Цони Цонев: При избора на Жанет Красимирова проверката срещу нея е била приключила

Цони Цонев и номиниралият го за съдебен инспектор Красимир Ципов

© Надежда Чипева

Цони Цонев и номиниралият го за съдебен инспектор Красимир ЦиповПредседателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев заяви, че при избора на зам. апелативния прокурор на Бургас Жанет Красимирова проверката срещу нея е била приключила. По-рано днес стана известно от писмо от Върховната касационна прокуратура (ВКП) до Българския институт за правни инициативи, че Красимирова е била проверявана за длъжностни престъпления. Тези факти са били известни на Цони Цонев при избора й, защото информацията от ВКП е била изпратена месец преди избора йТя не става известна на членовете на съвета. Кандидатурата на Красимирова е подкрепена от Цонев, става известно от протокола на заседанията на ВСС. По-рано днес на въпрос на "Дневник" Цонев не можа да се сети за случая: "Възможно е да съм застанал зад нечия кандидатура. Аз съм заставал зад много кандидатури. Конкретното име не го помня. Но като председател на етичната комисия аз не мога да действам еднолично", заяви Цонев.
Малко по-късно, след като направи справка, той заяви:


"Намерих нещата по този избор. Проверката на инспектората към ВКП е започнала по нейна молба заради споменаването на името й в предаването "Неудобните" във връзка със сделка с община Несебър. Прокурор Кирил Иванов е постановил, че не са налице данни за деяния от страна на прокурор Жанет Красимирова", заяви Цонев.


Същият обвинител обаче е разписал и друго постановление, което "Дневник" публикува. В него се казва: "прокурор Ж. Красимирова е извършила дисциплинарни нарушения и са налице данни за извършени деяния през 1995 г. по чл.282, ал.1 НК от общински служители и по чл.282, ал.2 НК от прокурор Ж. Красимирова (към горната дата прокурор в Окръжна прокуратура - Бургас). Констатирано и е посочено, че действията и деянията са погасени по давност." Цитираният чл.282 от Наказателния кодекс е за длъжностно присвояване.


Цонев не можа да обясни разминаванията в информацията, но по думите му Красимирова не е "останала доволна от констатациите на ВКП и е поискала и главният прокурор да назначи проверка по случая. Така в края на 2007 г. прокурор Димитър Димитров е отказал да образува наказателно производство", каза още Цонев. В писмото, което "Дневник" публикува, е уточнено, че отказът от образуването на производство е, защото давността за престъпленията е изтекла.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK