10 години след "Индиго": Няма да обвиняваме институциите

"Ние отлетяхме, но вие сте с нас. Обичайте ни" е надписът на паметника на Виктория, Димитър, Кристина, Елена, Любомира, Мадлен и Цветелина.

© Красимир Юскеселиев

"Ние отлетяхме, но вие сте с нас. Обичайте ни" е надписът на паметника на Виктория, Димитър, Кристина, Елена, Любомира, Мадлен и Цветелина.В студената декемврийска сряда близо до стадион Васил Левски се вижда група хора.Те са тихи, сгушени в себе си, заслушани в поп, който пее загледан в паметник. Около него има цветя и изгаснали от вятъра свещи. На близкото дърво има некролози.


Виктория, Димитър, Кристина, Елена, Любомира, Мадлен и Цветелина щяха да са млади хора. Преди 10 години обаче те загинаха при нелеп инцидент на влизане в дискотека "Индиго". Днес на мястото на инцидента има техен паметник, а събралите се хора са дошли, за да почетат паметта им. Някои от тях са техни роднини, други са дошли просто от солидарност.


Ние сме осъдени до края на живота си. Някои от обществото искаха ние да сме на подсъдимата скамейка", заяви Светлана Михайлова, майката на Любомира. През годините е имало сериозни нападки за това, че сме били лоши родители, но аз пуснах детето си, като награда за успешния край на срока, каза още майката. Тя не иска да вини институциите, защото родителите трябва да сами да пазят децата си. Михайлова посочи, че делото, което завърши, е еталон за отказа от правосъдие. Майката на Кристина Наташа Кабакчиева през сълзи каза, че искрата е изгорила душата й и плаче непрестанно. "
Фотогалерия: 10 години от трагедията в дискотека "Индиго" >


Охранителите на дискотеката трябваше да платят глоба от по 800 лева. Бившият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Цвятко Барчовски получи 3 месеца условна присъда за това, че е отдал неправомерно под наем стадион "Юнак", където беше дискотека "Индиго". Управителят на заведението Ангел Николов трябваше да плати глоба от 3000 лева.


Това беше първата ми дискотека. Бях с приятелка и трябваше да изчакаме едно друго момиче и отидохме до спирката. Когато се върнахме инцидентът беше станал.Видях едно момиче да излиза - беше с бяло яке и цялото в кръв. Имаше друго, което лежеше полусъблечено...разказва почти през сълзи Анелия Русева. Сега е на 24 години, застанала е в страни от паметника. Пуши и продължава "нелеп инцидент, много се говореше за това, което ще има онази вечер, защо не са предвидили, че ще има наплив", пита Анелия, докато все още се взира в паметника. Тя не е познавала никоя от жертвите, но идва всяка година. Казва,че животът продължава, но й е отнело доста време, за да започне да излиза.


Около паметника на децата, освен попа и близките, свещ държаха   вътрешният министър Цветан Цветанов и кметът на София Йорданка Фандъкова. "Най-важното е да се стремим да не допускаме подобни инциденти, а когато има - да има и наказателна отговорност, съответстваща на това, което изживяват близките", заяви Цветанов. По думите му през последните шест години всеки път с Фандъкова идват на тази дата, "за да отдадем почит и да полагаме усилия да не се случват подобни инциденти... Беше ужасно", каза още вътрешният министър."Десет години си задаваме винаги едни и същи въпроси, правим
едни и същи изводи, но важното е да помним, затова сме тук", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.


Децата ще се уважат, ако и ние ги уважаваме


Родителите сами не могат да се справят с всички рискове, които крие средата навън. През тези десет години се случиха доста неща в нормативната уредба. Прие се вечерен час за децата, беше забранен достъпът на деца в заведения, в които се пуши, забранени бяха и свободните часове в училище - има доста стъпки, които се случиха, но проблемът е, че те не се спазват. Това заяви Цвета Брестничка от Асоциация "Родители" . Те всяка година идват на паметника, за да почетат паметта на децата. Тя заяви, че ще връчат отворено писмо до Йорданка Фандъкова, в което настояват за по-сериозни мерки за безопасността на децата в София.


Според председателя на асоциацията Ева Борисова трябва да бъде създадена по-добра среда за децата, за да могат те да растат спокойно. "Не може един двор на училище да е и място за разходка за кучета. Той трябва да е само за децата",каза Борисова и допълни, че родителите и обществото трябва да покажат на децата, че ги уважат и разбират потребностите им. Защото така и те ще уважат себе си.


Малко след обяд, повечето хора са си тръгнали. Останали само цветята. Анелия още стой и гледа към паметника, а до него на плоча под имената на Виктория, Димитър, Кристина, Елена, Любомира, Мадлен и Цветелина се вижда надпис, поставен преди 9 години: Ние отлетяхме, но вие сте с нас. Обичайте ни"

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А бе нашия съд явни крадци, убийци и октоподи не може да осъди...язък за децата...

  الرجل الكبير
 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#1] от "bigman1":

  Naшия съд може само да съди кокошкари.....другите си плащат и ги правят невинни бяли ангелчета ......Съдът ни е нещо като химическо почистване - изпира всякакви опетнени репутации....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на boyan_h
  boyan_h
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Трагедията на една погубена държава.

  Акълът идва бавно и болезнено. Много е вероятно и изобщо да не дойде. Тогава остава само болката.
 4. 4 Профил на narcisist
  narcisist
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Поредният казус с който не можаха да се справят правораздавателните ни органи.Тези присъди са направо смешни.Затова ще гладат на нас в европа като хора втора ръка.Но както винаги:кервана си върви,кучетата си лаят.

 5. 5 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 593 Неутрално

  "Ние отлетяхме, но вие сте с нас. Обичайте ни!"
  Колко тъжно звучи...
  Това са нашите деца. Тогавашните, сегашните и бъдещите. Няма как да ги забравим, но... обичаме ги дистанцирано, някак неангажирано. Сякаш това нещастие е станало в резултат на някакво случайно събитие или природно бедствие, а не в резултат на тежка болест, от която страдаме като народ.
  Като нация оставяме най-голямата си и най-крехка ценност, децата , да живят в ненормални условия. Този провал е нещо, от което винаги и най-силно ще ни боли...

 6. 6 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Обикновено не пиша за трагедии,лично е и с нищо не можем да утешим,особено майките.

 7. 7 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 909 Неутрално

  "Пуши и продължава ... Казва, че животът продължава, но й е отнело доста време, за да започне да излиза." - пушИ, пушИ, сигурно и тогава още си пушила, а ще раждаш! Горката, не е можела да излиза много време!? Сигурно става дума за 1-2 години МАКС? Тоест - не е можела да излиза като е била на 14-15г. щом сега е на 24 - голяма лична загуба!

  Виновни са и родителите, и собствениците на дискотеката, и контролните органи, и разследващите, и съдебната система, и законодателя, но най-вече неизискващото ни никога нищо общество!

  Тези па:

  "... свещ държаха вътрешният министър Цветан Цветанов и кметът на София Йорданка Фандъкова. " - лицемери долни!

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 8. 8 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Хайде стига с тази държава, всеки друг е виновен но не и родителите и семействата, които не са дали елементарно възпитание на децата си, а може би малките копират възрастните - безогледно докопване до целта с лакти, блъскане и стъпкване на конкурентите.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мерилин":

  А това, че напрактика са нарушени почти всички правила за безопастност в самата дискотека няма значение, а? Възпитанието било виновно, това беше невероятна тъпотия.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 627 Неутрално

  За тази трагедия,единствено виновна е ниската култура на тези млади български граждани

 11. 11 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Весело

  [quote#9:"Тони!"]Възпитанито било виновно, това беше невероятна тъпотия. [/quote]

  Да господине и вие в момента демонстрирате по блестящ начин липсата на такова.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 12. 12 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 796 Гневно

  "Охранителите на дискотеката трябваше да платят глоба от по 800 лева. Бившият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Цвятко Барчовски получи 3 месеца условна присъда за това, че е отдал неправомерно под наем стадион "Юнак", където беше дискотека "Индиго". Управителят на заведението Ангел Николов трябваше да плати глоба от 3000 лева."

  Гавра.Явно в България човешкия живот не е безценен,а струва 650лв.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мерилин":

  Скъпа Мерилин, уважаема Монро, възпитанието е комплекс от много фактори и едва ли може да бъде разчетено и оценено през интернет форум от едно или две изречения. Грамотноста обаче може, а тя в краткото ви мнение страда от сериозна пунктоционална некадърност.
  В допълнение, една от основните черти на възпитанието е да се коментира конкретна тема. Всяко излизане от нея, за да се коментира конкретна личност е откровенна простотия.

  По темата - дали децата са били възпитани или невъзпитани е много в страни от цялата трагедия. Аз лично не бих се наел да коментирам трагично загинали дечица в невинна възраст, които още повече не познавам. Във всички случаи, независимо дали децата са възпитани или не, те имат своето право на живот и това не може да бъде вменявано като обяснение.
  Аз лично в този случай предпочитам да търся вина в институциите, и съвсем категорично я намирам там.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Противно е, че при толкова много отговорни никой не пое своята вина. Друго е, че трябва да бъдем внимателни и малко по-разумни, дори на 14 години. Абе... поредното петно, което хвърлихме върху себе си.

 15. 15 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 507 Гневно

  общество което не се грижи за децата,болните ,възрастните ,бедните не е общество а е боклук.

 16. 16 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А боклук общество може да съгради само боклук държава.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 17. 17 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#13] от "Тони!":

  Господине, не съм дошла във форума за да вземам уроци по граматика, нито пък съм искала от вас експертна оценка за правописа си. Търсете си причините където искате, това си е ваше право, но неприемането на мнението ви, пък е мое право. Така, че ви желая приятна вечер. В един аристократичен клуб липсват забрани за псуване и оригване/защото са излишни/, докато в една каубойска кръчма те са на видно място/но пак не вършат работа/. Повече нямам какво да ви кажа.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 18. 18 Профил на Прокопий Шарлатански
  Прокопий Шарлатански
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#13:"Тони!"]Грамотноста обаче може, а тя в краткото ви мнение страда от сериозна пунктоционална некадърност. [/quote]
  Говорейки за грамотност бих желал да констатирам, че се пише "грамотностТа", "Ви"- с главна буква, а също така и "пунктуационна". Не съм завършил българска филология, но смея да твърдя, че такава дума "пунктоционална" не съществува в българския език.
  Що се касае до инцидента в "Индиго" от преди 10 години, нищо няма да променим пишейки по форумите.

 19. 19 Профил на vladomin_
  vladomin_
  Рейтинг: 402 Неутрално

  За какво тъпите наши журналисти от нито една медия нищо не стуващи трябва всичко това да ни ги пропомнят. За да се изтъкнат нещасниците, че инче ако не обяват нещо лошо пари няма!!!!! Най голямата сган това са журналисти и адвокати, въпреки че и жена ми е адвокат.

 20. 20 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#7:"The 8"]Виновни са и родителите, и собствениците на дискотеката, и контролните органи, и разследващите, и съдебната система, и законодателя[/quote]


  +++++

  Цялото общество СМЕ виновни!

  Светла им памет на децата!

 21. 21 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Весело

  [quote#19:"vladomin_"]Най голямата сган това са журналисти и адвокати, въпреки че и жена ми е адвокат. [/quote]

  Господине, вие да не сте в процес на развод?

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 22. 22 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1183 Разстроено

  "Охранителите на дискотеката трябваше да платят глоба от по 800 лева. Бившият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Цвятко Барчовски получи 3 месеца условна присъда за това, че е отдал неправомерно под наем стадион "Юнак", където беше дискотека "Индиго". Управителят на заведението Ангел Николов трябваше да плати глоба от 3000 лева."
  ..............................................

  Боже мой, толкова ли струва нелепо прекъснатия живот на седем деца? 800 лв? Или 3000 лв?
  Що за държава е това? Накъде отиваме, щом така с лека ръка махваме на смъртта на цели седем дечица и казваме, че няма виновни?
  Не само ми е тъжно, но и ме е срам от тази държава.

  ................................  До коментар [#8] от "Мерилин":

  Уважаема, ти имаш ли деца?
  Колкото и добре да ги възпитаваш, не можеш да ги опазиш, ако загинат в нелеп инцидент (не дай Боже!). Създало се е меле, задните са напънали да влязат, стъпкали са предните, които са се задушили в мелето. Просто нелеп инцидент. Нелеп и трагичен. Каква вина имат родителите за това? Друг е въпросът, че организаторите не са създали безопасна среда за тези деца. Ако ги бяха пуснали вътре в дискотеката, сега нямаше да оплакваме никого.

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 23. 23 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#9:"Тони!"] Възпитанието било виновно, това беше невероятна тъпотия.[/quote]


  Тъпотия е да пуснеш 10-11 годишното си дете,в тъмна София,на концерт на рапъри!!!На 31 съм и ме побиват тръпки,като изляза от "Армията" по тъмно,а какво остава за децата.

  Всички са виновни - прочети пост 7 - той правилно е написал на първо място родителите....

 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#23] от "popovski31":

  Ква тъпотия е точно да пуснеш детето си на детска дискотека? В 18 часа? Да ги държим на каишка в хола, според теб? Няма как децата да бъдат обвинявани за безотговорноста на някакви отрепки, които са решили да спестят от какво ли не, в името на сигурноста!  До коментар [#18] от "hristoff":
  Мерси за корекцията, приемам, с изключение на формата - Ви. Поздрави!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#22] от "red_rose":

  "+"! Така е!
  Много пъти се разминаваме в мненията, но в случая ви подкрепям!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 26. 26 Профил на curious1234
  curious1234
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Най-важното е да се стремим да не допускаме подобни инциденти, а когато има - да има и наказателна отговорност, съответстваща на това, което изживяват близките", заяви Цветанов.

  Жалко ми е, че държавен представител манифестира такава тъпота. Скоро всички хора, способни да мислят конструктивно и да изпитват съчувствие, ще напуснат страната. Ще останат само тъпи мутри-охранители-рекетьори-наркоразпространители и техните "формални" и "неформални" лидери като ЦЦ и ББ.

 27. 27 Профил на Пльок
  Пльок
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#7] от "The 8":

  Да, а забравяш и тези "деца", които варварски стъпкаха своите връстници. Дали са понесли някакво наказание?

 28. 28 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#27] от "Пльок":

  Не, не ги забравям! Те обаче са възпитавани от тези, с които живеят (най-често родители) + от това, което виждат - общество, правосъдие, закони, ред ... Все пак по закон децата май не носят наказателна отговорност, а наказанието да им дадат родителите, дето са ги разглезили и разпуснали толкова прекалено много, "мамините сладки те"...

  Надявам се, че съм ясен с мнението си?

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK