Фандъкова разпореди рекламата, опаковала "Орлов мост", да се премахне

Рекламните пана на "Орлов мост" трябва да бъдат премахнати днес.

© Георги Кожухаров

Рекламните пана на "Орлов мост" трябва да бъдат премахнати днес.Кметът на София Йорданка Фандъкова е разпоредила рекламните пана, покриващи двете страни на площад  "Орлов мост" в столицата, да бъдат премахнати. Това съобщиха от пресцентъра на общината пред "Дневник". Демонтирането трябвало да стане още днес.


Фандъкова не е одобрила идеята с реклама да се покрива паметник, обясниха още от общината. Кметът нареди вчера проверка за появата на рекламната опаковка след въпроси на "Дневник". Рекламната площ е била отдадена от фирмата, която прави реставрацията на колоните на моста, на търговската верига "Лидл" и така там се появи нейна коледна реклама с пазаруващ Дядо Коледа.


"Ние работим с "Лидл" и нямаме никакви спорове, недоразумението не е по нейна вина", коментираха още от пресцентъра. От търговската верига все още не са коментирали решението на кмета. Не е ясно и дали и каква санкция ще има за фирмата-реставратор.
Реставрация и(ли) реклама


Фирма "Конструктивно проектиране" ЕООД е спечелила поръчка за 30 000 лв. на общинската дирекция по културата, за реставрация на каменните и чугунени елементи на скулптурната група, без самите орли. По договора с общината тя трябва да осигури 10 % (3 000 лв.) от стойността на ремонта сама. Фирмата обаче не е в правото си да отдава реклама площи, които не са нейна собственост, обясниха от общината.


Частната фирма, която по данни на Търговския регистър, е еднолична собственост на Мирослав Тодоров, е сключила договора с "Лидл България". От веригата магазини обаче не пожелаха да назоват сумата, платена на "Конструктивно проектиране" за рекламата и периода за наемането. Телефоните на фирмата в регистъра са невалидни и по тази причина "Дневник" не е успява да се свърже с нея вече втори ден. Не е ясно как компанията е решила да отдаде скелетата за реклама, след като няма това право, при това такава, която не може да остане незабелязана.


Полярни реакции - от възмущение до "и другаде така се прави"В анкетата на "Дневник" "Одобрявате ли чрез коледната украса на София фирмите, които са я поставили, да се рекламират?" до 18 часа днес гласуваха 820 читатели. Най-много от тях 36,7 % отговарят "Не, това не е украса, а реклама", 22,3% казват само "Не". Но над 30% споделят че одобряват, ако рекламата е дискретна и с вкус. 4% я приемат само защото общината пести, а почти 6% одобряват категорично. 

Читатели оприличиха рекламните консктрукции на тирове, някои споделиха, че затрудняват движението. Появата им първо предизвика реакция и дискусии във "Фейсбук" и "Туитър" допустимо ли е да закриват мостта, трябва ли орлите да са кацнали над реклама, за естетическите качества на самата реклама, примери как е в други европейски градове (обобщение на реакциите четете по-късно в "Дневник"). Не е ясно дали и кога общината щеше да забележи нарушението на договора, ако не беше интереса към рекламните площи. Не е ясно и на каква стойност ги е отдала фирмата-реставратор (билбордовете на "Орлов мост" са сред най-скъпите и целогодишно заети рекламни площи - бел. ред.). От "Лидл" отказаха информация колко са платили за рекламата.


Парадоксално се оказа, че освен, че опакова скулптурната група на централното софийско кръстовище и е твърде крещяща, рекламата закрива и друга коледната украса, разположена между колоните от "Банка ДСК". От финансовата институция обаче не са реагирали официално. Техните светище поздвари са една от многобройните "коледни украси" в столицата, които всъщност са използвани за реклама от частните фирми.


Делегирайки на компаниите функцията по коледното разкрасяване на София, общината спестява над 500 000 лв., в това число разходите за електричество, обясниха вчера от столичната администрация. Фирмите обаче масово използват украсата за реклама. "Дневник" все още очаква от общината справка за всички фирми, които са поставили коледна украса.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK