста съвестта, не виждам от какво се притеснява.

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 575 Весело

  .. абе тва малко като вица с компютрите и компотите стана..
  Линкълна не е на дядо Кирил, на бизнесмен е и ще го върне, ако не го е върнал вече, че голямо лалане падна..

  .. обаче заменкитеееее, те са друга Литургия..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 3. 3 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Всички "патриарси" на алтернативниа синод са били агенти на ДС. И тримата! Същите дето освещаваха сините парцали на СДС дето се вееха по митингите, организирани и синхронизирани от Дарик, радиото на ДС-доносник.
  Един от тези донодници докладвал чинно, че патриарх Моксим демонстративно скъсал снимката, която делегацията на Синода правила с руския посланник в Канада.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 4. 4 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Църквата има нужда от изриване на комуняшките гъзолизци, наместени там да плюскат под прикритието на расото. Където се е загнездила ДС-арската измет е е@ала мамата на всичко.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3509 Неутрално

  За Българската православна църква е отдавна късно - тя е дърта грешница, която не подлежи на реформиране и покаяние. Мутренско-милиционерско ООД.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1402 Гневно

  За съжаление БПЦ е превърната от разни прасета от морален авторитет в моралка клоака.
  Това че е бъкана с ченгета е известно, пусто последните не6то не са много петимни да им лъснат червените доноснически задници...
  И когато стане не се съмнявам че 6те се окаже че са го правили за да "спасяват" миряните, за да "служат" на БГ и други подобни глупости.

  Липсата на морален авторитет, липсата на какъвто и да е било морален катарзис и дебат в ЦЯЛОТО об6тетсво, липсата на разчистване с миналото, а обвиването всичко в една мъгла (която "реабилитира" ченгесарите) е причината страната ни да е КЕНЕФ!
  Хавел ли, не, "патриарх" с пагони на ДС - анатема!!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 7. 7 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  До коментар [#1] от "BIG AL":

  Ами накрая излезе ,че цялата държава се обедини около Светия Синод. Разколниците се разкаяха и поискаха прошка от Максим.
  Това означава ли че цялата държава е боклук?

 8. 8 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Къде е Кеворк Кеворкян да заклейми Борислав Цеков, така както църквата не е заклеймявала никого досега?!
  Поздравления за точния анализ и лична гледна точка!
  Благодарен съм, когато има хора като Вас, които обективно могат да заковат пироните на Просветлението на правилните места, без колебливи притеснения!
  АМИН!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 9. 9 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#7] от "papyre":
  За държавните апаратчици - ДА!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 10. 10 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#1] от "BIG AL":
  Вижте: Ясно е, че църквата е имала своя Тъмен недосегаем преход и той е бил именно във времето на изкуствено генерирания разкол!
  Така е станало, защото указите по стените не са гласяли Пречистване, а Грабеж - духовен и материален. Търсен е правилният подход за Грабежа и Анонимността! Сега, когато те са си повярвали, че са се отърсили от миналото си, загрубяха в поведението си, като вярата в неприкосновенността им и преобразената хрисимост ги накара да игнорират стадото си, което обаче се оказа населено основно от "свирепи овце"(цитат от К.К.), добре информирани, които Те бяха пропуснали да забележат - в момента обективността от дистанция и абстрахирането към принадлежност, са лекарството за неасоциирането на знакови личности към процесите на миналото, така че: Съсредоточете се в битката, уважаемо Паство, защото Всеки може да попадне във водовъртежа на собственото си безумие, но когато нямате позици(спечелени битки), ще наблюдавате безпомощтно късмета си, а Той не винаги е на Ваша страна и Той обича Победителите!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 11. 11 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Без право на работа на държавна работа, за всички които са снасяли на ДС.
  И без пенсии!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 12. 12 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  ".....но все пак- религиозна общност са всяка група вярващи ."


  Това дали значи ,че БПЦ е група вярващи? "...те имат/групата вярващи/ юридическа личност -религиозната институция. И тяхната съвкупност е вероизповеданието ." Ами в такъв случай синодалните старци са прави - те са ръководители на ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕТО , което ВКЛЮЧВА в себе си и РЕЛИГИОЗНА общност. Но таза религиозна общност би трябвало да не представлява нищо , без юридическата личност-ИНСТИТУЦИЯТА НА БПЦ. Май Цеков ще трябва още да поучи. Според мен, де .

 13. 13 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 704 Неутрално

  За да не ме питате какво е казал Кеворк Кеворкян, пускам линк който между впрочем е по темата, но на диагонална позиция, смятам че така е справедливо:
  http://www.standartnews.com/mneniya-prikazki_za_televiziyata/sveshtenik_na_kolene-126325.html

  Към "Свирепите овце" - не се давайте неподстригани!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 14. 14 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Дано Българската църква се пречисти, но с това ръководство съмнявам, че ще стане.
  .
  Имам въпрос към плюещите я - вие къде бяхте, другари, през десетилетията на комунизма? Протестирахте ли поне веднъж открито? Лежахте ли в лагери и затвори или кряскахте "БКП", "СССР", "Живков" по манифестациите, за да не нямате неприятности, след което си отивахте в къщи за празничната ясния и киселото вино? Хайде без лицемерие!

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 15. 15 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ivan Petrov":

  Значи, "за държавните апаратчици" държавата е боклук? Абсолютно неразбираемо . Ако се поясниш, може и да разбера .

 16. 16 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Правдива статия.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 17. 17 Профил на Red Hot
  Red Hot
  Рейтинг: 481 Неутрално

  И малко поезия в цялата свинщина:

  "И не церковь, и не кабак - ничего не свято,
  Нет, ребята, все не так, все не так, ребята"

  http://www.youtube.com/watch?v=2hjliMj0FBs&feature=related

  Red Hot
 18. 18 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#14] от "о. Павел":
  Моето семейство го заплашваха открито, че ще ме убият, ако отидат на съд и ако определени дела станат обществено достояние! Заплахи, директно от ДС!!!
  Същите Тези, които владееха животите ни, тогава, сега продължават да колят и бесят, само че "демократично"- Аз вярвам, че народът е изключително ПРОСТ и затова смятам, че всички Ние си залужаваме последиците от нескончаемия ПРЕХОД, но сега когато Тези хора се опитват да се изкарат ПРАВЕДНИ, вече не мога да им го простя - вече си играят с моята ВЯРА, а Тя е жестока!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 19. 19 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#15] от "papyre":
  Боклукът го измерваш в държавни апаратчици!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 20. 20 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  До коментар [#14] от "о. Павел":

  Много гневна проповед, отче. Знаеш че гневът е грях. Ако си отец, де . Според предвижданията при разкриване на досиетата , в БПЦ повече от 50% от поповете ще са с досиета . Това според мен означава че църквата е била поделение на ДС .Или това си е било една от институциите които са крепили държавната власт . И от тук насетне приказките че държавата е забранявала черквата отиват на кино - коя власт няма да крепи институция която работи за нея ?. И ето един парадокс- на комунистите се вменяваше огромна вина за РЕЛИГИОЗНИ гонения , а се оказва че гонените са били ТОЛЕРИРАНИ . Логика , а?

 21. 21 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#7] от "papyre"::))))))
  Никой не се е разкаял ..Осъдиха го в Страсбург..Там нещата са по- сложни ..Има и Съюз на свещениците и т.н. :)
  И не ми обяснявайте за свещениците , които аз познавам, какви са :) Не са били доносници , не са се стремели-към ДС- постове в църквата и т.н.. Не са били и руски-съветски агенти , когато дори руската църква НЕ признаваше писмеността, която сме им дали и т.н...Като онзи боклук във Варна и т.н...Не на мен !! НЕ ВСИЧКИ са били червени боклуци , като вас:)) Както в цялата държава , така и в църквата ...))

  BIG AL
 22. 22 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  В Алтернативният синод имаше демокрация - избори - свобода на мисълта - каквото и да говорите..
  При Максим- ДС дисциплина , мълчание за убитите свещеници, мръсотия и слагачеставо ..:) Това е ...
  А иначе - всияки сме грешни , но някои повече- за постове , блага и служене на сатаната..БКП-ДС- слуги на дявола и антихристите ..На тях служеха , "български" свещеници - максим , боклука и сие ..А по това време Йежи Попилушко - се самозапали в Полша ..Това е ...

  BIG AL
 23. 23 Профил на gpatton
  gpatton
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Очевидно Цеков е доста вътрешен човек за БПЦ, защото беше обещал първият изработен от НДСВ закон да бъде този за църквата. Неговият закон - за който България беше осъдена в Страсбург - административно наложи ДС-синода като единствен. Последствията бяха нахлуването на полиция в църквите и заграбването на църкви, строени от хора, които не желаеха да бъдат към Добри Джуровския "патриарх" Максим. Така че мнението на този човек го приемам като признак на вече твърде ожесточена борба в БПЦ.

 24. 24 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Само с ЛУСТРАЦИЯ ще можем да затворим страницата на миналото и да продължим напред.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 25. 25 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  И тези от алтернативния синод си бяха същите боклуци. А до №14 - о. Павел - ние бяхме тук, ходихме на манифестации и т.н., но голямата част от нас не бяха доносници, а тези които са работели за ДС и сега са с разкрити досиета, не са убити с камъни, но все пак не се чувстват много добре. Не осъждаме църквата, а хората, които я управляват и тяхното гнусно минало и безкрайна алчност.

 26. 26 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 833 Неутрално

  #22: "В Алтернативният синод имаше демокрация - избори - свобода на мисълта - каквото и да говорите.. "

  Ти майтапиш ли се, или си ненормален?

  Та какви бяха и Пимен, и Калиник, и всички останали? Доказани сътрудници на ДС и дългогодишни служители на същия тоя синод, срещу който "възстанаха".
  Решиха те да вземат властта, защото в църквата винаги е имало имоти и пари. По същия сценарий в началото на 90-те хора като Г.Марков, В.Димитров, П.Симеонов, Р.Воденичаров и др. се правеха на най-големите антикомунисти, окупираха властта в СДС и натириха стари демократи като П. Дертлиев, а впоследствие се оказа, че те всички до един са били ченгета.
  Просто в България борбата между двата синода бе като играта на доброто и лошото ченге.
  Алтернативния синод играеха ролята на доброто ченге, но идеята бе да се запази статуквото на непрозрачност, далавери с имоти и пр., всичкото прикрито под маската на благочестието и смиреността. Трябва да се намери начин да се разкрие не само кой е бил агент на ДС, но и кой през последните 20 години какво е правил- отдавал ли е за символичен наем имоти на мутри, имал ли си е взимане-даване с престъпници и т.н.

 27. 27 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Лицето на църковната мафия и най-видната фурнаджийска лопата в държавата - Борислав Цеков. Оркестъра да свири туш.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 28. 28 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Един свещеник , например, от Алтернативния синод , САМ- с миряни и спомоществователи изгради параклиса до езерото в "ЖК.Дружба'..
  След "победата" и закона на това копе..е , по- горе , другарите на максим - го изгониха и оттам...Както се казва , НДСВ и 'синът" на цар Борис , му показаха , кой ПАК управлява в "Православната църква ...
  Знаете ли изобщо , колко свещеници мизерстват, на "повикване" или на централни гробища седят , за да изкарат някой лев , за разлика от дебелите свин.., максимовите слуги по епархийте ???.....

  BIG AL
 29. 29 Профил на n3tm0nk
  n3tm0nk
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#24] от "led_zep.23":

  100% съм съгласен с теб. Няма лек път за пречистване...

 30. 30 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До № 20
  Понятие нямате от редица неща било поради недостатъчна възраст, било поради невежество. Гонение на Българската църква имаше до 60-те години, а на места и по-късно. Но тогава на червения елит стана ясно, че поради скъсването между СССР и Китай световна революция няма да има. Тогава режимът у нас направи завой от интернационализъм към национализъм. А част от декора на национализма е и Българската църква. Започнаха ремонти на църкви и манастири, развитие на религиозен туризъм, издаване на десетки албуми с икони и стенописи, каквито няма вече 20 години. Ченгета в църквата имаше, но те се знаеха и хората внимаваха какво и с кого говорят. Когато една позната позвъни от моя телефон на познат в Швеция, на другия ден ме повикаха в МВР, за да ме питат кой и защо е говорил. Контролът беше тотален. Гербаджиите са жалки имитатори.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 31. 31 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#21] от "BIG AL":
  Помниш ли колко точно Попове са изтрепани, като идва родата ти на власт, че май са няколко стотин?!
  Никой не дава публична информация за гоненията и смъртните присъди над истинските български свещеници, когато комунистите взимат властта. както и за червения терор наложен над семействата им(нямат право на висше, децата им и т.н. - законът е премахнат през седемдесетте)?!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 32. 32 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 906 Гневно

  Църквата е най-голям длъжник на обществото! Банда оядени, корумпирани,морално нечистоплътни доносници. Това са нейните ръководители.
  БПЦ не изпълнява основната си функция на морален коректив на обществото!
  Да сте чули да са взели отношение по най-наболелите проблеми , да сте ги видели да помагат на нуждаещите се от морална и духовна подкрепа, да сте чули някой от ръководителите и да е направил поне 1/10 от стореното от един отец Иван?
  Ние сме болно общество и религията би трябвало да ни помогне да се излекуваме, но уви....

 33. 33 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#26] от "kirsner":

  "натириха стари демократи като П. Дертлиев,...))))

  Воденичарови -братята , бяха любимци на дертлиев ..Той и милан дренчев и Савов - САМИ са си виновни...ПОМЕЖДУ си се дебнеха , правеха номера и т.н. ТЕ НЕ бяха съюзници - каквито можеха да бъдат , като стари демократи ..А и залитанията на Дертлиев - към червените, не му правеха чест ..Друга и голяма тема е .....
  Сравненията ти са нефелни :) "Лудите" искаха разместване на червените пластове - в църквата и държавата ..
  НЕЩО , което и ДНЕС е актуално..Там имаше МЛАДИ свещеници , не слугували на ДС - за постове ..А Пимен- беше временно решение ..НАМЕРИ ВРЕМЕ да се РАЗКАЕ- за разлика от СЕГА и ДНЕС , все още , нямат време- максимовите боклуци :)
  А и двата синода си имаха имотите , миряните и т.н. На кого пречеше ТОВА ?? На ДС- мутрите, на другарите, на единоначалието им , на контрола им и т.н.. На желанието им , на всяка цена - да си запазят кадрите -и до ДНЕС, както и навсякъде в държавата...ДС- кадрите ...:)))

  BIG AL
 34. 34 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#28] от "BIG AL":
  За родата се покайвам!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 35. 35 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1292 Весело

  До коментар [#31] от "Ivan Petrov":

  .....като идва родата ти на власт,...
  .
  КОЯ рода ?? Моята ли ?? ...:))))))))

  BIG AL
 36. 36 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  №30 о. Павел Частично си прав. Но когато Партията започна да се грижи за църквата, това беше за външна консумация. Хайде припомни си хайките около Великден, за постулата, че "религията е опиум за народите" и до около 80-те години страха да влезеш в църква, защото може и да ти се случиного неприятна случка. И така както се осветиха другите, работили за ДС, така трябва да стане и с тези. И да видим за кое управление са работили. Съмнявам се, че е било за техническото разузнаване.

 37. 37 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#35] от "BIG AL":
  ...чуждата...

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 38. 38 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1292 Весело

  До коментар [#30] от "о. Павел":

  За "витрината " и външната консумация на късния соц. ли ни говорите , отче ?? Гузна съвест ??...:))
  За превръщането на Рилския манастир в хотел ?? За загражденията около Ал.Невски на Великден ?? ЗА НИТО ЕДНА , поне аз не знам - църковна сватба ?? За кое , по-точно ?? За отрядниците , които дебнеха , ако запалиш свещ в църква ??...))

  BIG AL
 39. 39 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1293 Разстроено

  До коментар [#29] от "ludmilarsov":
  A бе, хубаво е, че си съгласен с мен, но не сме достатъчно искащите лустрация. В противен случай отдавна да е направена, а не да се влачим толкова години.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 40. 40 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#39] от "led_zep.23":
  Спокойно, Гоце в момента подготвя революция - но не са го измислили още как точно да ни я поднесат, а и време е нужно - няма да се учудя да я гарнират след 2-3 години с Лустрация, все пак те имат най-голямото младежко движение в страната, а и апарат за асимилиране на обществените ценности - може да е и някакъв Благословен Триумвират...
  ЛУСТРАЦИЯ И НА ДЕЦАТА НА ЧЕРВЕНИТЕ ТЕРОРИСТИ, НЕ САМО НА ТЯХ!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 41. 41 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До № 38

  Не, нямам "гузна съвест" след четири ареста, разпити в подземията на Държавна сигурност и седем години без работа след това. През лятото на 1986 г. бях единственият нелегален в София. Бог да съди всички!

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 42. 42 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ivan Petrov":
  22 години все чакаме и все същите ни управляват.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 43. 43 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1402 Любопитно

  [quote#14:"о. Павел"]Имам въпрос към плюещите я .... Хайде без лицемерие! [/quote]

  А като 6те си задаваме въпроси - моля?
  Кой руча облаги?
  Кой донася6е за хората които вярваха искрено?
  Кой разполага с ОГРОМНИ имоти, които "управлява" крайно непрозрачно?
  Кой е винаги с режима - било то Партията, сини, бембени, цар или пожарникар?

  Това ако не е лицемерие и безпринципност - пепел му тури!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 44. 44 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#42] от "led_zep.23":
  С прост народ, така се чака!
  ...вече има наченки на промяна - появиха се "свирепи овце" - не губи надежда!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 45. 45 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Но тогава на червения елит стана ясно, че поради скъсването между СССР и Китай световна революция няма да има. Тогава режимът у нас направи завой от интернационализъм към национализъм.
  ..............
  Точно. Тогава и фалира НРБ за втори път, но "Кремиковци" беше вече създаден, както и други мастодонти, които сринаха икономиката. Асамблеята и 1300г. България бяха един плах опит да се обърне картата, но без успех. Забатачването беше пълно. Дори и Турската карта не спаси положението.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 46. 46 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ivan Petrov":

  За да не си голословен-можеш ли да кажеш за кой закон става въпрос? Ама не така общо- конкретно .А колкото до избитите попове -стотици според тебе- в две от околиите на нашия окръг е убит само един свещенник. За участието му в оргия с отрязана глава на партизанин в казиното на града през 43 -та година .

 47. 47 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ivan Petrov":

  Ами шом имат най-голямо младежко движение , значи имат и най-големи възможности за възпроизводство . И като се възпроизвеждат , значи ще стават все повече и повече . И лустрацията ще закъса - няма да смогнеш да лустрираш. Що , вместо лустрация ,не предложиш кастрация ? И ще ти легне сЪрце на място .

 48. 48 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Буковски срещу Корвалан -
  http://www.ruskline.ru/monitoring_smi/2011/12/20/strannaya_sdelka/

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 49. 49 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#47] от "papyre":
  Предлагам, Ти сам да го издириш, не е трудно - трябва да си изкарал най-много до 5-ти клас, за да успееш!
  Относно кастрацията, Аз вече съм в чужбина със семейството си и нямам против ако се доразмножат младите ти надежди, а като се има в предвид и кои други допринасят за положителния прираст на населението, си мисля, че е въпрос на време да се хванете за гушите, бидейки и платени съюзници в настоящето, защото бг данъкоплатците са на изчезване!
  Личното ми мнение е, че народът е прост, нещо което и ти потвърждаваш - явно това е бъдещето на България, но все пак ще Ви изчакам още малко, ако "свирепите овце" бъдат скопени, ще Ви гледам сеира на феодали и шутове!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 50. 50 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 790 Неутрално

  [quote#26:"kirsner"]натириха стари демократи като П. Дертлиев, а впоследствие се оказа, че те всички до един са били ченгета. [/quote]
  Алооооу, големия спец по вярност на комунистите, критик на пътувалите на Запад и прочие!
  А светни сега тук как марксистът Дертлиев след Белене отиде в Канада - пуснат по живо по здраво от Държавна сигурност!
  Цирк!

 51. 51 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Точно тоя се загрижил за морала! Душица. Работа на държавата ли беше, да гони поповете от черквите?
  Ама що имало два синода? Ами има. Що да няма? В гръцко били седем.

 52. 52 Профил на 4i4ok
  4i4ok
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Винаги съм си мислил,че "църковните служители" са служители на БОГ.
  А те, служили на дявола.

 53. 53 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До № 52

  Откъде знаеш, че всички, освен тебе, са идиоти? Защото продажните медии са ти го казали? Ти глава ли имаш на раменете си или празна тиква? Може и да има черни овце като навсякъде, но повечето хора в църквата си гледат съвестно работата въпреки трудностите и подигравките.
  .
  Камбаните -
  http://archiman.livejournal.com/

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 54. 54 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 521 Гневно

  пълна ЛУСТРАЦИЯ не само във църквата и всичко ще се оправи както е във Полша , Чехия , Унгария и Румъния ..... КАКВО ЧАКА ОЩЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО

 55. 55 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "пълна ЛУСТРАЦИЯ не само във църквата и всичко ще се оправи"?! Как да стане, когато от 22 години ни управляват ченгета?!?!

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 56. 56 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  [quote#3:"Борислав Цеков"]Мен линкълна на дядо Кирил не ме вълнува толкова, колкото безобразните заменки с църковни имоти, които той направи по морето.
  ...
  Колкото до думите на дядо Кирил, бих попитал - той на каква база би предложил да се обсъждат кадровите въпроси - на база имоти ли, образование, личен морал. Ако му е чиста съвестта, не виждам от какво се притеснява.
  [/quote]
  Уважаема госпожо Юлиана Колева, уважаема авторке!
  Какви заменки? Може ли да осведомите увеажаемата аудитория в един журналистически материал - разследване по темата, тъй че да видим кви са тия заменки на които фигурира подписа на Кирил?
  Тука, във вашата медия влизат бая прокурори, така че все ще се намери кой да се самосезира ако има основание в твърдението на тоя господин в чието качество на съзидател на закона за вериозповеданията го интервюирате.
  Инак излиза че просто хвърляте кал.
  Моята версия е че Максим е на смъртен одър. Пловдивския и Кирил са претендентите и сега се финансира омаскаряването, каквото е и т.на.р новина с автомобила дето после се оказа сдобственост на автокъща предоставен за временно ползване, за периода на омаскаряването само.
  Та на въпроса - какви заменки.
  Чакам вашия отговор. А докато не го получа много внимателно ще следя какво публикувате. Не за друго, а за да избягвам да го чета.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 57. 57 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  [quote#55:"о. Павел"]"пълна ЛУСТРАЦИЯ[/quote]
  Абсолютно!
  Който има досие - вън! Кирил няма, защото е служил във строителни войски, където събираха само лузърите и неудачниците. Ако беше снасял щеше да е в школото за фазани.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 58. 58 Профил на Ченкете
  Ченкете
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ти па ли са излюпи ве. Де го ортакът Мирката С., по морето ли си почива?

  Де го тоя УЖ пребитият на Магистрала Тракия Пауновски? Ако всички журналисти на КАПИTAЛ са такива измамници - мерси ви за форума!
 59. 59 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  До коментар [#49] от "Ivan Ретров"


  Иване ,душо непоръбена , да започнем отначало . Предлагаш ми нещо да издиря нещо , и за него ми трябва петокласно образование . И що трябва да издирвам ,бе малечко -палечко ? Да не си на ... хайде да не те злепоставям като пияндурник. Нищо в поста ми не предполага нещо за откриване. Изглежда в главата ти се мотаят някакви неосъществени детски мечти за откривателство , който избухват по повод и без повод. Бил си избягал в чужбина и се хилиш отстрани на ситуацията в "родината" си . Слагам родината в кавички, хзащото ти самият не я смяташ за такава . Видите ли , аз съм привилигерован и не мога да живея в страна ,в която циганите са фактора, който увеличава прираста на населението . Тъпчо , дори и прекомерната раждаемост на циганите НЕ ДОПРИНАСЯ за ръст на населението на страната ни . С отриц;ателен прираст сме , око това можеш да го асимилираш. Народът е прост. Кой си ти бе, че да даваш оценка на 7 милиона и кусур люде оценка ? Кажи ми ,че АЗ съм прост , и ще се опитам да се защитя , но ти ме принуждаваш да защитавам ЦЯЛ НАРОД . И имам право да го защитавам , защото не всички са ПРОСТИ . И какво - таеш се някъде в чужбина и чакаш подходящ момент да се явиш като вездесъщт чужбински авторитет2 Янлъш си , бако. Мижитурката си е мижитурка . Не мож се нареди до баницата , без да си се изпотил и под езика . Ще ни гледаш сеира ? Ти ли бе ? Такива като теб много бързо ги е изяждала месечината . И с основание , ако разбират истинското послание . Безродството .

 60. 60 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Няма по-забавно нещо от форумите относно църквите в България.... много интересни коментари.... но те в крайна сметка са безсмислени, защото Бог дирижира парада и сам си избира поповете.... владиците... патриарсите...

  Ако не беше така аз нямаше да имам никакво доверие в Бога... ако той не е в състояние това да управлява... за какво ни е тогава???

 61. 61 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#59] от "papyre":
  Дерзай - току що спечели черна точка от мен - цял живот ще си я носиш на челото, гледай да не ти се изкриви вратът!
  Разсмя ме от сърце, но Ти си знаеш, ако си запознат с творчеството ми, какво те чака!
  На мен ми е добре и честно казано, оставям публиката и хората с ум да преценяват, а Ти вече смени коловозът - да беше мислил!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 62. 62 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#60] от "totilas":
  Щях да се зарадвам, ако поне си играеше на "свирепа овца" - не подценявай БОГ, може да си търси жертва!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 63. 63 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#62] от "Ivan Petrov":

  Това би било доста гадно - аз (скромния) да съм му жертвата, а дедо Максим (доносника) го е направил богат помазан столетник...

  Кажи сега като толкова ги разбираш: Какво требе да сторим за да се докопаме до поста там... най-най-горе ? Патриарх... Кардинал... Папа... какви са изискванията???

 64. 64 Профил на Питащият
  Питащият
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Отдавна трябваше този цирк с досиетата да е приключил и целият архив да е качен в Интернет за да се знае кой какви ги е вършил. Защо когато НДСВ беше на власт това не беше направено? Защо когато СДС имаше комфортно мнозинство по времето на Иван Костов, това не беше направено? Отговора е , че всички партии, "Елита" на прехода беше създаден и контролиран, а самият преход договорен със Запада. Крайните, радикални и неудобни дисиденти и антикомунисти бяха отсвирени, маргинализирани. Такъв е бил пазарлъкът номенклатикКурниците сами да гътнат системата. Най-ценните агенти бяха продадени и досиетата им ги няма в архивите. Сега те са политици, бизнесмени и т.н.

  Обичам да питам
 65. 65 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#63] от "totilas":
  Предполагам, че отговорът трябва да е нещо такова:
  Чадо, закъснял си, пропусна партизанските времена!п.М

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 66. 66 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#64] от "Лаик":
  Странното е, че на кръга"Орион", Щатите им дадоха убежище и още дават зелени карти на вересия на нечии деца, а корумпираните ни дипломати ги търпят, но тези които от Канада завършиха университети и са работили дълги години, като професионалисти там по специалността, на тях не им дадоха бъдеще в Щатите, отритнаха ги?! - Защо, защото повечето са бедни, като църковни мишки, но са децата на някои известни ком.идеалисти - Пазарна икономика!
  Някой горе-високо, явно е особено извратен в геймърстването си...

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 67. 67 Профил на gelkata15
  gelkata15
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Четох коментарите,но не разбрах до някъде какво е справедливото,човешко отношение към доносниците слагачи.През 63г или 64г бях арестуван за 24ч. защото съм присъствал по повод литургия за Великден.Какво да мисля,кой ни натопи.Ние просто бяхме млади хора ,които искаха да видят що за церемония е това.Това беше детско любопитство,което бе наказано.Защо?и какво да мисля за хората които ни наклепаха.Ние бяхме 15-16годишни момчета и момичета.

  ААГ.
 68. 68 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  [quote#64:"Лаик"]Защо когато НДСВ беше на власт това не беше направено? Защо когато СДС имаше комфортно мнозинство по времето на Иван Костов, това не беше направено? [/quote]
  Вярно си лаик.
  Закон за отваряне на досиетата беше приет именно от парламента по предложение на кабинета Костов, и отменен именно от парламента при кабинета Сакс-Кобургготски.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 69. 69 Профил на zuckersusser
  zuckersusser
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Национализация на църковните имоти и въвеждане на конкордат!

 70. 70 Профил на janni
  janni
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не мога да разбера защо сега ни занимават с досиета на поповете след като има много по-важни неща на дневен ред-правене на мъгла,за да не виждаме днешната помия.Колко бивши служители на ДС има и в другите вероизповедания-при католиците/забравям,че повечето им свещенослужители у нас са чужденци,напр.поляци,словеци/,евангелистите петдестници-те имат молитвени домове в България от преди 1944 година,мюсюлманите/кой ли е донасял за тамошните граждани след като няма много църкви напр. в родопските села/.Българинът има силен самоубийствен комплекс и вместо да се занимава с бъдещето си ,рови яростно в миналото. Моите адмирации за настоящата позиция на православната църква.Колкото по-малко политика в църковните дела толкова повече вярващи православни.

 71. 71 Профил на janni
  janni
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Проблемът на сегашните духовници не е,че са били доносници на ДС,а че са алчни и се занимават със себе си.

 72. 72 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ей баш туй много ме интересува! Стига стия глупости!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 73. 73 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Хайде най-после да се отворят досиетата, та белким се окаже, че има някой, който да не е бил сътрудник на ДС! Иначе все си мисля, че няма такъв от висшия клир!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK