Абонатите ще могат да се откажат от мобилния си оператор 7 дни след сключването на договор

Абонатите ще могат да се откажат от мобилния си оператор 7 дни след сключването на договор

© Иван ПейковАбонатите на мобилните оператори ще могат да се отказват от сключените с тях договори в рамките на седем дни без да плащат неустойки. Това предвиждат промени в Закона за електронните съобщения, които днес депутатите гласуваха на второ четене.


Договорът за общите условия между оператор, предоставящ обществени телефонни услуги, и крайния потребител влиза в сила в седемдневен срок след сключването му, освен ако абонатът изрично не е заявил желание за незабавно влизане в сила, гласят приетите текстове.


Парламентът даде право на потребителите да прекратяват договори си, ако операторът е променил общите условия, а те на са съгласни с това. Срокът, в който това може да стане, е 30 дни. Компаниите пък се задължават да уведомяват клиентите си, когато правят промени в общите условия.


От 5000 до 60 хиляди лева може да стигне глобата за мобилен оператор, който не спази условията за преносимост на номерата към друг оператор. Председателят на комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Иван Вълков (ГЕРБ) поясни по-късно пред медиите в парламента, че такава глоба ще бъде налагана, ако техническите смущения при прехвърляне на номер от една мрежа към друга продължат повече от осем часа. Фактическото прехвърляне на номерата от подаването на заявлението до края на процедурата пък ще е 7 дни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK