Правителството покри дефицита на НОИ от 280 млн. лв.

НОИ

© Надежда Чипева, Капитал

НОИПравителството предостави на Националния осигурителен институт (НОИ) допълнително 280 млн. лв., с които покри очаквания недостиг в бюджета му.


НОИ се нуждае от допълнителната сума, защото приходите му от осигурителни вноски се оказаха по-малки, отколкото беше планирано.


Сумата, която вече ще може да се използва за пенсии и обезщетения, е от икономии и преструктуриране на разходи в централния бюджет за 2011 г., уточни правителствената информационна служба.
През септември, когато недостигът в НОИ беше 250 млн. лв., министърът на финансите Симеон Дянков увери, че парите ще дойдат от преизпълнение на приходите в митниците.


С мотива, че бюджетът на НОИ е бил разчетен неправилно, преди време поста си начело на института трябваше да напусне предишният управител Христина Митрева. 

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  ще ги покрие. То няма друг избор. Само, кой увисна с тия 280 млн.

 2. 2 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Истината е, че няма пенсионно осигуряване. Има само социално осигуряване. В този ред на мисли - да ни освободят от пенсионни вноски и и от бъдещи пенсии и държавата за дотира модела до изчерпването му. Може да въведе фиксирани вноски по някакъв минимален социален пакет, срещу който в бъдеще да се получава социална пенсия. За останалото - всеки има глава на раменете си.

 3. 3 Профил на Power +
  Power +
  Рейтинг: 388 Неутрално


  До коментар [#2] от "kalin_m":
  Много си прав !Но надали ще стане !

  "Който не работи 'той и да не яде"
 4. 4 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  "НОИ се нуждае от допълнителната сума, защото приходите му от осигурителни вноски се оказаха по-малки, отколкото беше планирано."

  То, като планираш ръст от 3.9% на БВП, спад на безработицата и увеличение на доходите така става. Обаче нещо си се объркал у надеждите, па си намираш една леля у НОИ, пенсионерка, па хвърляш цялата вина там и си готов.
  "Правителството покри дефицита на НОИ от 280 млн. лв."
  Невярно. Гражданите, с данъците дето ги плащат, покриха грешните сметки на изцъкленото. Заради родителите си. А наздраве. Малко лишиха децата си от по-качествено образование, но и това не е сигурно, щото можеше ресурса да се ливне като асфалт по планираната за асфалтиране лунна пътека....

  Ecrasez l’infâme
 5. 5 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#2] от "kalin_m":

  Това би било един добър вариант за реформа.

  Отделете време навреме.
 6. 6 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#4] от "Graf":

  Ти, Граде, например, какъв ръст планираше септември 2010та?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 7. 7 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До #6:
  Редно е да се напомни, че не е важно какво е планирал Графа.
  И че е важно кой носи отговорност за това планираране - например за покриване на дефицита от митниците. Ма и там - издънка.

 8. 8 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1510 Любопитно

  До коментар [#4] от "Graf":

  "НОИ се нуждае от допълнителната сума, защото приходите му от осигурителни вноски се оказаха по-малки, отколкото беше планирано."

  Тия говорят пак глупости !
  Какви приходи в НОИ от осигурителни вноски ???? Алооо ....
  Питайте оня зализания от НАП - защо не събират осигурителните вноски !
  Истината е , че тия които се осигуряват плащат пенсиите на пенсионерите, няма лихви, инвестиции и прочие ! Ама вече малко са хората дето работят - това е ! Пари няма ! А пък то сега като няма, докато дойде моето време да се пенсионирам ..... надали ще има !

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 9. 9 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Защо да плащам големи осигуровки и като се пенсионирам да ме приравнят с работещите в сивата икономика,с тези,които не плащат,или плащат малки осигуровки?
  http://yphalachev.blogspot.com/2011/11/blog-post_18.html

 10. 10 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 605 Весело

  Няма ли да пооптимизират персонала там. При последното ми ходене в една от канцелариите, 4-5 девойки си хортуваха с кафенца, докато едната с неприязън ми отдели минутка за консултация... То и в здравната каса и данъчното е същото безхаберие...

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 11. 11 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Алчни и тъпи управници...бедна държава....на също ниво и мисленето ни.Скоро се върна от Холандия приятел и сподели,че семейство от двама пенсионери работили обикновенни професий получава средно 5000 евро .Е въпросът е комплексен сегашните пенсионери едва оцеляват с по 80-90 евро геноцида бързо ще ги ликвидира,въпросът е за тези които сега определят размера на пенсиите когато те се пенсионират какво ще получават.За тия които са нагушиха като банатски гъски с крадените милиони им е все едно....живота обаче е къс като стълбичката в кокошарник ,времето ни е миг.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 12. 12 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#11] от "омбре":

  [quote#11:"омбре"]Скоро се върна от Холандия приятел и сподели,че семейство от двама пенсионери работили обикновенни професий получава средно 5000 евро [/quote]
  Така си е...но там е нямало управление на комунисти 50години...

  الرجل الكبير
 13. 13 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#2] от "kalin_m":

  Прав си, но системата няма как да я финансират без данък от 26% от дохода ти. Представи си да ти кажат "Пенсия няма да имаш, ама трябва да направим ДОД на 36% от дохода ти, за да плащаме на пенсионерите.". Затова е цялата игра с приказки, че се осигуряваш и борба никога да не получиш пенсия.

 14. 14 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#13] от "атанас":
  Не са ти точни сметките. А и не си ме разбрал. Плащаш определена фиксирана сума на месец и получаваш определена фиксирана сума на месец като социална пенсия, когато се пенсионираш. Въпрос на разчети, но за да получавам 70% от МРЗ като социална пенсия някога, за средно 15г., колко трябва да е вноската на месец, за период на труд от 40г., вкл. капитализацията - не повече от 70лв. на месец. Без значение какъв доход изкарвам. Останалите ми пари аз ще си реша как и в какво да натрупвам, искам или не искам допълнителна пенсия и план. Който не си внася минималният пакет - няма пенсия, точка. Може да си го внася човек за 40г., може за 20, може наведнъж - смятат се варианти и си избира. /Предполагам си наясно със сложна лихва, анюитед и т.н./. Нещата са прости, но на тъпата държава не и отърва да признае провала си и да се разкара от излишното си присъствие в живота на нормалните хора. За това всячески се стреми да произвежда неудачници и да се "грижи" после за тях.

 15. 15 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#14] от "kalin_m":

  Ти не си ме разбрал. Сега ти прибират освен ДОД от 10% и 26% като осигуровки и пак има дупка в НОИ. Ако махнат 26% "осигуровки", ще трябва да обявят официално, че държавата пенсии не може да дава, но да прибират още 26% към данъците ти от дохода, т.е. 26%+10% грубо да стане ДОД. Това казвам. Тъй като държавата държи част от данъците да не се виждат като такива, за да не лъсне, че ти прибира към 60-70% от дохода, се пише, че ти прибират осигуровки, ДДС е покрито в цената на стоките, акцизи се налагат уж като идея да ти се пази здравето или в името на околната среда, прибира се такса за опаковки без никакви съоръжения за преработката им, събират ти местни данъци и такси и т.н. В миналото(Средновековието) са събирали 10ина% данък и с това са правили всичко, а бунтовете са вдигани все за повишение на данъците, че бремето е ставало непосилно. Сега държавите покриват по много начини това колко ти прибират, за да не се решиш да не плащаш.

 16. 16 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  До коментар [#6] от "Distributed":


  [quote#6:"Distributed"]Ти, Граде, например, какъв ръст планираше септември 2010та? [/quote]

  Нулев.
  И вурху това щях да правя бюджета.

  Ecrasez l’infâme
 17. 17 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#16] от "Graf":

  Ясно.

  По схемата на Тригъзата и Орешарски - Подценяваме ръста и по коледа 2-3 млрд лева излишъци изчезват безследно.

  Изпитана тактика.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 18. 18 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3788 Весело

  До коментар [#17] от "Distributed":

  Не убивай детското у него/Графа/!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK